(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Ankes receptenbox: kipshoarma met verse sausjes en salade

Ankes receptenbox: kipshoarma met verse sausjes en salade

Er stroomt voor 50% Arabisch bloed door mijn genen en die móeten soms ook dito eten. Vaak is dat verse kebab of shoarma. Of zoals wij het thuis schrijven; shawarma. Liefst met de fameuze verse knoflook en uien-saus zoals mijn vader die altijd maakt. Lijkt veel werk, is het absoluut niet! Het is een heerlijke toevoeging aan het normaal best simpele gerecht.

Klassiek eet je shoarma natuurlijk met een (volkoren) pita, maar wij eten het ook heel graag met een flinke punt Turks brood of met een wrap. Dat laatste is wat meer Weight Watchers en calorieën vriendelijker. Wil je helemaal healthy gaan, dan mix je gewoon de salade met de shoarma! Je kunt hier veel kanten mee op.

Smul mee met het familierecept 😊!

Ingrediënten voor 2 p.p.

Shoarma

– 500 gram kipfilet of kipdijfilet. Ik ga altijd voor kipfilet omdat ik kipdij te vettig vind en die smaak niet lekker;
– 1 eetlepel (olijf)olie;
– Shoarmakruiden, liefst van een kruidenier of de lokale Turkse winkel. Eventueel is die van Euroma een goed alternatief. Let er vooral op dat er geen zout in zit. Dit kun je beter zelf toevoegen, naar smaak. Te zoute shoarma is niet lekker;
– 1 eetlepel water.

Uiensaus

– 3 middelgrote witte uien;
– 1 eetlepel gemalen komijn;
– Peper naar smaak;
– ½ bouillonblokje en/of zout;
– 1 ½ eetlepel (olijf)olie;
– Tomatenpuree, ik gebruik graag een tube i.p.v. een blikje. Beter doseren en langer houdbaar. Bijvoorbeeld die van Putti of Lidl.

Knoflooksaus

– 1 teen knoflook, of meer naar smaak;
– 1 eetlepel mayonaise, ik gebruik halvanaise van Jumbo;
– 3 eetlepels magere kwark;
– 5 cm geraspte komkommer;
– Peper en zout naar smaak.

Of koop een goede verse saus bij de supermarkt, ik vind de befaamde bakjes met plastic deksel ook leker. Doe jezelf en je smaakpapillen een plezier en laat al die vieze chemische zooi in flesjes staan 😉.

Salade

– 300 gram gemixte sla, bijvoorbeeld rucola-mix;
– Tomaatjes, ik gebruik graag Tommies;
– ½ komkommer;
– 25 gram feta kaas;
– ½ eetlepel olijfolie;
– ½ eetlepel gedroogde oregano of ½ eetlepel Za’tar kruiden. Ook Za’tar is te koop bij de supermarkt, bijvoorbeeld die van Jonnie Boer voor Euroma.

Optioneel

– Pita, Turks brood of een wrap. Liefst volkoren.

Bereiding

Ik begin met het marineren van de kip, dan kan het lekker intrekken. Terwijl dat zijn werk doet maak ik de salade en de sausjes en warm ik het brood op. De kip heeft namelijk maar even nodig.

Shoarma

– Meng in een grote kom de olie, het water en de kruiden tot een papje en laat dit even staan;
– Snijd de kipfilet in dunne reepjes en halveer de reepjes; zo krijg je het herkenbare shoarma vlees;
– Roer de kipstukjes door de marinade en laat minstens 30 minuten intrekken;
– Bak de kip vervolgens in een goed hete koekenpan gaar.

Uiensaus

– Snij de ui in halve ringen;
– Verhit de olie in de pan en bak de uien kort aan;
– Voeg de komijn en de peper toe en bak goed aan;
– Voeg de tomatenpuree al roerende toe, let op dat de puree niet aanbrand;
– Laat het bouillonblokje in water oplossen en giet dit bij de gebakken uien en laat circa 5 min pruttelen. Dikt de saus teveel in, dan extra water;
– Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur, hij zal dan iets dikker worden. De uiteindelijke structuur is stevig, om de uien zit saus en er blijft een papje puree over.

Knoflooksaus

– Pers de knoflook uit en mix met de mayo en de kwark;
– Voeg naar smaak peper en zou toe;
– Rasp de komkommer erboven en roer goed door. Ik gebruik graag handrasp, die kun je ook voor bijvoorbeeld kaas of groente gebruiken. Ik ben fan van Boska;

Tip; knoflook trekt aan in smaak, liever knoflook toevoegen dan de hele avond met na-dorst 😉.

Salade

– Halveer de komkommer en verwijder met een theelepel de zaadlijsten;
– Snijd de tomaatjes in de lengte door;
– Mix de tomaat en komkommer met de sla in een grote kom en mag daarna in een mooie schaal;
– Snijd de feta in blokjes en mix die in een kommetje met de helft van de kruiden en wat olijfolie;
– Strooi dit over de salade en top de salade af met de andere helft van de kruiden en dan…

Lekker eten!

Delen: