Wat zijn mijn (en jullie!) oplaadmomenten?

Wat zijn mijn (en jullie!) oplaadmomenten?

Tijdens een cursus van Mompoint hoorde ik een zin die me is bijgebleven en die regelmatig rond dwarrelt door mijn hoofd: genietmomenten zijn zeker niet altijd oplaadmomenten. Zo kon ik me altijd enorm schuldig voelen als ik een onwijs leuke ochtend had gehad met mijn jongens en daar zó van had genoten, maar ’s middags evengoed uitgeput was van de uren met hen. Hoe dan? Het was toch leuk en fijn? Het was toch gezellig en ik heb toch genoten? Inmiddels weet ik dat mijn geniet- en oplaadmomenten los van elkaar staan en dat ik daar een goede balans in moet vinden.

Op Instagram vroeg ik jullie naar oplaadmomenten en behalve heel mooie reacties, kreeg ik ook vaak ‘ik weet het nog steeds niet zo goed’ voorbij komen. Dat snap ik helemaal! Ik heb dat zelf ook en ben soms ook nog op zoek naar iets waar mijn batterij écht voller van gaat. Wat ik echt als oplaadmoment in plaats van genietmoment kan bestempelen. Een aantal van deze antwoorden wil ik (anoniem) met jullie delen, want misschien halen jullie nog goede ideeën uit deze lijst;

Zwemmen
Hardlopen
Een boek lezen in stilte
Middagdutje doen
Wandeling langs het strand
Avond alleen op de bank
Naar een mooi natuurgebied
Een avond lachen met vriendinnen
Lekker op tijd naar bed gaan
De sportschool/sporten
Weekendje Londen
Uitgebreid douche inclusief scrub, masker, crèmes
Schilderen
Zitten met een kop thee/koffie in alle rust
10 minuten in stilte nog even in de auto blijven op de oprit
Alleen zijn
Sauna/welness dagje
Terrassen of eten met vriendinnen
Op bed series kijken
Buiten wandelen, koptelefoon op en een podcast luisteren
Dansen op muziek
Massage
Legpuzzels maken
Kleuren
Mezelf terugtrekken op de slaapkamer met Netflix/boek/telefoon
Offline zijn
Schoonheidssalon
De zon
Luieren in bed terwijl man/kinderen beneden zijn
In mijn uppie naar de stad, ergens koffie drinken
Avond uit met wijn
Ongestoord poetsen in huis en genieten van een schone ruimte
Creatief bezig zijn (dagboek schrijven, bullet journal)
Paardrijden
Badderen met een goed boek en chocola
Vakantie
Seks
Naar het bos
Tijdschrift lezen als de kinderen slapen
Doelloos op mijn telefoon zitten
In de tuin luisteren naar de vogels
Tuinieren
Floaten
Gelijk met de kinderen naar bed
Met de hond lopen
Datenight
Yoga
Naailes
Mysteryland met mijn vriend; drie dagen voelt als drie weken
Spelletjesavond
Slechte televisie kijken (trash tv)
Breien/haken
Mediteren
Het water op gaan

De meeste activiteiten zijn dingen die mensen alleen doen en als introvert snap ik dat heel erg goed. Ik laad ook het meest op van alleen zijn en kan dan ook enorm genieten van maandagochtend 09.00 uur. Beide kinderen naar school, Raymond op zijn werk en een leeg huis binnenstappen dat tot 15.00 uur voor mij is. Maar ik vind het ook heerlijk om ’s avonds op de bank te ploffen als beide jongens slapen en Raymond nog op zijn werk is, of om extra vroeg naar bed te gaan. Hoeft dan niet eens zozeer te zijn om te gaan slapen, maar doelloos op mijn telefoon scrollen kan al erg fijn zijn. Een boek lezen, muziek luisteren, een kop koffie drinken in de stad of zelfs ergens in een koffiezaakje werken kan al voor mij genoeg zijn. Schrijven, nog zo’n fijn moment. Ondanks dat schrijven mijn werk is kan ik er enorm van opladen door het te doen. Wandelen vind ik heerlijk, maar ik merk dat ik er soms wat onrustig van word. Ik kan nog niet helemaal plaatsen waarom dat zo is.

Concerten van Anouk zijn natuurlijk mijn ultieme oplaadmomenten. Ik heb even getwijfeld of het niet meer genietmomenten zijn omdat al die indrukken me soms best uit kunnen putten. Na zo’n concert ben ik aardig hyper en de volgende dag zit ik met een ongelofelijke ‘after-Anouk-kater’. Als ik daar te lang in blijf hangen zuigt dat al mijn energie. Ik vind het dan jammer dat zo’n avond afgelopen is, blijf continu de filmpjes kijken en heb nergens anders zin in. Als ik me herpak, vind ik zo’n avond heel opladend en fijn. Op zulke momenten weet ik echt uit te schakelen en dat voelt heel goed. Daarnaast kan ik, ondanks dat ik geen sociaal dier ben, heel erg genieten van een lunch met een vriend of vriendin. Lekker kletsen, lekker eten. Als ik dan thuiskom bij de kinderen voel ik echt ‘dit was goed en fijn!’ Muziek keihard in de auto luisteren als ik alleen ben, het moment dat je net klaar bent met sporten en gewoon alleen zijn in de wetenschap dat je de komende uren met niemand anders dan alleen jijzelf bent. Een héél goed boek lezen waar ik niet meer in kan stoppen, mijn koptelefoon opzetten en Anouk luisteren. Als laatste vind ik het heerlijk om te lezen of heel erg vroeg in bed te stappen. Niet per sé om te slapen, maar ik kan er alleen al van genieten om doelloos op social media te zitten en alles te lezen. Is voor de een heel erg hatelijk vanwege alle prikkels; ik ga er erg lekker op.

Al met al vind ik steeds vaker momenten waarbij ik denk ‘ja, dit doet me heel erg goed!’ Dat kan van tijd tot tijd verschillen, waar ik op dat moment behoefte aan heb. Soms wil ik niemand zien en doe ik het erg goed in mijn eentje; op andere momenten snak ik naar wat gezelschap en wil ik graag gezellig lunchen en kletsen met iemand. Muziek en boeken blijven altijd wel een beetje mijn ding en concerten van Anouk zullen voor mij altijd nodig zijn om op te laden. Dat kan niets of niemand overtreffen.

Wat is voor jou een echt oplaadmoment?

Share:

4 Reacties

 1. 25 juli 2019 / 08:28

  Ik laad dus echt op door even een half uurtje op bed te liggen, en gewoon even met mijn ogen dicht te ademen. Dan voel ik de spanning zo uit m’n lijf zakken.

  Of die 10 minuten op de oprit, die doe ik ook wel eens. Even powerchargen om daarna de drukte weer in te lopen.

 2. 25 juli 2019 / 09:31

  ik kan of op de scooter stappen en even lekker rond rijden maar stap ook net zo makkelijk mijn bed in en gaat mijn opgenomen programmas terug kijken

 3. 25 juli 2019 / 10:19

  Sporten met HELE agressieve heavy metal Haha!

  Ennehh.. 17 aug weer even samen opladen! ❤️

 4. Debby
  25 juli 2019 / 13:35

  Brainwave is ook echt een aanrader. App via ITunes. Je hebt verschillende sessies. Ik doe de Alpha Relaxation. 10 min en je voelt je echt weer ontspannen. Je hebt overigens meerdere vormen, voor t slapen, na t slapen etc. Heel interessant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.