Gaat Skyler naar groep 2? Of toch nog naar groep 1?

Gaat Skyler naar groep 2? Of toch nog naar groep 1?

Toen ik laatst mijn artikel online zette over Skylers eerste schooljaar, eindigde ik die met ‘Op naar groep 2!’ Daar kwamen wat vragen over en andere ouders reageerden ook weer. Ik wil daar vandaag iets over vertellen! Want in welke groep start Skyler nu eigenlijk na de zomervakantie en zeg ik ‘groep 2’ wel goed? Eigenlijk niet helemaal, maar daar heb ik iets meer woorden voor nodig dan alleen de reacties die ik heb gegeven. Wie weet schept het voor andere ouders ook wat meer duidelijkheid!

Herfstkind

Skyler is jarig op 6 november en daardoor kreeg hij het begin van het schooljaar niet mee. Dit betekent dus ook dat hij iets minder lang in groep 1 heeft gezeten dan kinderen die al direct na de zomervakantie zijn gestart. Nu is het zo dat bij de meeste scholen tegenwoordig de grens ligt op 1 oktober. Is je kind daarvoor jarig, dan mogen ze na de zomervakantie starten in groep 2, mits ze daar natuurlijk aan toe zijn. Maar ben je daarna jarig, dan bekijken ze het apart. Op Skylers school is het zo dat als je in of na de Kerstvakantie jarig bent, je sowieso na de zomervakantie opnieuw in groep 1 start. Ze kleuteren dus een half jaar langer. Maar ben je zo’n herfstkindje uit oktober, november of begin december? Dan start je in een dubbelgroep.

Tussengroep

Skylers klas bestaat uit groep 1 en 2. Ik heb begrepen dat er ook scholen zijn die de 0 en 1 groep hanteren en dan een groep 2 apart hebben. Skyler is begonnen in groep 1 en gaat na de zomervakantie naar groep 2. Echter is het niet helemaal de volledige groep 2. Het is een soort tussengroep voor de kinderen die in de maanden oktober, november en december geboren zijn en dat zijn er in Skylers klas vier volgend jaar. Dit houdt in dat zij een iets aangepast programma krijgen. Ze krijgen veel uitdaging door werkjes van groep 2 aan te bieden, maar krijgen ook nog genoeg ruimte om te spelen en zichzelf verder te ontwikkelen in de kleuterklas. Het is dus een gemengde groep en best of both worlds, met de nadruk iets op groep 2. De leerkracht en ouders bepalen dan samen of het kind toe is aan groep 3, of dat het nog beter een jaar extra groep 2 kan gaan doen. Er wordt gekeken naar emotionele en sociale vaardigheden, maar natuurlijk ook naar het niveau qua leren, meekomen met de rest en de werkjes die er gedaan moeten worden. Er komt ook een Cito toets (say what?!) in groep 2, waarin een uitslag naar voren komt. Ze krijgen dus het uitdagende van groep 2 omdat de meeste kinderen dat prima kunnen hebben, maar mogen tegelijkertijd nog best een beetje klein zijn en meer spelenderwijs op ontdekkingstocht gaan door extra tijd in groep 1 aan te bieden. Ik vind het heel erg mooi.

Per kind afhankelijk

Dit alles zijn trouwens regels die weer per kind te veranderen zijn. Er zijn ook kinderen die in januari starten en al zover zijn in hun ontwikkeling, dat ze na de zomervakantie naar groep 2 kunnen. Er zijn ook kinderen die gewoon in september in groep 1 starten, maar na de zomer alsnog groep 1 doen omdat het wat moeizamer gaat. Of groep 2 een extra jaar doen. Het kan allemaal en het is vooral van belang dat het kind in kwestie goed in de gaten wordt gehouden. Ik ben bijvoorbeeld geboren in maart en ging wel na de zomervakantie direct naar groep 2 omdat ik behoorlijk snel was in alles. Heb ik zelf overigens geen last van gehad, maar ik snap absoluut het nut van extra kleuteren en dat veel kinderen daar vooral emotioneel behoefte aan hebben. Skyler kan uitdaging gebruiken, pakt snel dingen op en is best leergierig, maar op emotioneel vlak en qua dingen durven en doen is hij nog behoorlijk klein. Een beslissing tot overgaan of blijven zitten in dezelfde groep mag in ieder geval niet alleen op basis van de geboortedatum worden genomen, maar moet ook onderwijskundig en dus sociaal-emotioneel onderbouwd worden. Daarom is zo’n tussengroep een fijne manier om te hanteren want door van beide groepen activiteiten aan te bieden, zal er vanzelf naar voren komen wat het kind wel of niet aankan.

Groep 1/2

Eigenlijk moet ik dus zeggen dat Skyler naar groep 1/2 gaat maar omdat hij daar nu officieel dus ook in zit, vertelde ik dat hij na de zomer in groep 2 gaat starten. Gaat hij in principe ook, maar op het randje en met wat invloeden vanuit groep 1. We gaan volgend jaar zien of Skyler klaar is met kleuteren en groep 3 aan zou kunnen, of dat het toch beter is om er een extra jaar kleuterklas aan toe te voegen! Wat het ook gaat worden, het is uiteraard allemaal goed. Ik vind het in ieder geval fijn dat deze tussen optie er is en dat hij niet automatisch weer in groep 1 start. Hij heeft daar natuurlijk al aardig wat maanden van mee gekregen en we merken aan Skyler dat hij best wat uitdaging nodig heeft om een beetje tevreden te blijven. Dat gaan ze hem dus bieden in groep 1/2. Helemaal opnieuw in groep 1 had hem hoogstwaarschijnlijk niet genoeg prikkels gegeven.

Ouders: wordt het op jullie school ook zo aangepakt? En wat is jullie ervaring met zo’n ‘tussengroep’?

Share:

18 Reacties

 1. Jessica
  30 juni 2018 / 14:01

  Hier een zomerkind, bij ons op school ligt de grens ook bij de Kerstvakantie. Ze blijven sowieso in dezelfde klas (want is 1/2) en er wordt aan het einde van groep 2 gekeken of ze toe zijn aan groep 3! Anders kleuteren ze nog een jaartje extra.

 2. manou
  30 juni 2018 / 14:06

  Bij de school waar mijn oudste in september start hebben ze voor kinderen die na de kerstvakantie 4 worden een soort groep 0. En daarna komen ze pas in groep 1 en verder. De rest start in groep 1. En zo vroeg inderdaad die Cito toets! Maar meen me te herinneren dat ik die vroeger ook heb gehad in groep 1.

 3. Jackie
  30 juni 2018 / 14:52

  Lijkt mij een hele mooie oplossing zo! Mijn dochter scheelt 1 dag met Skyler en zij blijft in groep 1. Ze zit wel in een gemengde 1/2 groep dus ik verwacht dat ze wel makkelijk wat taakjes van groep 2 kan meedoen als ze eraan toe is. Wij gingen er sowieso vanuit dat ze 3 jaar zou kleuteren omdat onze dochter heel erg verlegen is en ook niet zo vlot met alles. Dus of ze nu 2 jaar groep 1 doet of 2 jaar groep 2 maakt niet zoveel uit. Maar zo’n tussenklas zou ook fijn zijn geweest.

  • Shirley
   Auteur
   30 juni 2018 / 15:10

   Ja, Skyler is dus een beetje hetzelfde! Maar vind het mooi dat hij hierdoor van alles wat gaat krijgen en dat we dan later bepalen hoe en wat. Dat hij niet verplicht wordt om groep 1 nog eens te doen en dat er gewoon eind volgend schooljaar gekeken wordt of hij een jaar extra kleuteren nodig heeft of niet 🙂

 4. Bo
  30 juni 2018 / 15:47

  Heel interessant! Ga ik zeker op letten als wij een school uit moeten zoeken (eind november geboren, ook een herfstkind dus). Bedankt voor dit artikel 🙂

 5. Joyce
  30 juni 2018 / 16:54

  Hier een december kind (9-12-13) hij gaat na de zomer naar groep 2.
  Ze hanteren hier combinatie klassen 1-2 (a en b) maar alle kinderen die na nieuwjaar geboren worden komen in groep “0” maar wel bijgevoegd aan de klas 1-2 a of b (afhankelijk van de verjaardag gaat het om de beurt naar de klassen) nov dec en jan kindjes zijn twijfel kinderen en wordt echt individueel gekeken wat t kind nodig heeft. Bij Rens was het duidelijk naar groep 2 anders zouden we hem te kort doen. Mocht het alsnog te zwaar zijn blijft hij volgend jaar nog een jaar in groep 2.

 6. 30 juni 2018 / 17:16

  E is van 14 december en is dus gelijk doorgegaan naar groep 2. Het afgelopen jaar heeft ze 2x de cito gehad en ze gaat door naar groep 3. Geen tussengroep dus maar wel veel jonge leerlingen dus sowieso wat extra aandacht voor de sociaal emotionele ontwikkeling. E zou ook gek worden als ze nog eens groep 2 zou moeten doen. Prima dus zo.

 7. Didi
  30 juni 2018 / 18:55

  Onze zoon (wordt dit jaar 6) is ook van november en is gestart in groep 1 en afgelopen jaar doorgegaan naar groep 2. Bij ons zitten beide groepen in 1 klas maar er wordt dus wel gewerkt met aparte groepen met een apart programma. De groep 2 kinderen hebben bv ook op maandagmiddag les en groep 1 niet.
  Aankomend jaar blijft hij in groep 2 met alvast wat groep 3 werkjes wanneer hij daaraan toe is. Met name omdat hij nog te weinig letters kent (lezen en rekenen begint bij ons al groep 2, weet niet of dat overal is) en sociaal en qua concentratie er ook nog niet helemaal aan toe is, hebben we besloten hem in groep 2 te laten. En ook omdat hij anders al met 11 naar de middelbare school zou gaan, al zijn daar wel schakeljaren voor mocht een kind er sociaal nog niet aan toe zijn.

  • Irini
   30 juni 2018 / 21:26

   Ja lezen en rekenen begint overal een beetje in groep 2. Moet helaas ook van de Cito…. (die ze van mij gewoon helemaal af mogen schaffen)

 8. 30 juni 2018 / 20:30

  Wij hadden afgelopen donderdag ons 10-minuten gesprek over zoonlief.

  De juf begon het gesprek direct met “Hij gaat naar groep 2 omdat hij in een bepaalde periode geboren is. Zodra je kindje in augustus t/m december (weet augustus even niet zeker, kan ook september zijn) geboren is, is het bij wet geregeld dat hij naar groep 2 ‘moet’. Dit houdt alleen niet in dat hij het jaar daarop, ook automatisch doorstroomt naar groep 3.”

  Echt een tussengroep is het niet, maar wel iets wat extra aandacht krijgt.

  Ons kereltje is van 18 oktober 2013, (ook) een herfstkindje dus, dit is op onze school een groep die ze in zijn 1/2(A,B&C) klas extra goed in de gaten houden qua ontwikkelingen. Afhankelijk daarvan gaat hij/zij over naar groep 3.

 9. Irini
  30 juni 2018 / 21:24

  Bij ons op school houden ze de regel aan die ze van de overheid uit ook het liefste zien : Alle kinderen van hetzelfde geboortejaar zouden tegelijk naar groep 3 moeten. Sommigen hebben dan 2 jaar gekleuterd, sommigen 1,5 jaar en de extreme gevallen 2,5 jaar. Geen losse groepen, maar alles is 1/2

  Mandy is van 26-11. Cito kreeg ze voor het eerst in groep 1 !!!! Gelukkig zijn ze daar later vanaf gestapt, maar toen was het voor ons al te laat en was het cito leed al geschied.
  Ze begon in november 2013 in groep 1. Na de zomervakantie van 2014 was ze ineens een “oudste” kleuter in groep 2. Maar… ze was wel de allerjongste van de oudste kleuters. Na groep 2 bleek dat ze nog helemaal niet klaar was voor groep 3. Als enige van al haar oudste kleuter metgezellen bleef zij achter in groep 2. Dat had impact. Niet alleen op haar, maar ook op de kinderen die doorgingen. Ik stond en sta nog steeds altijd achter onze beslissing om haar te laten in groep 2. Sommigen zeggen dat dit zitten blijven is, maar dat is het niet !! Je kind heeft namelijk nog geen volle 2 jaren kleuterklas onderwijs gehad (laat het je niet wijsmaken !!! Sommige scholen zijn echt vals hiermee !!)

  Nu zijn we een paar jaar verder.
  Mandy zit in groep 4 nu, gaat naar groep 5. En wonder boven wonder zijn een paar van haar oude oudste kleuter metgezellen door de jaren heen bij haar in de klas gekomen 😉

  Het aller belangrijkste is dat een kind doorgaat op het moment dat hij/zij er aan toe is. Heel vaak zijn het toch de jonge leerlingen die halverwege de rit stranden en die moeite hebben met het stilzitten, het concentreren en het keihard leren. Vergis je niet, groep 3 is geen feest. Het is kei en keihard werken

 10. Lineke
  30 juni 2018 / 22:11

  Mijn zoon is van februari 2013 en heeft zo’n 1 jaar en 5 maanden groep 1 gedaan en gaat na de zomervakantie naar groep 2. Dit is overigens in dezelfde klas, dus gemengd groep 1 en 2. Voor hem was het zeker een voordeel, wat extra bonus maanden groep 1. Afgelopen schooljaar zei de juf dat hij emotioneel echt nog niet toe is aan groep 3 maar wel wat uitdaging kon gebruiken. Ze liet hem af en toe mee doen met groep 2 opdrachten, het hoefde niet maar mocht wel.

 11. Liese
  30 juni 2018 / 22:26

  Mijn zoon gaat het ook zo doen alleen is hij van maart waardoor hij volgens zijn geboortedatum in groep 1 zit maar de juf geeft aan dat de werkjes van groep 1 hem niet uitdagen. Hij speelt nog wel heel graag dus mag hij moeilijkere werkjes doen maar nog wel fijn spelen en ontdekken. Ik ben er blij mee ik heb door het meedenken van de juf een heel vrolijk kind

 12. Esther
  1 juli 2018 / 08:22

  Hier montessori-onderwijs, waardoor ik het sowieso wat meer door elkaar vind lopen, ook in de middenbouw en bovenbouw zijn het samengestelde klassen (3/4 bijvoorbeeld). Ze heeft veel vrijheid in het uitkiezen van haar eigen werkjes en zo loopt doet ze nu ook al dingen die – geloof ik – eigenlijk van groep 2 zijn. Is wel een systeem wat bij je kind moet passen, maar voor onze dochter werkt het echt fantastisch!

  • Shirley
   Auteur
   1 juli 2018 / 09:57

   Ja, dat heb ik zelf ook gevolgd. Vond het zo fijn!

 13. 1 juli 2018 / 10:56

  hadden de meiden ook en ik moet eerlijk zeggen dat ik het fijn vind die groepen 1/2

 14. 1 juli 2018 / 19:30

  Een mooie tussenstap. Als juf, heb ik dit nog niet op scholen gezien.
  Onze kleine man in van januari. En start na de vakantie (Yes, nog maar 1 weekje) gewoon weer in groep 1.

 15. Marcella
  3 juli 2018 / 10:15

  Bij ons ligt de grens op 31 december. Ik dacht eigenlijk dat dat landelijk was, maar niet dus. En hier hebben ze zelfs in groep 1 al de Cito!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.