(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Eetdagboek van Maddox (+ update koemelkallergie)

Eetdagboek van Maddox (+ update koemelkallergie)

Een paar dagen geleden kwam de 14 maanden update van Maddox online en daarin liet ik het eten achterwege. Dit wilde ik namelijk in een apart artikel bespreken vanwege de vele vragen die er komen. Hoe gaat het nu met Maddox qua eten? Reageert hij nog op tomaat? En hoe zit het eigenlijk met de koemelkallergie? Ik heb ook een dag Maddox’ maaltijden gefotografeerd. Een what I eat in a day van mijn dreumes, dus!

mommyhood

Weg gevoelige darmen?

Laat ik beginnen met zeggen dat het heel erg goed gaat met eten en de gevoelige darmen. Ik kan eigenlijk wel stellen dat van gevoelige darmen niet zoveel sprake meer is. Hij kan nu alles verdragen en ook tomaat gaat heel erg goed. Hij moest er eerst steeds door spugen, kreeg flink uitslag en heel zure luiers, maar dat is allemaal verleden tijd. Dat hij nu zelfs sinaasappels eet zonder enige moeite en problemen, hadden we een paar maanden terug nooit durven dromen met darmen die steeds overal op reageerden. Er moest even wat tijd overheen, we moesten vooral in het begin heel langzaam en rustig opbouwen, maar voor nu zijn Maddox’ darmen gewend aan al het voedsel en reageren ze ontzettend rustig.

Eczeem van koemelk?

Met koemelk is het wel een iets ander verhaal. We zijn, toen Maddox drie maanden was, bij de kinderarts beland en daar lopen we nu nog steeds. De provocatietest wees uit dat Maddox’ huid reageerde op koemelk maar de bloedtest liet weten dat er niks aan de hand is. We hebben Maddox heel erg lang op een koemelkvrij dieet gehad, maar uiteindelijk was het toch de bedoeling dat we weer gingen opbouwen. De eerste poging mislukte enorm. Na drie dagen roomboter kreeg Maddox onwijze vlekken en zat hij binnen no time onder het eczeem. Ik besloot het dus na de vakantie nog eens te proberen. Hij was eczeemvrij toen we terugkwamen uit Turkije en dus vond ik het een goed moment om weer een poging te wagen.

Ik gaf hem een week voedsel met toevoegingen van melk maar het eczeem is toch weer teruggekeerd. Is het dan toch de koemelk waar hij daadwerkelijk op reageert? Of kunnen we het nog steeds niet uitsluiten omdat Maddox altijd wel wat anders heeft als we met koemelk beginnen. De eerste keer kreeg hij een paar dagen na het eczeem de waterpokken en nu heeft hij oorontsteking. Dat werkt ook niet echt mee aan een top huid. Voor nu heb ik met de kinderarts afgesproken dat we voorlopig op de koemelkvrije melk blijven en dat we nu overgaan op de Junior versie voor kinderen vanaf 1 jaar. Ik ga het eczeem weer onder controle brengen en ga af en toe toch koemelk aanbieden om het eens goed te bekijken allemaal. Maddox reageert alleen qua huid en dat is erg ‘prettig’. Het zijn geen levensbedreigende situaties en dus kunnen we het langzaam steeds een beetje proberen. Voor nu blijven we dus zoveel mogelijk koemelkvrij, met heel af en toe een uitstapje om het toch eens te bekijken. Ik ben heel benieuwd waar we over een paar maanden staan.

Wat Maddox eet op een dag

Ik vind eetschema’s altijd heerlijk om te lezen dus ik heb er voor nu ook weer een van Maddox. Dit keer een eetdagboekje met foto’s! Dit schema is van afgelopen donderdag, een dag die iets anders verliep door een bezoek aan de kinderarts op een tijd dat Maddox eigenlijk moest slapen. Kijk mee!

Foto1

07:00 uur: We starten de dag om 07:00 uur. Beetje een slechte nacht en dan vindt Maddox het vaak fijn om even op te starten bij mij met een fles in plaats van pap of brood.

Foto2

09:00 uur: We brengen Skyler weg en dan maak ik een boterham met jam. Normaal gesproken krijgt hij op dit tijdstip fruit, maar we moeten zo naar het ziekenhuis dus dan neem ik liever fruit mee. In de ochtend drinkt Maddox vaak water of limonade. De rest van de dag ook, dat ben ik vergeten op de foto te zetten bij de maaltijden. Maddox is niet zo’n drinker dus als er een glas leeggedronken wordt ben ik al blij.

Foto3
11:00 uur Een banaan in het ziekenhuis tijdens het wachten. Het loopt drie kwartier uit dus het is prettig dat ik eten mee heb.

Foto4

13:00 uur: De laatste tijd is Maddox enorm moe ’s avonds tijdens het eten en gaat het allemaal moeizaam. Ik ga dus terug naar in de middag warm eten. Maddox eet hier Surinaamse bami.

Foto5

14:00 uur: Naar bed met een volle fles warme melk. Ik maak altijd 180 water + 6 scheppen. We gaven vaak extra schepjes maar dat is in principe niet meer nodig omdat ‘ie goed groeit.

Foto6

Foto extra

Foto8

16:00 uur: Tijd voor een tussendoortje. We hebben sinds kort deze Nestlé FruitReepjes in de smaak banaan/appel en die vallen héél goed in de smaak. Maddox is er dol op en eet binnen no time het reepje op. Ik vind het ook erg prettig om deze mee te nemen, aangezien ze niet voor vieze handen en mondjes zorgen. Het plakt en kruimelt niet! Maddox kan het fijn zelf eten en aangezien meer dan 75% van het reepje afkomstig is uit fruit en granen –en het ook nog eens ijzer en calcium bevat-, vind ik dit een heel geschikt tussendoortje om de tijd te overbruggen tot het avondeten. De fruitreepjes zijn geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar en je koopt ze per vier. Echt een aanrader!

Foto9

Een extra tussendoortje omdat Maddox nog wel wat lijkt te lusten en dol is op dit soort snackbordjes. Met tomaat, komkommer en wat druiven.

Foto10

Tijd voor het avondeten! Maddox krijgt twee sneetjes brood met jam. Ik smeer ze in eerste instantie met hummus maar daar wil hij niks van weten. Beetje jammer dat hij het op school wel eet, haha. Ik smeer dus opnieuw twee boterhammen, dit keer met jam. Deze gaan niet helemaal op, maar na dat snackbordje had ik ook niet anders verwacht. Hij hapt nog wel wat van mijn bord met couscous.

Foto11

Tijd om te gaan slapen! Het is 19:00 uur en Maddox gaat naar bed met een fles met 210 ml water + 7 scheppen melkpoeder.

Dat was hem! Tot een volgende keer X
Advertisement

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties

 1. Maartje
  27 juni 2018 / 09:21

  Hey Shirley,

  Een vraagje ivm oorontstekingen. M’n zoontje 8 maanden krijgt overmorgen buisjes. Ik kijk er naar uit! Is zo geen doen! Heeft jou jongste daarna nog vaak oorontstekingen gehad? Of is dat echt verleden tijd :het huilen door de druk/pijn op oren….
  Vaak looporen? Of nog weleens oordruppels nodig gehad? Of echt antibiotica qua inname? Ben erg benieuwd!

  Groetjes

  • Shirley
   Auteur
   27 juni 2018 / 09:31

   Ik heb daar hier over geschreven: https://mommytobe.nl/personal/maddox-is-14-maanden/

   De eerste maand was Maddox echt heel erg met zijn oren bezig maar het schijnt dat ze de buisjes kunnen voelen zitten. Na de ingreep had Maddox een loopoor, tijdens onze vakantie anderhalve week lang en nu. Dus de teller staat op drie keer. Hij heeft er geen last van omdat het er netjes uit kan. Toen de buisjes er nog niet in zaten bleef het erachter zitten en kreeg hij dus die druk en pijn erop. Voor de loopoor kan ik even bellen en dan krijg ik speciale oordruppels! Antibiotica hebben we niet meer gehad 🙂

 2. 27 juni 2018 / 09:32

  lekkerbek is het hihih en ja he he tuurlijk die surinaamse bami 😛

 3. Bettie
  27 juni 2018 / 14:28

  “Bijzonder” om te zien dat uit zijn bloedonderzoek niks komt en dat hij wel reactie heeft.

  Hier komt bij mij uit bloedtest dat ik geen hooikoorts ect heb terwijl ik het toch echt wel heb.
  Wel apart hoe dat soms dan kan dat het niet uit het bloed komt. ‍♀️

  • Shirley
   Auteur
   27 juni 2018 / 15:20

   Sowieso zijn bloedonderzoeken onder de 1 jaar niet betrouwbaar volgens mijn kinderarts maar omdat ‘ie toch bloed moest prikken om andere redenen, hebben we een voedseltest meegenomen daarin. Dat zijn huid reageert zegt voor mij genoeg en mede daarom heb ik met de kinderarts dus besloten om niet het bloedonderzoek te volgen, maar de reacties die we te zien krijgen 🙂