Kopzorgen om financiële kwesties

Kopzorgen om financiële kwesties

Wat ik heel erg lastig vind aan ondernemer zijn, is dat ik nooit zeker ben van mijn inkomsten. Natuurlijk ervaar ik veel vrijheid om te doen en laten wat ik wil, maar ik merk toch dat ik behoorlijk waarde hecht aan vastigheid en stabiliteit. Als ondernemer valt dat stukje toch een beetje weg. Misschien niet bij íedere ondernemer, maar voor mij geldt dat wel. Ik kan me daar vaak zorgen over maken. De ene maand verdien ik ontzettend veel en kan ik een aardig bedrag wegzetten voor de maand daarna; de andere maand heb ik helemaal niks en moet ik toch een bedrag uit dat weggezette potje halen. Als ik de maand daarna dan weer weinig inkomsten heb, moet ik het uit de reservepot vissen en zo blijf ik iedere maand weer rekenen en de situatie bekijken. Voor een stresskip is dat best lastig werken.

mommyhood

ZZP vs in loondienst

Momenteel heb ik niks te klagen. Ik verdien een net salaris voor de uren die ik werk, Raymond heeft een goede baan met een flinke buffer, we kunnen op vakantie, hebben een mooi huis en hoeven niks te laten of erg op te letten. Als ik naar mijn eigen situatie kijk als ik Raymond even weg denk (sorry schatje), ligt de situatie iets anders. Dan maak ik me dus af en toe druk om inkomsten, dan bedenk ik me dat ik helemaal niks qua pensioen heb vastgelegd en, wat ik helemaal niet zo’n fijn idee vind, heb ik eigenlijk niks als ik ziek word.

Een tijd geleden schreef ik over het feit dat ik over vijf jaar weer in loondienst werk en behalve dat ik tegen die tijd zeker een nieuwe uitdaging kan gebruiken, vind ik bovenstaande zaken ook belangrijk. Niet alleen de deur ’s avonds achter je dicht trekken en op vrije dagen écht vrij zijn, maar ook dat zaken zoals pensioen, verzekeringen en dergelijke (vaak dan) geregeld zijn. Op een of andere manier voelt dat fijner. Stabieler.

Onafhankelijk

Er wordt me weleens gevraagd of ik wil schrijven over onze financiële zaken (tot op zekere hoogte dan) en daar heb ik een tijd geleden een boekje open over gedaan. Raymond en ik hebben een gezamenlijke rekening en daarnaast hebben we onze eigen rekening waar we onze eigen persoonlijke rekeningen van betalen en onze eigen dingen van kopen. Ik wil op dat gebied wel onafhankelijk zijn en gewoon lekker nieuwe schoenen kunnen kopen zonder daar verantwoording over af te hoeven leggen. Of mijn eigen zorgverzekering betalen, wat trouwens mijn hoogste rekening van de maand is vanwege mijn chronische aandoeningen.

Veel vragen

Ik zit soms wel met wat vragen. Is het tussen Raymond en mij wel goed geregeld nu we nog niet getrouwd zijn? Is het opbouwen van pensioen nu wel of niet iets waar ik me mee bezig moet gaan houden als mijn inkomsten niet zo hoog zijn? Moet ik me verdiepen in een arbeidsongeschiktheidsverzekering of misschien wel een broodfonds? En als ik dat doe, hoe werkt dat dan als ik langdurig ziek ben vanwege mijn longen? Ik praat er natuurlijk wel over met Raymond en zoek hier en daar iets op, maar écht eens financieel advies krijgen over mijn situatie heb ik nooit gekregen. Nooit naar gezocht ook, terwijl het me nu toch wel bezig begint te houden. En hoe kan ik dat nu het beste regelen met mijn eigen risico? Als ik medicatie haal moet ik de eerste maanden zo 100 euro afrekenen en ja, soms is dat in een maand wat veel. Ik hoorde laatst van een bezoekster dat ik dat kon betalen in termijnen en dat was een eyeopener. Maar was dat in mijn situatie verstandig?

Financiële planner

Van het bestaan van een financiële planner wist ik niet. Van een onafhankelijk iemand die samen met jou in bepaalde situaties duikt en jou van passend advies kan voorzien. Toen ik het aanbod kreeg om daar eens een telefonisch gesprek mee te voeren, greep ik dat dan ook met beide handen aan. Ik voelde aan alles dat ik duidelijkheid nodig had. Want over een paar jaar werk ik dan wel in loondienst waardoor deze zaken niet zo erg meer de boventoon voeren; het komende jaar, of misschien wel de komende twee of drie jaar, is dat nog niet aan de orde. En dan zijn financiële zorgen toch wel het laatste waar ik me mee bezig wil houden.

Het gesprek is inmiddels achter de rug en terwijl ik er een beetje tegenop zag (want ja, het beeld van suf en zwaar had ik toch wel bij financiële zaken), was het uiteindelijk een heel leuk, gezellig, verfrissend en vooral verhelderend telefoontje van ruim een uur. Alice, de financiële planner die me was toegewezen, wist me alles heel duidelijk en helder te vertellen en heeft me vooral ook goede tips gegeven waar ik mee aan de slag kan en waar ik allemaal even achteraan moest. Ik vertel je er over een paar dagen meer over!

Maak jij je weleens zorgen om je financiële zaken?

Share:

6 Reacties

 1. Milou
  8 januari 2019 / 16:22

  Wat een fijn artikel heb je geschreven over financiële kwesties! Ik heb een goede baan met een heel fijn salaris, maar ben een drama als het op sparen aankomt. Toen ik dus las over de mogelijkheid van een financiële planner was ik enthousiast (en dat gebeurd weinig als ik zie dat een artikel ook reclame bevat). Complimenten dus voor hoe je reclame in een persoonlijk artikel verwerkt waardoor ik eerst niet door had dat het ook een advertentie was! Ben benieuwd naar het artikel!!

 2. Sandy
  9 januari 2019 / 08:07

  Interessant artikel, mooi om hierover te lezen!

 3. 9 januari 2019 / 08:41

  Heb je ooit nagedacht over een interim opdracht? Dan ben je wel nog zzp’er, maar is je inkomen wat stabieler?

 4. 9 januari 2019 / 09:11

  ik maak mij er wel eens zorgen over terwijl dat eigenlijk niet hoeft. Ro is zzper in de bouw en die verdiend gewoon achterlijk goed en ik ben zelf zzper en ik red het ook wel. maar idd de ene maand zit je goed en de ander wat minder al hebben wij daar niet zoveel last van mits het gaat vriezen dan hebben we wel een probleem want dan kan er niet gebouwd worden en vallen we terug op mij zeg maar. maar we hebben niks te klagen en hoeven niet op te letten. wel een goed stuk dit

 5. Liesbeth
  9 januari 2019 / 15:33

  Interessant artikel en ik kijk uit naar je vervolg!

 6. Lisa
  9 januari 2019 / 21:34

  Ken je porterenee.nl al? Daar wordt op een luchtige manier geblogd over dit soort zaken, vind het zelf echt vaak een eyeopener!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.