(~215 B)
Kwaaltjes & cravings

Toen ik hoorde dat ik zwanger was moest ik wel even slikken. Niet omdat ik het niet wilde, integendeel. We waren er bewust mee bezig en dan weet je dat het moment eraan zit te komen. Maar eigenlijk wilde ik nog een paar kilootjes afvallen alvorens het zover was. Tijdens een zwangerschap kom je toch gemiddeld zo’n 13 kilo aan en hoe meer gewicht ik van tevoren verlies, des te meer valt het uiteindelijke gewicht na negen maanden mee. Maar de laatste tijd wilde het niet echt lukken en kwam ik maar niet onder die verdomde 65 kilo. ‘Ach, als ik de eerste drie maanden flink ziek ben van de hormonen verlies ik vanzelf nog wel een kilootje of drie door het overgeven’, dacht ik. En ja, je raadt het al: het overgeven bleef uit.

Ik weet heel goed dat ik in mijn handen mag knijpen dat ik vrijwel nergens last van heb. In de afgelopen 15 weken heb ik slechts drie keer boven de pot gehangen. De teller staat op vier, maar de eerste keer was in de bosjes. ‘Je moet nu écht stoppen en me eruit laten, voordat ik je hele auto onderkots.’ Mijn vriend luisterde braaf, trapte op zijn rem en ik was net op tijd bij het gras om mijn avondeten eruit te gooien. Maar vier keer in 15 weken? Dat levert geen verlies in kilo’s op.

Wat wel een beetje helpt is vroeg naar bed gaan. Want eenmaal in bed, kun je niet eten. Ik ben dol op slapen en nu ik zwanger ben heb ik eindelijk een excuus om vroeg naar bed te kunnen. Je energie wordt écht opgeslokt door een kleine die van binnen bezig is een nest te bouwen. Om 16:00 uur zat ik al te knikkebollen achter de laptop en om 19:00 uur lag ik te slapen op de bank. Na GTST gaf ik mezelf er maar aan over en kroop ik onder de wol. Het gaat nu een stuk beter, trouwens. Ik begin weer een beetje de oude te worden en red het zelfs tot 22:00 uur. Sstt, niet zeggen tegen mijn vriend. Dan heb ik af en toe nog even een excuus om na GTST ‘toedeloe, ik ga slapen. Ben zó uitgeput van de zwangerschap!’ te roepen.

Een beetje misselijk, dus. En die vermoeidheid. Maar als dat alles is? Dan hoor je mij niet klagen. Momenteel ben ik al ruimschoots de 12 weken gepasseerd en went mijn lichaam aan de nieuwe situatie. Ik ben soms nog misselijk, heb vaak hoofdpijn vanwege de extra bloedtoevoer, moet rustiger opstaan vanwege de duizeligheid en ben exact twee kilo aangekomen. De komende 25 weken overleef ik wel, als het zo doorgaat.

De schuld van die twee extra kilo’s schuif ik in de schoenen van de baby, alhoewel dat niet helemaal terecht is. De kleine man is ongeveer 10 centimeter en het vruchtwater zal ook nog niet al teveel pondjes tellen. Ik kan beamen dat het waar is: als je zwanger bent heb je trek. Héél veel trek. Gelukkig is het niet zo dat ik iedere dag een frikadel speciaal of kipnuggets van McDonald wil (alhoewel?). Ik crave naar roomyoghurt, yoghurtdrankjes, Arizona ijsthee (groene thee met honing!), heksenhyl en aardbeien. Alles wat ik voor mijn zwangerschap al lekker vond, maar wat nu 10x zo erg is. Het liefst alles door elkaar, trouwens. Om het iets meer ‘zwangerschap’ te maken.

En ja, dat shoppen hè? Nu ik weet dat het een kleine man wordt kan ik me niet meer inhouden en wil ik de kast, die nu vol hangt met neutrale pakjes in wit en grijs, aanvullen met lichtblauw, donkerblauw, turquoise en groen. De eerste bestelling bij de Bijenkorf is een feit en ook de Hema is al geplunderd (Jip en Janneke, te cute!) Ik luister dan ook helemaal niet naar het advies wat ik van alle moeders in mijn omgeving krijg. ‘Niet teveel kopen hoor, de kleine is er zo uit!’, ‘Je hoeft niks te kopen, je krijgt genoeg!’ en ‘Voor een jongen is het lastig hoor, kleding shoppen.’ Ik doe net alsof ik het niet hoor. Het is mijn eerste kindje en ik wil genieten van alles. Daar hoort shoppen ook bij. Ik koop slim afwisselend in 50, 56 en 62 waardoor ik na een paar maanden een goede, wisselende garderobe voor ons jochie heb. En het is ook niet zo dat het iedere week gigantische bestellingen zijn. Gewoon, af en toe een leuk pakje om het langzaamaan aan te vullen, op mijn bestelling van Imps & Elfs na. Het is afwachten hoe groot de baby wordt en welke maten hij langer aan kan. Misschien maak ik een grote fout en koop ik teveel. Of te weinig. Ik weet het niet en moet daar zelf achter zien te komen. Als de kleine geboren is. Voor nu geniet ik van alles en negeer ik alle ‘goedbedoelde’ adviezen. Het ene oor in, het andere oor uit. Vooral als het gaat om namen, borstvoeding, bevallen en kolven. Goedbedoeld of niet: shut up!

O ja, die hormonen. Die moesten ook nog bij de kwaaltjes. Excusez-moi. Ik kan er niks aan doen, ben snel gepikeerd en kan weinig hebben. Ik ben nu eenmaal zwanger. En I love it!

Disclaimer: neem mijn tekst met een korreltje zout. Ik vind jullie reacties fantastisch en onthou ieder advies wat ik krijg. Of ik er wat mee doe of niet: het wordt gewaardeerd. Echt. Serieus. Het zijn de hormonen! Of valt het nu niet meer goed te praten? Haha.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 Reacties

 1. 12 juni 2013 / 17:17

  Heerlijk geschreven!En ik kan niet wachten tot er een stoere mini man in hele stoere outfits voorbij gaat komen.

 2. Shanna
  12 juni 2013 / 17:22

  Er is momenteel een ENORME overdaad aan kinderkleertjes op Marktplaats. Mijn zus is ook zo gek op mode voor de kleintjes, en kijkt voor merkkleding (Lief enzo) op Marktplaats. De kleintjes dragen dat echt maar 1 of 2 keer dus ziet ’t er prima uit. Shoppen zonder je schuldig te voelen! 😉

  Het shoppen is ook zó leuk. Zolang je niet in de schulden raakt of geobsedeerd raakt, is het prima toch? 🙂

 3. Kelly
  12 juni 2013 / 17:37

  Leef vooral je eigen zwangerschap. Advies is uiteraard goed bedoeld maar vergeet niet dat je je eigen keuzes maakt. Men vergeet ook nog wel eens dat advies, advies dient te blijven en geen ‘opgedrongen’ advies. Geniet ervan, en neem alles zoals het komen gaat!

 4. 12 juni 2013 / 17:47

  Haha, leuk geschreven! Ik ben een enthousiaste volger, super ook dat je zo vaak update. Ik wil zelf pas over een paar jaar kinderen (als het lukt natuurlijk), maar jou zo ‘te volgen’ is erg leuk!

 5. 12 juni 2013 / 17:49

  als ik zelf een kindje zou krijgen zou ik ook allerlei mooie pakjes willen kopen 🙂 leuk om zo een beetje mee te kunnen genieten tot mijn eigen mama tijd (hopelijk ooit) aan gaat breken. 🙂

 6. Whitney
  12 juni 2013 / 18:11

  Leuk weer!! Wees blij dat je goed voelt! Ik ben 8 weken misselijk geweest en 8 kilo afgevallen! Totaal niet leuk want lijk nu helemaal niet aan te komen, al komt dat wel goed in de loop van tijd. Fijn dat je weet dat je een zoontje krijgt, ben de weken aan het aftellen tot me 20 weken echo! Bijna bijna! Dan weet ik het eindelijk 🙂

 7. Simone
  12 juni 2013 / 20:00

  Haha, leuk geschreven! Ik heb geen adviezen voor je want geen eigen ervaring maar zo te horen heb je die ook helemáál niet nodig. Geniet maar lekker van je zwangerschap 🙂

 8. 12 juni 2013 / 20:25

  Heel leuk geschreven, Shirley! Fijn dat je je kwaaltjes met ons deelt. Weten we tenminste wat ons later ook te wachten staat 🙂

 9. Malou
  12 juni 2013 / 21:03

  Ohhhh my, wat een heerlijk artikel. Het allerleukst vind ik dat je jezelf bent, lekker eerlijk! X

 10. Laura
  12 juni 2013 / 21:12

  Je kunt nooit teveel kleding kopen voor je kleintje. Mijn zoontje van anderhalf heeft meer kleren dan ik, heerlijk! Het is nog leuker shoppen dan voor jezelf.

 11. Madelon
  13 juni 2013 / 00:34

  Haha echt super leuk geschreven! Dat van die yoghurt enzo herken ik precies! Ik heb het nu helemaal met citroen sorbetijs haha.
  Echt een super leuke site! Blijf ‘m in de gaten houden!

 12. 13 juni 2013 / 17:49

  Wat leuk geschreven. Als ik ooit zwanger ben dan zal mijn vriend (hopelijk dan mijn man?!) mijn geld moeten verstoppen vrees ik. Shoppen tot ik erbij neer viel

 13. Joyce (Juis)
  14 juni 2013 / 11:28

  hahaha heerlijk geschreven en top omschreven. 😉
  Zelf (NOG) geen cravings maaar toch.
  Ik heb regelmatig ergens zin in maar kan het ook weer zo van me af zetten gelukkig.
  Maar hoe lang ik dit vol houd is ook even de vraag!

  Veel plezier vandaag met shoppen he;)

 14. Nina
  14 juni 2013 / 13:19

  Ik zou er ook helemaal gek van worden als het advies geven maar continue doorgaat, dus ik snap het helemaal! Lekker doen waar jullie je goed bij voelen, het is toch voor iedereen weer anders.

 15. 14 juni 2013 / 16:04

  Hahaha geweldig! En is het niet zo met alles in het leven? Goedbedoeld (maar vaak ongevraagd) advies is leuk -ik geef het dan ook graag hihi-, maar uiteindelijk ben jij degene die de beslissingen maakt! 😀

 16. 16 juni 2013 / 13:30

  Wat heb je dat weer heerlijk geschreven! Goed bedoelde adviezen kunnen soms vreselijk irritant zijn en het zijn toch je eigen keuzes die je maakt. Ik zou ook niet kunnen wachten met shoppen en zou zeker weten veel te veel kopen waar de kleine zo uit is. Ach shoppen voor je kind lijkt mij heerlijk!

 17. Ilse
  19 september 2013 / 15:18

  Ik zou oppassen met de kleine maatjes te kopen. Mijn dochter was met de 20 weken echo zat ze tussen klein en gemiddeld in. Met 30 weken was ze precies op de gemiddelde lijn. En nu ze geboren is zit ze boven de lijn! Ze woog bij de geboorte 4570 gram en 52 cm. Ze is nu een maand en ze weegt 5195 gram en is al 56 cm. 50 heeft ze nooit gedragen en 56 kan ze al een een paar dingen niet meer aan en zit al in sommige kleertjes van 62. En die staat officieel 2 tot 4maanden!! En die van mij is nu 1 maand. Het hoeft niet zo te zijn maar het zou zonde zijn als je zoon niet in zijn kleertjes pas.

  Groetjes Ilse & Elize

Secured By miniOrange