Het fenomeen dat kinderfeestjes heet

Het fenomeen dat kinderfeestjes heet

Twee weken geleden kreeg Skyler zijn eerste uitnodiging van een klasgenoot voor een kinderfeestje en een dag later volgde zijn tweede. Trots dat hij was! Wat vond hij het cool dat hij was uitgenodigd en ook aanwezig mocht zijn op een partijtje. Hij heeft het er al de hele tijd over en deze week is het dan eindelijk zover. Woensdag en zaterdag mag hij een middag naar het feest van een jarige job. En dan over niet al te lange tijd viert hij zijn eigen feest. Zijn allereerste partijtje met kinderen die hij zelf mag uitkiezen.

Gemiddeld 7-10 euro

Het fijne van de uitnodigingen en het feit dat Skyler begin november jarig is, vind ik nu al dat ik een beetje kan afkijken. Wat gaan de kinderen doen qua activiteit? Hoe zit het met de hoeveelheid kinderen? Aan wat voor cadeautjes moet ik denken? Een rondvraag op Instagram opende al een beetje mijn ogen en het gemiddelde voor een cadeautje voor een klasgenoot ligt zo tussen de 7 en 10 euro. Qua uitjes verschilt het nogal. De één blijft thuis en organiseert een speurtocht of knutselmiddag; de ander gaat naar een krijspaleis of pannenkoekenrestaurant. En ik ben heel blij dat ik in Nederland woon want in Amerika, en dan vooral New York, wordt vaak de hele klas uitgenodigd en tikken de ouders zo al gauw 2000 dollar af voor een heus kinderfeestje. Hier in Nederland houden de meeste ouders de leeftijd van de kinderen aan qua aantallen en dat ligt toch iets beter in mijn straatje. Vijf kinderen voor een eerste feest met klasgenoten lijkt me ook meer dan genoeg. Maar ja, wat gaan we doen?

Thuisblijven is geen echt feest!

Ik heb de vraag aan Skyler gesteld en hoorde direct: ‘thuisblijven is geen echt feest!’ Wat dat betreft liggen Skyler en ik wel op één lijn. Niet dat ik vind dat thuis geen feest georganiseerd kan worden, maar ik heb liever ook niet zoveel kinderen thuis die de boel op stelten zetten. Skyler opperde de indoor speeltuin om de hoek, in de huifkar bij de geitenboerderij en kwam ook nog even met McDonalds. Want ‘kipnuggets eten met mijn vrienden is wel cool’. Erg low key is hij niet, maar dat heeft hij van zijn moeder. En ach, die ene keer per jaar kunnen we best een beetje uitpakken. Zolang het geen 2000 dollar wordt…

McDonalds

Ik herinner me nog wel mijn eigen partijtje toen ik nog heel jong was. We gingen naar McDonalds, mochten onze eigen hamburger maken, een kijkje nemen in de koelcel, spelen in de ballenbak en genieten van onze HappyMeal. Eigenlijk het enige verjaardagsfeest dat me goed is bijgebleven, dus ik snap wel dat Skylers voorkeur hier naar uit gaat. Ik vraag me alleen af of het nog een beetje verantwoord is tegenwoordig nu zelfs de traktaties negen van de tien keer al een stuk fruit moeten zijn. Aan de andere kant: het is Skylers feestje en McDonalds vind ik zelf een uitstekend idee. We gaan zien of we uiteindelijk bij de McDonalds belanden. Als het aan mij ligt wel, ik hou ervan en geniet net zo hard mee van zo’n kleffe burger.

Geen taart

Voor alles is een eerste keer en zo ook voor het fenomeen kinderfeestjes. Ik ben benieuwd hoe Skyler zijn eerste partijtjes ervaart, of hij ook daadwerkelijk durft en of hij plezier heeft. En dan is het daarna tijd voor deze moeder om aan de slag te gaan. Skyler wisselt al drie weken van namen wie hij wil uitnodigen en is er dus nog niet helemaal over uit wat hij precies wil doen. Hij wil geen taart want daar houdt ‘ie niet van. Hij heeft liever een cake. Het speelgoedboek staat al vol met kruizen bij dingen die hij wil hebben (en nee, dat is gemiddeld geen 7-10 euro) en als het aan hem ligt, zijn de uitnodigingskaarten al geschreven en uitgedeeld. Ook zoiets: hartstikke zielig om dat midden in de klas te doen. Al die verdrietige snoetjes van kinderen die geen kaart ontvangen… Dat regelen wij dus even anders. Ik ben benieuwd hoe hij thuis komt deze week van zijn eerste partijtjes. Deze kinderen blijven namelijk wel gewoon thuis. Wie weet brengt hem dat nog op andere gedachten.

Weer een nieuwe wereld waar we instappen. Vertel eens, mensen met ervaring: wat is een beetje leuk? Wat hanteren jullie qua aantallen, qua cadeautjes, qua activiteiten?

Share:

15 Reacties

 1. 10 oktober 2018 / 06:43

  Uitnodigingen mogen bij ons niet op school worden uitgedeeld.

  Verder hebben wij in januari 1e feestje van onze kleine man.
  Dochter heeft al 3 feestjes gehad. Toen ze 5 en 6 werd thuis en met 7 buiten de deur. Dit laatste beviel overigens erg goed ☺️

  Wij geven zo’n 7,50 uit aan een cadeautje. Bij de 7e verjaardag van Onze dochter kozen we voor gezamenlijk cadeau. Ook dit keer wil ze dat (feb par jarig)

  Aantal kindjes, ligt eraan. Onze dochter veel vriendinnen en wordt zelf veel gevraagd. Zij had 7/8kinderen.
  Denk dat we in januari voor kleine man 5 kindjes vragen. Goed aantal voor een 1e feestjes

 2. Jennie
  10 oktober 2018 / 07:56

  Ik lees alvast mee voor inspiratie.
  En hoe wordt er tegenwoordig uitgenodigd? Op sommige scholen mag het namelijk sowieso niet met een uitnodiging die op school wordt uitgedeeld…
  Ben benieuwd naar de ervaringen

  • Shirley
   Auteur
   10 oktober 2018 / 08:01

   Hier mag het nog in de klas maar daar stappen ze eerdaags vanaf. Dan mag het alleen uit het zicht op het schoolplein of persoonlijk afleveren in de brievenbus zelf 🙂

 3. Jessica
  10 oktober 2018 / 09:25

  McDonalds … het eerste verjaardagsfeestje van mijn oudste zoon ik heb ze toen verkleed laten komen McDonalds heeft toch ook een clown 😉 ze hebben het heel leuk gehad in de speelruimte.
  De mensen van McDonalds hadden zelf alles gedaan … tafels ballonnen.
  Ik zorgde voor de happyMeal.
  De uitnodigingen had ik van hun site afgeprint.
  Mijn zoon heeft ze zelf zitten uitdelen.
  Hij kreeg aparte cadeaus.
  Nu tegenwoordig worden er veel uitnodigingen gegeven via mail of via de school daar maken ze totaal geen punt van.
  Ze vragen ook om samen te leggen zodat de jarige een groot cadeau krijgt en 9 van de 10 is dat iets van Lego.
  De verjaardagsfeestjes waar mijn kids naartoe zijn geweest en me nog wat kan herinneren : ijshockey , park met speeltuin en pannenkoekenhuisje , een zaaltje in thema circus , schatkaartzoektocht buiten , fietsen in een verkeerspark , spelen in de tuin bij de jarige 3x
  Mijn kleinste kinderen 3j 5j 6j hebben nog geen feestje gekregen maar ik denk er wel aan dus lees nog even mee hier.

  • Jessica
   10 oktober 2018 / 09:29

   Oja en telkens is er 5euro gegeven voor een gezamenlijk cadeau (heel de klassen worden wel uitgenodigd) iets wat ik voor mijn kids niet ga doen opteer meer voor 5 kindjes dus ga uit de boot springen.
   Mijn oudste zoon had er 15 voor zijn eerste feestje gelukkig was dat niet thuis !!!!

 4. Inez
  10 oktober 2018 / 09:27

  Bij McDonalds mag je nu geloof ik niet meer in de keuken je eigen hamburger bakken, wat vroeger nog wel mocht.

  Verder geen ervaringen! Onze zoon is net 3, nog geen kinderfeestjes op de planning (gelukkig..)

 5. 10 oktober 2018 / 09:50

  haha oooh je zit zo fout bij mij lol want als ik ergens een hekel aan had waren het die kinderfeestjes wel:P wat een histerie. maar goed ik had er altijd tussen de 6 en 12 en of we deden wat thuis of ik huurde een gymzaal waar ze dan een reis om de wereld gingen doen op de toestellen.
  en jeetje ja de McDonalds feestjes heb ik ook gehad 😀

 6. Petra
  10 oktober 2018 / 10:04

  Oh, dat eerste feestje! Wat een spanning. Wij zijn met beide meisjes thuisgebleven, maar ik vind buiten de deur vieren eigenlijk zoveel fijner. Of een combi. Eerst thuis cakejes versieren en opeten, cadeautjes uitpakken en daarna naar een locatie buiten de deur voor een activiteit. Hoeft bij 5-jarigen geen uren te duren. Qua aantallen zijn wij niet zo strikt, verschilt een beetje per jaar. Heel veel plezier met organiseren!

 7. Bea
  10 oktober 2018 / 11:22

  Hier een arrangement van Mcdonalds met een plaatselijke bowlingbaan. Als ik het opnieuw mocht doen, had ik het bij de Mcdonalds gelaten. Was genoeg voor die kleintjes (5e verjaardag). Tijdens het discobowlen voelde ik me alleen nog maar politie-agentje. Constant liep er weer iemand de baan op achter mijn rug om 😉 Bij de Mac hadden ze het onwijs leuk georganiseerd. Happy meal in een aparte ruimte met spelletjes op de muur geprojecteerd. Daarna zelf een ijsje tappen in de keuken. Laat ze nog even in de ballenbak of speeltoestel en het is echt genoeg. Wel heerlijk om het zo uit handen te kunnen geven. Thuis moet ik zelf ook niet aan denken.

  • Shirley
   Auteur
   10 oktober 2018 / 11:39

   Oh, dit klinkt wel echt top! En allemaal dingen die Skyler ook leuk vindt. Ik ga eens informeren hoe het er hier uit ziet 🙂

 8. Pascalle
  10 oktober 2018 / 12:02

  Leuk om te lezen, dit zal volgend schooljaar voor ons ook aan bod komen. Onze zoon is net 4 jaar en na de zomer gestart in groep 1. Wat me vooral moeilijk lijkt is je kind naar een kinderfeestje brengen en er maar vanuit gaan dat het allemaal goed gaat haha! Loslaten is een dingetje bij mij…Maar misschien ook wel realistisch want niet alle ouders zijn even pedagogisch natuurlijk….Hoe vindt jij dit zelf Shirley? Laat je Skyler gemakkelijk bij een vriendje achter waar je de thuissituatie nog helemaal niet van kent?

  • Shirley
   Auteur
   10 oktober 2018 / 12:24

   Ja hoor, geen probleem mee! Nu met het feestje merkte ik dat hij het heel spannend vond maar ik zei dat het wel zo aardig was om te gaan. Dat als het echt niet ging, de vader me wel mocht bellen om op te halen maar dat hij het wel moest proberen. Spelen doet hij zonder moeite dus dit snapte ik niet helemaal, haha. Hij was volgens mij vooral bang dat ‘ie taart moest eten en dat lust hij niet. Dus ook weer een goede les voor hem, om gewoon aan te geven dat hij dat niet lekker vindt. Er zijn allemaal kinderen die hij kent dus denk dat het wel goed komt, hij is er nu 🙂

 9. Caro
  11 oktober 2018 / 06:15

  Eerste eigen feestje: speeltuinen speurtocht door de wijk met samen uitgezette route met stoepkrijt. Voorpret was al zo leuk!
  Aan het einde pannenkoeken eten en versieren thuis. Waren met 5 of 6 kids.

  Feestjes waar hij is geweest: een mudrun bij flevonice. Maar echt over de top voor 5 jarigen. En monkeytown. En een keer een route door een kinderbos gelopen.

 10. Lisa
  11 oktober 2018 / 09:21

  En? Hoe had hij het gehad? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.