(~215 B)
Mijn zwangerschap: week 36

Mijn zwangerschap: week 36

Afgelopen week ontving ik een mail van de kraamhulp; ‘U gaat uw laatste maand in…’. En ja, natuurlijk wist ik dat stiekem al. Ook mijn eigen kalender vertelde me dat het november was en met in mijn achterhoofd de uitrekendatum van 30 november, kon ik niet anders dan concluderen dat het moment écht nadert. Maar de mail deed me even beseffen dat het echt heel erg snel gaat allemaal. Dat ik daadwerkelijk nog maar vier weken hoef voordat ik een kleine in mijn armen kan houden. En aangezien ik nog steeds het idee heb dat de baby eerder komt, kan het zelfs over twee of drie weken al zijn. Bizar. Echt. Ik kan er niet over uit hoe snel alles is gegaan. Mijn lichaam laat me goed merken dat de laatste loodjes zijn aangebroken terwijl ik in mijn hoofd voor mijn gevoel pas drie maanden zwanger ben. Ik heb het idee dat ik nog zeeën van tijd heb voordat het moederschap zich aandient. Maar niets is minder waar. Met nog vier weken op de teller kan ik letterlijk spreken van hoogzwanger. Spannend, doodeng, leuk en prachtig tegelijk.

 • Maandagnacht werd ik wakker en dacht ik dat het moment was aangebroken. Dat ik die nacht een baby ter wereld zou brengen. Ik had gigantische krampen en liep maar door het huis heen te puffen en te steunen tegen de stoelen en de muur. Ik ging naar de wc, ging liggen in bed, ging er weer uit, ging zitten en liep ijsberend door het huis heen. Af en toe zakte het af maar een uur later kwam het weer. Waren dit weeën? Het voelde als gigantische menstruatiekramp en ik stond op het punt om mijn vriend wakker te maken zodat we ons voor konden bereiden. Maar opeens viel ik weer in slaap toen ik in bed lag en ’s ochtends werd ik wakker van de wekker. Wat een nacht! Ik heb het idee dat het voorweeën waren en dat mijn lichaam zich goed aan het voorbereiden is voor het echte werk. Maar als dit ‘slechts’ voorwerk was, dan wil ik niet weten hoe het echte werk voelt. Mijn hemel…
 • Het was een spannend moment toen ik dinsdag naar het ziekenhuis moest. Mijn bloeddruk werd weer gecontroleerd en als dit te hoog zou zijn werd ik overgedragen aan de gynaecoloog en kon ik er rekening mee houden dat ik zou worden ingeleid bij week 37. Ik ben dan wel heel nuchter; op dit soort momenten kan ik echt een behoorlijke stresskip zijn. Gelukkig heeft mijn schoonvader een bloeddrukmeter thuis en konden we deze een paar dagen lenen. Iedere avond checkte mijn vriend de waarden en steeds weer was het onder controle en gewoon helemaal prima te noemen. Gelukkig, maar dat gaf natuurlijk geen garantie. Het echte moment was in het ziekenhuis. En hoe dat is afgelopen konden jullie eerder deze week lezen. Alles was goed en ik mag gewoon gezellig bij de verloskundige blijven. Wel waren er andere dingen in mijn urine gevonden; zogenoemde leukocyten. Met deze boodschap ging ik weer naar huis en moest ik me de volgende dag met een potje urine bij de huisarts melden om een eventuele blaasontsteking uit te sluiten.
 • Omdat ik zelf te lui en te moe was besloot ik het potje pies in mijn vriends tas te stoppen zodat hij het even af kon geven bij de huisarts. Hij komt er tenslotte toch langs als ‘ie naar zijn werk rijdt. Na 13:30 uur kon ik bellen en dat deed ik dan ook direct. De assistente wist me te melden dat er inderdaad iets verhooogde waardes waren gevonden, maar dat dit nog geen blaasontsteking was. Hoera! Ook dat kon ik van het lijstje afstrepen. Wel moest ik even flink goed drinken en cranberrysap gaan aanschaffen zodat de verhoogde leukocyten geen kans kregen om zich alsnog te ontwikkelen tot blaasontsteking. Geen zwangerschapsdiabetes, geen zwangerschapsvergiftiging en geen blaasontsteking. Ik ga gezond en wel de laatste vier weken in. Wat een fijn idee!
 • Hebben jullie de aflevering van Operatie Live gezien, waarin we live konden meekijken met een keizersnede? Wauw, wat was dat bijzonder! Ik vind dit soort programma’s heel interessant en helemaal als het met baby’s te maken heeft kan ik fascinerend aan de buis gekluisterd zitten. Ook mijn vriend keek mee en het eerste wat ‘ie zei toen de baby ter wereld kwam, was dat ‘ie dat absoluut niet hoefde te zien. Dat ‘ie baby’s dan zo lelijk vindt en zo’n ‘blauw aangelopen mormel’ echt niet mooi kan vinden. Zelfs zijn eigen kind niet. Nou, gaf me dat even hoop! Hoe gaat dat in godsnaam als ik onze baby ter wereld breng? Gaat ‘ie dan ook de eerste paar minuten roepen dat het zo’n lelijk kind is? Of zal het echt waar zijn: dat je je eigen kind niet lelijk kán vinden?! We hebben maar even afgesproken dat meneer bij mijn hoofd blijft staan en lekker niet meekijkt naar het gedoe wat plaatsvindt tussen mijn benen. Ik denk serieus dat hij dat niet aan kan en dat hij de weken daarna niet in slaap te krijgen is van de nachtmerries.
 • O, ik heb weer zulke leuke babykleertjes gekocht! Dit keer was mijn vriend erbij en heeft hij de leukste setjes uitgekozen. We waren bij Baby Dump en daar hebben ze momenteel fijne kortingen op merken als Baby Mexx. Ik kocht een donkerrood broekje en een supermooi, gevoerd vestje voor aankomende winter. Bovendien zagen we nog een prachtig haremachtig joggingbroekje en zwichtten we voor een leuk shirtje. Ik kan niet wachten tot ik hem mooi aan kan kleden. Soms loop ik de babykamer in om in zijn kledingkast te gluren. Ik maak in mijn hoofd al leuke combinaties en verheug me op het moment dat ‘ie alles aan kan. Wel kwam ik tot de conclusie dat we erg veel donkerblauw en grijs hebben. Prachtig, maar daar kunnen wel wat andere tinten bij. Mintgroen, bijvoorbeeld! Ik wil niet zoveel meer kopen en even afwachten hoe groot hij wordt en hoe hij gaat groeien, maar de komende weken hou ik mijn ogen toch nog even open voor leuke setjes. Gelukkig heb ik nog wat fijne cadeaubonnen over van de babyshower!
 • Na de uitspraak ‘hoe krijg je een meloen uit een citroen?’ zie ik toch wel een beetje op tegen de bevalling. Helemaal na de boodschap dat onze kleine knul volgens een voorspelling rond de 7 pond plus gaat zijn (die plus probeer ik écht te vergeten…) Maar nadat ik bij medezwangere Shanna las dat iemand haar had wijsgemaakt dat het voelde alsof er een piano op je doos wordt stukgeslagen heb ik er al helemaal geen zin meer in. Lieve help?
 • ‘Die nesteldrang zal ik nóóit krijgen!’ Ik hoor het me nog zo zeggen. Ik ben niet zo opruimerig en heb een pesthekel aan schoonmaken dus vandaar dat ik dacht dat dat heus wel mee zou vallen met de nesteldrang waar veel zwangere vrouwen last van krijgen. Nou, daar kom ik even op terug. Afgelopen week was daar dé drang om alles spik en span te maken. Ik pakte een vuilniszak, gooide alles weg wat maar in de weg stond en ging vervolgens met een poetsdoek door het hele huis. Nog steeds irriteren de kleine prulletjes me mateloos en vind ik mijn overvolle kledingkast een drama. Maar ik probeer me er even overheen te zetten voordat ik spijt krijg van alle zakken die in de prullenbak verdwijnen. Volgens mij ben ik momenteel niet heel erg objectief. Of juist wel? Hmm, misschien toch van de week even een beginnetje maken aan project closet…
 • Iedere avond als ik in bed lig en ik helemaal tot rust kom, voel ik de kleine man flink bewegen. Hij mag dan flink zijn ingedaald en klem liggen met zijn hoofdje naar beneden; van links naar rechts draaien kan meneer nog wel. De ene controle ligt hij dus met zijn billetjes rechts en een week later weet hij mijn linkerkant helemaal beurs te schoppen. Ik vind het allemaal wel best; zolang ik hem goed voel en er nog optimaal van kan genieten kan hij me niet druk genoeg zijn.
 • De klossen zijn binnen waarmee we het bed kunnen verhogen. Ik heb dan wel voor een ziekenhuisbevalling gekozen; voor de kraamhulp moet het bed ook minstens 70cm omhoog. Voor nu staan ze nog naast het bed. Vanaf week 37 is het verplicht en wordt mijn bed een paar centimeter de lucht in gezet. Als ik kijk naar de klossen vraag ik me af hoe ik überhaupt dat bed nog in kom. Met mijn 1.60m is een trampoline een vereiste… Ik zie een beetje op tegen de nachtelijke klimsessies, aangezien ik er toch wel minimaal vier keer per nacht uit moet om te plassen.
 • Over dat plassen gesproken. Wat is dat verschrikkelijk ’s nachts! Ik moet er ontzettend vaak uit en dat verklaart ook wel waarom ik zo moe ben overdag. Voordat ik namelijk weer een goede lighouding heb gevonden en in slaap val ben ik minimaal een half uur verder. En dat dus een paar keer per nacht. Het breekt me wel een beetje op moet ik eerlijk bekennen. Nu heb ik geprobeerd om ’s avonds niets meer te drinken in de hoop dat mijn blaas zich dan niet vult, maar ook dat werkt niet. Ik plas ontzéttend veel en vraag me af waar het vandaan komt. Anderzijds is het natuurlijk wel goed; ik hou nog steeds geen vocht vast, heb geen opgeblazen gevoel en plas de leukocyten zo de pot in. De eerste uurtjes als ik net in bed lig tot het eerste moment dat ik moet plassen zijn het fijnst. Zo vroeg mogelijk naar bed, dus!
 • Stand van de weegschaal: +11 kilo bij 36 weken. Nou, dat gaat vooralsnog helemaal goed!
 • Afgelopen week heb ik twee keer opgepast op ons buurjongetje, een schatje van bijna vier maanden. En oohh, wat kriebelt het als ik met dat kleine ventje op de bank zit. Ik heb hem de fles gegeven, gezellig met hem gespeeld, samen Woezel & Pip gekeken en lekker tv gekeken terwijl hij in mijn armen in slaap viel. Iedere keer als ik naar hem keek dacht ik aan het moment dat ik over een paar weken gewoon zo’n kleintje voor mezelf heb. Zo’n heerlijk, naar baby ruikend kind wat ik gewoon niet meer hoef af te geven en wat bij mijn vriend en mij hoort. Het blijft een heel bizar idee maar hoe dichter ik bij de 40 weken kom, hoe erger ik eraan toe ben. Ik ben nieuwsgierig en ben stiekem wel klaar met het zwanger zijn. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het fantastisch om een kindje bij me te dragen maar de nieuwsgierigheid wint het momenteel. Ik wil hem zien, met hem knuffelen, hem aankleden, met hem wandelen en gewoon heerlijk met hem op de bank kruipen en uren naar hem kijken terwijl hij slaapt. Of terwijl hij al lurkend aan mijn borst zijn maagje vult. Ik ben er eigenlijk wel klaar voor. Meer dan ooit. Laat maar komen!
 • O shit, nog steeds die verdomde vluchttas. Zo’n week gaat ook veel te snel! Misschien wekt het de bevalling op zodra dat ding klaar staat? Ik ga hem dit weekend nog gereed maken. Promise!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

27 Reacties

 1. 2 november 2013 / 08:02

  Wat een prachtige foto! Ik moest heel erg lachen om het stukje van je vriend, “Ik denk dat hij het niet aan kan”.. Ik ben benieuwd!

 2. 2 november 2013 / 08:55

  Heel mooi en oprecht zwangerschapsverhaal van deze week! En wauw je ziet er prachtig stralend uit! Ik kan niet wachten op het bericht dat de babyboy geboren is!

 3. 2 november 2013 / 08:56

  Wat een mooi overzicht dit! 🙂
  Ben blij dat alles goed is en dat het einde nu inzicht komt…!!
  Mijn mama zegt altijd: Het gaat er lachende in en het komt er HUILENDE uit. Maar als die kleine op je buik ligt dan ben je dat allemaal ‘vergeten’. Maar die tas indd maar klaar.. hij komt de 20ste! X

 4. Myrte
  2 november 2013 / 09:42

  Wat een mooie foto! Ik kan me voorstellen dat je heel benieuwd bent naar de kleine man. Ik lees altijd met veel plezier je blog en vroeg me af of je door blijft schrijven na de bevalling?

  • Shirley
   Auteur
   2 november 2013 / 10:40

   Ja, de site gaat gewoon door! De artikelen over zwangerschapskleding en leuke collecties voor kleintjes zal ik blijven behandelen en de persoonlijke verhalen krijgen natuurlijk een andere insteek. Maar schrijven op deze site zal ik blijven doen. Daar vind ik het te leuk voor 🙂

    • romy
     4 november 2013 / 10:53

     Ik ook! Super leuk dat de blog door blijft gaan lees het met veel plezier!

 5. 2 november 2013 / 10:01

  Haha, mijn man was nét zo. ‘Ze kuisen dat toch wel eerst af voor ik het vast moet houden?’. Mijn kleine man woog over de vier kilo, ik had een best zware bevalling en toen ie er net uit was, was ik eigenlijk te wazig en te moe om het echt te beseffen. Mijn man heeft letterlijk mee geholpen met bevallen door op mijn buik te duwen (moest van de vroedvrouw en de gyn) en hij heeft blijkbaar de navelstreng doorgeknipt en de eerste zorgen meegemaakt terwijl ik wat opgelapt werd. Dus mijn eigen vent, die zo vies is van alles, heeft dat gewoon gedaan alsof het niets was, zonder griezelen. Komt wel goed!

 6. 2 november 2013 / 10:06

  Heerlijk weer om te lezen. Echt zo fijn dat je zelf de bevalling kunt afwachten. Die keizersnede was zeker prachtig om te zien, vond het wel eng hoor ben niet van het bloed e.d. Dus ondetussen was ik aan het schoonmaken, iets met nesteldrang? :p

 7. Lieke
  2 november 2013 / 11:09

  Wauw, hele mooie foto Shirley! Heb weer heerlijk kunnen genieten van je verhaal 🙂

 8. 2 november 2013 / 11:30

  Ik heb zitten janken bij die keizersnede. En ik huil nooit hè, kun je nagaan hoe mooi ik het vond. Je bent er klaar voor zo te lezen. Tja, die voorweeen zijn hels. Ik heb keizersnede gehad dus hoe de echte voelen, weet ik niet. Hoe hij er ook uitkomt, het is altijd verdomd pijnlijk. En weet je, het is het waard. Je kent mijn verhaal en zelfs ik wil een tweede. Zegt genoeg lijkt me.

  • 2 november 2013 / 12:35

   Nou echt he – dikke dikke tranen – hier ook! Enne, als voorweeen lijken op naweeen, dan begrijp ik het gepuf en gesteun dus helemaal 🙂 Enige minpunt was dat ik ‘vast’ lag in bed en die kutkrampnaweeen zelf moest oplossen, al liggend!

 9. 2 november 2013 / 11:31

  Wat een mooie foto! Het is zo gek.. Ik heb via de blog je hele zwangerschap meegemaakt en nu is deze al bijna aan zijn einde gekomen.. Wat gaat de tijd toch snel! Deze verhalen zal ik ook gaan missen, vind ze heel leuk om te lezen.

  X

  • Shirley
   Auteur
   3 november 2013 / 16:42

   Ik ga gewoon door met de weekverslagen denk ik! Alleen dan over het moederschap en mijn ervaringen in plaats van de zwangerschap 🙂

 10. didi
  2 november 2013 / 12:23

  Ik wil even reageren op de aanstaande bevalling. Ik kan je vertellen, het valt echt mee!

  Ik was er zo bang voor dat ik zelfs heb overwogen om van mijn kinderwens af te zien, maar ben er toch voor gegaan en toen het moment daar was, was ik de rust zelve. Je gaat er gewoon in mee en als je je overgeeft aan de pijn is het echt goed te doen! Het persen deed zelfs niet eens pijn terwijl ik een jongen 4615 gram heb gekregen!

  Meid je kan het, dat weet ik zeker! Xx

 11. 2 november 2013 / 12:38

  Leuk geschreven weer! Maar je moet nu echt die vluchttas klaar gaan maken hoor. Tip: doe er ook wat te eten voor vriendlief in 😉 En vergeet jullie telefoonopladers niet (die gebruik je natuurlijk dagelijks, daarom hadden wij er een vaste opruimplek voor bedacht, zodat manlief ze snel kon pakken) – postit in de badkamer met laatste to-pak-dingen = ook heel handig! Maarre… je bent vast eerst druk met het ordenen van je kledingkast nu 😉

 12. 2 november 2013 / 13:29

  Ja ja het is echt bijna zo ver! Spannend joh! En als je uit gaat van die piano, valt de meloen alleen maar mee 😉

 13. 2 november 2013 / 14:23

  Shirley, wat straal je! Het wordt nu zo ontzettend spannend.

 14. 3 november 2013 / 11:08

  Wat een leuke blog Shirley! Ik vooral erg moeten lachen om je heerlijke droge humor. Ik leef helemaal met je mee en kan niet wachten tot je ukkie pukkie er is en we hem kunnen zien!

 15. 3 november 2013 / 22:49

  Wat een mooie foto! Je hebt een hele mooie buik, zeker iets om trots op te zijn. Ik hoop dat de laatste loodjes niet al te zwaar worden en dat jullie snel van jullie kleine wondertje kunnen genieten.

 16. Manon
  4 november 2013 / 08:28

  Wat een leuk stukje weer. En wat komt het dichtbij!
  (Ik heb toch zo’n sterk idee dat jullie kindje deze week of volgende week al komt. 😮 )

 17. Sb
  4 november 2013 / 09:28

  Wat een prachtige foto Shirley!

  Toen je mommytobe begon ontdekte ik dat ik zwanger was. Nu ben je alweer bijna klaar! Op dit soort momenten, als ik zelf het idee heb dat het nog tijden gaat duren dan denk ik. Ach, nog even en dan ben je er zelf ook:)

 18. 4 november 2013 / 15:08

  Super mooie foto zeg!
  Succes met de laatste loodjes

 19. Kelly Vilks
  5 november 2013 / 12:25

  Oh wat ben je mooi ! Hihi wat super spannend moet het nu voor je zijn.
  De dag dat ik ben bevallen heb ik er ook echt alles aan gedaan om het op te wekken.
  En met succes! Dus mocht je straks rond je “duedate” zitten laat de zwaartekracht en je mannetje je maar flink helpen. Ik heb die bewuste dag de hele dag gewandeld en in de avond fijn van me man genoten haha. (niet dat ik zin had.. maar u know why ) En nog geen 30 min na de daad waren mijn vliezen gebroken!! Ik wens je alvast een goede bevalling en probeer er ook van te genieten hoe dom dat misschien ook klinkt. Het is en blijft wel de mooiste dag van jullie leven! Liefssss xxx

 20. Nadia
  5 november 2013 / 20:05

  Wauw, wat een mooie foto! En wat leuk weer om te lezen, superleuk dat je verder schrijft op deze site na de bevalling!

 21. 5 november 2013 / 23:47

  Geweldig, stralende en mooie baby bump foto weer! 🙂
  Gelukkig geen blaasontsteking, en met veel drinken, cranberrysap en veel plassen (maar dat laatste lukt al goed) zal die ook wel fijn weg blijven!
  Het gaat snel, de uitgerekende datum is al over iets meer als 3 weken! Spannend 🙂

Secured By miniOrange