Waarom wij ‘pas’ met 5 jaar starten met zwemles

Waarom wij ‘pas’ met 5 jaar starten met zwemles

Regelmatig is er een kind bij Skyler in de klas die een zwemdiploma komt laten zien. Laatst waren er al twee met een C-diploma en ondanks dat dat dan wel twee kinderen uit groep twee waren, vond ik dat toch behoorlijk snel. Met Skyler zijn we nog niet begonnen met zwemles en samen met Raymond heb ik besloten dat we gaan starten als Skyler vijf is. Daar hebben we zo onze redenen voor en omdat ik laatst de vraag kreeg of Skyler al gestart is en hoe wij dat aanpakken, wil ik daar vandaag iets meer over vertellen.

Als de dood

Zelf was ik als de dood voor zwemles. Ik heb jarenlang, tevergeefs, op zwemles gezeten. Het kostte mijn ouders klauwen vol met geld, veel zweet op de rug en heel wat hysterische buien van mijn kant. Ik voelde veel angst, had altijd buikpijn, zat van tevoren lang op het toilet, huilde de ogen uit mijn kop vandaan en na een tijdje besloten mijn ouders ermee te stoppen en me weer van zwemles af te halen. Uiteindelijk haalde ik mijn A-diploma tijdens schoolzwemmen (die goede oude tijd) en mijn ouders waren toen al zo opgelucht, dat we het daar bij hebben gelaten. Mijn hart maakte een sprongetje want ik hoefde nooit meer naar het zwembad. Ik kon zwemmen en dat was het belangrijkste. Ik weet niet precies waar die angst vandaan kwam. Ik kan nu prima zwemmen ben niet bang in het water, maar dingen als duiken kan ik niet, kopje onder vind ik nog steeds niet prettig, de waterglijbanen in het Tikibad zijn niet voor mij bestemd en je zal me niet vaak in het zwembad tegenkomen.

De bodem kunnen voelen

Bij Skyler is het wisselend. Hij vindt het vréselijk om zijn hoofd onder water te doen of om überhaupt water in zijn gezicht te krijgen. Onder de douche is voor hem nog steeds iedere keer weer een drempel over en als we gaan zwemmen, doet hij dat heel voorzichtig. Gaat er iemand spetteren of staat er een watersproeier aan, dan houdt hij het al snel voor gezien. Vorig jaar tijdens de vakantie overwon Skyler een angst en sprong hij met bandjes in een diep zwembad. Tijdens de vakantie naar Turkije voelde hij zich ook heel vrij in het kleine bad en was hij ook vaak in de zee te vinden, maar hij moet wel de bodem onder zijn voeten voelen. We gingen ook regelmatig in het diepe bad, maar dan werd er absoluut niet gesprongen en hij klemde zichzelf zo vast, dat we regelmatig naar adem moesten happen. Grapje, maar je snapt mijn punt. Afgelopen weekend in het Tikibad was de lol er gauw vanaf toen de sproeier aanging op het moment dat Skyler het water in wilde. Resultaat: een nat hoofd. Het liefst ging Skyler terug naar huis. Uiteindelijk durfde hij wel in het golvenbad met Raymond, ging hij in de band met papa voor de Lazy River en werd er gespetterd en van de glijbaan gegaan in, jawel, het pierenbad.

Weinig nut

Vorig jaar was er in het nieuws dat zwemlessen met vier jaar dan wel gebruikelijk zijn, maar dat ze in veel gevallen weinig nut hebben. Volgens onderzoeker Tim van Kernebeek van de Hogeschool van Amsterdam zijn kinderen op 4-jarige leeftijd vaak nog niet in staat zoiets ingewikkelds als een zwemslag te leren, terwijl dit een belangrijk onderdeel is van het zwemdiploma A. “Pas tussen vijf en zeven komen de meeste kinderen in een ontwikkelingsfase waarin ze snel een zwemslag kunnen aanleren.”  Ook de zwembond, de KNZB, adviseert om kinderen op vijfjarige leeftijd te laten beginnen. (bron: RTL Nieuws).

Strijd onder de douche

Nu weet ik ook van mensen om me heen dat het wel zeker kan. Kinderen van vier zijn prima in staat om te leren zwemmen, maar het ligt geheel aan het kind. De een voelt zich als een vis in het water terwijl de ander een hoop angsten kent. Ik denk dat je dat als ouder zeker zelf goed kan aan voelen. Skyler is in dit opzicht hetzelfde als ik. Een pierenbadje is prima en zolang hij de bodem voelt gaat het goed maar springen, duiken, in het diepe met bandjes of zelfs water in het gezicht? Not gonna happen. Omdat we afgelopen jaar veel de focus hebben gehad op het zindelijk worden, het starten op de basisschool en de lessen logopedie, plus het feit dat Skyler zich absoluut nog niet prettig voelt in het water en zelfs douchen nog iedere keer weer een strijd is met ‘ik wil mijn hoofd niet nat! Ik wil mijn haren niet wassen! Neeee, niet doen!’, leek het ons verstandig om dus later te starten. Iemand anders zal zeggen dat je misschien júist nu moet starten om vertrouwd te raken met water maar ik weet nog van mezelf dat ook dit averechts werkte. Het zal ook wel schelen of je bijvoorbeeld aan babyzwemmen hebt gedaan of in je vrije tijd veel in het zwembad te vinden bent met je kinderen. Tijdens vakanties zwemmen we eigenlijk altijd wel, van buitenlandse vakanties in Turkije en Bali tot weekendjes Center Parcs en Landal, maar op doordeweekse dagen of in weekenden eigenlijk niet. Als we nu naar zwemles zouden gaan, zou het zo’n gevecht worden. Zo’n druk voor Skyler, zo’n strijd en zo’n angst, dat we dit niet willen. En trouwens, dat zouden we ook zonde van ons geld vinden want we zijn op deze manier zo een jaar langer bezig.

Op een speelse manier steeds iets vrijer

Tijdens onze vakantie naar Turkije werd Skyler echt steeds vrijer (hij ging zelfs op een jetski met opa mee) en ook vorig jaar merkten we al dat zodra Skyler die drempel over is, het echt wel goed komt. In Bali zwommen we eigenlijk iedere dag wel, tijdens weekendjes weg naar Landal en Center Parcs gaat alles ook goed. Skyler is niet zo bang dat hij helemaal niet gaat, dat scheelt veel. In het Tikibad kwam Skyler ook steeds ietsje losser en ging hij zelfs half onder een sproeier staan. We gaan in augustus op vakantie en dan hopen we weer een stukje van deze angst weg te kunnen nemen. Op een speelse manier en met vertrouwde mensen om hem heen. Dan kunnen we na de zomervakantie, als groep twee eenmaal gestart is, rustig gaan kijken of en waar Skyler aan deze nieuwe uitdaging kan gaan beginnen. Ik zal nu in ieder geval alvast wat rondkijken vanwege alle wachtlijsten…

Gelukkig heeft Skyler ook voor het eerst een rondje mogen lopen langs de kring met een diploma; een logopedie-diploma.

Ouders: op welke leeftijd is jouw kind gestart met zwemlessen?

IMG_2821

Share:

33 Reacties

 1. Rielle
  26 juni 2018 / 13:22

  Ik geef zelf les in groep 1, maar heb daar alleen nog maar een paar keer diploma A voor bij zien komen, en dan bij kindjes die al 5 waren! Dus begrijp helemaal dat je dan begint.

 2. 26 juni 2018 / 13:23

  Wijs besluit dan! Ik ga al wel vanaf baby af aan met mijn kind te zwemmen, ik hoop dat hij op deze manier heel vertrouwd is met het water. Sowieso is het een waterratje dus ik denk dat we hem wel vanaf zijn vierde op zwemles doe . Maar dat duurt nog wel twee jaar.

 3. Jessica
  26 juni 2018 / 13:38

  Hier begonnen met 4,5 jaar maar pas nadat we de zwemjuf haar hebben laten observeren! Ze zwemt op zondag in een groepje van totaal 6 kinderen en is nu net ‘over’ naar het diepe. Het ligt echt aan het kind en mijn tip is altijd om een proefles te doen en de zwemleraar een advies te laten geven (moet wel kunnen bij het zwembad natuurlijk). Hier is zwemles naast de noodzaak ook gewoon een hobby voor onze dochter, dus geen andere clubjes enzo…

 4. kelly
  26 juni 2018 / 13:45

  Ik denk er precies zo over! Na veel ziekenhuis bezoeken onderzoeken en een hersenoperatie heeft ons mannetje wel even genoeg gehad. Nu ook zindelijk en dat is al een top prestatie. Ik denk ook dat hij teveel druk gaat voelen van zwemles. Na de zomer eerst starten op de basisschool en dan zien we wel weer verder.
  Het haren wassen gaat bij ons nu wel zonder gehuil en angst (de walvis van zwitsal heeft ons hierbij wel echt geholpen mss een tip) en nu speelt hij zelf ook vaker met de sproeier. We zijn nu wel al een aantal keren naar een buitenzwembad geweest en toen wilde hij opeens ook naar zwemles.
  Straks als hij er meer naar gaat vragen gaan we gewoon eens een proef doen en dan komt het vanzelf wel goed!
  Gelukkig wonen wij ook niet in een buurt met veel water dus zal hij bij het buitenspelen ook geen gevaar lopen.

 5. Nienke
  26 juni 2018 / 13:45

  Wij gaan ook met 5 jaar starten met zwemles. Hij vind zwemmen heel erg leuk en is inmiddels ook heel vrij in het water.
  Maar ik vond het voor hem fijner eerst rustig aan de basisschool te wennen en de badmeester die ik er over gesproken heb gaf ook aan dat ze met 5 jaar veel meer kracht hebben waardoor het zwemmen makkelijker zal gaan. Na de zomervakantie gaat hij beginnen, ik ben benieuwd hoe het zal gaan.

 6. 26 juni 2018 / 13:48

  Ik heb vier jaar lang vanaf de geboorte van Jax elke week met hem gezwommen. Hij is echt een waterratje en kan al redelijk goed zwemmen met veel plezier. Toch starten wij met 5 jaar pas met zijn A diploma. De start op school, lange dagen, vermoeidheid, het ontbreken van de kracht om al die meters te zwemmen hebben ons doen besluiten om toch ook pas met 5 jaar te beginnen. Tevens hebben ze ons dit ook aangeraden van de zwemschool, de kids zijn nog zo klein en voor een A diploma moeten ze heel veel kunnen. Als ze wat ouder zijn gaat het net wat makkelijker.

 7. Ivanka
  26 juni 2018 / 13:56

  Hier hetzelfde verhaal, echt bang in het diepe water, zelfs met bandjes ect om. Dus gaan pas met 5 of zelfs 6 jaar er mee aan de slag.. school is al vermoeiend genoeg voor nu.

 8. Janneke
  26 juni 2018 / 14:20

  Herkenbaar en heel toevallig dat ik nu net dit artikel lees, haha. Mijn dochter is in maart 5 jaar geworden en ook geen held met water. Na de zomervakantie gaat ze naar groep 2 en dat lijkt mij een mooi moment om te beginnen met zwemles. Ik heb haar net gisteren ingeschreven en toen ik het haar vertelde moest ze eerst heel erg huilen . “Ik durf niet” “ik vind het spannend” en “ik kan niet zwemmen” zei ze. We hebben een tijdje erover gepraat, ik heb haar uitgelegd dat ze alles stapje voor stapje gaat leren enz. en toen werd ze al rustiger. Toen ik haar ’s avonds op bed bracht vertelde ze dat ze het eigenlijk ook heel leuk vindt om op zwemles te gaan, ze voelde zich ineens heel groot en ze wilde meteen deze week wel beginnen. Ook heb ik beloofd dat ze een nieuw badpak mag uitzoeken, vindt ze helemaal geweldig. Vanochtend vertelde ze al heel trots aan juf dat ze ook op zwemles gaat. De komende tijd kan ze rustig aan het idee wennen en dan hoop ik dat ze na de zomer terecht kan. Nu hopen dat ze het leuk gaat vinden, fingers crossed.

 9. Angela
  26 juni 2018 / 14:29

  Wij komen net terug van onze vakantie in Spanje. Onze zoon in mei 4 jaar geworden sprong met bandjes in het diepe bad en “zwom” zo elke dag het bad wel een paar keer op en neer met papa aan zijn zijde. Ik heb hem toevallig vandaag opgegeven voor zwemles en hij mag in September gaan starten. Maar ieder kind is verschillend. Doe wat denkt dat goed is voor je kind. Als mama weet je dat vaak het beste 😉

 10. Manouk
  26 juni 2018 / 14:37

  Mijn zoon wordt in september 4, maar ik denk dat wij er ook nog even mee wachten. Ik wil hem eerst laten wennen aan school en het hele ritme daar omheen. Daarna kunnen we gaan kijken voor zwemles. Ik weet zelf dat ik vroeger echt bang was van water, al vanaf dat ik een baby was. Als mijn vader mij het zwembad in nam dan stonden de krassen letterlijk op zijn rug, oeps.. maar ik was sowieso redelijk bang voor alles. Bang voor sneeuw, bang voor gras, bang voor fietsen zonder zijwieltjes. Gelukkig is het wel helemaal goed gekomen. Maar mijn B- diploma heb ik nooit gehaald, omdat ik bang (ja weer dat bang zijn haha) was voor dat gat waar je door heen moest zwemmen. Ik dacht echt dat ik dan vast zou komen te zitten.

 11. Evelien
  26 juni 2018 / 15:59

  Ons zoontje is ook pas begonnen met 5 jaar,beste keus ever…hij had het een beetje hetzelfde als Skyler,hield van zwemmen maar tot op een zekere hoogte,durfde niet met zijn hoofd onder water en wilde ook de bodem voelen enz. En nu zijn we zo ongeveer 6 zwemlessen verder en vind hij het geweldig om onder water te gaan en durft hij zelfs te springen in het water vanaf de kant zo trots! Voor ieder kind is het anders natuurlijk maar ik vind het een wijs besluit van jullie om met 5 jaar te beginnen!

 12. Kelly
  26 juni 2018 / 17:12

  Ik ben met beide jongens gestart met zwemmen dat ze 3/4 maanden waren. Allebei hebben ze nu totaal geen angst voor het water, ze zijn beide vaker onder water dan boven water. De jongste is bijna 2 en de oudste wordt in okt 4 jaar.
  Ik denk wel dat dit komt omdat we op jonge leeftijd met ze zijn gaan zwemmen. Het zijn nu echte waterratjes geworden.

 13. 26 juni 2018 / 18:26

  Heel wijs besluit, en ik herken een boel drama dingen hierin met onze Leia. Niet willen douchen en janken als ze in bad moet. Water is een hel. Behalve als we naar het strand gaan, dan is niets haar te gek. Gek kind is het. Misschien dat wij dan idd ook wel een jaar langer wachten. Scheelt je een hoop stress en daarnaast ook centen wat jij zegt.

 14. 26 juni 2018 / 18:49

  Onze dochter met 5 jaar en 3 maanden. Met onze kleine man starten we ook pas rond 5,5 jaar. Hij is wel vrij in het water maar vrij klein en fijn gebouwd (nu 4 jaar en 5 maanden) Hij moet natuurlijk wel de kracht ervoor hebben.

 15. Petra
  26 juni 2018 / 19:27

  Mijn oudste dochter werd bijna 6 toen ze startte en had binnen een jaar drie diploma’s. Ze was sterk genoeg, kon de opdrachten goed uitvoeren (luisteren én bewegen is nog best lastig ;)). Zij had lessen van 2 uur, in een lekker warm bad. Kan ik echt aanraden trouwens, warmer water. De jongste is gestart toen ze net 5 was en lessen van 2 uur zijn voor haar echt te lang. Achteraf gezien had ik met haar liever ook nog wat langer gewacht. Zou dus zeker geen haast maken. En, nog een tip: kijk of er een vriendje of vriendinnetje is waarmee je samen kunt starten. Dat geeft net wat meer zelfvertrouwen (en is na een tijdje makkelijk met halen en brengen).

  • Shirley
   Auteur
   26 juni 2018 / 19:38

   Zes jaar is ook nog wel een optie, dank voor al je tips! 🙂

 16. Julia
  26 juni 2018 / 21:21

  Ik was vroeger erg verlegen en ook een beetje bang voor water, waardoor mijn ouders besloten mij tegelij met mijn broertje te laten starten met zwemles. Hij was toen 4 en ik 6 jaar. Ik was groter en sterker dan dan andere (jongere) kindjes, waardoor het lessen heel vlot ging en ik in heel korte tijd de diploma’s A, B en C gehaald. Snap je keuze dus helemaal en kan het als ervaringsdeskundige (;P) zeker aanraden!

 17. Jessica
  26 juni 2018 / 21:40

  Mijn dochter is in mei 6 jaar geworden en heeft deze maand haar 2de les gehad.
  Mijn zonen van 5 jaar en 3 jaar zullen ook pas starten op hun 6 jaar.

 18. Christine
  26 juni 2018 / 22:33

  Wat fijn dat je zo de dingen van jezelf herkent bij Skyler en het daardoor goed op zijn tempo af kan passen!!
  Ik was als kind ook als de dood voor water toen een zwemjuf mij even dacht te helpen door m’n hoofd onder water te duwen.. we verhuisden daarna en toen ik op een nieuwe school schoolzwemmen kreeg, werd de angst om onder water te gaan steeds groter.. totdat na twee jaar het schoolzwemmen wegbezuinigd werd en m’n ouders het mooi vonden. Ze hebben gewacht tot m’n zusje van 6 toe was aan zwemles en mij als 12jarige mee opgegeven. Heel gênant tussen alle kleuters, maar binnen 3mndn durfde ik van voorzichtig kopje onder naar door het zeil met een gat en met het diplomazwemmen dook ik doodleuk onder het hele zeil door… :p
  Ik ben getrouwd met een echte waterrat met drie diploma’s, dus besloot ik met m’n dochter op babyzwemmen te gaan. Dat heb ik volgehouden tot ze 6mndn was en ze heeft werkelijk nooit een glimlach gegeven of van plezier gespartelt zoals ik andere baby’s wel zag doen, ze vond al dat water maar niets.. nu ze 3 is herken ik helemaal jouw verhaal van bodem onder de voeten moeten hebben bij haar als we op vakantie gaan zwemmen. Ik denk dat ik pas als ze 6 of 7 is er rustig mee ga beginnen. Vroeg zat voor les!

 19. N
  26 juni 2018 / 23:58

  Gebruikelijk? In Rotterdam hadden ze juist een campagne met “5 jaar zwemlesjaar”!

  • Shirley
   Auteur
   27 juni 2018 / 07:39

   Dan is dat overal heel wisselend en dit is vooral wat er in het nieuwsbericht stond en wat er hier om me heen gaande ie. We zien hier veel dat vooral de vierjarigen op zwemles zitten en dat was ook mijn insteek voor dit artikel. Nu ik het zo lees in de comments is het niet zo gebruikelijk ergens anders en is vijf jaar heel normaal en wordt er soms zelfs bij zes jaar pas gezwommen. Vind ik fijn om te lezen!

 20. 27 juni 2018 / 08:10

  Binnen onze zwemschool kan er begonnen worden met zwemles vanaf 4.5 jaar. Onze ervaring leert dat het beter is om eerst enkele maanden basisschool doorlopen te hebben. Toch zijn er dan nog ouders die van mening zijn dat hun kind eerder zou kunnen beginnen. Wij nodigen deze ouders met hun kind tijdens het recreatieve uit en samen beoordelen wij of het zin heeft om eerder te starten. Kinderen van 4.5 jaar zijn in de meeste gevallen goed ‘kneedbaar’ voor zwemles. Wacht je weer te lang, ruim 5 jaar, dan wordt er veel overdacht wat de vorderingen kan stagneren. Op onze site kunt u kostenloos het digitale boekwerk Watergewenning voor Ouder&Kind downloaden. Succes en mooie zomer toegewenst, Maarten

 21. 27 juni 2018 / 09:31

  hier waren de meiden 4 en op hun 5e hadden ze hun A en B en 5.5 hun C. Wij wilden gewoon dat ze zsm hun diploma’s hadden 😉

 22. Anouk
  27 juni 2018 / 10:32

  Wij wilden starten met 5 jaar maar onze dochter vroeg dagelijks wanneer ze mocht beginnen met zwemles (toen bijna 4). We hebben haar een paar maanden laten wennen op school en toen ze erom bleef vragen, zijn we overstag gegaan. Ze is groot en sterk voor haar leeftijd, niet bang voor water en vooral: ze vindt het leuk. Zo zie je maar weer dat het voor ieder kind anders is.

 23. Raymond
  27 juni 2018 / 12:25

  Volgens mij verschild het per kind wanneer ze er klaar voor zijn. Je wekt mij de indruk bevestiging te zoeken om je kind van zwemmen af te kunnen houden, omdat jij zwemmen nog steeds eng vindt.
  Bewust of onbewust staal je dat uit naar je eigen kind, waardoor watervrees kan ontstaan.
  Ik ben dan ook van mening dat je het belang van het kind ALTIJD voorop moet zetten, boven je eigen angsten. Is het dan 4, 5 of 6 jaar on te starten, dat maakt dan niet meer uit.
  Mijn dochter is bezig met zwemvaardigheid (snorkelen en reddingszwemmen) en ze is net 6 geworden. Puur omdat ze het leuk vindt, nodig is het al lang niet meer. Vanaf haar B mocht ze zelf bepalen of ze door ging van ons.

  • Shirley
   Auteur
   27 juni 2018 / 13:17

   Ik vind dit dan weer een nare, veroordelende reactie die in mijn optiek nergens voor nodig is. We kennen ons kind heel erg goed en voelen aan alles dat we dit op deze manier moeten aanpakken. Ik ben dan niet dol op water; van angst is totaa geen sprake en Raymond is juist een waterrat. Afgelopen weekend heeft hij ook weer diverse pogingen ondernomen om Skyler iets te helpen met deze angst maar als je kind doodsangsten uitstaat, zit er niets anders op dan hem te volgen. In dat opzicht zetten we dus altijd zijn belang voorop, boven eigen angsten. Ik vind zwemles ontzettend belangrijk en zette hem met liefst direct dit jaar erop met water in de buurt en de vakanties. Maar de keuze om te wachten is dus voor Skyler de beste optie.

 24. Jolanda
  27 juni 2018 / 22:56

  Eén dochter met bijna 5 jaar en had A en B binnen 1,5 jaar wel groot en sterk kind.
  Tweede dochter met 4 jaar en heeft er 2,5 over gedaan.
  Derde dochter met 5 begonnen heeft er twee jaar over gedaan maar is klein.
  Onze zoon gaat pas met 5 jaar op zwemles.
  Succes met zwemles

 25. Larissa
  28 juni 2018 / 06:55

  Hier heel bewust gestart met 4 jaar en 2 maanden. Het werd gewoon gevaarlijk met meneertje. Kende geen angst voor water en deed als hij de kans kreeg middenin het diepe alle drijfmiddelen af.
  Binnen 60 zwemlessen van 45 minuten ABC gehaald.
  Zwemschool wel met zorg geselecteerd, ervaringsgericht onderwijs. Groepje van maximaal 8 kindjes met de juf/meneer on het water erbij en niveau 1 tot 5 zaten bij A samen. Zo kon hij als hij iets goed leerde naar het volgende niveau en hoefde niet te wachten tot er plaats was in het volgende badje. Zwemlessen hoeven niet meer zo te zijn als 30 jaar geleden.

 26. 28 juni 2018 / 21:23

  Ik heb mijn diploma ook gehaald met schoolzwemmen en zwemmen vind ik nu (nog steeds) helemaal niks. Herken je in je verhaal over hoe jij dit vroeger hebt behaald.

 27. 28 juni 2018 / 22:21

  Wij zijn pas met ruim zes begonnen omdat ze veel watervrees had. Ze is nu zeven en nog steeds bezig met het eerste badje (watervrij). Maar ik merk wel dat ze nu ze de oudste van de groep is extra drang heeft om tóch haar angsten te overwinnen. Dus ik hoop dat ze net voor de zomervakantie naar het volgende badje mag. Ik denk dat als we haar eerder hadden gebracht het nóg langer geduurd had. Er zitten kinderen bij haar in de groep van vier jaar die na ruim een half jaar nog steeds gillen. Bij die kids had ik het gewoon na een half jaar even weer geprobeerd, want dit is voor niemand leuk.

  Wat bij ons overigens goed werkte is dat we haar een paar dagen (korte tijd) alleen in de badkamer bij de wastafel hebben laten oefenen om haar hoofd onder water te doen. Dan ging ik gewoon de was doen, want als je blijft kijken wordt het alleen maar extra spannend. En verder hebben we de afspraak dat ze elke les iets ging proberen wat ze nog niet durfde. Dat het nu al zolang duurt ligt meer aan het feit dat ze 101 juffen heeft gehad dan aan haar 😉

 28. Sandra
  18 mei 2019 / 13:39

  Helemaal eens met Raymond , hoezo vindt een kind water eng en gaat huilen als zijn hoofd nat wordt? Watervrees is bijna altijd aangeleerd. Zie artikel Oudersvannu sept. 2016. Ook weer typisch jouw felle reactie als iemand een andere mening heeft!

  • Shirley
   Auteur
   18 mei 2019 / 13:49

   Ik reageer niet fel, ik geef daar alleen weer mijn mening over. Net als dat jij nu doet 🙂 Maar het wachten heeft geloond; inmiddels is Skyler gestart en hij vond het onwijs leuk. Juist omdat we de laatste tijd gewerkt hebben aan dat stukje angst. Oordelen is moeilijk vanachter een computer, als je iemands kind niet écht kent. Als het dan anoniem gebeurt heb ik daar wél een beetje moeite mee. Het enige dat ik kan doen is erover vertellen hoe wij dingen aanpakken. Dat iemand het daar niet mee eens is, kan dan inderdaad een keer gebeuren. Ik mag daar dan gewoon op reageren, het gaat immers om onze opvoeding en ons kind, lijkt me prima als ik daar iets over wil zeggen. Net als dat er mensen zijn die op mijn artikelen iets te zeggen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.