Mumlife Raw Tag: het rauwe moederschap

Mumlife Raw Tag: het rauwe moederschap

Afgelopen week werd ik getagd door Manon en Bibian en aangezien ik dól ben op tags én deze vragenlijst fijn en origineel vind, ben ik er even voor gaan zitten om hem in te vullen. Het is een pure, eerlijke tag over het moederschap en laat ik daar nu precies van houden. Zoals jullie inmiddels weten ben ik heel open in mijn blogs en deel ik zowel de leuke als de minder leuke momenten. De struggles die ik het eerste jaar met Skyler ervoer, maar nu ook het genieten in de eerste weken met Maddox. Ik denk dat je in mijn blogs kunt lezen dat ik enorm gegroeid ben als moeder zijnde en vind het mooi dat jullie daar als bezoekers getuigen van zijn geweest. Verwacht ook niet heel veel anders de komende tijd; Mommyhood blijft Mommyhood, een blog waarop ik de fantastische dingen ga beschrijven, maar ook zeker weer van me af ga schrijven als het even niét zo loopt zoals ik wil. Moeder zijn is keihard genieten, maar ook gewoon soms heel erg lastig. Nu ietsje minder lastig dan de eerste keer, maar ondanks het genieten loop ik ook iedere avond twee uur met een kindje dat ontroostbaar is vanwege de onrustige huiluurtjes en sta ik op met wallen omdat we niet allemaal gezegend zijn met een doorslaper en ik daar weer even aan moet wennen. Het is nu eenmaal niet allemaal rozengeur en maneschijn. Alhoewel ik nu wel nog steeds op mijn blauwe wolk bivakkeer en zelfs de slapeloze nachten met een huilerig kindje prima vind. Oh, the joy.

Beschrijf jouw dag als moeder vandaag in één woord en leg kort uit
Vandaag heb ik een heel relaxte dag; vanmorgen bracht ik, samen met Maddox, Skyler naar de crèche en de rest van de dag had ik dus de zorg voor maar één kindje. Ik knuffelde veel op de bank, keek wat vlogs terug en oké, omdat het moest: ik zette een was aan. Voor de rest werkte ik even aan dit artikel, ruimde ik mijn zwangerschapskleding op en kwam het consultatiebureau langs voor een huisbezoek. Omdat Raymond Skyler zo ophaalt hoef ik de deur niet meer uit en ik denk dan ook dat ik dat niet meer ga doen. Het enige woord dat in me opkomt om dit allemaal te dekken is ‘chill’. Het verloopt allemaal soepel en ik kan doen en laten wat ik wil. Wat is één kindje in huis dan opeens rustig en makkelijk!

Wat is het meest uitdagende gedeelte om te ‘connecten’ met andere moeders?
Hmm, ik heb hier eigenlijk niet zoveel last van. Ik heb met een paar andere moeders contact en dat loopt helemaal prima en ik vind het leuk om met andere moeders ervaringen uit te wisselen. Wat ik wel altijd vervelend vind van moeders onderling is dat er vaak zo’n strijd is. Het opschepperige als ‘mijn kind loopt al!’, ‘slaapt ‘ie nu nog niet door?’ en ‘is hij nu nog niet zindelijk?’ vind ik altijd erg naar en daardoor heb ik niet altijd zin om een gesprek aan te gaan. Gelukkig heb ik daar in het dagelijks leven niet zo heel erg veel last van.

Deel één vreselijk poep-moment. Die hebben we allemaal
Het enige wat ik momenteel kan bedenken, op wat ongelukjes na, is de obstipatie van Skyler en het moment dat ik een klysma bij hem in moest brengen. Met pijn in mijn hart. Ik stond mee te huilen met Skyler en toen hij later in een hoekje stond te krijsen en in zijn luier probeerde te poepen, moest ik echt even naar de gang om mijn tranen te bedwingen. Niet vreselijk; wel heel erg zielig. Voor de rest loopt er weleens wat poep uit de luier en heb ik dat moment ook zeker al bij Maddox gehad (precies op de avond dat ik voor het eerst alleen was met twee kids…), maar met flink wat billendoekjes en schone kleding bij de hand kunnen we dit gewoon aan. Haha.

Hoe ga je om met publieke driftbuien van je kind(eren)?
Niet. Ik laat Skyler liggen en loop gewoon weg, haha. Ik heb de mazzel dat Skyler binnen no time achter me aankomt. Heel soms neem ik hem onder mijn arm mee naar buiten, maar anders zeg ik gewoon ‘doei Skyler’.

Eerlijk: hoeveel schermtijd heeft jouw kind?
Als het om de iPad of televisie gaat zijn we eigenlijk heel makkelijk. Skyler kijkt iedere dag wel filmpjes en de ene keer is dat een aantal uur per dag en het andere moment wil hij er niks van weten. De iPad ligt hier gewoon op tafel en dat werkt prima. Juist als we het gaan opruimen of gaan verbieden vraagt Skyler er continu om. Nu laat hij hem vaak liggen en gaat hij gewoon spelen met zijn speelgoed. ’s Ochtends wordt er altijd even gekeken en ’s avonds; overdag wisselt heel erg. Tijdens de laatste weken van mijn zwangerschap heb ik Skyler vaak laten kijken omdat ik geen puf meer had om er op uit te trekken, maar er gaan ook dagen voorbij dat ‘ie ’s ochtends even start met een filmpje en het na een kwartier al zat is. De rest van de dag ligt de iPad dan gewoon op tafel zonder aangeraakt te worden.

2017-05-07 13.59.13

Wat is jullie makkelijke go-to-avondmaaltje wat jullie (te vaak) eten?
Spaghetti! Ik maak het vaak met veel groenten en dan ben ik er iets langer mee bezig, maar het gebeurt ook regelmatig dat ik het sta klaar te maken met gehakt, een courgette en een kant en klare pot saus. Skyler moppert dan een beetje dat hij de kip (courgette…) niet zo lekker vindt, maar negen van de tien keer gaat het bordje leeg.

Heb je vandaag geschreeuwd, gehuild of het moeilijk gehad vandaag?
Vanmorgen voelde ik wel even dat de nacht niet zo top was en stond ik op met het gevoel ‘o ja, dit waren gebroken nachten…’ en een bonzend hoofd. Voor de rest moest ik even mijn stem verheffen omdat Skyler niet luisterde, maar de rest van de dag verloopt vooralsnog relaxt en helemaal prima.

Wat was het beste moment vandaag als moeder?
Ik bracht Skyler weg vanmorgen en moest wel weer even glunderen van trots toen we om 08:30 uur helemaal klaar in de auto zaten. Skyler achterin, Maddox naast me, zonnebril op en het vooruitzicht op een heel rustige en fijne dag. Daar werd ik wel heel blij van. Daarnaast werd Maddox helemaal goedgekeurd door het consultatiebureau en is hij heel mooi gegroeid. Daar twijfelde ik een beetje over omdat hij niet zoveel flesjes drinkt en áls hij die wel wil, is het maar de helft of een derde van de hoeveelheid die hij mag. Maar blijkbaar lukt de borstvoeding beter dan ik dacht en heeft Maddox ook veel minder bijvoeding nodig. Dat was trots moment nummer twee!

Wat is je geheime guilty pleasure om jezelf te belonen als moeder?
Chocola. Altijd chocola. Of een nieuwe tas, haha.

Hoe vaak ervaar je schuldgevoelens als moeder?
De laatste weken van mijn zwangerschap vond ik wel erg lastig. Ik wil iedere week wel een uitje met Skyler plannen en dat ging gewoon niet altijd. Daarnaast vindt Skyler het heel erg leuk als ik hem til, bijvoorbeeld even de trap af. Dat ging en gaat momenteel ook (nog) niet, dus dat vind ik af en toe wel even sneu. Voor de rest vind ik het alleen soms nog een beetje lastig als ik wat werk moet verrichten als Skyler (en nu ook Maddox) thuis is (zijn). Ik kan gewoon niet de hele dag spenderen met de kinderen. Ik ben wel druk bezig met een planning zodat ik op bepaalde dagen veel werk verricht en dan op andere dagen de computer helemaal uit kan laten. Ik denk dat dat altijd wel een beetje een struggle blijft maar heb het een stuk beter onder controle dan drie jaar geleden.

Deel één ding over het moederschap waar meer over gepraat/gedeeld moet (kunnen) worden
De slapeloze nachten die bij veel meer mensen spelen dan gedacht wordt en de struggles die je kunt ervaren als je voor de eerste keer moeder wordt. Er wordt al gauw gezegd dat je zeurt als je aangeeft dat je het moederschap moeilijk vindt, en dan wordt er vooral gauw bij gehaald dat je dankbaar moet zijn en dat er mensen zijn die geen kinderen kunnen krijgen en maar al te graag willen ruilen met jou. Juist daarom doen mensen alsof alles van een leien dakje gaat maar hoe vaak ik wel niet word aangesproken of gemaild door moeders die mijn openhartigheid waarderen en zeggen ‘zo ervaar ik het ook maar ik lijk wel de enige…’ Heel erg zonde en totaal niet nodig. Natuurlijk is het moederschap fantastisch en zit je bomvol liefde, maar dat je ’s avonds doodop in bed ligt en wel kan janken vanwege moeilijkheden gedurende de dag én een slapeloze nacht daarvoor, dát mag ook genoemd worden. En dat is precies waarom ik Mommyhood heb opgezet en waarom ik doorga op deze manier; het rauwe, eerlijke moederschap laten zien. Met de mooie, en iets minder mooie momenten.

Schermafbeelding 2017-05-09 om 13.57.00

Share:

4 Reacties

 1. Jessica
  10 mei 2017 / 08:36

  Weer heel eerlijk !
  Dat maakt het komen kijken en lezen zo vertrouwd (ik weet niet hoe ik het anders moet verwoorden)
  Het is gewoon echt zo herkenbaar.
  En wat fijn van je borstvoeding echt super he !
  Borstvoeding lukt ook gewoon het best als je relaxt bent en je goed voelt.
  Fijne dag nog !

 2. 10 mei 2017 / 09:47

  heerijk…echt shir:D. wat een leuke tag meis, en zo chill dat de bv het goed doet he #blij xxx

 3. Mirte
  10 mei 2017 / 19:47

  Oh, die laatste foto is fantastisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.