De caravan: jullie vragen beantwoord

De caravan: jullie vragen beantwoord

Inmiddels staat de caravan achter op de parkeerplaats en zijn we druk bezig met deze te vullen voor aankomende vakantie. Het zijn onze eerste drie weken weg, aangezien we hiervoor drie weekenden met de caravan op een camping hebben gestaan. Deze drie weken bevielen wel. Ik moest (en moet) nog steeds een beetje wennen want kamperen als kind is natuurlijk veel leuker dan kamperen als ouder, maar ik begin mijn draai wel een beetje te vinden. Het is namelijk echt waar wat ze zeggen: als je kinderen het leuk hebben, heb jij dat ook. En als ik vanuit mijn luie stoel met een e-reader in mijn ene hand en een drankje in mijn andere hand kan kijken naar twee kinderen die zich uitstekend vermaken in de buitenlucht, heb ik eigenlijk niet zoveel te klagen.

Ik ontvang vragen over de caravan. Heel veel vragen. En dus heb ik alle vragen gebundeld in dit artikel en ga ik jullie iets meer vertellen over de caravan en het kamperen. Ik ga jullie ook de caravan een beetje laten zien. De onopgeruimde versie, want ik hou nu eenmaal van dingen laten zien zoals ze daadwerkelijk zijn. En zo’n kleine ruimte met twee kids, dat oogt nu eenmaal al snel een beetje rommelig. Het blijft een kleine hut natuurlijk, haha.

Hoe slaap je met zijn allen in één ruimte zonder elkaar wakker te maken?

Ik begin maar gelijk met de meest gestelde vraag: hoe slapen we met zijn vieren in een ruimte? En worden we niet wakker van elkaar? De kinderen liggen links in de caravan in een stapelbed en wij liggen rechts in een klein tweepersoonsbed. Zij gaan uiteraard eerder naar bed dan wij. We hebben niet echt heel goed slapende kinderen (gehad), maar ze kunnen veel hebben qua geluid. Dat wil zeggen: Skyler wordt niet wakker van een huilende Maddox en we kunnen prima naar het toilet en onze tanden poetsen zonder een van de jongens wakker te maken. Als zij slapen en wij nog op zijn, zitten we buiten of in de voortent. Is wel gehorig, maar daar hebben onze kinderen dus geen last van. Wij worden wel snel wakker van hen als zij geluid maken, maar daar heb ik thuis eigenlijk ook al snel last van. Is niet meer of minder dan normaal, dus.

Hoe zit het met het vullen/legen/onderhouden van het waterreservoir en het toilet?

Dat is Raymonds taak, haha. We hebben een watertank en een bak voor het toilet. De watertank moet je dus af en toe bijvullen en daar heb je speciale gedeeltes voor om dat te kunnen doen. Het toilet moet af en toe leeggegooid worden. Wij gebruiken het toilet alleen ’s avonds en ’s ochtends en leren ook de kinderen (nu nog alleen Skyler) om overdag naar het toiletgebouw te gaan. Plassen kan prima op het toilet in de caravan; poepen doen we sowieso niet. Raymond leegt deze steeds, spoelt hem en daarna is hij weer klaar voor gebruik. Er zit een speciaal goedje in waar je mee kunt doortrekken zodat je geen last hebt van de geur en alles fris blijft.

Hoe ga je seks hebben dan?

De vraag van Jessica maar ik weet dat jullie er allemaal wel nieuwsgierig naar zijn dus ik laat hem er gewoon in. Nou ehm, dat kan eigenlijk wel gewoon. De kinderen liggen in een stapelbed en hebben een schuifdeur om hun bed volledig af te sluiten. Wij slapen aan de andere kant. Als je een beetje zachtjes doet en niet al te ingewikkelde dingen in je hoofd haalt, kun je prima intiem zijn met elkaar. Het is wel heel gehorig, ook naar buiten toe, dus een beetje rekening houden met de buren is geen overbodige luxe.

Waar hebben jullie op gelet bij de aanschaf van een caravan? Welke hebben jullie?

We waren op vakantie naar Frankrijk, mijn ouders hadden net een caravan gekocht en bij Raymond kriebelde het ook ontzettend. Hij is toen op Marktplaats gaan kijken naar wat er zoal op stond. We wilden graag een stapelbed voor de kinderen omdat dat qua ruimte prima te doen is. We wilden voor ons geen vast bed want we hebben zitplaats nodig en voor de rest is Raymond reviews gaan lezen over de verschillende merken die te koop zijn. We wilden een nette caravan, geen tienduizenden euro’s uitgeven en toch wel een beetje de ruimte hebben. Ook wilden we graag dat het compleet was, met voortent erbij. Uiteindelijk hebben we nu een Eiffeland Holiday uit 2000. Geen splinternieuwe; wel een nette en frisse caravan inclusief voortent en dus met het stapelbed. Het fijne is dat we naast het bed voor ons dat als zitplaats opgezet kan worden, ook nog een klein zitje voor de jongens met een televisie met dvd-speler. Luxe, maar zeker welkom. Ik vind al die gepimpte caravans prachtig maar ik wilde vooral geen oud ding waar ik veel aan hoefde te doen. Lichtbollen en leuke slingers hang ik graag op, maar ik ga geen hele verbouwingen aan. Ik vind deze nog best mooi aan de binnenkant, blauw in combinatie met hout. Wie weet komt er eerdaags nog wat plakplastic aan te pas voor een leuk detail, maar over het algemeen ben ik al erg tevreden. Vond ik ook wel erg belangrijk!

Wat kost zo’n caravan maandelijks, weekend weg, etc?

Dat wisselt natuurlijk heel erg. Je hebt sowieso je jaarlijkse stalling nodig en dat kun je al zo duur maken als je zelf wilt. Zo betaal je in Aalsmeer mega veel geld per maand, maar hij staat nu in Hoorn en die prijs valt alles mee per jaar. Ook een weekend weg kun je zo gek maken als je zelf wilt. Zo kun je staan voor 15 euro per dag met alles erop en eraan, maar ook 30 euro voor alleen de staplaats. Meestal moet je rekening houden met kosten voor de caravan, per volwassenen, de kinderen, stroom en je auto. Wij stonden bijvoorbeeld heel goedkoop op de boerencamping en voor drie weekenden was dat nog geen 200 euro. Je hebt echter ook plekken waar je zo 50 euro per dag kwijt bent. Goed uitzoeken, dus. Net als de stallingskosten.

Wat voor kosten heb je allemaal moeten maken voor de caravan, los van de aanschaf?

De stalling sowieso, en voor de rest wat kleine spullen die we nodig hadden. Tafels en stoelen, campingservies, een extra kastje voor in de voortent, etc. We hadden de mazzel dat dingen als een voortent, dvd-speler en kinderstoeltjes al in de caravan zaten toen we hem kochten. Wel willen we nog kijken naar een kleine koelkast voor in de voortent als we langere tijd weggaan. Toch wel fijn om iets meer gekoeld te houden en niet iedere dag naar een supermarkt te hoeven.

Wat is onmisbaar voor ouders tijdens het kamperen?

Fijne stoelen en een tafel, een waterkoker en een kleine koffiemachine vind ik toch wel prettig. Daarnaast hecht ik veel waarde aan mijn eigen kussen dus dat nemen we graag iedere keer mee. Een voortent vind ik ook wel prettiger dan een luifel, aangezien we dan nog een beetje beschut zitten en toch lekker naar buiten kunnen als het iets slechter weer is. Ook vind ik het fijn dat je dat kunt afsluiten voor als de kinderen dus aan het spelen zijn.

Wat is onmisbaar voor de kinderen tijdens het kamperen?

Hmm, ik heb niet echt iets specifieks ontdekt. Ik vond de dvd-speler wel erg prettig om nog zelf rustig wakker te worden en bovendien was het fijn om een klein zwembadje te hebben zodat ze ook voor de caravan lekker kunnen spelen en je niet de hele tijd hoeft te lopen om ze in de gaten te houden. Voor de rest wat leuk buitenspeelgoed en ze zijn al snel tevreden. Oh, en ook voor hen heb ik een eigen kussen mee!

Waar let je nu op bij een camping zoeken? Wat heb je geleerd van het proefkamperen?

Ik wil de volgende keer graag een camping met een klein winkeltje waar je bijvoorbeeld terecht kan voor brood of een ijsje. Dat miste ik op de boerencamping wel, ook al zat de Aldi om de hoek. Bovendien miste ik toch wel een zwembad (niet in dat weekend maar wel als je langere tijd weggaat) en vind ik het wel prettig als er meer te doen is voor de kinderen. Speeltuin, animatie, knutselen, dat soort dingen. Recensies lezen op internet over de washokken en toiletten vind ik vanaf nu toch ook wel belangrijk. Het boerenaspect beviel me wel, maar ik miste nét even die kleine extra’s, die je vaak op iets grotere campings wel hebt.

Waar kijk je naar uit tijdens het drie weken kamperen?

Vooral dat de jongens de tijd van hun leven gaan hebben en dat ik ontzettend veel buiten ga zijn en ga afkicken van mijn telefoon. Dat vond ik stiekem erg fijn van de weekendjes weg, dat we veel buiten waren en dat ik vaker een boek pakte dan mijn telefoon.

Waar zie je tegenop tijdens het drie weken kamperen?

Geen ruimte voor mezelf hebben om me een beetje af te zonderen en drie weken op elkaars lip zitten. Aan de andere kant: dat zouden we in een hotel ook wel hebben. Ik vind een langere vakantie sowieso altijd wel een beetje lastig, lol. Douchen in gezamenlijke hokken en naar het toilet waar veel anderen ook op zitten. Ik kan moeilijk naar het toilet op dat soort momenten, helemaal als er iemand naast me zit, haha.

Is kamperen met een 2-jarige aan te raden?

Hell yes! Maddox heeft het onwijs naar zijn zin gehad, ik heb hem niet gehoord en hij heeft zich geen moment verveeld. De zandbak deed het heel erg goed, het buitenspeelgoed, de dieren en het feit dat ‘ie de hele dag lekker buiten was op zijn blote voeten. Hij vond het het meest leuk van ons allemaal.

Hoe overleef je de hitte?

We hebben twee weekenden onwijs warm weer gehad en ik heb geen enkele keer last gehad van de warmte. Je hebt grote ramen die open kunnen en door alles tegen elkaar open te zetten tocht het lekker door. Bovendien hebben we een kachel die ook redelijk koude lucht kan blazen. Dat scheelt ook een hoop. Wat ik wel heb gemerkt is dat een schaduwrijke plek toch ook wel erg fijn is, sowieso ergens waar ook bomen staan. Zo kun je zelf een fijne plek zoeken en is het ook overdag buiten prima te doen. We hebben zelf trouwens ook een staande ventilator mee. Je hebt natuurlijk gewoon stroom en dus kun je die aanzetten.

Wegen de kosten (aanschaf, stalling, onderhoud, camping) op tegen het plezier?

Raymond is nogal van de Excel-sheets en heeft alles uitgerekend. De laatste zomers gingen we al steeds kamperen in een stacaravan en als we dat willen doen in het hoogseizoen omdat Skyler niet meer buiten de vakanties van school mag, is dat zo 1500 euro per week. Nu kunnen we voor dit bedrag drie weken weg. Dat is me wel heel wat waard. We hebben de caravan ‘goedkoop’ kunnen kopen, de stalling is heel goedkoop en het onderhoud minimaal. Is het alleen de camping die je even goed moet uitzoeken qua prijzen!

Waar gaan jullie naartoe?

Het zuiden van Duitsland! We beginnen met een stop bij Koblenz van een dag of twee/drie en rijden vanaf daar door naar het zuiden.

Dat was hem, hopelijk hebben jullie er zo iets aan gehad!

Share:

8 Reacties

 1. Sabine
  17 juli 2019 / 08:21

  Wat een leuk artikel!! Bedankt he, Nu wil ook een caravan haha!

 2. 17 juli 2019 / 09:54

  vijftig tinten….hahaha moest ik gelijk aan denken toen de vraag kwam hoe ga je sex hebben dan lol
  en het is en lijkt mij heerlijk dat kamperen zo 😀 en zo te horen heb je al redelijk je draai gevonden 😉

 3. Sabien
  17 juli 2019 / 11:54

  Onder het kopje onderhouden van het waterreservoir; plassen ’s ochtends en ’s avonds. Poepen sowieso niet….het eerste wat ik dacht: lastig om dat 3 weken op te houden. Is heel flauw…maar dacht het stiekem wel, haha. Begrijp uiteraard wat je bedoeld hoor!

 4. Cindy
  17 juli 2019 / 12:28

  Die vraag over seks… Dat had echt niet gehoeven hoor hahaha. Maar dank je voor je info! Inmiddels hebben mijn ouders een andere caravan gekocht die wij mogen lenen over 2 jaar. Dan is Niene 2 jaar en dat vinden we dan qua leeftijd goed. Nu alvast maar bedenken waar we heen willen dan

  • Shirley
   Auteur
   17 juli 2019 / 17:19

   En toch zullen er veel mensen nieuwsgierig naar zijn, haha. Heb hem daarom maar gewoon beantwoord 😉

 5. Ria
  17 juli 2019 / 19:47

  Leuk artikel! Ik herken álles. Wij zijn ook met zo’n caravan begonnen met een en later twee kinderen 16 jaar geleden. Daarna een caravan met groter zitje en losse tentjes voor de kinderen. Nu nét een andere caravan aan het kopen met ja hoor weer een stapelbed voor de kinderen. Geen gezeur met tentjes meer en lekker gezellig met ons allen in de caravan. Oudste is inmiddels 16! Haha, deze indeling die jij nu hebt dus bevalt echt het beste voor ons. Opgemaakte bedden, zo weinig mogelijk gedoe. Na twee jaar caravanloos op vakantie ( Amerika en Afrika) verheug ik mij enorm op volgend jaar. Lekker naar de bergen met de sleurhut, niks fijners! Geniet ervan met je mannen!!

 6. 17 juli 2019 / 22:36

  Super leuk om te lezen. De caravan die mijn ouders hebben komt ook uit 2000 en heeft exact dezelfde indeling, super fijn! Ook dat je nog die extra treinrit hebt en dus niet perse je bed op hoeft te maken als het buiten gewoon mooi weer is, om ook nog een zitje binnen te hebben.

  Veel plezier in Zuid-Duitsland, wij vertrekken dit weekend ook met de camper!

 7. Mike
  18 juli 2019 / 15:01

  Super leuk artikel! Qua kosten moet je (soms) ook denken aan de auto. Deze moet de caravan natuurlijk goed kunnen trekken en je moet het gevoel krijgen dat alles veilig verloopt. Als je toevallig een auto hebt die de juiste eigenschappen heeft, koppel, stabiliteit en trekgewicht, heb je geen extra kosten. Maar als je een grotere auto moet rijden voor 3 weken vakantie is dat wel een extra (grote) kosten post om mee te nemen! Wij hadden altijd een volvo v70, deze trok natuurlijk als een idioot maar dat merkte je de rest van het jaar ook in de kosten. Vorig jaar een suzuki sx4 gekocht, om kosten te besparen. Bevalt uitstekend, moet wel meer schakelen en ben niet meer als eerste boven LOL maar heb het er graag voor over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.