Dit zijn de zeven populairste planning-systemen voor 2018

Dit zijn de zeven populairste planning-systemen voor 2018

Op Instagram vroeg ik jullie via Instagram Stories hoe jullie de afgelopen tijd aan het plannen zijn geweest en wat jullie voor 2018 in petto hebben. Gebruik je een simpele agenda? Doe je alles digitaal? Ben je een Passion Planner-freak of ben je helemaal dol op jouw bullet journal? Ik kreeg onwijs veel antwoorden en ook veel vragen of ik hier alsjeblieft een artikel over wilde schrijven. Bij dezen! Ik schrijf over de meest gehoorde antwoorden en als ik er bekend mee ben, schrijf ik dat er kort bij. Als laatste zal ik vertellen wat mijn planning-systeem voor 2018 gaat worden. Want plannen is nu eenmaal life.

Bullet Journal

Met stipt op één de rage van afgelopen tijd: de bullet journal. Wat begonnen is als simpel en handig planningsysteem waarbij je je to do lijsten ordent en je je lijstjes, agenda en notes in één boekje hebt zitten, is uitgegroeid tot hobby van velen. De bedoeling van dit systeem is dat we af zijn van alle los slingerende papiertjes en tig verschillende notitieboekjes en waarbij we alles in slechts één boekje bewaren en met een bepaalde key te werk gaan. De meeste mensen gebruiken een Leuchtturm 1917 notitieboek, maar er zijn tegenwoordig ook veel ‘bullet journals’ te koop. Ze hebben vaak één ding gemeen: ze hebben dotted papier, oftewel papier met stipjes. Hierdoor kun je makkelijk hokjes maken, maar bijvoorbeeld ook gaan handletteren.

Het leuke van dit systeem vind ik dat je je creativiteit kwijt kan en door middel van een index en paginanummering kun je alles heel gemakkelijk terugvinden. Of het nu een weekoverzicht of een cadeaulijst is. Je hebt slechts één notebook nodig voor to’s, agenda en diary. Als je je alleen met de basis bezighoudt kost het niet zoveel tijd en kan het een hoop structuur bieden aan jouw dag. Je hoeft je alleen maar te storten op je taken. Wil je er echt een creatief boekje van maken, zoals veel mensen momenteel doen, dan kan het je nog weleens heel veel tijd gaan kosten. Mensen maken de meest mooie maand- en weekoverzichten en je ziet eigenlijk nergens het oorspronkelijke bullet planningsysteem terug, haha. Wel heel erg leuk!

7dfd129174b2d1add167d83912eb15e7

Bullet-Journal-14

IMG_57351

Monthly-Spread

fc0cb60ff4ed80e2ff20a3ee71a88880--diy-journal-planner-journal

Passion Planner

De Passion Planner is ook héél populair. Dit is een planner met een verticale weekindeling. Hier kun je per uur je taken plannen, onderin kun je je to do-lijsten kwijt en je hebt ruimte over voor notities en doodles. De planner is aangevuld met maandoverzichten en richt zich erg op het stellen van doelen, het uitvoeren daarvan en iedere maand reflecteren.

Ik vind dit systeem heel erg fijn, alleen merkte ik dat ik de helft van de planner niet gebruikte omdat ik niet het doelensysteem en de reflectiegedeeltes gebruikte. Het ging me puur om de weekpagina’s en dat vond ik eigenlijk heel erg zonde.

In de Passion Planner kun je dus je taken kwijt, je afspraken, je maandoverzichten, to do-lijsten, je doelen, mindmappen, reflecties aan het einde van de maand, etc. Het is een gestructureerde planner die vooral geschikt is als je wil werken aan bepaalde doelen. De planner neemt je aan de hand om dit succesvol te bereiken.

1471463679469

ef3f71937c5e24697dd29d65682ac1c9_original

14018744_if-youre-really-into-planners-passion_ta0eaff77

IMG_0432

Purpuz planner

De Purpuz planner werd ook een paar keer genoemd en die ken ik zelf niet zo goed. Althans, ik heb hem zelf nog niet gebruikt. Eigenlijk is dit een soort Passion Planner, alleen dan in het Nederlands. De planner is op dezelfde manier ingedeeld, zet dezelfde dingen als doelen en reflectie centraal en je kunt per uur je dagen indelen. Iets makkelijker te kopen omdat het op Nederlandse sites verkrijgbaar is en misschien iets beter te begrijpen allemaal, als je Engels niet zo goed is. Ik vind zelf de voorkanten van de Passion Planner veel mooier; de Purpuz planner spreekt me in dat opzicht niet zo aan. Echter is de binnenkant voor mij wel frisser van de Purpuz planner. Kwestie van smaak!

Purpuz-planner-2018-met-soep-en-bloem-

Purpuz-planner-maandoverzicht-3

Purpuz-planner-week-close-1

Purpuz-planner-week-full-1

Digitaal

Heel veel van jullie plannen digitaal, voornamelijk via een Google calender. Het fijne hiervan is dat je kunt syncen met verschillende apparaten en verschillende personen. Zo hebben veel mensen een gezamenlijke kalender met hun partner, of gebruiken veel vrouwen dit zowel privé als voor hun werk met collega’s. De to do-lijsten worden gewoon via de notities of via de app Wunderlist bijgehouden.

Mijn afspraken staan ook altijd in mijn telefoon, simpelweg omdat ik niet altijd mijn agenda bij de hand heb. To do-lijstjes wil ik ook nog weleens invullen, maar ik vind het toch fijner om met papier te werken. Alleen gezamenlijke afspraken met Raymond zet ik er dan extra goed in, zodat het ook in zijn agenda komt. Hij doet dus wel alles digitaal en zo mist hij niks. Ik schrijf het dan vaak nog eens extra op in mijn agenda van dat moment.

Mascha Planner

Heel veel van jullie reageerden ook met de Mascha Planner. Dit is een planner met een verticale weekplanning. Iedere dag is verdeeld in drie blokken en aan jou de keuze waar je de blokken voor gaat gebruiken. Je kunt er voor kiezen om één vak voor je to do’s te gebruiken, eentje voor je afspraken en één voor bijvoorbeeld het avondeten. Het is ongedateerd en daarom ideaal voor als je eens een week mega rustig bent en niks hoeft te noteren. Of als je het er alleen even bij wil pakken als je een ontzettend drukke periode tegemoet gaat. Het is wel echt meer een planner dan een agenda, ik zou hier zelf een agenda bij gebruiken.

Deze heb ik een tijd in gebruik gehad en het werkte voor mij goed. Echter vond ik het formaat erg groot en heb ik liever wat meer ruimte voor notities. Het is een handig ding om op je bureau te laten, je to do’s te noteren en iedere keer lekker te gaan strepen.

2017-07-29-16.59.32

Simpele agenda

Leuk hoor, al die hypes. Maar gelukkig zijn er ook nog veel simpele agenda’s te koop. Veel van jullie gebruiken een Moleskine, met links een weekoverzicht en rechts notitieruimte. Ideaal! Het is een heel basic agenda, maar het werkt eigenlijk altijd wel goed. Echter is bijvoorbeeld een bullet journal ook meer geschikt voor andere zaken zoals lijstjes en kun je bijvoorbeeld in je Passion Planner vrij heldere doelen formuleren en deze in stappen proberen te bereiken. Met een simpele agenda kan dat natuurlijk ook maar staat niet alles heel erg mooi uit geschreven. Maar zo’n simpele agenda blijft lonken, altijd!

793590-compleet_18176260678076

original

Ringband agenda

Sluit ik af met een planningsysteem die ik zelf de afgelopen jaren gebruikt heb: een ringband agenda. Ik begon met Filofax en gebruik nu al een tijdje mijn Louis Vuitton planner. Ik schrijf hier van alles in en hou alles bij onder verschillende tabjes. Ideaal, want door die tabjes kun je je agenda inrichten zoals jij het wil. Nog steeds vind ik dit een van de fijnste systemen, alleen merk ik dat ik even iets anders wil. Ik kijk amper in dat ding en heb weer veel los slingerende papiertjes. Dat is niet de bedoeling! Ik wil weer overzicht.

IMG_1239

IMG_1242

IMG_1258

Voor 2018 ben ik er zelf nog niet helemaal uit. Ik heb momenteel weinig afspraken en doe veel thuis. Een grote agenda vind ik dus ook weer zonde. Ik denk dat ik mijn Louis Vuitton planner eventjes weg leg en ga beginnen in een Leuchtturm voor een bullet journal. Maar dan niet zo heel creatief en puur de basis. Af en toe een lijstje, simpele weekspreads en geen geknutsel, misschien alleen wat spelen met verschillende lettertypes. Het lijkt me fijn om alles in een boekje te hebben, alhoewel ik ook bang ben dat ik het vrij snel zat ben dat ik altijd mijn weken zelf moet gaan uittekenen. Maar daar moeten ook weer simpelere oplossingen voor zijn. Ik ben gewoon niet altijd even druk en dan biedt zo’n boekje veel mogelijkheden. Een gedateerde agenda of planner blijft dan soms een paar dagen leeg. Dat vind ik dan ook weer niet zo leuk. Voor to do’s is dit natuurlijk perfect. En die heb ik genoeg.

De Passion Planner heb ik ook liggen en vind ik fantastisch, maar het bleek gewoon niet helemaal mijn ding. Ik gebruik al die extra zaken niet en vind dat zonde van de ruimte. Of misschien moet ik voor 2018 eens een aantal doelen op papier zetten en aan de hand daarvan gaan werken. In de agenda kan ik wel goed mijn to do’s kwijt. De Mascha planner pak ik af en toe, als ik echt even een to do-lijst voor de hele week moet plannen om overzicht te scheppen in de chaos.

Ik ben benieuwd welk systeem uiteindelijk voor mij gaat werken komend jaar! Wat voor planning-systeem heb jij momenteel en wat wil je graag in 2018 gaan proberen?

Share:

8 Reacties

 1. Ivy
  22 december 2017 / 08:25

  Ik bullet journal lekker verder! En volstrekt functioneel, geen mooie tekeningen. De pagina’s met habitat trackers, en analyses en andere Plandingen vind ik bij anderen hardstikke leuk maar ik ben al blij als ik de (werk)dag goed door kom!

 2. Danique
  22 december 2017 / 09:24

  Ik heb jaren de Moleskine agenda’s gebruikt, maar dit jaar wilde ik iets anders en heb ik de Jo & Judy agenda gekocht. En ik ben er super blij mee!! Ten eerste heeft hij een heel mooi design, hij heeft meer dan genoeg ruimte in de weekindeling om je afspraken op te schrijven en ook nog meer dan genoeg notitieruimte. Daarnaast geeft ‘ie ook wat aandacht aan doelen, zoals aan het begin van elke maand één pagina waar je je doelen voor die maand op kunt schrijven. Dat vind ik precies genoeg, want ik zou dit soort dingen verder toch niet veel gebruiken. Top agenda!

  https://www.joandjudy.com/en/planner-a5-2018

  En nee dit is geen reclame of zo, ik doe verder niets de in blog/vlogwereld. Maar ik vind hem gewoon heel mooi en vond het leuk om hem te delen!

  • Shirley
   Auteur
   22 december 2017 / 09:36

   Heb even gekeken. Wat een prachtig ding! Snap dat je ervoor gekozen hebt. Ga hem ook zeker even in gedachten houden 🙂

 3. jorieke
  22 december 2017 / 09:51

  Leuk om te zien hoe anderen plannen! Ik zelf gebruik nu sinds een half jaar de Mascha planner en deze bevalt mij heel goed! Ik gebruik het grootste vak om mijn afspraken en collegerooster in op te schrijven, het 2e vakje voor mijn huiswerk en deadlines van mijn studie en het 3e vakje voor mijn dagelijkse to do list. Het grote notitiebalkje aan de rechterkant gebruik ik om mijn wekelijkse taken en bijzonderheden in op te schrijven. Ook heb ik een bullet journal maar deze gebruik ik voor mijn doelen en mood- en habit trackers.
  Deze combi werkt voor mij erg goed dus blijf ik dit ook zo in 2018 doen!

 4. Jessica
  22 december 2017 / 10:09

  Volgend jaar heb ik een gewone simpele mooie grote donkergrijze agenda die ik op mijn eigen manier vanbinnen wat opfris en mooi maak met zwarte en zilveren en gouden stickers maar ik heb besloten om 2019 in te zetten met een bullet journal (heb er al eentje liggen want zag er zo leuk uit)

 5. 22 december 2017 / 10:31

  ik bullet journal en heb nog steeds mijn filofaxen, de peronal gebruik ik dagelijks!!

 6. Carina
  22 december 2017 / 10:39

  Ik heb een agenda gehad (doe ik nooit wat mee), bullet journal gemaakt (werkte aardig maar ligt nu ook in de kast stof te vreten) en gebruik nu ivm werk vooral de outlook calender en de calender van mn werktelefoon (ook voor prive afspraken). Gelukkig is 90% van mijn afspraken zakelijk en is dat prima.
  Losse lijsjes heb ik ook, een aantal via Wunderlist (voor zolang dat nog bestaat) en een losse weekplanner van Fabrikten die ik als to-do list gebruik.
  Bottom line, ik ben niet zo’n structuurpersoon en ik onthoud veel dingen ook gewoon nog of plan gewoon niets zodat t heerlijk rustig blijft.

 7. Sanne
  23 december 2017 / 12:59

  Ik heb de ‘my journal agenda’. Voor mij een perfecte combinatie tussen een agenda en een planner. Ik ben benieuwd hoe hij in het gebruik gaat bevallen. De buitenkant vind ik sowieso super, gewoon heel basic maar door de kleur niet té zakelijk. Ook hier in staan maandoverzichten en goals, net als de passionplanner en hij is verticaal ingericht.

  https://www.bol.com/nl/p/my-journal-agenda-2018/9200000082373347/?Referrer=ADVNLGOO002051-G-40682379756-S-378516183001-9200000082373347&gclid=CjwKCAiAmvjRBRBlEiwAWFc1mApdLujEO68EfMLo8QRW7iBcEkmLRxa9nPtClL-wSMc8FvmA-qFWjBoC6_EQAvD_BwE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.