De pot op

De pot op

Dit artikel is een samenwerking met Edet.

Momenteel is Skyler in de fase beland dat hij geïnteresseerd is in het potje. Met Kerst kregen we van mijn ouders een groen potje van Ikea maar hij moest er niks van weten. Tot opeens een paar weken geleden Skyler naar het potje wees en zei dat ‘ie moest plassen. Hup, de pot op! Inclusief afvegen met toiletpapier zoals ‘ie dat bij ons altijd ziet. Dat is misschien nog wel het leukste om te doen. Sindsdien komen er regelmatig momenten voorbij dat Skyler zegt dat ‘ie geen schone luier om wil maar naar de badkamer wil waar het potje klaarstaat. Hij gaat zitten, perst alsof zijn leven er vanaf hangt, we vegen met toiletpapier, gooien dit in het toilet en daarna is ‘ie super trots op de paar druppels die hij geproduceerd heeft. En wij? Wij staan er als een stelletje gekken bij te juichen en klappen. Goed gedaan, moppie!

Zodra Skyler wat ouder is, gaan we hem aanleren om eerst droog en dan vochtig toiletpapier te gebruiken. Vochtig toiletpapier is een mooie opvolger van de billendoekjes en het is wel zo fris om je huid na toiletbezoek echt schoon te maken. Zelf ontving ik een tijd geleden Edet vochtig toiletpapier en sindsdien probeer ik het bij ieder toiletbezoek te gebruiken. Vooral de fresh cucumber vind ik érg fijn. Het geeft een extra schoon en fris gevoel en je kunt het tegelijk met droog toiletpapier doorspoelen. Wel zo handig! Het is trouwens dermatologisch getest en pH-neutraal. Ik reageer er met mijn gevoelige eczeemhuid erg goed op. We gebruiken allemaal producten die zorgen voor een schoon en fris gevoel, dus wat mij betreft hoort vochtig toiletpapier daar ook zeker bij. Maar voor Skylers jonge huidje gebruik ik het liever nog niet. Hij moet eerst groter en helemaal zindelijk worden.

En daarmee maken we vorderingen, want op het kinderdagverblijf zijn ze er ook al een tijdje mee bezig. Skyler zag oudere kinderen natuurlijk al op het potje gaan en hoe cool is het dan ook om het zelf te doen? Echter is het vooral heel interessant en voelt hij nog niet helemaal wanneer hij dan daadwerkelijk naar het potje moet gaan. Want ja, blijven persen tot die paar druppels eruit komen is natuurlijk een ander verhaal dan daadwerkelijk voelen dat je moet plassen en het dan ook echt kunnen aangeven.

In Bali hadden we een eigen huis gehuurd en daar liep Skyler regelmatig zonder luier. Toen ‘ie plotseling naar me toe kwam en zei ‘mama, poepen’, glunderde ik van trots. Geeft ‘ie nu echt aan dat hij moet poepen? Tot hij me aan de hand meenam naar de woonkamer en naar het bruine hoopje op de grond wees. ‘Mama, poep opruimen.’ Oké dan.

Tijdens de vakantie heb ik dat eigenlijk een beetje verkeerd aangepakt. Door hem regelmatig mee te nemen naar het toilet om het te proberen komt vanzelf het bewustzijn. Niet door hem in zijn nakie te laten lopen en af te wachten wanneer hij het zelf zou aangeven. Nou ja, ook wij als ouders moeten nog een beetje leren. We zullen het de komende tijd, net als het kinderdagverblijf, spelenderwijs introduceren, om er vervolgens in de zomer fanatiek mee aan de slag te gaan.

Heb je oudere kindjes die de overstap van potje naar het toilet gaan maken? Dan geef ik je graag een paar tips voor een goede toiletroutine. Allereerst is het natuurlijk fijn om het direct vanaf het begin goed te doen. Dus zodra ze op het potje hun behoeften gaan doen, kun je daarna goed afvegen met toiletpapier en eventueel vochtig toiletpapier, handjes wassen en zo het ritueel kenbaar maken. Vochtig toiletpapier daarna is extra hygiënisch en geeft een schoon en fris gevoel. Een mooie vervanger voor de billendoekjes aangezien het vochtige toiletpapier gewoon door het toilet gespoeld kan worden. Waarom zou je na het stoppen van de billendoekjes niet verder gaan met vochtig toiletpapier dat zorgt voor een evenveel fris gevoel? Was na elk bezoek van het toilet goed de handen met zeep en je kunt weer verder met de orde van de dag. Mochten de kinderen het nog een beetje eng vinden allemaal, kun je kiezen voor een krukje onder de voeten. Dat is sowieso erg fijn, aangezien het uitplassen beter gaat als de benen worden ondersteund en de knietjes zijn gebogen.

Voor mij is dit nu nog even een stapje te ver omdat we dus het potje goed gaan introduceren. Maar daar kun je natuurlijk wel al met het toiletroutine beginnen. Zo is de overstap van potje naar het toilet niet zo groot en verloopt alles soepel, maar vooral ook heel hygiënisch.

Vertel eens, hoe hebben jullie de zindelijkheidstraining aangepakt? En gebruiken jullie vochtig toiletpapier?

Edet-vochtig-moist-576x230

Share:

2 Reacties

  1. Lindsey
    31 mei 2016 / 16:25

    Wij zijn met Jayson begonnen toen hij een maandje of 18 was. Gewoon het potje op een zichtbare plek en af en toe erop. Hij bleek geen groot fan van een potje en zat liever met de brikverkleiner op de wc. In het begin was het vooral interessant maar lukte het uiteraard nog niet. Vanaf 2 jaar merkte we dat het plassen wel elke keer lukte als we hem op de wc zette. Maar het zelf aangeven of het ophouden zat er echt nog niet in. We zijn hem toen wel elke keer voordat hij naar bed ging en als hij eruit kwam op de wc gaan zetten. In maart dit jaar (hij was toen 2,5 jaar) merkte we dat zn luier steeds vaker droog was. We hebben toen het paasweekend aan hem uitgelegd dat hij een grote jongen is en geen luier meer nodig heeft. Vanaf toen ook geen luier meer omgedaan. De eerste dag liet hij alles lopen en vanaf de tweede dag had hij het plassen al door. 2 weken later had hij het poepen ook door. Tuurlijk af en toe nog wel is een ongelukje maar verder dus eigenlijk binnen 2 weken dag en nacht zindelijk. Wat waren wij trots als een pauw

  2. 5 juni 2016 / 05:34

    Toevallig heb ik daar oom een artikel over geschreven pas. Wij hebben dit allea niet gedaan, gewoon gewacht totdat hij het aangaf (gelukkig met mooi weer). Ik denk dat je kindje zelf wel merkt wanneer hij/zij aan toe is en fanatiek pushen weinig effect heeft. We gebruiken nog de billendoekjes, vind hij prettig en we hebben ze nog voldoende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *