(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Van proberen kun je leren

Van proberen kun je leren

Skyler komt regelmatig met uitspraken thuis en de meesten deel ik altijd fanatiek met jullie. Één uitspraak hoor ik wekelijks wel voorbij komen en heb ik eigenlijk nog nooit ergens genoemd. Het gaat om iets wat hij vaak hoort van zijn juf; ‘van proberen kun je leren’. Zodra Skyler iets vertelt over school, als hij iets nieuws heeft moeten leren of een persoonlijke overwinning heeft behaald, gaat dat altijd wel gepaard met zijn iets aangepaste versie; proberen kun je leren. Vandaag wil ik het bij de correcte versie houden en die uitspraak eens toepassen op mezelf. Want God, wat heb ik al veel geprobeerd in mijn leven.

Je switcht nogal vaak van mening!

De aanleiding hiervoor is een reactie die ik gisteren ontving en die ik eigenlijk best vaak toegestuurd krijg, veelal in een naar jasje gestoken. Ik zal hem letterlijk citeren zodat ik geen fouten kan maken: ‘We zijn wel gewend van jou dat je nogal eens switcht van mening toch? Eerst héél enthousiast (sporten, rennen, trouwen) en dan later er weer van terugkomt!’ Laat ik eerst even zeggen dat deze bezoeker het niet zozeer positief bedoeld heeft, getuige de andere reactie die binnenkwam. Maar daar wil ik het niet over hebben. Deze bezoeker was namelijk dé inspiratie voor dit artikel. Van proberen kun je leren.

Veel de revue gepasseerd

In mijn leven heb ik al aardig wat geprobeerd. Ik heb vroeger op diverse sporten en clubjes gezeten en alhoewel het niet allemaal iets voor mij bleek, kijk ik er met een goed gevoel op terug. Ik heb de Pabo geprobeerd omdat ik altijd al heb geroepen dat ik juf ging worden, maar uiteindelijk bleek dat niks voor mij en switchte ik van studie. Ook de afgelopen jaren zijn er een hoop dingen de revue gepasseerd in mijn leven. Van interesses tot vriendschappen en van methodes tot visies. En die verschijnen dus ook op mijn blog omdat ik dat dolgraag allemaal wil delen. Begin ik aan iets of wil ik iets graag, dan kan ik daar heel enthousiast over schrijven. Ik noem een blog met persoonlijke verhalen, een blog over gadgets, een blog over zelfontwikkeling, gitaar spelen, een cursus volgen, bepaalde vriendschappen die me iets leren, diverse afvalmethodes proberen, op een blauwe maandag vol enthousiasme aan yoga beginnen, sporten en dan weer niet, beginnen met hardlopen en na het behaalde doel weer stoppen. Om nog maar te zwijgen over mijn kinderen en bepaalde visies die ik eerst wel had en nu niet, of omgekeerd. Misschien ga ik eerdaags wel roepen dat ik wél een derde wil! Nee, dat is een grapje, Raymond ziet me aankomen. Maar al het bovenstaande is wel heel erg veel. Maar: van proberen kun je leren.

Gefaald? Welnee!

Ik zie namelijk NIETS als falen. Ik zie dingen proberen als groeien, ontwikkelen, ontdekken en leren. Ik ben de afgelopen jaren onwijs veranderd, heb heel erg veel over mezelf geleerd en ben met vallen en opstaan gegroeid. Ik ben een heel ander mens dan jaren geleden. Dan vorig jaar. Ik kan binnen een jaar 180 graden draaien qua mening en dat heeft dan alles te maken met het proberen. Ik probeer, ik ervaar, ik ontdek en ik beslis. Ik ontwikkel letterlijk iedere dag door alles wat ik doe.

Over de finish

Zie ik mijn afvalperiodes als falen? Absoluut niet want wat heb ik er veel van geleerd. Zie ik het switchen van studie als falen? Hell no, want wat was het een ontdekking en een stapje dichter naar mezelf. En dan die paar keer gitaar spelen? Het was al jaren een wens maar eenmaal de lessen te hebben gevolgd zat ik toch niet helemaal op mijn plek. Weer wat geleerd! De cursus gewichtsconsulent heeft me verder ontwikkeld en die lesjes yoga hebben me dichter bij mezelf gebracht. Over hardlopen: ik werd uitgedaagd door een vriendin om de 10km wedstrijd te doen en ging van ‘wat een gek!’ naar ‘oké, toffe uitdaging!’ Ik trainde vier maanden, kwam vol trots over de finish en krijg nog steeds kippenvel over mijn hele lijf als ik denk aan het moment dat ik met mezelf beleefde. Zo ontzettend trots dat IK dat gedaan heb. Ik doe nu niks meer met hardlopen maar hé, het is een ervaring om nooit meer te vergeten. Vervolgens ging het nog over trouwen. Waarom was ik jaren zo ontzettend enthousiast en komt er nu niks meer van? Ehm, Maddox kwam tussendoor en we hebben geen haast. Het komt, en die gedachte, de verloving, blijkt opeens al 50% van de wens te zijn.

Impulsief

Soms ben ik heel impulsief. Als ik mijn haar wil knippen moet dat nu. Als ik een idee krijg voor een blog naast Mommyhood registreer ik gelijk alles. Deze tekst wilde ik direct schrijven en ik typ nu in bed op mijn telefoon omdat het eruit moet, ook al is het 23:15 uur. Als ik iets wil leren, zoek ik alles op. En dan ben ik zo enthousiast over mijn idee, dat mijn handen jeuken en dat ik dat de wijde wereld in wil gooien. Mijn blog is mijn dagboek en zodra het daar dan op staat, ben ik nog enthousiaster. Ik schreef een tijd geleden een blog dat ik zo graag alleen naar New York wilde en kreeg van iemand de reactie ‘jij bent echt niet goed.’ Nee, ik ben gewoon enthousiast. Ik heb een idee en wil dat dolgraag ondernemen. Helaas blijkt het voor nu vanwege de kosten even een ver van mijn bed-show (je wordt niet rijk van bloggen, mensen), maar ooit gaat het gebeuren en de spaarrekening is geopend. Net als dat boek schrijven. Net als trouwen. Net als mijn volgende cursus afronden. Want o ja, ik ben nog met Nima A Marketing bezig ook.

Leren, ontdekken, groeien

Van proberen kun je leren en wat heb ik ontiegelijk veel geleerd de afgelopen jaren. Methodes waar ik bij Skyler zo aan vasthield en die me nu gestolen kunnen worden. Dingen die ik bij Maddox anders doe omdat ik heb geleerd. Omdat ik ben gegroeid als moeder. Dat ik nu anders denk over bepaalde zaken betekent niet dat het toentertijd slecht was of dat ik loog. Ik ben simpelweg gegroeid, ontwikkeld en een ander persoon. Ik ben van een 16-jarig meisje ontwikkeld in een volwassen vrouw van 31 met twee kids en een stabiele relatie. Door alles wat ik heb gedaan sta ik nu hier en ben ik deze persoon geworden. Het is misschien een klein beetje wispelturigheid en impulsiviteit. Maar het is vooral het ontdekken van mezelf. Mijn interesses, mijn karakter, mijn gehele ik laten groeien en ontdekken wat ik wel en niet leuk vind in het leven. Heerlijk!

Persoon uit het verleden

Misschien spreekt de persoon van nu zichzelf uit het verleden wel tegen. Soms denk ik ook weleens ‘maar vroeger deed je dat toch anders of stond je daar anders in?’ Dat betekent niet dat ik niet eerlijk ben geweest, dat ik toen iets deed waar ik niet achter stond. Op dat moment paste dat bij me. Op dat moment wilde ik dat en was ik enthousiast. Ik dacht dat de Pabo me paste als een jas, om in de Marco Borsato woorden te spreken. Ik dacht dat gitaar spelen mijn nieuwe hobby zou worden en dat ik mijn rust in yoga kon vinden. Ik ben echter een paar jaar later gewoon een ander mens. Letterlijk en figuurlijk. Ik probeer veel in mijn leven, ik probeer dingen aan te pakken en mezelf te blijven ontwikkelen. Zelfs als ik bang ben om te falen. Want eigenlijk is er geen falen als je op dat moment je hart volgt en je je vol overgave stort in iets wat jou op dat moment hetgeen kan bieden waar je zin in hebt.

Wijze lessen

Ik probeer niet bang te zijn om iets nieuws in mijn leven toe te laten en uit iedere keuze trek ik altijd wel een wijze les. Er liggen gitaren te verstoffen, er liggen hardloopschoenen in de kast, er ligt ergens een papiertje met daarop de tekst dat ik de cursus heb afgerond waar ik niks mee doe. Het is simpelweg ontdekken wat ik wil, wat bij me past, waar ik misschien al jaren mee rondloop en dit alles uit pure nieuwsgierigheid. Om te ontwikkelen, te groeien, te blijven leren en mezelf uit te blijven dagen. Om het leven leuk te houden en mezelf te ontplooien. Want zoals Skyler zo mooi zegt: van proberen kun je alleen maar leren. En ik hoop dat hij daar voor altijd in blijft geloven.

CB1C6BE7-65F4-4814-9943-90B4056E230A

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 Comments

 1. Nancy
  19 oktober 2018 / 07:16

  Lieve Shirley, ik waardeer de echtheid en openheid in jouw. Je bent een mens een mooi mens die ik alleen ken van je blog en instagram. In het leven probeer je wat bij je past en als het niet lukt inderdaad dan heb je er wat van geleerd en neem je dit mee als ervaring! Wat een fijne en heerlijke blog over proberen kun je leren!

  Liefs

 2. Anouk
  19 oktober 2018 / 07:26

  Hoi Shirley,
  Wat een leuk artikel! Ik vind jouw wisselde invalshoeken heerlijk verfrissend. Weet je hoeveel mensen moeite hebben met verandering en vasthouden aan hoe ze het altijd hebben gedaan? Je reflecteert goed op jezelf, ben je bewust van je handelen, dus wat is het probleem? Liever zo dan al die starre brompotten

 3. Heidi
  19 oktober 2018 / 07:45

  Lieve Shirley, met een grote glimlach heb ik deze blog gelezen. Wat ben je een heerlijke, eerlijke powerchick!
  Als iedereen die van inzicht of mening veranderde een ‘afhaker’ zou zijn….. Gelukkig bestaat onze wereld ook uit mensen die ook anders durven te denken en van mening durven te veranderen. En voor de haters; misschien eens proberen, want van proberen kun je leren
  Heel fijn weekend
  Heidi

 4. Caro
  19 oktober 2018 / 07:47

  Oef, als ik eens moet opnoemen wat ik allemaal geprobeerd hebt… Maar serieus; de 10 kilometer gerend? En dan heeft niemand het over je doorzettingsvermogen!

 5. 19 oktober 2018 / 08:21

  Mooi geschreven! En helemaal waar, juist door te proberen en te ontdekken kom je er achter wat je wil.

  Naarmate ik ouder wordt valt me steeds meer op dat mensen zo bang zijn om hun mening bij te stellen, of je er op terug proberen te pakken ‘want 2 jaar geleden riep jij wel anders!!’. Ja dat is ook zo. In mijn geval heb ik het hier over de zwarte pieten discussie. Eerder dacht ik ook: wat maakt het toch uit, het is toch een kinderfeest? We bedoelen het toch niet zo slecht? Maar nu ik mij er bijvoorbeeld meer in heb verdiept denk ik er het tegenovergestelde van. Moet ik dan maar vast blijven handen want ‘oh wee dat iemand denkt dat ik van mening ben veranderd?’ Onzin toch! We groeien, leren, worden ouder. Het is allemaal een proces.

  Je mag je mening bijstellen, je mag dingen proberen en er achter komen dat het niet wat voor je is. Beter dingen blijven proberen en er achter komen dat het niet echt iets voor je is dan altijd maar in hetzelfde straatje blijven plakken en aan het einde van je leven denken: als ik die gitaarles/yogales of weet ik veel wat nou wel had gedaan, had dat mij gelukkiger gemaakt?

 6. Maxime
  19 oktober 2018 / 08:26

  Wat een heerlijke blog! En wat kunnen mensen oordelen..

  Vooral zo door blijven gaan en nieuwe dingen die op je pad komen proberen. Je weet nooit wat het je brengt. Als je altijd vast blijft houden aan oude (saaie) gewoontjes wordt je echt niet gelukkig(er).

  Persoonlijk houd ik van je eerlijke stukken en je doorzettingsvermogen. Je bent nergens bang voor en blijft je ontwikkelen. Ik kan veel leren van jouw kijk op bepaalde onderwerpen. Graag wil ik je bedanken voor je eerlijkheid!

 7. Eline
  19 oktober 2018 / 08:38

  En daarom ben ik zo trots een van je (stille) vriendinnen te zijn. Naar aanleiding van een haar reactie zo’n blog kunnen schrijven en altijd zo enorm jezelf te blijven. Ik ben trots op je!

 8. sarina
  19 oktober 2018 / 08:51

  Whaha even serieus. Is die persoon nooit van mening veranderd over iets?
  Ik herken mij juist heel erg in jouw verhalen. Ben ook intensief bezig geweest met hardlopen, fietsen, yoga, zwemmen, wandelen en pilates en nu… nu doe ik even intensief niets! Heerlijk toch die verandering. Stel je voor dat je dag in dag uit hetzelfde zou moeten doen en geen nieuwe dingen kan proberen omdat je dat dan altijd moet blijven doen. Hetzelfde geldt voor het afval verhaal. Het ene moment zit je niet lekker in je vel en wil je afvallen en het volgende moment denk je ‘waar maak ik mij druk om’ en ben je tevreden met hoe je eruit ziet. En dat is oke. Op dit moment wil ik heel graag een visagie cursus doen, de eerste workshop staat gepland. Vorig jaar wilde ik in een bruidswinkel werken en ooit wilde ik ook een boek schrijven en had ik een blog.

  De druk die mensen je opleggen… man man man..

 9. 19 oktober 2018 / 09:00

  Mooi geschreven, ik ben blij dat je zo goed kan verwoorden wat voor mij ook van toepassing is. Ik ben ook een bevlogen iemand, als ik iets leuk vind dan moet ik er NU mee aan de slag. Ik merk wel door de reactie van mijn omgeving dat ik stoms iets juist NIET doe omdat ik ze al kan horen zeggen “dat houdt geen staand” of “daar gaat ze weer”. Mijn zoon heeft ook van school meegekregen dat van proberen kun je leren en ik hoop ook echt dat hij dat zo lang mogelijk kan vasthouden.

  Dikke tut ut Friesland 😉

 10. 19 oktober 2018 / 09:35

  met een big smile deze blogpost gelezen want die is echt jij jij en falen?? jij ? hahaha nee never. je onderneemt dingen en dan kunnen een hoop nog van leren!! ik ben blij je tig jaar geleden heb leren kennen via het net, toen in real life want ik ben dan wel ouder maar ik leer ook van jou weer 😉 <3

 11. Eef
  19 oktober 2018 / 09:47

  Wat een heerlijk artikel. Heel herkenbaar en inspirerend, dankjewel :).
  Ik kan ook super enthousiast zijn over dingen die ik nieuw doe en me volledig erin onder dompelen om er na een tijdje niks meer mee te doen en het volgende ding gevonden te hebben om me in onder te dompelen.
  Leuk dat je dat als positief ziet, dat is het eigenlijk ook. (Ikzelf denk dan: waarom kan ik niet doorzetten wanneer ik het niet meer leuk vind, waarom weet ik niet wat ik echt leuk vind (als in langdurig)), een veel negatievere kijk. Heel fijn dus om dit artikel te lezen en de positieve kijk erop. Ga ik ook doen, er positiever naar kijken.

 12. Lisa
  19 oktober 2018 / 09:50

  Door social/onlinemedia is het tegenwoordig niet meer mogelijk je eigen mening bij te stellen.
  Zodra je aangeeft van gedachten veranderd te zijn doordat je nieuwe inzichten hebt opgedaan, zijn er altijd wel een paar ‘zuiverheidsmaniakken’ te vinden die als eerste staan te roepen en wijzen dat je 2 jaar geleden iets anders zei.
  Nou, voor die types heb ik nieuws: mensen zijn geen robots. Mensen leren van hun gedrag en passen daarop hun gedrag aan.
  Fijn he, dat dat kan.

  Nee, laten we allemaal lekker ons hele leven lang hetzelfde doen en denken. En nooit iets nieuws proberen. Daar worden we met z’n allen vast heel gelukkig van.

 13. Sanne
  19 oktober 2018 / 09:51

  Juist af en toe iets proberen met bijbehorend enthousiasme maakt het leven leuk! Anders heb je toch niks meer om over te schrijven?! Lekkere saaie blogs worden dat: vandaag at ik weer aardappelen en ging ik weer hardlopen en kocht ik weer een grijze trui want ik probeer nooit iets nieuws. Daarbij blog je al superlang en heb je een lange relatie, dat zijn dingen waar je echt wel een lange adem voor nodig hebt! De dingen die echt bij je te blijken passen blijven vanzelf hangen, en past het toch niet zo goed, ach dan gaat het weer voorbij. Dat is toch helemaal niet erg?! Ik irriteer me altijd dood aan betweters die alles al 10 jaar hetzelfde doen, verandering hoort er gewoon bij.

  • Sanne
   19 oktober 2018 / 09:59

   Nog even een kleine toevoeging, haha. Ik las ergens dat je op de korte termijn vaker spijt hebt van de dingen die je wel hebt gedaan, maar op de lange termijn mensen juist spijt hebben van de dingen die ze niet hebben gedaan. Daarom: gewoon doen als je iets wilt, mocht je er spijt van hebben dan duurt die spijt veeeeel korter dan de spijt van het niet gedaan hebben.

 14. 19 oktober 2018 / 11:28

  Zoals jij het schrijft klinkt ook als mij en stiekem geniet ik daar heel erg van. Op veel vlakken is onze leven anders, maar dat enthousiasme om nieuwe dingen te proberen en gewoon te gaan doen herken ik zo erg.

  Bij mij roepen mensen juist altijd: ‘zou je dat wel doen?’ (door mijn compleet andere leven) en ik heb dan altijd zoiets van waarom niet? Anders zit ik alleen maar thuis, saai te zijn en word ik niet blij.

  Geniet, Ontdek, Leef!

 15. Naomi
  19 oktober 2018 / 13:37

  Echt een blog die meer mensen moeten lezen! Je hoeft jezelf niet vast te houden aan idealen, meningen of gedachten als je er achterkomt dat het niet bij je past. En juist door te proberen kom je er achter of iets voor jou is weggelegd of niet. Niet dat je anders denkt: ‘had ik maar’. Soms is het een schot in de roos en soms weet je achteraf dat het niks voor jou is. Maar beide keren heb je er van geleerd.

 16. Dieuwertje
  19 oktober 2018 / 13:41

  Ik denk dat de mensen die nooit veranderen het statement van Skyler maar eens moeten gaan proberen ‘proberen kun je leren’ en van veel proberen ga je zeker dingen leren. Elke ervaring is een antwoord, is kennis over wie je bent, wat je wilt, wat je leuk vind etc. Het is altijd een verrijking, zelfs als het geen goede ervaring was. Natuurlijk maak je keuzes op basis van wat op dat moment bij je past, waarom zou je keuzes maken voor iemand die je op dat moment niet bent? Alle ervaringen zijn een aanvulling op je identiteit en dat is nu eenmaal niet een stabiel construct. Conclusie, ik vind het prachtig en bewonderenswaardig dat je zoveel dingen doet en probeert!

 17. nina
  19 oktober 2018 / 14:00

  goede blog! wat een onzin dat je verschillende dingen proberen negatief zou zijn. Het is heerlijk dat je de ruimte voelt en neemt om vanalles te doen en juist om ook weer dingen (tijdelijk) achter je te laten. Dat zorgt juist dat je ontwikkelt en leert kennen wat bij je past en je goede energie oplevert. En ik denk dat het doodnormaal is overigens, iedereen doet dat toch in meerdere in mindere mate.

 18. 19 oktober 2018 / 16:10

  Het leven is 1 constante verandering en juist door (mee) te veranderen lééf je. En mooi dat je een negatieve reactie omzet in positive vibes. Liefs 🙂

 19. Barbara
  19 oktober 2018 / 20:35

  Van proberen kun je leren: voortschrijdend inzicht noemen ze dat! Heel belangrijk want het zorgt voor ontwikkeling en groei.
  Heerlijk om je blog te lezen .

 20. Gerrianne
  22 oktober 2018 / 13:05

  Je schrijft de laatste tijd zoveel mooie artikelen die zo open en eerlijk zijn! Dit artikel vind ik ook echt mooi, alles klopt gewoon met hoe je het brengt. Zo herkenbaar ook. Ik ben iemand die voor mijn gevoel altijd teveel wil proberen, maar nooit helemaal over nagedacht over de zin dat je schrijft; van proberen kun je leren. Heel mooi geschreven Shirley, dankjewel daarvoor!