Project kledingkast: poging 1

Project kledingkast: poging 1

Op 7 december deelde ik met jullie mijn kledingkast, inclusief de boodschap dat ik drastisch wilde minderen in het aantal stukken. Ik had mega veel en dat terwijl ik steeds hetzelfde item uit de kast pakte om te dragen. Dat moest anders! Ik werd er onrustig van, had geen overzicht meer, bepaalde favoriete items verloor ik uit het oog en ik stopte met variëren. Dat vond ik jammer, want ik had ook nog wat leuke bloesjes en jasjes in mijn kast in plaats van altijd dezelfde Tommy sweater pakken die twee keer per week in de was belandde omdat ik hem zo vaak droeg. Ik stelde mezelf het volgende doel: ‘De komende tijd wil ik mijn jassenrek minstens halveren en tevens kritisch door mijn kledingkast gaan. Ik wil kijken of ik me kan richten op de capsule wardrobe en zo een mooie, selecte groep van items behouden waar ik héél gelukkig van word.’ Inmiddels zijn we ruim een maand verder en is er een hoop veranderd.

IMG_1581

Dit was mijn kledingkast in december.

Laat ik voorop stellen dat ik er nog niet helemaal ben maar dat het stap voor stap steeds dichter bij het eindresultaat komt. Mijn jassenrek is gehalveerd, maar ik twijfel nog over een paar exemplaren die misschien ook nog weg kunnen. Ik heb daar dus voor nu nog geen foto van. Mijn kledingkast zelf is flink in aantal stukken geminderd, maar hier en daar kan er toch nog wel iets weg. Bovendien heb ik mijn zomerkleding nog niet bekeken. Dat vind ik wat lastig, zo in de winter, om te bepalen wat ik over een paar maanden nog leuk vind of niet. Vandaar dat ik dit artikel ‘poging 1’ noem. Ik merk namelijk dat het voor mezelf een heel proces is. Had ik twee weken geleden nog 15 sweaters in de kast waar ik echt niet tussen kon kiezen, zijn dat er nu nog een stuk of tien. Zeven in de kast, eentje aan en nog wat in de was. Zelfs qua aantal shirts ben ik in de afgelopen weken steeds iets meer gekrompen. Ik heb gewoon een beetje tijd nodig om te zien of ik bepaalde items in die week nog graag pak of toch denk ‘meh’. Zelfs nu, na anderhalve maand, zit mijn kledingkast nog vol met twijfelstukken.

Er is een hoop veranderd in mijn koopgedrag. Ik kocht in september een sweater, waar ik nog steeds heel erg blij van word, en schafte eind december een sweater aan van Acne, die ik kocht van cadeaubonnen uit de sale van de Bijenkorf. Ik deed drie ‘mwah’ grijze sweaters weg en verving ze voor deze topper. Daar tussen kocht ik geen kleding en schafte ik alleen mijn petjes aan. Ik ben behoorlijk kritisch geworden en het enige dat nu op mijn wishlist staat is een nieuwe zwarte skinny. Die heb ik namelijk weggedaan omdat ‘ie echt aan vervanging toe was en helemaal vaal was geworden. Ik heb grijs en blauw maar mis nog een écht goede zwarte. Daar ga ik me de komende tijd op focussen. Voor de rest hou ik natuurlijk mijn zwakte qua tassen, maar ik merk dat bijna niks mijn Louis Vuitton kan verslaan en dat ik zelfs dus op dat gebied kritischer ben geworden en vrijwel niks te wensen heb. Of anders gezegd: wensen blijven er altijd, maar echt nodig is het niet en ik kan me beter beheersen.

Ik ben nú al dol op het resultaat. Ik kwam een denim blouse tegen die ik een beetje vergeten was, een top waarvan ik het bestaan niet meer wist en een jasje waar ik toch nog wel gelukkig van word. Maar er hangen ook hier en daar nog twijfelgevallen in. Behoorlijk veel nog, eigenlijk. Zoals ik al zei: dat moet de komende weken uitwijzen, of ik dat ga houden of niet. Net als met zomer espadrilles; ik heb vier paar en heb ze niet alle vier nodig, maar ik beslis later pas welke ik hou en welke weggaan. Dat vind ik nu zo lastig. Al met al ben ik zeker gehalveerd in aantal stukken, heb ik méga veel verkocht (zoveel, dat ik eindelijk een nieuwe Macbook kon kopen die ik al een tijdje wilde. Daarover later meer!) en is het allemaal meer te overzien. Ik word er weer blij van, als ik de kastdeuren open, en dat is lange tijd niet geweest. Nu eens kijken wat er de komende tijd weer gaat veranderen! Er gaan zeker nog wel tien dingen uit.

Ik tel geen totaal aantal stukken en hou me in dat opzicht niet heel erg aan het ‘capsule wardrobe’ principe, maar ik creëer wel meer overzicht, ben selectief en hou alleen de items die goed bij me passen. Alhoewel: daar moeten we uiteindelijk naartoe! Keep you posted. Kijk mee naar het resultaat. Tot nu toe!

IMG_7315

Dit is mijn kast nu!

IMG_7320

Dit zijn mijn tassen. De groenige tas heb ik verkocht en word nog opgehaald; de rest hou ik gewoon. Ik vind ze stuk voor stuk prachtig en ik wil er geen één meer weg doen. Ik twijfel(de?) nog onwijs over mijn grote Givenchy tas maar die was heel duur, ik krijg er nooit meer zoveel voor terug en iedere keer als ik er naar kijk vind ik hem beeldig en doet het me een beetje zeer om hem weg te doen. Het is alleen zo dat ik hem ontiegelijk weinig gebruik voor wat ‘ie me gekost heeft.

IMG_7321

Mijn broekenstapel is veranderd naar dit, plus de jeans die ik nu aan heb. Over de zwarte broek met stippen twijfel ik nog. Ik ben er dol op maar pak hem te weinig. Als ik hem niet meer pak, dan gaat hij er de volgende ronde uit. Hier moet dus wel nog een nieuwe zwarte skinny bij. Dan ben ik helemaal voorzien.

IMG_7322

Dit zijn mijn shirts. Ik vond T-shirts selecteren nog een beetje lastig maar dit zijn mijn absolute favorieten. Het zijn er acht met korte mouw en drie met lange mouw. Het lijken trouwens vier witte shirts, maar het is een effen witte, een cremekleurige en nog twee met een printje. Voor nu kon ik hier niet tussen kiezen. Maar zoals je ziet op de voor-foto is er een hóóp weg!

IMG_7323

Dit is mijn stapeltje sweaters. Ik ben heel selectief geweest en dit zijn mijn favorieten. Alhoewel de bovenste, ondanks de streepjes, een twijfelgeval is. Hij staat me stiekem niet zo goed als ik zou willen. Ook hiervoor geldt: niet aangetrokken binnen een paar weken betekent weg ermee. Wat ik eigenlijk wel écht mis in mijn kast zijn kwalitatief mooie truien. Ik heb eigenlijk maar één trui van Zara en voor de rest sweaters. Een trui staat vaak net iets netter, ofzo. Echter kriebelen de meesten en is het voor mij een heel zoektocht. Ik denk dat ik die zoektocht volgend jaar winter ga voortzetten. Of ik moet nu in de sale nog wat tegenkomen maar ik ga niet fanatiek op zoek.

IMG_7316

Dit is mijn hanggedeelte geworden en zoals je ziet, ziet dit er ook al beter uit. Je ziet links drie gelegenheidsjurkjes, vervolgens vijf gewone jurkjes. Twee daarvan draag ik in de zomer ontzettend veel, eentje vind ik te mooi om weg te doen en draag ik af en toe omdat ‘ie zo speciaal is en de andere twee (de oranje en de groen met zwart gestreepte) zijn twijfelgevalletjes. Ik moet nog even kijken of ik die van de week eens aantrek of dat ze uiteindelijk ook weg kunnen.

Wat er ook hangt zijn drie bloesjes (die met brede strepen gaat er misschien nog uit, weer een twijfelachtig item), een mooie trui van Zara, een jasje waar ik mega blij mee ben en een roze pak van Zara. Dat pak gaat er hoogstwaarschijnlijk uit want dat heb ik nog nooit gedragen. Daarna zie je drie bomberjasjes en een lekker vest. Een vest vind ik echt noodzakelijk, ook al draag ik het vaak alleen maar in huis. De drie jasjes zijn super tof en ik moet even kijken of ik daarmee nog (of: weer) uit de voeten kan met leuke T-shirts eronder. Het is wel iets wat ik vaker pak als het iets warmer wordt buiten. Ik wil niet al te drastisch zijn want anders hou ik niks meer over, zoals je al merkt aan mijn tekst en twijfels, haha.

IMG_7318

Qua schoenen ben ik ook goed bezig geweest. De zomerse schoentjes bekijk ik later, en de rest moet de tijd even uitwijzen wat ik daarmee ga doen. Ik draag nu vooral mijn witte sneakers (liggen in de gang) maar ik moet van mezelf wel iets meer afwisselen met al deze mooie exemplaren in de kast. Ik heb beneden in de schoenenkast ook nog zwarte Nikes, mijn nieuwe Ugg laarzen en lage Ugg-boots die gewoon lekker warm zijn.

IMG_7319

Sluit ik af met deze foto waarmee ik wil zeggen dat nog niet alles onder handen is genomen. Dit is zomerkleding en pyjama’s en daarnaast moet ik mijn lades met sportkleding en ondergoed nog even bekijken. Maar dat is voor een volgende ronde. Ik zeg: poging 1 geslaagd, maar de twijfelgevalletjes moeten nog even kritisch worden bekeken over een paar weekjes! Volgende maand weer een update?

Share:

10 Reacties

 1. Nien
  17 januari 2018 / 08:13

  Goed bezig!! Ik wil ook weet aan de slag als ik jouw opgeruimde kast zie. Heb je alleen dure kleren verkocht of ook ‘gewone’?

  • Shirley
   Auteur
   17 januari 2018 / 08:54

   Gewone 🙂 Jasjes van Zara, dingen van Maison Scotch, Mango, H&M… Kinderkleding van Maddox, draagdoeken, jassen. Eigenlijk van alles wat 😉

 2. 17 januari 2018 / 09:48

  idd goed bezig en daar zou ik even een voorbeeld aan kunnen gaan nemen haha had van de week items uit mijn kast in mijn handen waar de kaartjes nog aan hingen…. en aso bij blijven kopen en dan het ergste…steeds in mijn oude kloffie de deur uit gaan moaahhaah

 3. Isis
  17 januari 2018 / 10:40

  Wauw wat onwijs goed van je. Ik begon jaren terug ook zo, vrijwel alles weggedaan en alleen kwalitatief (wel duurdere daardoor) goede nieuwe basics mochten in mijn kast komen leven. Na de basics kwamen er enkele “trend” items (die bij mijn persoonlijkheid passen) bij en de kleuren die bij mijn huid passen. Maar eerlijk is eerlijk, met weinig kledij was ik zo uitgekeken op wat ik had. Ondertussen heb ik weer een volle kledingkast…waar ik enorm blij van word. Ik ben gewoon een type voor een grotere hoeveelheid kleding waar ik mee kan afwisselen. Er liggen en hangen alleen items die ik geweldig mooi vind en ik draag ook alles wat ik heb. Sommige veel andere weinig, maar wie draagt er wekelijks een pailettenjurk ;-)? Ik heb maar enkele keren een miskoop begaan de afgelopen twee jaar! Basics vul ik aan wanneer nodig. Ik voel dat ik een complete garderobe heb, waar nog maar aanvulling nodig is als iets weggaat. Op mijn computer heb ik mapjes met de seizoenen gemaakt met daarin de setjes. Zo bewaar ik het overzicht en heb altijd inspiratie over wat ik kan dragen en ik kan vrijwel alles met elkaar combineren. Ik ben benieuwd hoe jouw kledingkast zich gaat evolueren de komende tijd 😀

 4. Jessica
  17 januari 2018 / 14:06

  Goed bezig !
  Ik was op hetzelfde moment bezig met mijn garderobe aan te pakken en ook ik ben voorlopig klaar en wauw wat heb ik veel weggedaan !!!! maar het maakt me gelukkig ik heb nu enkel nog items in mijn kast liggen die ik echt wel draag waar ik mij top in voel en ook met elkaar makkelijk kan combineren … echt fijn !
  Mijn man zei “heb jij nu nog wel iets om aan te doen?!” hahaha
  Ik heb nog een verlanglijstje maar ik ben binnen een paar maand jarig en ik weet dus echt wel wat ze mij mogen geven 😉
  Ik heb een stapeltje met 2 t-shirts en 3 truien/sweaters waar ik niet kan over beslissen die twijfelgevalletjes hou ik dus nog even bij om later over te beslissen.

  • Shirley
   Auteur
   17 januari 2018 / 14:25

   Haha, dat vroeg Raymond me ook!

 5. Cynthia
  17 januari 2018 / 16:39

  Ohhh ik hou hier zo van, ben sowieso erg bezig met minimaliseren. Niet alleen kleding maar alles in huis. Je wordt er rustiger van in je hoofd. Heb van de week mijn kleding geteld en kwam op ongeveer 45 stuks. Dit is zomer en winter maar exclusief schoenen, ondergoed, slaap- en sportkleding. Mijn voornemen is ook alleen nog maar kleding te kopen die van goede kwaliteit zijn en duurzaam gemaakt. Een uitdaging qua merken zoeken maar helemaal zin in.

 6. Marijke
  17 januari 2018 / 16:43

  Heel erg leuk om te lezen, knap dat je zoveel kunt wegdoen! Zou je de zwarte skinny die het uiteindelijk wordt willen delen op Instagram of deze site? Ben al onwijs lang op zoek naar zo’n broek naar nergens kom ik de perfecte tegen… Misschien dat dit helpt 🙂

  • Shirley
   Auteur
   17 januari 2018 / 18:12

   Zal ik doen! 🙂

 7. N
  23 januari 2018 / 16:13

  Goed gedaan! Ik zou tzt wel interesse hebben in zomerkleding, verkoop je die dan ook via FB? Ik heb de link helaas niet..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.