(~215 B)
Skylers mom #2

Skylers mom #2

Wow, wat een overweldigende reacties en bezoekersaantallen op Mommy To Be de afgelopen dagen. Jullie lezen maar al te graag over Skyler en mijn ervaringen als moeder zijnde. Dat doet me goed! Ik probeer zo eerlijk mogelijk te zijn en alle kanten van het moederschap te belichten. Een baby krijg je immers niet met gebruiksaanwijzing. Terwijl het kindje en de placenta de baarmoeder uit komen blijft het papierwerk achter en is het aan de ouders zelf om de handleiding te gaan schrijven. Ontzettend leuk en mooi werk maar dat het niet zonder slag of stoot gaat mag duidelijk zijn. Moeders die vertellen dat alles van een leien dakje gaat en dat ze direct wisten wat ze moesten doen en wat hun baby wilde, liegen. Geloof mij. Geen woord van waar. Tenzij het nummer twee, drie, vier of vijf is, dan wordt het een ander verhaal. Maar dat alles vanzelf gaat bij kindje numero uno? Not gonna happen.

Het is een bizarre dag vandaag. Mijn vriend ging vanmorgen na 1.5 week weer aan het werk en dat betekent dat ik er vanaf vandaag overdag alleen voor sta. Natuurlijk kan ik een beroep doen op mensen om me heen, maar het wordt tijd om alles onder ogen te zien; ik ben mama, ik ben overdag thuis aan het werk en moet alles zien te combineren. Het is nu bijna 12 uur en de ochtend ben ik vlekkeloos doorgekomen. Ik stond op, verschoonde Skyler, maakte zijn flesje, gaf hem te eten, legde hem in de wagen waar hij lekker verder sliep en begon ondertussen zelf te kolven. Tsjah, dat gaat allemaal gewoon door. Ondertussen ontbeet ik, startte ik de laptop op, werkte ik wat mails weg en ben ik nu dit artikel aan het schrijven. Met barstende hoofdpijn en kleine oogjes omdat het wat laat geworden was gisteravond, maar dat mag de pret niet drukken. Na ruim 2.5 week moeder zijn, de kraamhulp over de vloer én vriendlief die thuis was, was ik er wel aan toe om weer lekker alleen te zijn. Met baby dit keer, maar je snapt mijn punt. Ik begin mijn ritme te vinden en begin zelfs te wennen aan het moeder zijn. So far, so good.

Qua voeding gaat het een stuk beter. Vorige week vertelde ik jullie dat mama’s het het beste weten. Skyler had moeite met zijn fles en naar mijn idee kreeg hij teveel voeding. Ik verlaagde het aantal cc’s per drie uur en sindsdien ging het een stuk beter. Maar toch zat het me niet lekker. Ik besloot online te speuren naar de verschillende flessen die te koop waren en ging naar de Etos om twee andere flessen aan te schaffen. We gebruikten de Philips Avent en bij de Etos nam ik ook de Difrax en Dr. Browns mee. Niet zozeer omdat ik dacht dat Skyler nu te weinig voeding binnen kreeg, maar omdat ik vond dat hij wel heel vaak aan het spugen was en de hik had. Bovendien had hij wat last van krampjes en dat kan duiden op een verkeerde fles. Momenteel heb ik ze alle drie getest en heb ik een fijne fles gevonden. Skyler hikt amper nog, spuugt vrijwel niet en zijn voeding drinkt hij goed op. Ja, meer cc’s weer! Zodra ik een goede conclusie qua flesjes heb zal ik een vergelijkingsartikel schrijven voor jullie.

De borstvoeding heb ik eigenlijk helemaal laten varen. Ik probeer Skyler zo nu en dan nog aan te leggen maar hij wil echt de borst niet pakken. Gelukkig ben ik niet zo fanatiek dat ik me er echt heel rot over voel dat het niet lukt dus kan ik dat vrij makkelijk naast me neer leggen. Ik heb het geprobeerd en als hij het niet wil; tsjah, dan houdt het op. Voor nu ben ik nog steeds aan het kolven. Mijn productie neemt niet echt toe dus voor nu krijgt Skyler nog ongeveer twee a drie flesjes per dag aan moedermelk en vul ik de rest aan met kunstvoeding. Nu heb ik wel het idee dat mijn moedermelk niet zo optimaal is. We hebben hem twee avonden gevoed met moedermelk en daarna was hij behoorlijk huilerig en kwam hij na 1.5 uur alweer voor een nieuwe voeding. Toen vriendin Eliza hier was vertelde ze me dat het aan de melk kon liggen. Ik besloot de volgende avond te voeden met kunstvoeding en ja, toen sliep meneer als een roos en kwam hij pas vier uur later weer. Of het echt aan de melk ligt weet ik niet, maar het is wel allemaal heel toevallig. Ik probeer te blijven kolven om hem overdag sowieso wat flesjes moedermelk te kunnen geven, maar ik hou het even in mijn achterhoofd. Misschien is mijn productie echt niet zo goed en doet hij het gewoon beter op kunstvoeding? Wie weet. Gelukkig groeit meneertje uitstekend. We waren even naar het weeguur geweest van het consultatiebureau en hij is gegroeid van 2800 gram naar 3025 gram. Trotse mama!

Dan nog het slapen. Tsjah, daar kan ik kort over zijn: Skyler ligt nog lekker bij mij in bed. We hebben het weer geprobeerd in de wagen en we zijn ook aan de slag gegaan met de tip die ik kreeg om hem op een voedingskussen te laten slapen. Beide tevergeefs. Hij zet het op een krijsen en wordt pas rustig als ‘ie tegen je aan ligt. Overdag gaat het prima en slaapt hij tussen de voedingen een paar uur. Maar ‘s avonds? Hij wil echt die lichaamswarmte voelen. Ik vind het absoluut niet erg en laat hem lekker liggen. Vriendlief is een beetje bang dat hij zo verwend wordt maar als ik alle boeken en websites mag geloven valt een kind van bijna drie weken nog niet te verwennen. Voor nu slaapt hij dus nog lekker naast mij. Warm, veilig en lekker makkelijk met de nachtvoeding. Zo nu en dan proberen we het weer even in de wagen of op een kussen maar ik kan het gewoon niet over mij hart verkrijgen om hem te laten huilen.

Voor de rest is er eigenlijk vrij weinig veranderd. Mijn leven draait om kolven, voeden, verschonen en heel veel knuffelen. Nu komt daar ook een beetje werken bij. Met de nadruk op ‘een beetje’. Veel vrouwen hebben 16 weken zwangerschapsverlof dus dat hou ik ook in mijn achterhoofd. Lekker rustig aan doen en genieten van mijn baby. En heel veel knuffelen en foto’s maken. De tijd gaat hard. Heel hard.

O, en mochten er vragen en/of suggesties zijn over dingen die jullie willen weten; brand los in de comments!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

32 Reacties

 1. Lins
  25 november 2013 / 13:24

  Wat heerlijk om te lezen. Zelf ben ik er nog niet echt aan toe, maar ben er wel veel mee bezig. Ik volg je blog vanaf het begin en ik krijg zelf steeds meer zin in het krijgen van een kindje!!!

 2. Marloes
  25 november 2013 / 13:25

  Heel mooi om zo je verhalen elke keer te lezen! Ook al heb ik zelf totaal geen ergens met zwanger zijn of iets dergelijks, ik heb wel twee kleine nichtjes waar ik van alles van dichtbij mee heb gemaakt.

  Sommige dingen die je beschrijft heb ik ook bij mijn zus gezien die ermee worstelde bij haar oudste, maar zelfs ook bij mijn jongste nichtje. Die ongeveer hetzelfde gewicht had als jouw kleine mannetje bij zijn geboorte.

  De jongste werd ook altijd wakker als mijn zus haar in bedje wilde leggen en had ook echt behoefte aan de warmte van iemand of gewoon de warmte zelf. Mijn zus en haar vriend zijn niet heel erg van het in bed laten slapen, dat vond ze wat eng plus dat de oudste er dan ook wel heel graag bij wilde…
  Zij heeft zelf toen van Lodger een wrapper gekocht. Die is van fleece en kan je het kindje goed inpakken (en je kan hem als speelkleed gebruiken). Bij de laatste fles zorgde zij er altijd voor dat mijn nichtje al daarin ‘ingepakt’ was en dus lekker warm, als ze haar dan in het bedje legde bleef ze gewoon lekker door slapen! Nu het kouder wordt gebruikt mijn zus de wrapper heel vaak als dekentje in de wandelwagen omdat hij zo lekker warm is. En als ze ergens op bezoek is gebruikt ze hem als speelkleed.

  Dus mocht je nog iets willen proberen kan dat wellicht een tip zijn…

  • Shirley
   Auteur
   25 november 2013 / 17:32

   We hebben hem al vaak ingebakerd, maar ik hou dit even in gedachten. Dankjewel!

   • Marloes
    25 november 2013 / 17:45

    Mijn zus heeft haar toen eerder ook al eens ingebakerd. Maar dat was dan toch weer met een dunnere doek en dan werd die kleine toch weer wakker als ze haar weg legde.
    En in die warme fleece deken bleef ze lekker slapen als ze met haar laatste flesje op in slaap was gevallen.

    En graag gedaan! 🙂

 3. 25 november 2013 / 13:48

  Heel fijn om te lezen! Het lijkt me immens moeilijk om Skyler ’s avonds in zijn bedje te laten liggen terwijl hij huilt, zou dat ook niet kunnen. Volg je moederhart!

 4. 25 november 2013 / 14:02

  Wat weer fijn om te lezen lijkt me wel moeilijk hoor met dat slapen! en ook dat je vriend nu weer aant werk is enzo best spannend toch ffies :P!

 5. 25 november 2013 / 14:22

  Wat een mooi mannetje is het toch. Ik smelt iedere keer als ik zijn foto’s voorbij zie komen. Ik vind het knap hoe nuchter je bent. Je bent echt een supermama! Ik kon (en kan) het ook niet over mijn hart verkrijgen om mijn zoontje te laten huilen. Hij is nog zo klein en wil gewoon lekker bij zijn mama liggen. Ik merk de laatste maanden pas dat mijn zoontje iets meekrijgt van oorzaak en gevolg als in hard huilen zodat mama komt kijken. En dat monster van mij is 15 maanden dus verwen Skyler maar lekker. Juist goed voor de binding toch 🙂

  Als hij niet wil aanhappen aan je borst lijkt borstvoeding me een lastig verhaal. In principe is de voedingswaarde van moedermelk altijd goed. Wel is het veel lichter verteerbaar dan kunstvoeding. Maar goed, met enkel kolven stimuleer je je borsten veel minder dan wanneer je kind live drinkt dus het is lastig om op deze manier je productie op de te krikken. Volgens mij doe je dus wat je kan. Prima dus! Je bent een supermama 🙂

 6. 25 november 2013 / 14:28

  Nu fijn samen in ritme komen, al denk ik dat je die al aardig hebt gevonden. Welke fles is het nu precies geworden? Ik wist helemaal niet dat daar ook aan kon liggen…

  • Shirley
   Auteur
   25 november 2013 / 17:34

   De Philips en Difrax heb ik al getest en nu is het Dr. Browns. Ik zal er later even over schrijven 🙂

 7. 25 november 2013 / 14:30

  En waarschijnlijk is je borstvoeding wel goed maar is skyler gewend aan wat steviger voeding door de kunstvoeding. Misschien beter de borstvoeding tussendoor te geven en niet ’s avonds.

 8. 25 november 2013 / 14:39

  Wat een heerlijk artikel weer, lekker eerlijk en zo herkenbaar gewoon. Heerlijk je tijd nemen, het ritme is echt zo anders doordat het sowieso steeds voeden, kolven, luiers en lekker knuffelen is, de rest valt er allemaal lekker om heen en voeg je langzaam toe in je ritme, zolang je maar lekker kunt moederen want dat is heerlijk!

 9. 25 november 2013 / 15:32

  Wat leuk om te lezen weer! Ik ben zelf nog niet aan kinderen toe, maar over een paar jaar wel een gezond kindje te mogen krijgen. Voor nu vind ik het dus heel interessant om al je verhalen te lezen!

 10. 25 november 2013 / 15:38

  Lekker genieten! En wij mee genieten als we lezen 🙂 Nog even over je eerste alinea: it happened, echt waar. Geen moment gestoeid of getwijfeld, ik draaide gewoon mee in Olivia’s ritme. Ja, kraamtranen (van ongeloof “is dit echt mijn kind?!’) en van vermoeidheid, dat wel. Ik meen het echt, geen woord gelogen, hoe onrealistisch dit nu ook klinkt.

  • Shirley
   Auteur
   25 november 2013 / 17:35

   Ah, dus toch. Haha. Dan heb je mazzel en ben je echt een uitzondering denk ik 😉

   • 25 november 2013 / 22:14

    Zo voelde ik me ook! En de kraamhulp zei het me ook meermaals, dat het zo gemakkelijk ging hier 🙂

    • Shirley
     Auteur
     25 november 2013 / 22:26

     Dat zei ze hier ook, haha. Maar toch veel twijfelmomentjes. Gelukkig komt het goed als je je gevoel volgt. Fijn hoor! 🙂

  • Fleur
   25 november 2013 / 23:03

   Bij mij ook hoor! Toen ik dat las dacht ik nou… Het was toch echt zo!!

 11. 25 november 2013 / 16:54

  Ligt ie dan gewoon bij jullie in bed, zo los? Tussen jullie in? Of hoe moet ik me dat voorstellen? Pure interesse hoor, ik vraag me gewoon af hoe je dat doet 🙂

  Fijn dat ie het zo goed doet. En lekker alles zelf uitvinden is ook heerlijk. Ik kan mensen ondertussen wel een knal geven als ze weer met hun advies aan komen zetten over hoe ik mn baby moet laten wennen aan het flesje en weet ik wat, hallo, hij zit nog in mn buik! Grrrrrrr!

  • Shirley
   Auteur
   25 november 2013 / 17:14

   Ik schuif mijn kussen opzij en dan ligt hij tussen mij en een voedingskussen in, zodat hij niet om kan rollen en toch mijn warmte heeft 🙂

   • 25 november 2013 / 21:20

    Vind je t niet eng om zo in slaap te vallen? 🙂

    • Shirley
     Auteur
     25 november 2013 / 22:27

     Nee, eigenlijk helemaal niet. Ik slaap heel licht, het dekbed en kussen is goed aan de kant en je rolt gewoon niet over je eigen kind heen 😉

     • 26 november 2013 / 00:10

      Haha nee kan ik me ook niet voorstellen eigenlijk 😀 Fijn dat t zo goed voor jullie werkt!

 12. Anne
  25 november 2013 / 17:37

  Wat een herkenbaar verhaal. Hier ook iemand bij wie de borstvoeding achter bleef. Ik kon kolven tot ik een ons woog maar de productie werd niet meer. Ook begon mijn dochtertje steeds te huilen na de moedermelk en had ik ook het idee dat het kwam door te weinig voedingsstoffen. Blij dat er iemand is die dit ook schrijft want online lees je alleen maar verhalen van mensen waarbij het goed gaat of mensen die het gewoon niet proberen. Je doet het super. Goed je eigen gevoel volgen, dan komt het goed. En op kunstvoeding groeit hij ook goed dus lekker doen waar je je goed bij voelt.

 13. 25 november 2013 / 17:47

  Leuk weer om te lezen! 🙂 de tijd gaat echt snel. Die ritme ga je zeker vinden. Onze mannen wisselen elkaar af haha. Die van mij is vanaf vandaag thuis aan het werk. Krijg echt kriebels als ik jullie foto’s zie! ♥_♥

 14. 25 november 2013 / 17:55

  Och wat een schatje is het toch… Ik geniet zo van die foto’s!

  Hier een geweldige kraamtijd gehad (zonder kraamtranen!). Op dag 8 was ik helemaal alleen… En ik was zo bang!! Maar ik kreeg haar gebadderd zonder te verdrinken, aangekleed zonder vingers te breken en gevoed zonder te krijsen van de honger. Pas toen wist ik: ok ik kan dit dus best!

  En ook hier eerste weken bij mij in bed, daarna in een wieg naast mijn bed, in de Puckababy Piep. Ze had erg last van ‘valslaap’ waardoor ze steeds hysterisch wakker schrok, armen wijd en brullen. Gelukkig was dat na een week of twee weg en na 8 weken was inbakeren niet meer nodig.

  Het flesdrama herken ik overigens ook helemaal! Hier werd het uiteindelijk een Difrax en het spugen werd na 1 dag al veel minder (al had en heb ik nog steeds wel eens ruzie met die rubbertjes).

  Dr Google was mijn beste vriend, en manlief kon daar soms ontzettend pissig om worden… Tot hij op een avond alleen met haar was, en het zelf even niet meer wist :). Wat blijf onthouden Shir… Dat zal hem leren!

  Het gaat niet altijd perfect allemaal, maar al doende leert men. Die handleiding schrijf je helemaal zelf, omdat ieder kindje anders is. En zoals ik het lees doe je het super!

 15. Simone
  25 november 2013 / 18:57

  Fijn om te horen dat alles zo goed met jullie gaat en dat je een beetje in je eigen ritme aan het komen bent. Dat de tijd snel gaat geloof ik wel. Al zou ik hier wel eens willen dat het een stukkie sneller ging: ik ben nu 10 weken zwanger en werkelijk de hele dag door misselijk. Kan ook bijna niks meer eten en al helemaal geen brood meer zien! En dan die vermoeidheid pff… Ik hoop ook maar dat ik straks wat meer kan genieten, zo te lezen van alle mama’s staan me gelukkig ook nog hele mooie dingen te wachten haha.

 16. s
  25 november 2013 / 22:10

  Wauw leuk geschreven en Shirley: geniet maar veel van hem want voor je het weet is het moment van die eerste schooldag er!! Voel je ook vooral niet schuldig als je één twee of een hele week niet schrijft. We overleven wel een week zonder de laatste nieuwe mode 🙂 !!
  Wat ik nog graag zou willen lezen?: Baby, baby en babyverhalen!! (en veel foto’s!)
  Ik wens je hele fijne jaren toe met die kleine lieve Puck!! 🙂 xx

 17. 25 november 2013 / 23:10

  Aahw leuk om te lezen!
  Geniet van je kleine mannetje en je eigen vent natuurlijk!

 18. 26 november 2013 / 14:50

  Ik las hier snel even iets over inbakeren. Wij hebben de puckababy piep gebruikt. Nieuw best prijzig om te proberen, maar die zijn ook veel op marktplaats te vinden voor een leuk prijsje. Je kunt hem dan niet te strak inbakeren omdat het een soort slaapzak is waarbij zijn armen langs het lichaam liggen in de zak. Ik vond hem heel prettig, maar meneer zelf iets minder.

  Zelf gebruiken we de dr brownsfles. Let er wel op dat het alleen een echt goede fles is met melk. Wil je met 4 maanden (of iets later) pap door de fles heen geven (met rijstebloem bijvoorbeeld) dan blijft het hangen achter het ventiel. Vinden wij niet handig, maar meneer is zo aan zijn fles gewent dat hij geen andere fles wil. Dus nu maar max. 1,5 schepje rijstebloem in de fles en dan wil het meeste wel door het ventiel heen. Maar vind het jammer dat we dit niet wisten van te voren dan hadden we misschien de fles van difrax geprobeerd.

 19. 27 november 2013 / 15:23

  Oh wij hadden precies hetzelfde met het slapen.. pff dat waren hele korte nachten! Sinds we hebben ontdekt dat ze op dr buik wel goed slaapt en dan dus direct stopt met huilen was het voor ons een makkelijke keuze. Snachts hebben wij het zo afgesproken , dat degene wie het laatst gaat slapen , dr dan weer omdraaid op dr rug. Dan slapen we allemaal met een gerust hart, Het kan maar zo zijn dat de kleiner Skyler dat ook fijn vind. ik weet niet of hij vaak op zn buikje op jou ligt?? maar als dat zo is, zou ik t zkr proberen. U never know. En wij geven dr overdag een fles met een snelle speen(15 min ) en savonds een trage speen erop ( 45 min ). dan zuigt ze zich kapot haha.. Sinds we dat doen, slaapt ze de nachten door van 00:00uur tot ongeveer 07.30uur. Ik hoop dat je iets aan me tippies hebt ! Liefssssss Kell&Yara

 20. Nadia
  30 november 2013 / 14:15

  Heel leuk om te lezen hoe jullie je draai beginnen te vinden. Ja, het zal even wennen zijn, maar nu ‘moet’ je inderdaad weer aan het werk en je draai vinden met dat kleintje erbij. 🙂

 21. 11 december 2013 / 21:49

  Heel goed, volg je hart, dat is het beste voor jullie als gezin! Lekker doen waar je je goed bij voelt! Liefs

Secured By miniOrange