De voordelen van vroeg opstaan

De voordelen van vroeg opstaan

Skyler heeft jarenlang slecht geslapen, maar sliep uiteindelijk wel altijd lekker uit. Op vrije dagen kon hij gerust tot half 9 of zelfs 9 uur slapen en daar maakten we dan ook zeker gebruik van. Soms kwam ‘ie om 06:00 uur naar ons toe, maar kroop hij nog fijn wat uurtjes tegen me aan. Maddox zit iets anders in elkaar. Die slaapt ’s nachts ook niet goed (alhoewel hij het wel beter doet dan zijn grote broer), maar die besluit vaak dat het ’s ochtends om 05:30 uur, of soms 06:00 uur, wel genoeg is. ‘Til me eruit! En snel een beetje!’ Hij slaapt niet verder bij ons in bed en wil gewoon gelijk opstaan en zijn ding doen. Nu ben ik wel een ochtendmens, maar vanwege het feit dat Maddox nog een paar keer wakker wordt valt het me toch iets zwaarder dan ik in eerste instantie dacht. En come on, 05:30 uur is gewoon geen tijd om aan je dag te beginnen, helemaal niet op een zaterdag of zondag. Of eigenlijk gewoon nooit.

Maar het gaat me steeds iets beter af. Het is een soort knop die ik omgooi: oké, we gaan aan onze dag beginnen, laten we maar naar beneden gaan. Als ik blijf zuchten en (zacht) vloeken in bed schiet ik er ook niks mee op. Ik begroet Maddox vrolijk, verschoon hem, kleed hem aan en samen gaan we naar beneden. Zo halverwege de dag voel ik hem wel even en de eerste twee uur voel ik me een behoorlijke zombie, maar er zijn toch wat voordelen aan dit vroege opstaan. Laten we het positief bekijken!

Je hebt zo lekker veel aan je dag

Echt mensen, de dag duurt eindeloos. Door net even dat extra uurtje te pakken lijkt het alsof je er tien uur bij krijgt. En aangezien ik altijd te weinig uren heb, zie ik dat maar als iets positiefs. Ook als ik om 15:00 uur denk dat het al 22:00 uur is.

De kinderen wisselen elkaar in de ochtend af

Ja, ik zeg dan wel vaak ‘die tweede doen we er gewoon even bij’, in de praktijk ben ik toch wel vaak gesloopt met twee van die stuiterballen om me heen. Helemaal als het ’s ochtends vroeg is. Maar doordat Skyler vaak iets langer slaapt en Maddox dus wat eerder wakker wordt, gaat Maddox weer naar bed als Skyler net wakker wordt. Dus tot een uur of 11:00 hoef ik me maar bezig te houden met één kind. Dat is toch wel lekker hoor.

Qualitytime en knuffelen

In het verlengde van hierboven. Doordat ze elkaar zo afwisselen, heb ik lekker veel één-op-één contact. Maddox wil niet meer bij me zitten maar zo ’s ochtends vroeg vindt hij het toch wel heel gezellig om samen Nijntje te kijken en even te tutten bij me. Ook Skyler vindt het vaak wel lekker om rustig wakker te worden naast me op de bank.

Je hebt meer tijd voor werk of juist ontspanning

Nu zit ik soms gewoon tot 08:00 uur als een zombie op de bank als de nacht echt rot is geweest of ik gewoon wat moeite heb met wakker worden, ik gebruik de tijd soms ook om écht wat nuttigs te doen. Terwijl Maddox speelt maak ik even de keuken schoon, ik werk alvast wat mail weg of ik maak alvast een to do-lijst. Het gebeurt soms weleens dat ik om 08:00 uur mijn eerste artikel al klaar heb of dat ik in het weekend al een uur lekker aan het lezen ben. Voordeel van kinderen die zich goed zelf kunnen vermaken.

Geen haast

Als ik dus niet als een zombie op de bank blijf zitten tot 08:00 uur, hoef ik me ’s ochtends ook niet meer te haasten. Want als ik ergens een hekel aan heb… Ik vind het heel vervelend om de dag met zo’n negatieve toon te beginnen en dat ik constant aan het roepen ben dat we op moeten schieten. Maddox is alvast klaar zo vroeg en zodra Raymond beneden komt en hij Skyler heeft wakker gemaakt, wissel ik hem boven weer af. De laatste tijd zitten we zelfs vaak op de klok te kijken of we al naar school kunnen. Het moet toch niet gekker worden.

Je krijgt het cadeau

Na een jaar opstaan om 06:00 uur in plaats van 07:00 uur, heb je 15 dagen extra gekregen. Bedenk jij maar wat je met deze tijd kunt doen. Bovendien heeft een onderzoek van de Universiteit van Toronto heeft aangetoond dat mensen die vroeg opstaan meestal optimistischer in het leven staan en zich tot wel 25% gelukkiger voelen dan uitslapers. Katching! Doe er je voordeel mee.

Ik kan gaan vloeken en tieren als ik iemand om 05:35 uur van brabbelen naar huilen hoor gaan omdat ‘ie uit bed gehaald wil worden terwijl ik nog wel zes uur zou kunnen slapen. Ik kan het ook maar zo positief mogelijk bekijken. Hoe lastig ook. 06:00 uur is het nieuwe 09:00 uur in het weekend, toch?

Vertel eens: heb jij vroege vogels in huis?

Share:

18 Reacties

 1. Caro
  15 augustus 2018 / 07:47

  Wow, respect voor jou dat je zoveel positieve punten kan opnoemen en dat voel ik ook echt in dit artikel.
  Na 5,5 jaar vroeg opstaan en wakker worden gemaakt (niet zo vroeg als jij most of te time) ben ik nog steeds aan het zuchten en zachtjes vloeken. En de keren dat ik extra productief was voor 8:30u (behalve de kids klaarmaken) is op één hand te tellen.
  Motiverend!
  Dus echt respect.

 2. Ilona
  15 augustus 2018 / 09:22

  Wat een superleuk geschreven stukje! Ik vind het zo fijn om net even een uurtje voor iedereen wakker wordt iets voor mezelf te doen. Heerlijk.

 3. 15 augustus 2018 / 09:39

  ik ben de enige vroege vogel in huis!! roon ook wel maar ik ben er altijd als eerste uit, mijn wekker gaat altijd standaard om half zes en als ik daarvoor nog een uurtje geslapen heb is dat feest voor mij maar dat weet je. de meiden niet, die rollen rustig om 12 a 12.30 pas uit bed hahah
  vind het heerlijk want idd je hebt wat aan je dag en je krijgt meer voor elkaar dan dat je op je bed blijft hangen en dan moet gaan haasten om toch je planning af te krijgen

 4. Annick
  15 augustus 2018 / 09:49

  Respect hoor! En ooit zijn ze 18 en zijn de rollen omgedraaid

 5. 15 augustus 2018 / 10:05

  Ik heb met mijn oudste een hele tijd om 4 uur ’s ochtends al beneden gezeten, heelrijk in de winter met een klaarwakker kind. En ik sliep dan van de stress en het constante luisteren ‘of je kind al huilt’ vaak maar 2 uur met nacht, dus ik trok dat uiteindelijk helemaal niet meer. Beslist de ergste tijd van mijn leven op het gebied van slapen.. :’)

 6. Sabien
  15 augustus 2018 / 10:51

  Ons kind van 4 is altijd rond een uur of 6 wakker. Het is letterlijk één keer gebeurd dat ik op een zaterdag om half 9 wakker werd en hij nog sliep. Ik ben ook zeker geen ochtendmens, maar ik moet zeggen dat ik er niet zoveel moeite mee heb omdat wij eigenlijk altijd wel goede nachten hebben.

 7. 15 augustus 2018 / 10:57

  Het is inderdaad een mindset! Hier is mijn zoon elke dag om 5 uur vrolijk wakker. Je past je daar gewoon aan aan. Ik vind vooral het geen haast hebben heerlijk. Doet mijn dochter er een uur over om zich aan te kleden, dan is het maar zo. Die laatste berekening had ik nog niet voor mezelf gemaakt, 15 dagen haha! Dus dan heb ik er stiekem 30 😀

 8. 15 augustus 2018 / 12:29

  Maar, eerlijk is eerlijk, je zou deze positieve punten allemaal willen ruilen voor een uur extra slaap of niet? 😉 onze jongste is nu 13 maanden en slaapt vaak tot 7 of half 8, maar dat is een jaar lang ook 5.30 geweest. Ik zag toen ook wel positieve punten maar alles bij elkaar teken ik toch voor een ochtend die nét wat later begint… Succes!

  • Shirley
   Auteur
   15 augustus 2018 / 12:44

   Haha, natuurlijk! De eerste ochtend hier op vakantie was Maddox om 06:00 uur wakker en de ochtenden daarna niet voor 08:00 uur. Word ik toch een stuk blijer van. Maar goed, altijd chagrijnig opstaan is ook niet echt een goed begin van de dag vandaar dat ik dacht, laten we eens kijken wat er voordelig aan is 😉

 9. Jacky
  15 augustus 2018 / 14:05

  Oeh.. ik ben een ochtendmens, maar niet zó vroeg hoor 😉 Begin graag rond 730 met werken, maar om 530 opstaan klinkt echt als horror. Ik hoop dat guppy een lange(re) slaper is volgend jaar!

 10. Milou
  15 augustus 2018 / 14:12

  Me oudste zoontje sliep ook altijd uit rond 08:30 a 09:00. Me jongste zoontje komt om 07:00 en me oudste zoontje nu ook. Heb dus nu 2 vroege vogels.

 11. 15 augustus 2018 / 14:26

  Ik sta elke dag om 07.00 uur op, ook als ik zoals nu geen baan heb. Lekker ontbijten, een boek lezen, ik vind het tot 8 uur echt quality time :). (ik woon vlakbij twee scholen, vanaf 08.00 uur is het spitsuur in de straat). Half zes zou ik een tikkeltje te vroeg vinden maar zoals je zegt, het heeft een hoop voordelen 😉

 12. Marieke
  15 augustus 2018 / 19:57

  Oeh dat is wel heel vroeg! Knap dat je zo’n mind switch kunt maken en zo niet chagrijnig de dag begint!
  Wisselen jullie de ochtend en nacht shifts niet af samen? Dat zou het al wat makkelijker kunnen maken?

 13. Ilse
  15 augustus 2018 / 20:01

  Wij zijn echt ochtendmensen. We staan tussen 5 en half 6 op en lopen meestal rond 7 uur de deur uit. Al voordat we ons zoontje kregen waren mijn man en ik beiden vroeg op en aan het werk. Na 22 s Avonds zijn we dan weer niets waard 🙂

 14. Marcella
  15 augustus 2018 / 22:16

  Oooh men hier ook zo’n vroege vogel. Elke dag tussen 05.00 en 06.00 is er eentje klaarwakker. Bij ons in bed ziet ze als 1 groot feest, dus ook geen optie. We moeten haar er wel uit halen, want anders maakt ze de andere 2 wakker met haar lawaai. Hebben al van alles geprobeerd, maar niets werkt. Ik lig er zelf ook al om 21.00 uur in, want anders kan ik het echt niet volhouden!

 15. Lin
  16 augustus 2018 / 06:39

  Hier 2 meiden. De oudste slaapt meestal tot ongeveer 7.00 uur, maar de jongste heeft sinds een tijd uitgevonden dat 5.00-530 een mooie tijd is om op te staan. Verschrikkelijk vinden we het… maar je doet er zo weinig aan helaas. Hopelijk is het een fase. Want bij ons in bed gaat ze helaas niet slapen.

 16. Arina
  16 augustus 2018 / 20:47

  Hier ook regelmatig 6.00 en met de oudste ook langere tijd gehad. Voor mij werkt het ook goed om me er gewoon aan over te geven, niet tegenaan schoppen, gewoon go with the flow.. Man lief heeft er wat meer last van. Net als met gebroken nachten. En natuurlijk mopper ik ook wel eens. Uiteindelijk is het een fase 😉 alleen soms een langere fase dan ons lief is 🙂

 17. Barbara
  20 augustus 2018 / 15:16

  Hier ook twee vroege vogels. Rond 6.00 uur is het meestal bingo. Vanochtend was het 05.30. (Gaap!). Ik zou het graag anders zien, maar heb me er ook bij neergelegd en dat is volgens mij de meest relaxte manier om er mee om te gaan. Zou het liefst ook met de kippen op stok gaan, maar dat lukt weer niet omdat de jongste, hij is nu 5 mnd, rond 23.00 nog een voeding wil. Kortom chronisch slaapgebrek , maar ik hou maar voor ogen dat het altijd slechter kan en ze beide meestal de nacht doorslapen zonder wakker te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.