Mijn aandacht verdelen tussen beide kids

Mijn aandacht verdelen tussen beide kids

Tijdens mijn zwangerschap had ik hele ideeën over hoe ik de aandacht zou gaan verdelen tussen Skyler en Maddox. Ik maakte me er geen seconde druk om en ging er vanuit dat het wel los zou lopen. Nu ik inmiddels alweer 15 maanden moeder van twee ben (ik typte ‘bijna anderhalf jaar’ maar dat duurt nog wel drie maanden, haha), kan ik wel zeggen dat het prima verloopt. Het gaat eigenlijk vrij natuurlijk en helemaal vanzelf. Bij ons heeft dat zeker te maken met het leeftijdsverschil. Skyler gaat naar de basisschool en Maddox slaapt nog twee keer op een dag. Genoeg tijd om één-op-één tijd te hebben met een van de jongens.

De eerste maanden

De eerste paar maanden vond ik de aandacht verdelen tussen Skyler en Maddox wel erg lastig. Omdat Maddox meer aandacht vroeg, maar ook zeker meer aandacht nodig had. Een baby vraagt nu eenmaal om meer hulp dan een kleuter. Bovendien was ik erg vaak met Maddox weg vanwege alle ziekenhuisbezoeken en had ik na schooltijd simpelweg geen puf meer om me bezig te houden met Skyler. Skyler heeft dan ook in die periode een stapje terug moeten doen. Toch heb ik geen enkel moment gehad dat ik de indruk kreeg dat Skyler het hier moeilijk mee had. Het was op dat moment gewoon even niet anders. Als ik terug kijk op deze tijd vond ik het hectisch, maar ik vind dat ik als moeder goede keuzes heb gemaakt en dat Skyler zeker niets tekort is gekomen.

Goede balans

Momenteel hebben we wel een heel goede balans gevonden. De rumoerige tijden zijn redelijk voorbij, Maddox is iets groter en ik ben niet constant gefocust op een baby waarmee het niet zo goed gaat. Als Skyler op school zit heb ik aardig wat tijd voor Maddox en als Maddox op school zit heb ik na schooltijd tijd voor Skyler. Ook slaapt Maddox nog in de middag waardoor dat ook weer momenten zijn dat ik met Skyler kan spelen. En natuurlijk zijn daar de weekenden. Ik ben regelmatig even met Skyler weg als Raymond met Maddox thuis is. En andersom.

Schoolvakantie

Volgende week is de laatste schoolweek voor Skyler en dat betekent dat hij daarna zes weken thuis is. Het kinderdagverblijf van Maddox loopt gewoon door en daardoor heb ik de maandag en dinsdag alleen met de oudste. Er staan al bioscoopbezoekjes gepland en bovendien wilde hij nog gezellig ‘daten’ (lunch/koffie ergens). De overige dagen ben ik met beide kinderen maar omdat ze vaak samen spelen, ben ik ook eigenlijk met beide kinderen tegelijk bezig. Eén-op-één contact is erg leuk en fijn, maar zo met beide jongens op stap kunnen vind ik helemaal fantastisch. En Skyler en Maddox ook! Ze hebben de grootste lol samen en toen we laatst door het bos liepen, hadden ze het echt veel leuker samen dan als ik ze bijvoorbeeld apart zou hebben meegenomen. Wel hebben we dan even een probleem in de speeltuin want ik wil Maddox duwen op de schommel en Skyler wil op de wipwap. Dan moet toch één van de twee even wachten, maar dat ervaar ik zeker niet als storend. Laatst hielp ik Maddox met de glijbaan en was een heel aardige meneer zowel zijn dochter als Skyler aan het duwen op de schommel. Het loopt allemaal wel los. En trouwens, even wachten is ook heus niet slecht voor ze. Ik kan mezelf niet door midden splitsen en dat weten ze.

Leeftijdsverschil

Het leeftijdsverschil van 3.5 jaar is voor ons echt perfect, ik heb het al zo vaak gezegd. Skyler heeft het eerste half jaar kunnen wennen aan de rol van grote broer en toen Skyler eenmaal naar school ging, was Maddox een baby van een half jaar die de wereld om zich heen begon te ontdekken. Tijdens de schooltijd van Skyler heb ik dus veel tijd voor Maddox en na schooltijd pak ik die tijd met Skyler weer. Plus ik ben in het weekend wat meer met Skyler de hort op, simpelweg omdat bijvoorbeeld Maddox dan thuis in zijn bed ligt en omdat Skyler wat ouder is waardoor bepaalde uitjes gezelliger zijn. Dan heb ik het niet alleen over een bioscoopbezoek, maar ook over ergens gezellig wat drinken of gewoon boodschappen doen. Dan maken we er ook een feestje van en delen we na afloop soms een pakje drinken. Genieten vindt hij dat. Als je twee kinderen onder de twee hebt zal het ongetwijfeld iets lastiger zijn, aangezien ze allebei veel aandacht vragen en allebei in het begin thuis zijn. Ik kan daar alleen niks over zeggen omdat we niet in die situatie zitten.

Draai gevonden

Al met al loopt het vanaf het begin al vrij soepel. Ja, die eerste periode was het vooral Maddox, maar eigenlijk is dat niet zo gek met een newborn, de zorgen eromheen die we hadden en een kleuter die al heel zelfstandig is en ook vaak alleen wil spelen. We hebben onze draai wel gevonden en ik vind dat het erg goed verloopt!

IMG_3417

Share:

4 Reacties

 1. Melanie
  19 juli 2018 / 07:16

  Heel leuk om te lezen. Ik ben erg benieuwd hoe ik het straks ga ervaren. Ben op t moment zwanger, in december uitgerekend en zoon is van juni 2015. Er zal dus ook 3.5 jaar tussen zitten en ik vind het nu al zo leuk. Hij snapt echt dat hij straks een zusje krijgt (roept naar iedereen: ‘Ik krijg een zussie hoor! In de winter’) Voelt vaak aan mijn buik en is er echt mee bezig. Hij was op vakantie zelfs bang dat de baby in de zee zou vallen, ik moest er maar niet in gaan want zijn zusje kon nog helemaal niet zwemmen, haha. Ja, echt een heel leuk leeftijdsverschil.

 2. Susan
  19 juli 2018 / 07:48

  Hier ook 3.5 jr leeftijdsverschil. Bewust voor gekozen, voor zover dat lukt.
  Mijn zusje en ik schelen precies hetzelfde in leeftijd en ik heb dat altijd als prettig ervaren. We konden het goed met elkaar vinden, maar hadden ook beide onze eigen interesses en levensfases. We liepen elkaar bijvoorbeeld niet in de weg met speelgoed. Maar op vakantie of momenten dat je alleen elkaar had konden we heel goed samen spelen.

  De aandacht gaat hier nog veel uit naar baby (10weken) en soms kijk ik er al wel naar uit dat ze bijvoorbeeld kan zitten zodat je toch meer je handen vrij hebt. Aan oudste dochter merk ik niet dat ze het vervelend vind. Zodra baby wel lekker zelf slaapt doen we iets leuks samen of pak ik haar even bij me.

 3. 19 juli 2018 / 09:24

  hier 13 maanden verschil maar hihih maar dat is altijd wel goed gegaan, en omdat ze niet zoveel schelen speelden ze ook gewoon lekker met elkaar of vermaakten zich zelf heel goed.
  wel leuk om te lezen en bij jullie is het gewoon een dolle boel met die 2 draken 😀

 4. 19 juli 2018 / 11:06

  Mijn kinderen schelen 2.5 jaar en hier is toch wel iets anders dan hoe jij het beschrijft. Mijn zoontje van 20 maanden gaat nog niet naar een opvang o.i.d. dus ik vind het soms wel lastig om veel quality time te hebben met mijn dochter van 4. Dan moet mijn zoontje echt naar opa en oma ofzo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.