(~215 B)
Een jaar gestopt met de pil. Hoe gaat het?

Een jaar gestopt met de pil. Hoe gaat het?

Precies een jaar geleden stopte ik met de pil. Mijn lichaam begon raar te doen, ik kreeg tussentijdse, onverklaarbare bloedingen en had vage klachten die ik nergens aan kon koppelen. Na een -gelukkig goed- uitstrijkje bij de huisarts besloot ik toch maar de pil in de prullenbak te gooien om te kijken wat dat zou doen. Dat vond ik lastig, want ik slikte de anticonceptiepil al 22 jaar. Ik kende mezelf niet zonder. De keren dat ik hem niet slikte, was ik zwanger. Ik las online verhalen van vrouwen die ook waren gestopt met hormonale anticonceptie en die vonden dat een wereld van verschil. Ik ben inmiddels een jaar verder. Hoe heb ik het ervaren?

Toch weer klachten

Gelukkig kwam mijn menstruatie vanzelf op gang. Weliswaar wat vroeg na 22 dagen, maar ik vond het een fijn geweten dat alles voorspoedig verliep. De maanden daarna is dat niet heel anders geweest. Mijn menstruatie zit netjes tussen de 27 en 29 dagen, dus daar is niks op aan te merken. Wel merkte ik een enorm groot verschil; mijn buikpijnen waren erger, maar het bloedverlies een stuk minder. Qua duur veranderde niet veel. Ik was altijd gedurende de hele stopweek ‘ongesteld’ en nu duurt het ook een week, waarvan ik drie zware dagen heb ongeveer. De tussentijdse bloedingen waren maandenlang gestopt, maar helaas is dat de laatste drie maanden weer terug. Het is nu iets verschoven waardoor ik gewoon een stuk langer ongesteld ben. Zeker anderhalve week en soms zelfs twee weken. Niet zwaar, maar ook niet echt verklaarbaar. Na de zomervakantie wil ik dit wel even overleggen met de huisarts. Lucky me ben ik dit jaar 35 jaar geworden en mocht ik het uitstrijkje weer laten doen. Ook hier kwam weer niks uit, dus ik ben blij om te weten dat dat in ieder geval in orde is.

Emotioneel onstabiel

Als ik online lees, lees ik veel over vrouwen die na het stoppen van de hormonale anticonceptie grote verschillen merken. Ik moet eerlijk zeggen dat dat voor mij niet helemaal geldt. Of nog niet helemaal ontdekt ook. Mijn libido is vrijwel onveranderd en qua bloedingen is het dus gek dat dat weer terugkomt. Wel voel ik me emotioneel heel onstabiel, haha. Ik wil echt even gaan bijhouden wat er in welke week gebeurt in mijn lijf en welke emoties ik daaraan kan koppelen. Misschien komt het ook door de fase waarin ik momenteel zit. Veranderingen die veel van me vragen. Ik vind dingen als ‘ik voel me minder vlak’ wat moeilijk om te zeggen. Ik ben altijd wel heel erg van de moodswings en wisselende fases. Soms heel sterk, krachtig en stabiel in mijn schoenen; andere momenten niet mezelf, heel wankelig en bij tijden down. Of dat versterkt is na het stoppen van de pil doe ik voor nu nog even geen uitspraken over. Ik ben begonnen in het boek over de hormonen en je cyclus, maar ik vind het soms ook wat lastig om woorden te geven aan de emoties die ik voel. Tijd om daar dus mee aan de slag te gaan.

Ontpillen

Ik heb 22 jaar de pil geslikt en ben nu een jaar gestopt. Op Instagram had ik het met iemand hierover, dat het nog echt een kwestie van ontdekken is. Het moet allemaal nog op zijn plek vallen, ik moet alles nog per week gaan herkennen. Meer gaan lezen over dit onderwerp en kijken of ik dingen herken. Ik heb de afgelopen weken geroepen dat ik weer wilde starten met de pil, omdat ik die bloedingen wel zat ben en het fijn vond dat ik hem af en toe door kon slikken. Maar ik denk dat ik nog even doorzet en me er meer in ga verdiepen. Wie weet wat voor wereld er dan voor mij nog opengaat!

Delen:
Secured By miniOrange