(~215 B)
Wat ik zonder kinderen altijd deed en nu eigenlijk bijna niet meer

Wat ik zonder kinderen altijd deed en nu eigenlijk bijna niet meer

Van het weekend liep ik ’s ochtends vroeg door Amsterdam en toen kreeg ik wel een beetje heimwee. Naar de stad zelf en de mooie grachten, maar ook naar het leven dat ik hier had. Heel vrij, we konden gaan en staan waar we wilden en op dat moment werden er weinig dingen gepland en zagen we het allemaal wel per dag. Dat is ook een beetje het geval dat Amsterdam terug brengt; het is niet zozeer de stad die ik mis, maar wel heel af en toe het leven dat ik hier had. Volop bezig met mijn blog, vaak in de stad te vinden, spontane afspraken met vrienden, ’s avonds samen met Raymond op pad en nergens rekening mee hoeven houden. En toen bedacht ik me: wat deed ik toen eigenlijk wel, wat ik nu niet meer doe?

1. Echte shopmiddagen. Ik ging regelmatig een paar uur naar de stad om echt te gaan shoppen. Alleen, met Raymond of met een vriendin. Winkel in, winkel uit, dingen passen, dingen kopen. Inmiddels is dat niet meer. Ik ga heel af en toe naar het winkelcentrum, maar echt flink shoppen doe en kan ik niet meer. Ik word er momenteel eigenlijk heel onrustig van. Als ik iets nieuws nodig heb bestel ik dat vaak en als ik even naar de winkels wil, zijn dat de Bijenkorf en de boekhandel, haha. In het nieuwe jaar heb ik met Anke een shopdag gepland in Amsterdam. Heel erg leuk, want nu is het veel meer een uitje.

2. Naar de bioscoop. Raymond en ik hadden een Pathé-pas toen we in Amsterdam woonden en regelmatig pakten we de scooter naar de binnenstad voor een filmpje. Nog steeds ga ik wel eens naar de bioscoop maar dat is altijd voor de kinderen. Ik ben een tijd geleden met een vriendin geweest maar dat was ook sinds een heel lange tijd. Ik moet dat in het nieuwe jaar maar iets meer gaan plannen.

3. Naar evenementen. Maar hier moet ik een kanttekening bij geven; toen ik in Amsterdam woonde was het een stuk makkelijker om aanwezig te zijn bij een evenement. Inmiddels wonen we alweer even in Aalsmeer en dan ben ik toch een stuk langer onderweg. Tijdens mijn werkdagen kies ik er dan liever voor om te gaan schrijven en als ik de kinderen thuis heb, wil ik ze niet altijd meenemen naar een presentatie. Voor sommige dingen maak ik een uitzondering, maar dat zijn dan wel heel uitzonderlijke gevallen. Het was toen makkelijker omdat het dichtbij was, en ik geen rekening hoefde te houden met schooltijden. Ook is het wel zo dat ik toen voor mijn andere blog meer afspraken had dan ik nu met Mommyhood heb. Mijn agenda zat wekelijks vol met afspraken bij pr-bureaus, collectiepresentaties en open dagen.

4. Spontane koffiedates. Mika en ik hebben het er regelmatig over: wat was het tof toen, dat we elkaar appten dat we koffie en taart wilden en vervolgens binnen een half uur ergens in de buurt naast elkaar zaten te genieten van deze spontane afspraak. Laatst kwam het nog ter sprake, maar we kwamen toen tot de conclusie dat onze levens nu gewoon heel anders zijn. Mika werkte toen nog minder en had standaard zijn vrije dagen; ik werkte thuis en kon weg wanneer ik wilde. Nu met kinderen moet ik wel alles plannen. Gelukkig komt er nu ook weer steeds meer ruimte voor en daar ben ik heel erg blij mee.

5. Tijdschriften lezen. Ik weet niet precies waarom, maar inmiddels lees ik bijna geen tijdschriften meer. Ik koop er af en toe nog eentje, maar de middagen en avonden met een stapel op de bank zijn verleden tijd. Ik heb twee kinderen die zelf heel goed kunnen spelen en zo zijn er echt wel momenten om dit te doen, maar het lukt me niet meer. Ik ben te onrustig geworden om dit te doen. Ik verkies momenteel ook een boek boven een tijdschrift en ben dan toch liever met de kinderen bezig of, heel stom, met mijn telefoon. Of ik werk, op momenten dat dat kan.

6. Bezig met mijn planner en daar iets moois van maken. Ik heb heel wat geld uitgegeven aan planners, stickers, washitape en dat soort ongein. Heel erg leuk, en ik haalde er op dat moment zeker voldoening uit. Ik creëerde mooie pagina’s en was vaak bezig met een nieuwe set-up of een heel nieuwe planner. Inmiddels kan het me wel gestolen worden. Nog steeds vind ik het heerlijk om daar video’s over te bekijken, maar zelf moet het voor mij alleen maar functioneel, snel en makkelijk zijn. Ik heb afspraken digitaal en to do’s in mijn planner. Maar zonder het versieren. Ik moet nu vooral overzicht hebben en de gezelligheid maakt me even niet meer uit, haha. Ik heb er voor mijn gevoel ook helemaal geen tijd meer voor, alhoewel dat vooral tussen mijn oren zit.

7. Door- en uitslapen. Ik denk dat dit geen uitleg meer nodig heeft.

Als ik denk aan al dit bovenstaande, zijn het eigenlijk geen dingen die ik nu écht niet meer kan doen. De spontane koffiedates komen weer een beetje terug en daar geniet ik enorm van. De bioscoop kan ik heus wel plannen, maar het komt er gewoon steeds niet van. Eerlijk gezegd kunnen de evenementen me gestolen worden, vind ik de tijdschriften momenteel helemaal niet zo leuk en geniet ik meer van een boek, kostte de planner me eigenlijk alleen maar tijd en een shopdate staat nu gepland. Kan ik er beter voor sparen én geniet ik ook echt meer van zo’n dag. Door- en uitslapen mis ik wel, maar dat komt vast ook ooit weer goed.

Zijn er dingen die jij, als moeder, nu wel echt mist van de tijd voordat je kinderen had?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties

 1. Evelien
  5 december 2019 / 07:10

  Hier zat ik toevallig ook over na te denken. Kon me niet meer goed bedenken wat ik in het weekend deed toen we nog geen kinderen hadden 😉

 2. Lotte
  5 december 2019 / 13:28

  Geen kinderen maar buiten het doorslapen doe ik al die andere dingen ook niet door werk en andere bezigheden.

 3. Jessica
  5 december 2019 / 15:02

  Ik leg mijn lijstje naast de jouwe !

 4. 5 december 2019 / 21:24

  Leuk om te lezen! Het door- en uitslapen staat hier op nummer 1. Iedereen die zei: na 3 maanden slaapt je baby door. Ha, wat een grap! Ik mis ook de me-time doordat ik vroeg moet gaan slapen. Met een slecht slapend kind weet je nooit hoe de nacht zal verlopen, dat herken je vast wel. Verder mis ik het zorgeloos de deur uit gaan. Nu moet alles gepland worden en ben ik al nat in het zweet om mijn peuter (lees: driftbuien) met jas en schoenen aan de voordeur te krijgen, haha. Ik heb onlangs een paar boeken besteld, maar na een paar pagina’s is mijn concentratie al weg. Ik zou het nochtans fijn vinden om echt nog eens te lezen.

 5. Debbie
  5 december 2019 / 21:30

  De (letterlijke) zorgeloosheid. En dat ik alleen zelf de dupe was van mijn gebrek aan planning en vooruitzicht 😉

 6. Carolien
  6 december 2019 / 01:16

  Ik kan het me soms bijna niet meer heugen hoe het was! Gek eigenlijk. Even denken. Ik ging iedere vakantie een dag shoppen met m’n moeder. Ik was op zaterdag altijd zo vrij als een vogel en mijn man en ik deden die dag beiden ons eigen ding. Het allebei tegelijk de deur uit kunnen naar eigen dingen mis ik wel eens. En het spontane ook wel. Vind het toch al snel te veel gedoe om 2 kinderen mee te slepen.

Secured By miniOrange