Een pil in de morgen…

Een pil in de morgen…

Is een dag, week, maand zonder zorgen.

Al sinds mijn 12e slik ik – met even een pauze vanwege beide zwangerschappen- de anticonceptiepil. Hij ligt bij ons in de badkamer en het zit in mijn routine om deze na het poetsen van mijn tanden in te nemen. Natuurlijk is het niet handig om deze te vergeten als je (nog) geen kinderwens hebt, maar we weten allemaal dat het heus wel eens kan gebeuren. Sterker nog: 30% van alle vrouwen heeft minimaal één keer per jaar onbeschermde seks. Ook ik ben hem echt wel eens vergeten in de afgelopen 18 jaar. Toen ik de leeftijd had dat zwanger worden een optie was, was dat geen probleem, maar op mijn 16e zat ik nog niet heel erg te wachten op een kindje. Gelukkig vergat ik hem eens op het ‘goede’ moment en konden mijn vriend en ik het met de gebruiksaanwijzing van de pil oplossen. De pil nog nemen, extra voorbehoedsmiddelen gebruiken. Maar de kans is ook aanwezig dat je seks hebt gehad en de pil precies bent vergeten in te nemen ten tijde van de eisprong. Of dat het condoom scheurt op het moment dat je in je meest vruchtbare periode zit. Als je een zwangerschap wil voorkomen is er een optie: de morning-afterpil. Maar wat is dat nu precies? Pleeg je dan geen abortus? Moet je naar de huisarts? Hoe werkt het in hemelsnaam? Ik ga het jullie vertellen.

mommyhood

De morning-afterpil

Ik praat hierboven over het goede en slechte moment, maar eigenlijk kun je daar niet altijd van uitgaan. Je weet immers niet precies wanneer je jouw eisprong hebt en wanneer je het meest vruchtbaar bent, helemaal als je geen anticonceptie gebruikt. Doordat ik de pil slik en jaren mijn menstruatie heb bijgehouden vanwege de eerdere zwangerschappen weet ik vrij zeker wanneer mijn vruchtbare dagen zijn, maar neem het zekere voor het onzekere en ga altijd voor anticonceptie. Ook op momenten waarop je ‘zeker’ weet dat er niks kan gebeuren. Je kunt namelijk bijna elk moment in je cyclus zwanger worden. Er zijn bijna geen veilige dagen tijdens je menstruele cyclus en dit komt omdat je moment van je eisprong elke cyclus kan variëren. Omdat spermacellen tot vijf dagen kunnen leven loop je bijna op elke dag in je cyclus risico op een zwangerschap. Fijn als je zwanger wil worden, maar liever niet als je (nog) geen kinderwens hebt, de tijd nog niet rijp is voor jullie of in een (nare) situatie terecht bent gekomen waarin een kindje geen optie is. Is het condoom gescheurd, ben je de pil vergeten, gebruikte je helemaal geen anticonceptie, is er iets anders aan de hand waardoor het niet geheel veilig en vlekkeloos is verlopen en wil je een zwangerschap voorkomen? Dan kun je kiezen voor de morning-afterpil. Ik was laatst bij Kruidvat en daar zag ik de morning-afterpillen Norlevo en ellaOne in het schap liggen. Heel toegankelijk! Het verschil tussen beiden? Na innemen van ellaOne heb je minder kans op een zwangerschap dan bij andere morning-afterpillen. Dit komt omdat ellaOne zelfs werkt op de 2 dagen voor je eisprong. Dit zijn je 2 meest vruchtbare dagen. De prijs van ellaOne is om en nabij de 20 euro. Je kunt hem gemakkelijk zelf uit het schap pakken en hoeft er dus niet om te vragen. Let wel op: de morning-afterpil dient als nood-anticonceptie en nooit als regulier anticonceptiemiddel. Haal hem dus alleen als je denkt hem echt nodig te hebben.

Bij de drogist

Er zijn met de jaren ontzettend veel misverstanden ontstaan over de morning-afterpil waardoor vrouwen hem veel minder snel zullen kopen. Zo denken veel dat het slikken ervan vergelijkbaar is met een abortus, dat je er ziek van wordt of dat er hormonen in zitten. Allemaal onwaar! Uit onderzoek blijkt dat slechts 13% van de vrouwen weet hoe de morning-afterpil precies werkt. En ik wist er ook niks van, om eerlijk te zijn. Ik dacht altijd dat je er voor naar de huisarts moest en op dat vlak vond ik het al een hele drempel. Bovendien wist ik nooit precies hoe het werkte, tot het moment dat ik er voor dit artikel indook. Wekelijks worden er zo’n 6.000 pillen verkocht en ik vind het een prettig idee dat het gewoon te koop is bij de drogist (Etos, Kruidvat, Dio, DA, Trekpleister) waardoor ik niet per sé de huisarts hoef te bellen, mocht het nodig zijn.

HRA-Pharmacie-ellaOne

Hoe werkt het?

Een morning-afterpil stelt de eisprong uit en voorkomt hiermee een bevruchting van de eicel door aanwezige spermacellen. Het breekt dus géén zwangerschap af en is dus absoluut niet te vergelijken met een abortus. Er is immers nog geen sprake van een bevruchte eicel, een hoopje cellen of zelfs een kindje. Je kunt een morning-afterpil tot drie dagen, die van ellaOne zelfs tot vijf dagen na de onbeschermde seks innemen. EllaOne werkt ook nog eens tot twee dagen vóór je eisprong, je meest vruchtbare dagen, om de kans minimaal te maken. Neem de pil echter wel zo snel mogelijk in na onbeschermde seks om een eisprong te voorkomen. Als een eisprong heeft plaatsgevonden werkt een morning-afterpil namelijk niet meer. Dat is wel handig om te weten.

Werkt ‘ie altijd?

Dan nog even over de bijwerkingen van een morning-afterpil: die zijn zeer beperkt. EllaOne is zonder hormonen en dat is natuurlijk erg fijn. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn maar maximaal 1 op de 10 gebruikers heeft hier last van en bovendien is het tijdelijk van aard. Je wordt er niet onvruchtbaar van, het heeft geen blijvende gevolgen en het zorgt er alleen voor dat er geen eisprong en dus ook geen zwangerschap kan plaatsvinden in de desbetreffende maand. Wees na de morning-afterpil nog wel waakzaam de rest van de maand. Gebruik naast je anticonceptie minimaal twee weken een condoom en hou je menstruatie in de gaten. Blijft deze uit? Gooi er dan voor de zekerheid een zwangerschapstestje tegenaan. Het kan zijn dat je eisprong die maand al geweest was. Dan werkt de morning-afterpil niet meer. Een morning-afterpil is helaas niet 100% effectief maar werkt gelukkig wel in 99% van de gevallen. Mocht je toch bij die ene procent horen en zwanger blijken te zijn, dan heeft het nemen van de morning-afterpil daar geen negatief effect op. Als je ongewenst zwanger bent is het verstandig contact op te nemen met je huisarts voor advies.

Goed initiatief

Ik vind het absoluut een goed initiatief en ben groot voorstander van de morning-afterpil. Het is een veilige en gemakkelijke optie om een zwangerschap te voorkomen en het is geweldig dat ze het laagdrempelig hebben gemaakt en dat het heel simpel bij de drogist te verkrijgen is. Het is belangrijk om gewoon anticonceptie te gebruiken als je seks hebt, maar we weten allemaal dat een ongeluk in een klein hoekje zit.

Voor meer informatie over de morning-afterpil kun je kijken op morningafterpiladvies.nl. Op de website van EllaOne vind je ook nog meer informatie.

pills-347610_1280

Share:

7 Reacties

 1. Ivy
  16 januari 2018 / 14:33

  Ik heb een keer een morning after pil gehaald toen het condoom achter bleef. Ik weet niet meer of ik me toen realiseerde dat de pil niet werkt als je al een eisprong hebt gehad. Goed dat je dat nog even benadrukt!

 2. Roos
  16 januari 2018 / 20:02

  Ik ben iemand die hoort bij die 1 procent. Condoom scheurde, ik gebruikte toen geen pil of iets anders, dus binnen 12 uur de Morning after pil gehaald (kon toen nog alleen bij de apotheek..) Goed dat je benadrukt dat het niet altijd 100% werkt! En dat het geen reguliere anticonceptie moet zijn, zo dom als je nog geen kindje wilt om de Morning after maar te pas en te onpas te slikken..

 3. Jessica
  16 januari 2018 / 21:12

  Ik heb 1x in mijn leven een morningafter pil ‘moeten’ halen. 6 weken na de geboorte van ons eerste kind, eindelijk weer groen licht en in het heetst van de strijd vergeten dat ik nog geen anticonceptie maatregelen getroffen had…. Ik voelde me zoooo stom toen ik de dag er na bij de drogist een pak luiers maat 1 en een morningafter pil stond af te rekenen :’). Het is overigens binnen onze vriendengroep nog steeds de grap van de dag als het gaat over seks na je bevalling HAHAHA

 4. Chantal
  17 januari 2018 / 07:17

  Ook ik hoor bij die 1%. Ik slikte de pil maar was er een paar vergeten die maand stom genoeg. Toch maar voor de zekerheid een morning afterpil gehaald. Netjes binnen 12 uur ingenomen. Toen bleek ik toch zwanger te zijn..Ik dacht dat ik nog helemaal niet toe was aan een tweede kindje maar achteraf ben ik alleen maar heel blij dat het zo gelopen is. Goed dat je vertelt dat het dus niet in elk geval werkt en dat de pil geen schade aanbrengt bij je ongeboren kind. Daar ben ik namelijk wel erg bang voor geweest.

  • Tess
   2 juli 2019 / 06:16

   Welke pil heeft u geslikt. Ze zeggen dat het niet bekend is of Ellaone gevolgen heeft voor een ongeboren kindje. Ben jij tijdens zwangerschap extra getest? Ik ben erg bang voor de gevolgdn

 5. Caro
  17 januari 2018 / 10:04

  Nooit geweten dat het zo werkt. En dan ben ik 31! Goed artikel.

 6. Dionne
  18 januari 2018 / 09:43

  Ik hoor helaas bij de groep die er misselijk van wordt, zeg maar rustig kotsmisselijk. Toch ben ik blij dat ze er zijn en we deze optie hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.