(~215 B)
Wordt schade aangericht door kinderen vergoed door een aansprakelijkheidsverzekering?

Wordt schade aangericht door kinderen vergoed door een aansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering: het is een veelgehoorde term wanneer je het over verzekeringen hebt. Maar wat is een aansprakelijkheidsverzekering nu precies? Een aansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat wanneer jij, een gezinslid of huisdier schade veroorzaakt, dit vergoed wordt. Schade kan namelijk al snel oplopen, waardoor je het niet meer van de eigen rekening kunt betalen. Door deze verzekering af te sluiten hoef je niet bang te zijn voor de financiële gevolgen van schade die per ongeluk aangericht wordt bij een ander. Maar hoe zit dit wanneer jouw kind schade aanricht aan een ander (zijn bezittingen)? Zo viel er laatst een buurjongetje tegen mijn auto aan en had ik schade die gefixt moest worden. Dat werd gelukkig goed geregeld tussen beide verzekeringen.

Wat wordt er vergoed?

Je kunt jezelf en jouw familie dus indekken tegen onvoorziene kosten die veroorzaakt worden door schade aan een ander (zijn spullen). Dit geldt dus ook voor wanneer jouw kinderen schade aanrichten. Maar wat valt er onder de dekking? Stel je voor, je bent op bezoek bij de buren en een van de kinderen laat per ongeluk duur servies op de grond vallen. In dat geval zorgt een aansprakelijkheidsverzekering ervoor dat de kosten gedekt worden. In principe dekt een de verzekering wanneer jij schade aan andere of hun bezittingen aanricht, wanneer jouw partner of kinderen schade veroorzaken en wanneer jouw huisdier schade aanricht. Mocht jouw hond dus iemand bijten, met fysieke schade en een ziekenhuisrekening tot gevolg, dan ben je ook voor deze kosten verzekerd.

Wat wordt niet vergoed?

Er zijn ook een aantal zaken waarbij een aansprakelijkheidsverzekering de kosten niet dekt. Het eerste is het met opzet aanrichten van schade. Ook bij nalatigheid, bijvoorbeeld bij producten waar onderhoud belangrijk is, maar dit niet gedaan wordt, is een reden waarom de kosten niet vergoed worden. Daarbij worden kosten aan motorvoertuigen ook niet vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering. Dit loopt namelijk altijd via een WA-verzekering, waarbij je voor verschillende dekkingen kunt kiezen. De All Risk verzekering vergoed hierin bijna alle kosten, terwijl een basis WA dat niet altijd doet. Ook bij onderlinge aansprakelijkheid, zoals wanneer gezinsleden schade aan (de spullen van) een ander gezinslid aanrichten, vallen niet onder de aansprakelijkheidsverzekering.

Wie kan een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

In principe kan iedereen een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Het is echter niet verplicht om dit te doen, maar het is wel aan te raden: het kan je een hoop kosten besparen, vooral in een huishouden met kinderen en huisdieren. Kinderen kunnen uiteraard geen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, omdat zij onder de verzekering van hun ouders vallen.

Delen:
Secured By miniOrange