(~215 B)
Waarom de Zazu slaaptrainer toch niet zo’n succes is geworden bij ons

Waarom de Zazu slaaptrainer toch niet zo’n succes is geworden bij ons

Eind december schreef ik over de Zazu slaaptrainer en in dat blog deelde ik dat we er heel erg blij mee waren. Het gaf Maddox een besef van tijd en hij snapte dat hij moest blijven liggen tot het schaap groen werd. Als hij rood was, moest hij nog verder slapen. Voor enkele weken leek het inderdaad de oplossing. Het is ook niet dat ik de review na twee dagen schreef. Maar inmiddels is het Zazu schaap gebombardeerd tot ‘k*t schaap’ en dan weet je misschien wel hoe laat het is (pun intended).

‘Het duurt wel heel lang!’

Na een paar weken had Maddox er genoeg van en riep hij ons ’s nachts steeds. ‘Mama, het duurt wel heel lang tot mijn schaapje wakker wordt!’ Hij heeft nog totaal geen besef van de uren en minuten en kan blijven staren naar de kleine wijzer. Tsjah, als je dat minutenlang doet duurt de nacht ook wel heel erg lang. Hij riep ons soms meerdere keren per nacht en steeds weer moesten we ons bed uit om hem het concept van uren en minuten uit te leggen. Best vermoeiend, kan ik je vertellen. Ik heb regelmatig geroepen dat ik de stekker van het k*t schaap eruit trek en dat ‘ie het raam uit gaat. Maar ja, daar schiet je ook zo weinig mee op midden in de nacht. Ik hoor van meerdere mensen dat de kinderen het behoorlijk interessant vinden om midden in de nacht te melden dat het beest nog slaapt.

Kom maar bij ons…

Toen Maddox heel erg ziek en benauwd was, heb ik hem ’s nachts bij me genomen. Hij riep toen nog: ‘mijn schaap is nog rood!’ Onze reactie? ‘Geen probleem, voor nu mag het wel.’ Ik wil hem altijd in de gaten houden als hij erg benauwd is, omdat ik dat een fijner gevoel vind en aan zijn ademhaling merk wanneer ik bepaalde stappen moet ondernemen. Maar ja, Maddox is natuurlijk ook niet dom, haha. Sindsdien maakt hij er behoorlijk misbruik van. Schaap rood? Ach, dan mag ik ook naar papa en mama! Hij bleef steeds roepen, tot ik dat uiteindelijk ontzettend zat was. ‘Als je bij ons wil liggen, kom dan gewoon stil tussen ons in gekropen en hou je mond!’ Inmiddels zijn we een aantal weken verder en wisselen de nachten in zijn en ons bed elkaar af.

De klik en de tijd instellen

Dat ligt natuurlijk geheel aan ons. Het schaap werkt naar behoren, ook al heb ik wel wat opmerkingen. Ten eerste: het beest maakt ontzettend veel herrie als hij zijn ogen opent. Als Maddox die enkele keer wel in zijn bed slaapt en om 07.00 uur nog zijn ogen gesloten heeft, wordt hij wakker op het moment dat de ogen opengaan. Het is een harde klik die ik zelfs bij ons in de slaapkamer hoor. Zonde, want ik vind het altijd heel fijn als ‘ie nog een paar minuten slaap meepakt. Ook hebben we met de tijd instellen wel wat problemen gehad. Toen we de slaaptijd aanpaste omdat Maddox wat later naar bed gaat, maar ook afgelopen weekend toen de klok een uur vooruitging. Omdat dat om 18.00 uur was en het schaap naar 19.00 uur verzet moest worden, is hij die avond niet aan gegaan. De slaaptijd staat namelijk op 18.50 uur zodat ‘ie al slaapt als we Maddox naar bed brengen om 19.00 uur. (‘Kijk, je schaap slaapt al, het is voor jou ook echt tijd om te slapen’). Die tijd is dus al ‘geweest’ op het schaap, waardoor ‘ie de hele nacht op groen bleef. We hebben gespeeld met de tijd door hem op rood te laten gaan en daarna de klok te verzetten, maar in de ochtend was het opeens 03.18 uur. Dat is dus niet helemaal goed gegaan. Als hij eenmaal staat ingesteld, werkt het wel naar behoren. Je moet er gewoon niet meer aan zitten, lol. Als laatste is het licht wel heel erg fel. Maddox heeft hem naast hem op een tafeltje en het licht schijnt behoorlijk in de kamer.

Onrustige slaper

Voor ons is de Zazu schaap niet het antwoord op de slapeloze nachten. We hebben nu wel door dat Maddox een onwijs lichte slaper is, heel onrustig ligt en veel wakker wordt, ’s nachts enorm veel indrukken en prikkels verwerkt en dat hij gewoon enorm die geborgenheid nodig heeft. Hij ligt ook helemaal tegen me aan gekropen. Vooral als hij jeuk heeft (nogal vaak) of benauwd is (ook nog vrij regelmatig). Het is soms enorm zoeken en frustrerend. Hij wordt bijna vijf en ik had wel gehoopt dat we deze fase voorbij waren. De ene nacht vind ik het echt geen probleem dat hij bij ons ligt, maar een andere nacht houdt hij ons behoorlijk wakker met zijn gedraai.

Als ik hem vraag waarom hij steeds naar ons toe komt, krijg ik alleen maar te horen: ‘jullie bed ligt veel lekkerder dan de mijne en ik wil zo graag bij jou slapen.’ Misschien moeten we een nieuw bed en matras op zijn lijstje zetten voor zijn verjaardag volgende maand.

Het schaap opruimen

Als ik hem zeg dat ik het schaap ga opruimen, roept hij heel hard nee. ‘Dan weet ik niet hoe laat het is en wanneer ik uit bed mag!’ Niet dat hij zich daar nu iets van aan trekt, maar blijkbaar doet het toch iets sommige nachten. Het is ook niet zo dat hij al sinds de avond bij ons ligt. Meestal loopt hij heel zachtjes naar ons toe rond een uur of vier. Ik hecht te veel waarde aan mijn nachtrust momenteel om die discussie midden in de nacht aan te gaan en kies dan toch maar voor slapen in ons bed. Voor zover we dan nog slapen.

Als ik zelf weer wat meer ben opgeknapt en de slapeloze nachten aankan, gaan we die strijd maar weer aan. Tot die tijd brandt ’s nachts het schaap op rood en slaapt ‘ie prinsheerlijk, maar ligt de draak bij ons in bed te woelen en te draaien…

Delen:
Secured By miniOrange