(~215 B)
10 me-time momenten die ik gedurende de dag vind

10 me-time momenten die ik gedurende de dag vind

De afgelopen jaren ben ik me steeds meer bewust geworden van het belang van me-time. Toen de kinderen nog niet naar school gingen vond ik het heel leuk om een uitje te plannen, maar echt opladen gebeurde niet. Er gingen dagen voorbij zonder momenten voor mezelf en ik merkte dat ik daar geen leuker mens van werd. Vooral de jaren dat Skyler klein was, was het heel erg zoeken. Bij Maddox kon ik het al een stuk beter en inmiddels zitten er genoeg momenten in mijn dag verweven. Het voelt goed, om deze momenten voor mezelf te pakken. Niet alleen omdat ik het soms gewoon heel erg veel vind met twee jongens, maar ook omdat ik die tijd echt nodig heb om op te laden en de volgende shift aan te kunnen.

In mijn boek schrijf ik veel over energiegevers zoeken, het huishouden plannen op momenten dat de kinderen wakker/thuis zijn en in je dagelijks ritme toch wat momenten te vinden die je kunt claimen. Veel dingen plan ik van tevoren al in; andere activiteiten besluit ik heel spontaan. Ik moet hierbij wel zeggen dat de vrijheid die ik heb qua werk zeker bijdraagt aan het feit dat ik veel dingen kan plannen. Maar ik weet zeker dat er ook voor jou momenten zijn te vinden om even aan jezelf te denken, op de rem te trappen en die me-time in te lassen. Dit is in ieder geval hoe ík het aanpak.

1. Wandelen

Laat ik beginnen met wandelen. Dat is anderhalf jaar geleden echt zo’n ding voor me geworden waar ik niet meer zonder kan. Ik wandel zodra ik de jongens naar school heb gebracht om zo wat extra beweging te hebben voordat ik achter de computer kruip. Maar ik vind een rondje net na het eten ook heerlijk, als Raymond op tijd thuis is. Dat vind ik altijd een moeilijk uur en dan is het fijn om het huis even te kunnen verlaten, haha. Als ik dan thuis kom ben ik opgeladen voor de avondspits. Maar ook ’s middags even een kwartiertje een frisse neus halen doet al wonderen. Ik kom vrijwel dagelijks nog wel aan mijn 10.000 stappen en voel me echt een stuk minder goed als ik op de helft blijf hangen. Het scheelt ook wel dat ik heen en weer naar school loop en zo mijn ronde net iets langer kan maken door een extra blokje om te gaan. Ik wandel niet zo veel meer als toen tijdens de lockdown, maar ik sport nu ook wat meer en heb er niet altijd zin in als ik er net een flinke work-out op heb zitten.

2. Sporten

Tsjah, sporten is voor mij nu wel een ding geworden. Door steeds een beetje op te hogen, het leuk voor mezelf te maken met schema’s en gewichten en door consistent te gaan, is het een gewoonte en voelt het fijn. Ik ga iedere week drie keer en dat is drie keer een uur tijd voor mezelf. Verstand op 0 en sporten maar. Ik mis het echt als het een keer niet lukt. Als we volgende week op Bakkum zijn, moet ik echt meer gaan wandelen om toch die energie uit beweging te halen.

3. Koffie halen

Ik krijg vaak te horen: ‘je hebt toch een koffieapparaat thuis, waarom haal je dan koffie?’ Nou, dat is voor mij echt een traktatie en een me-time moment. Na het sporten, tijdens het wandelen, tijdens mijn rondje door het dorp, even snel ergens tussendoor. Ik geef er best veel geld aan uit en dat is het me helemaal waard. Ik maak er echt een momentje van, geniet heel bewust en neem de tijd voor mijn koffie. Even lekker drinken en weer door. Een soort pauzemoment voor me.

4. Buitenshuis lunchen

Ik werk regelmatig buiten de deur en dat vind ik ontzettend fijn. Vaak plan ik het dan zo, dat ik ook kan blijven lunchen. Ik werk dan de ochtend, klap uiteindelijk rond lunch de laptop dicht en bestel een lunch. Thuis neem ik weinig tijd voor een middagmaaltje, maar buitenshuis vind ik het echt een feestje. Steeds als ik het doe, denk ik: dat moet ik vaker doen. Heerlijk.

5. Vroeg naar bed

Ik ben een ochtendmens. ’s Avonds ben ik vrij weinig waard en als de jongens in bed liggen, is mijn energie ook wel grotendeels verdwenen. Zelf ga ik altijd rond half 10 naar boven en soms zelfs iets eerder. Ik vind het heerlijk om vroeg onder de wol te kruipen. Televisie kijken, een boek lezen of een beetje dom scrollen op mijn telefoon zonder dat ik mensen om me heen heb. Dat vind ik echt fantastische me-time.

6. Iedere avond lezen

Ik lees iedere avond in bed. Of ik nu om 21.00 uur naar bed ga of om 23.00 uur. Of het nu maar tien minuten is of een uur; mijn e-reader gaat altijd even aan. Hiermee kan ik mijn hoofd uitzetten en het voelt heerlijk rustig om op deze manier de dag af te sluiten. Wat mij betreft ook heel goede en effectieve me-time.

7. Trainingen volgen tijdens het koken of het uurtje ervoor

Ik ben voor best wat trainingen aangemeld, maar overdag vind ik weinig tijd om deze te volgen. Ik vind namelijk dat ik overdag gewoon moet werken van mezelf. ’s Avonds ben ik vaak te moe. En zo blijven er heel veel video’s staan die ik wel wil kijken, maar waar ik mezelf geen tijd voor gun. Wat ik vaak doe, is dat ik een half uurtje voor het eten kijk. Van 16.30 uur tot zo’n 17.00 uur is voor ons vaak een rustig moment. De jongens zijn dan iets voor zichzelf aan het doen en mijn eigen werk probeer ik onder schooltijd af te krijgen. Ik zet dan vaak even een video op om te kijken. Soms achter mijn bureau, maar ook zeker af en toe achter het fornuis. Koken en luisteren tegelijk. Ik kies dan wel de video’s waarbij ik alleen maar hoef te luisteren en geen aantekeningen hoef te maken. Je kunt natuurlijk ook prima kiezen voor een luisterboek of podcast, als dat meer jouw interesse heeft.

8. Vasthouden aan bedtijd voor de kinderen

Ik heb weinig regels thuis en ben vrij makkelijk, maar echt onderhandelen over bedtijd doe ik eigenlijk niet. Maddox gaat tussen 18.30 uur en 19.00 uur naar boven en Skyler ligt er om 20.00 uur in. Na achten is de avond voor mij, of voor ons. Skyler wil vanaf volgende week samen The Masked Singer samen kijken en dat vind ik helemaal prima, maar de rest van de avonden valt er niet te onderhandelen, haha. Heerlijk als het huis aan kant is en de rust teruggekeerd is.

9. Lunchen met een vriendin

Ik ben heel erg goed op mezelf en drink graag koffie alleen. Ook lunch ik regelmatig in mijn eentje en vind ik dat helemaal prima. Maar lunchen met een vriendin is natuurlijk ook heerlijk! Ik spreek regelmatig met Anke af voor een koffie of lunch, maar ik rij ook vaak naar Amsterdam om met Debbie even te wandelen en een hapje te eten. Ik hoef mensen niet dagelijks te zien maar ik heb ook ervaren dat het er vrij weinig van komt als je het niet inplant. Anke zie ik vrij vaak spontaan, maar met bijvoorbeeld Debbie is dat anders. Als we niets vastleggen, gaan er zo weken voorbij, haha. We hebben nu wel eens per 2-4 weken dat we echt even tijd vrijmaken. Altijd weer fijne momenten!

10. Slenteren door boekwinkels

Ik vind het heerlijk om af en toe even naar wat winkels te gaan om rond te neuzen en zorg ook altijd wel dat dat in mijn planning kan staan. Wat ik dan vooral doe, is een rondje door de boekwinkel. Ik vind het heerlijk om me te omringen door boeken, te kijken wat er allemaal te koop is, lekker te bladeren en gewoon om te slenteren. Misschien een gekke gewoonte, maar ik kan daar intens rustig van worden. En mijn mustread-lijstje wordt steeds weer aangevuld.

Dit zijn allemaal dingen die ik redelijk snel toe kan passen. Ik hoor wel vaak mensen die het huishouden gaan doen als hun kind slaapt of die pas ’s avonds voor het eerst een moment voor zichzelf hebben. Doe het huishouden lekker samen of als je kinderen spelen en plan iets leuks voor jezelf op het moment dat de kinderen even niet om je heen zijn. Dat verdien je!

Delen:
Secured By miniOrange