(~215 B)




Het belang van buitenspelen en hoe wij ermee omgaan (een binnen- en een buitenkind)

Het belang van buitenspelen en hoe wij ermee omgaan (een binnen- en een buitenkind)

Dat mijn kinderen als dag en nacht verschillen hoef ik je niet meer te vertellen na alle blogs die ik heb gedeeld. Een van de grootste verschillen tussen de jongens is dat de een áltijd naar buiten wil en de ander áltijd het liefst op zijn kamer zit. Bij beiden is het altijd een beetje zoeken naar balans. Ik kan niet altijd met Maddox de hort op en Skyler kan, hoe graag hij dat ook wel, niet de hele dag op zijn kamer zitten om te gamen of om muziek te luisteren. Buiten spelen is goed voor een kind en dat proberen we te blijven stimuleren. Soms gaat dat de ene keer makkelijker dan de andere keer.

Buiten spelen op school

Gelukkig spelen de jongens heel veel buiten op school. Een van de redenen waarom ik ze over laat blijven (ze hebben geen continurooster en komen dus officieel tussen de middag naar huis om te lunchen), is omdat ze dan nog een keer naar buiten gaan. Ze spelen eerst een half uur buiten en gaan daarna eten met de andere kinderen die ook op school zijn. Al met al komen ze dus sowieso al aan een uur buiten spelen per doordeweekse dag. Heel fijn idee vind ik dat!

In de tuin spelen op speeltoestellen

We hebben al een paar jaar een trampoline in de tuin en dat is een schot in de roos. Nu het wat kouder is zijn ze ongeveer wekelijks op de trampoline te vinden maar zodra het mooie weer aanbreekt, gaan ze altijd na het avondeten een half uur naar buiten. En dat is eigenlijk altijd op de trampoline. Het liefst zou ik nog een mooi speeltoestel in de tuin hebben zoals de gigantische speeltoestellen van Wickey. Dat is toch de droom voor ieder kind? Ik weet nog hoe tof Maddox de babyschommel vond bij vrienden in de tuin toen hij kleiner was. Bij Anke hebben ze een grote ronde schommel en dat is ook een schot in de roos. Wij hebben daar zelf helaas geen ruimte voor, maar het zorgt altijd voor veel speelplezier bij een ander. Ook willen we voor Skyler nog kijken voor een basketbalnet. Hij zit sinds een paar maanden op basketbal en vindt dat onwijs leuk om te doen.

Altijd mee als we gaan wandelen

Ik ben na het eten veel aan het wandelen en dan gaan de jongens vaak mee. Vooral Maddox is altijd wel in voor een rondje rennen buiten. Ook in het weekend gaan we vaak even naar buiten om een stuk te lopen, in de buurt of door het bos. We zijn dan altijd wel een uur buiten en dat is toch weer extra frisse lucht voor de kinderen!

Speeltuin voor de deur

De laatste tijd is Skyler vaker voor de deur in de speeltuin aan het spelen. Hij heeft met een vaste groep vrienden een spel dat ze altijd tijdens de overblijf spelen en het is nu al regelmatig gebeurd dat deze vrienden hem komen halen en dat ze dat spel verder spelen. Het buitenspelen zorgt voor veel fantasie en verbeeldingskracht. Skyler speelt graag Fortnite en dat vind ik prima, maar het moet wel afgewisseld worden. Nu spelen ze met zijn allen buiten diverse games na en is de een een figuur uit Brawl Stars en de ander een uit Fortnite. Ik vind het allemaal prima, zolang de Nerf guns maar achterwege blijven, haha. Skyler zegt altijd dat hij online ook veel vrienden heeft, maar dat sociale contact in het echte leven is natuurlijk veel belangrijker. Daarom ook extra fijn dat hij op basketbal zit, met eigenlijk dezelfde vrienden en klasgenoten. Dat maakt het voor hem nog leuker.
Maddox is nog iets te klein om alleen in de speeltuin te spelen, maar ik merk wel dat ik dat steeds meer los ga laten. Ik kan hem zien voor de deur en als het mooi weer is, ga ik lekker voor de deur op het bankje zitten. Koffie, zon en spelende kinderen. Niks meer aan doen!

Kamperen!

Een van de redenen waarom wij kamperen zo fijn vinden, is omdat we dan altijd buiten zijn. Maddox is helemaal in zijn element, maar ook Skyler leeft helemaal op. Ze hebben binnen no time vrienden en zijn altijd lekker veel de hort op. Op Bakkum had ik een week lang skelters voor ze gehuurd en waren ze iedere dag weg. In Frankrijk hadden ze een vriendje waar ze dagelijks mee waren en waarbij ik ze ’s avonds om 21.00 uur toch echt naar binnen moest roepen, haha. Tijdens onze vakantie naar Haaksbergen waren ze helemaal veel onder de pannen. Allemaal Nederlandse kinderen en het was altijd maar de vraag in welke speeltuin ze nu weer waren en hoe vies ze terugkwamen. Warm weer, water, zand, veel speelplezier. Ja, laat het mooie weer maar weer komen! Die viezigheid heb ik maar losgelaten. Niks fijners dan een kind dat lekker buiten aan het spelen is!

Delen:
Secured By miniOrange