Drie jaar geleden stopte ik, na 22 jaar, met de pil. De keren dat ik zwanger wilde worden ben ik gestopt, mijn menstruatie kwam vanzelf weer goed op gang en niet veel later was ik zwanger. Dit ging bij beide keren zo. Eigenlijk kan ik dus wel zeggen dat ik mezelf niet kende zonder anticonceptiepil. Toen ik op twaalfjarige leeftijd voor het eerst ongesteld werd en ik een paar maanden lang vreselijke last daarvan kreeg, was het mijn moeder die zei: ‘misschien moeten we de pil voor je vragen.’ We gingen naar de huisarts en uiteindelijk liepen we de deur uit met een anticonceptiepil. Niet omdat ik op dat moment ook maar enige interesse had in jongens of in seksuele handelingen, maar puur om mijn menstruatie beter te reguleren. Maar op een gegeven moment kampte ik met veel tussentijdse bloedingen en na een bezoek aan de huisarts en een uitstrijkje, besloot ik de pil toch te laten voor wat het was.
Inmiddels zijn we dus bijna drie jaar verder en is mijn menstruatie redelijk regelmatig, zo tussen de 25 en 28 dagen. Soms een uitschieter dat het opeens op dag 20 of pás op dag 32 raak is. Het duurt wel altijd lang, gemiddeld anderhalve week. Niet elke dag even heftig, maar wel bloedingen waar ik iets mee moet. Qua hormonen, gevoelens, libido en al dat soort zaken merk ik eigenlijk vrij weinig. Ik ben niet de persoon die heel oppervlakkig werd van de pil of last had van depressieve gevoelens. Mijn libido is altijd wel laag en dat is met de pil niet heel anders geworden. Tot de dag van vandaag vind ik het nog steeds heel lastig om te ‘voelen’ wat er nu gestuurd wordt door mijn cyclus en wat niet. Tijd om daar nu, nu ik volledig ben afgekickt van de pil en een regelmatige menstruatie heb, in te duiken. Na een jaar stoppen dook ik er al even in, maar toen was het voor mijn gevoel nog niet helemaal op orde.
Voor nu ga ik het boek van Maisie Hill kopen, de cyclus strategie. Ik heb het als e-book, maar wil graag een papieren versie zodat ik kan markeren en schrijven. Op deze manier hoop ik patronen te vinden. Ik ben niet zo iemand die het rustiger aan doet als ik ongesteld ben, maar ik hoop wel iets meer te onderzoeken hoe alles werkt en hoe het bij mij gaat.
Mocht jij je net als ik willen verdiepen in de menstruatie, alles wat er bij de cyclus komt kijken en wat hormonen voor invloed hebben op je gehele welzijn, dan heb ik een paar boeken op een rij gezet. Boeken die door anderen goed worden aangeprezen en die dus allemaal op mijn wishlist staan.
Hormonen en vrouwen – Estrella Montoya
Vrouwelijke hormonen hebben een slecht imago: ze zouden vrouwen hysterisch en onvoorspelbaar maken. Spot, taboe, angst en schaamte overheersen. Door de oververtegenwoordiging van mannelijke wetenschappers én proefpersonen is onderzoek naar de invloed van vrouwelijke hormonen op de hersenen, stemming en het gedrag traag op gang gekomen. De wetenschap is met een inhaalslag bezig, maar in de maatschappij is er nog weinig kennis op dat gebied, terwijl informatie cruciaal is voor herkenning en erkenning van de ingrijpende effecten die hormonen kunnen hebben in het leven van een vrouw.
Hormonen en vrouwen beschrijft alle fases waarin het lichaam van een vrouw drastische hormonale veranderingen doormaakt: de menstruele cyclus, het gebruik van de pil, en de perioden rondom de zwangerschap en de menopauze. Wat is de impact van deze veranderingen op hersenen, gedrag en emoties? Gelardeerd met herkenbare ervaringsverhalen.
De cyclus strategie – Maisie Hill (Period Power 1)
De bestseller De Cyclus Strategie van Maisie Hill leert je samenwerken met je hormonen. Het biedt een no-nonsense uitleg van wát er nu exact in je lichaam gebeurt elke maand en hoe je elke fase van je cyclus in je voordeel kan laten werken. Na het lezen van dit revolutionaire boek ervaar je je hormonen niet langer als een last maar als een kracht, en zal je je afvragen waarom niemand je dit eerder heeft verteld.
Je leert onder andere hoe je lichaam elke maand door verschillende fasen gaat en welke hormonen daarbij een rol spelen, hoe je elke fase in je cyclus kunt zien als een seizoen en hoe dat je denken verandert, hoe je je maandelijkse krachten maximaliseert en je levensstijl kunt aanpassen aan je mindere dagen, en meer!
De hormoon revolutie – Maisie Hill (Period Power 2)
De Hormoon Revolutie gaat verder waar De Cyclus Strategie ophoudt. Energie, humeur en gedrag: alles wordt sterk beïnvloed door hormonen. Toch denken veel mensen die menstrueren nog dat hormonen je vooral veranderen in een onbetrouwbaar, chagrijnig kreng. Geloof het niet! Hormonen zijn er om je van dienst te zijn en kunnen je helpen alles uit het leven te halen. Ja, je bent hormonaal en ja, dat is heel goed. Dit boek leert je alles wat je moet weten. Je leert onder andere waarom je je de ene week geweldig voelt, en de volgende verschrikkelijk, waarom je zo veel / zo weinig zin hebt in seks, welke voeding jou kan helpen en nog veel meer.
Onze hormonen, onderschatte helden – Lieselot Theys
Onze hormonen geven ons energie, maken ons blij en stuwen zowat ons hele lichaam voort. Het is dan ook frustrerend wanneer er een onevenwicht optreedt in het hormonale systeem, met alle ongemakken en kwaaltjes van dien. Toch worden hormonale klachten nog te vaak miskend of zelfs onderdrukt. Dat is iets wat ook Lieselot Theys, gynaecologisch osteopaat en hormoonexpert, dagelijks ziet in haar praktrijk. Haar missie is dan ook glashelder: je in staat stellen om je hormonen diepgaand te begrijpen, zelf te onderzoeken en optimaal te ondersteunen.
Hoe werken onze schildklier, bijnieren en geslachtshormonen? Wist je dat je schildklier een impact heeft op je menstruatiecyclus, of je bijnier ook je libido kan beïnvloeden? In heldere taal en met een vleugje humor onthult Lieselot Theys de nieuwste wetenschappelijke inzichten over onze hormonen en ontrafelt ze tal van raadselachtige, ‘vage’ klachten.
Daarnaast biedt dit handboek grondig en genuanceerd advies over wat je kunt doen aan aanslepende vermoeidheid, menstruatieklachten of erectiestoornissen. Lieselot Theys vertelt je ook hoe je bepaalde zaken het beste kunt aanpakken, zoals menopauzale klachten, een verminderd libido, vruchtbaarheidsproblemen, onverklaarbare gewichtstoename en nog veel meer. Sta zelf terug aan het roer van je hormonale (en dus ook algehele) gezondheid met dit boek als betrouwbare metgezel!
Wij zijn onze hormonen – Max Nieuwdorp
Waarom reageren we zo heftig op een spannende situatie? Hoe komt het dat mannen en vrouwen als ze ouder worden meer op elkaar gaan lijken? En waarom hebben oudere mensen meer behoefte aan zout eten?
Onze hormonen spelen bij veel alledaagse zaken een grote rol – vanaf het moment dat we verwekt worden tot de seconde dat we onze laatste adem uitblazen. Zo regelen ze onze ontwikkeling in de puberteit, zorgen ze voor een succesvolle zwangerschap en zijn ze leidend bij het verouderingsproces. De wetenschappelijke kennis over de manier waarop hormonen hun functie in ons lichaam uitoefenen, is in de afgelopen zeventig jaar enorm toegenomen. Tegelijkertijd zijn veel inzichten onderbelicht gebleven, zoals de grote invloed van onze darmbacteriën op onze hormoonhuishouding, de ontwikkelingen die het vrouwelijk lichaam doormaakt tijdens de overgang en de afname van mannelijke hormonen tijdens de andropauze.
In dit fascinerende boek, waartoe Max Nieuwdorp werd geïnspireerd door het dagelijkse contact met zijn patiënten, wordt de macht van onze hormonen op alle vlakken en in alle levensfasen toegankelijk en uitgebreid beschreven.
Hack je hormonen – Davinia Taylor
De #1 Sunday Times-bestseller die je leert om je hormoonhuishouding gunstig te beïnvloeden.
Als we over hormonen praten, denken we maar al te vaak dat dat een typische ‘vrouwenkwestie’ is. Maar hormonen regelen heel veel in ons lichaam: van onze slaap tot ons eetgedrag, van onze reactie op stress tot onze stemmingen. Bestsellerauteur Davinia Taylor laat zien hoe we onze hormonen in balans krijgen. Aan de hand van vragen als ‘Waarom kan ik niet slapen?’, ‘Waarom kan ik niet stoppen met eten?’ en ‘Waarom ben ik zo somber?’ behandelt ze de belangrijkste hormonen en wat ze voor ons lichaam en welzijn betekenen. Hormonen zoals melatonine en serotonine (die van invloed zijn op onze slaap), insuline en leptine (eetgedrag), cortisol (het stresshormoon), oxytocine en testosteron (humeur), oestrogeen en progesteron (van invloed op menstruatie, pms en menopauze).
Je vindt het boek hier (wordt verwacht).
Het cyclus kompas – Morgane Leten
De gemiddelde persoon met een baarmoeder wordt in het leven zo’n 450 keer ongesteld. Toch beseffen maar weinig vrouwen hoe ook hun prestaties, energielevel en stemming meebewegen met deze cyclus. Zonde, wat eenmaal je je leven ermee kunt synchroniseren, zullen je hormonen zich al snel ontpoppen tot jouw ideale partner in crime.
Met dit boek brengt cyclusexpert Morgane Leten een positief pleidooi over natuurlijke hormonen en wapent ze je met heel wat belangrijke inzichten over vrouwelijke gezondheid. Leer omgaan met allerlei menstruatiekwaaltjes, optimaliseer je slaap, voeding en agenda in functie van je cyclus en ga op ontdekking in je eigen hormoonhuishouding. Daarbovenop bevat Het Cyclus Kompas bijdragen van verschillende experts en eerlijke getuigenissen van vrouwen die de kracht van hun cyclus hebben ontdekt.
Grip op je cyclus – Lara Briden
Dr. Lara Briden schrijft in heldere taal met duidelijke protocollen wat je zelf kunt doen aan: – veel voorkomende maandelijkse perikelen; – zware, uitblijvende of pijnlijke cyclus, PCOS, endometriose
Heb je vaak ‘last van je hormonen’? Blijft je menstruatie uit? Is je cyclus korter dan 21 of langer dan 37 dagen? Of lig je krom van de pijn als je menstrueert? Heb je last van cyclische hoofdpijnen? Slaap je vaak slecht? Of zit je libido onder het vriespunt? Je cyclus is een marker voor je gezondheid (en vruchtbaarheid!). In dit boek benadrukt drs Lara Briden het belang van een gezonde ovulatie. Ze geeft oorzaken en oplossingen voor bovengenoemde problemen en veel meer! Van ovulatieproblemen, endometriose, poliepen of superlichte / superzware menstruaties, tot haaruitval, nachtzweten en korte lontjes, het komt allemaal aan bod, met praktische behandeling ervan in de vorm van voeding, suppletie en lifestyle. Ze wijdt 30+ pagina’s aan een nieuwe kijk op de oorzaken van PCOS en de verschillende behandelingen die daaraan gekoppeld zijn. Verder vertelt ze uitgebreid welke anticonceptie het meest en minst gezond voor je is. En, handig, bij welke klachten welke (bloed)onderzoeken je kan aanvragen via je huisarts en hoe je dat het beste aankaart.
De kracht van hormonen – Susanne Esche-Belke
Het boek voor alle vrouwen die aan het begin van de hormoonchaos staan of er middenin zitten. Meer dan de helft van de vrouwen tussen 40 en 60 jaar heeft klachten die veroorzaakt worden door hormonen die uit balans zijn.
Vermoeidheid, depressie, gewichtstoename… De meeste van deze symptomen bij vrouwen boven de 40 zijn het resultaat van een verandering in de hormoonbalans, een teken van de (naderende) overgang en dus een cyclus die verandert. Vaak worden deze klachten niet goed behandeld. Dit kan komen omdat het niet wordt herkend, of vanwege het idee dat vrouwen nu maar ‘eenmaal moeten leren leven’ met deze klachten, juist omdat ze hormoongerelateerd zijn. Maar de hele (peri)menopauze en bijbehorende overgang hoeft echt geen tijd van ellende en lijden te zijn.
De auteurs laten in dit boek zien hoe vrouwen een beter, gezonder en gelukkiger leven kunnen leiden, met dank aan de laatste onderzoeken uit de wetenschap en voorbeelden uit de praktijk.