(~215 B)
Uitkomst enquête

Uitkomst enquête

Een tijdje geleden besloot ik een enquête te maken omdat ik, na bijna twee jaar bloggen op Mommytobe.nl, heel graag wilde weten wie jullie zijn, wat jullie graag lezen en wat ik zou kunnen verbeteren om dit blog nog leuker en interessanter te maken. Er kwamen maar liefst 362 ingevulde enquêtes binnen en daar werd ik echt heel erg blij van. Ik las goede en fijne dingen, maar ook absoluut verbeterpunten en dingen waar ik aan moet werken. Vandaag wil ik jullie laten zien wat zoal de uitkomst was, zodat jullie weten wat er allemaal is genoemd en wat er eventueel gaat gebeuren en veranderen hier op de site.

De enquête begon met een paar meerkeuzevragen en de uitkomst daarvan zien jullie hieronder. Best interessant, aangezien ik dacht dat er veel meer moeders onder mijn doelgroep zaten. De leeftijd had ik wel zo’n beetje goed ingeschat en hoe jullie Mommytobe.nl kennen ook. Ik vind het fijn en leuk om te zien dat jullie toch wel iedere dag, of minstens een paar keer per week, een kijkje komen nemen. Dat betekent dat het interessant blijft voor jullie.

Schermafbeelding 2015-04-22 om 17.15.24

Naast deze meerkeuzevragen had ik ook wat open vragen waar veel antwoorden op kwamen. Heel veel was wel zo ongeveer hetzelfde en hieronder licht ik het meeste toe.

Wat vind je het leukste om te lezen op de site?
Met stip op nummer 1: de verhalen over Skyler en het moederschap. Jullie lezen mijn persoonlijke verhalen ontzettend graag en zijn vooral geboeid vanwege mijn eerlijkheid. Ik las zelfs een paar keer dat mensen het een verademing vonden dat ik ook schreef over de struggles, het ontzwangeren en dat ik het gewoon soms wat moeilijk vind. Veel moeders hebben daar steun uit gehaald en ik vond dat enorm fijn om te lezen. Ik ben namelijk een voorstander van deze eerlijkheid, zowel tijdens mijn zwangerschap als de periodes erna. Natuurlijk moet het niet de overhand krijgen want het moederschap is fantastisch om mee te mogen maken, maar het mag ook best benoemd worden dat het niet allemaal koek en ei is. Jullie vinden het leuk om Skyler op te zien groeien en daar een klein beetje deel van uit te maken. Superleuk. Dankjulliewel daarvoor. Naast deze persoonlijke verhalen bekijken jullie graag de plog op zaterdag en Skylers outfits op vrijdag. Voor de rest las ik nog vaak ‘reviews’, ‘Things To Love’, ‘nieuwe kledingmerken’ en ‘shoplogs’. De shoplogs had ik wel verwacht, maar de rest niet zozeer vanwege de achterblijvende reacties. Maar dat betekent weer dat ik niet al teveel naar de comments moet kijken. De Things To Love staat voor nu even op hold aangezien ik de laatste tijd moeite had om op vijf dingen te komen en dan maar dingen toe ging voegen die wel oké waren. Niet helemaal wat ik voor ogen had met de rubriek. Vandaar dat de extra leuke producten nu even een artikel los krijgen en dat ik misschien later de Things To Love weer ga publiceren als ik fantastische items tegenkom.

Wat sla je vaak over op de site?
Dit is echt ontzettend wisselend en ligt echt aan het feit of je al moeder bent of niet. Zo slaan de vrouwen die nog geen moeder zijn de informatieve artikelen en reviews over en komen ze vooral voor de persoonlijke stukken. Begrijpelijk, want je hebt niet zo veel aan reviews, artikelen over kinderwagens, kleding en andere producten als je nog geen kindje hebt. Ik las ook vaak dat veel van jullie de gastbloggers niet lezen. Een tijd geleden werkte ik veel met gastbloggers en omdat ik merkte dat dat inderdaad niet aansloeg, ben ik daar mee gestopt. Diana vond ik een mooie toevoeging vanwege het ziekenhuistraject en omdat ze vrouwen aan kon spreken wat ik niet kon. Zij is nu zwanger en daarom is dat ook gestopt. Voor nu schrijf ik dus alles weer zelf. De persoonlijke verhalen van anderen die ik af en toe publiceerde vielen ook niet in de smaak en dat is dan ook de reden dat deze niet meer terugkeren. Over de gastbloggers las ik wel wat anders; als het een expert is of iemand met een interessant verhaal in combinatie met een expert, vinden veel mensen dat wel erg interessant en van toegevoegde waarde. Dat is iets wat ik in mijn achterhoofd hou! Voor nu ben ik de enige die voor Mommytobe.nl schrijft.

Daarnaast las ik veel dat de advertorials niet in de smaak vielen en dat veel op advertorial lijkende artikelen werden overgeslagen. Laat ik voorop stellen dat ik het aantal advertorials op Mommytobe.nl op het minimum probeer te houden. In 2015 zijn er vooralsnog maar vier advertorials online gekomen. Zo krijgt het niet de overhand. Toch hoop ik dat jullie begrijpen dat het voor mij een inkomstenbron is. Ook vonden veel mensen het soms onduidelijk of iets gesponsord was of niet. Als ik gevraagd word om erover te schrijven of geld krijg, vermeld ik dat altijd door te zeggen dat het een advertorial is. Maar als ik schrijf over een kinderwagen of over een merk betekent dat niet gelijk dat ik daar geld voor krijg, de collectie krijg opgestuurd of de wagen thuis heb staan. Ik probeer overal duidelijk te vermelden of ik iets gesponsord heb gekregen. Als dat er niet bij staat vind ik het gewoon enorm leuk om over te schrijven en heeft het mijn aandacht getrokken.

Wat zou je graag meer willen zien/lezen?
Het zijn heel wisselende antwoorden steeds omdat de doelgroep zo wisselend is, zoals je hierboven kon zien. Bijna de helft is geen moeder en dat geeft toch weer andere antwoorden dan vrouwen die wel kinderen hebben. Vandaar dat ik een zo goed mogelijke afwisseling wil maken tussen persoonlijke stukken, reviews, leuke productinformatie en andere dingen. Wat jullie graag meer willen zien zijn reviews en vergelijkingsartikelen. Dat ik bepaalde producten met elkaar vergelijk, zoals ik dat eerder met kinderwagens en de billencrème heb gedaan. Daar probeer ik inderdaad wat meer mee te doen! Daarnaast lees ik hier dat jullie het leuk vinden om verhalen van anderen te lezen en dat staat dan weer lijnrecht tegenover wat jullie niet willen lezen, haha.

Zwangerschapsverhalen worden gemist maar aangezien ik zelf niet zwanger ben en de gastbloggers niet in de smaak vielen, heb ik besloten om daar even niks mee te doen. Tenzij er een heel goede schrijfster op mijn pad komt of dat ik weer zwanger word. Maar dat laatste is voorlopig niet aan de orde… Voor de rest lees ik ‘meer Skyler!’, ‘meer diversiteit in merken en kleding’, ‘meer dingen voor meisjes’, ‘Raymond!’ en ‘vlogs’. Ik probeer Raymond al vaker over te halen om voor me te schrijven maar helaas is dat tot op heden niet gelukt. Het is niet zo’n schrijver en hij weet gewoon nooit goed uit zijn woorden te komen. Helaas, maar ik geef niet op! De vlogs kunnen jullie beter wel opgeven, haha. Ik ben een ramp voor de camera, voel me ongemakkelijk en deel al zóveel, dat ik geen zin heb om alles vast te gaan leggen voor de camera. Met foto’s vind ik niet erg, maar filmen gaat me net iets te ver en past gewoon niet in mijn straatje. Laat mij maar lekker schrijven! Meisjesdingen ga ik meenemen.

2015-04-22 08.26.30

Wat maakt Mommytobe.nl voor jou zo interessant dat je steeds terug blijft komen?
Dit was natuurlijk voor mij ontzettend leuk om te lezen. Ik ben nog bezig met de veren uit mijn kont te halen… Ik ga jullie gewoon vertellen wat ik allemaal las want het was vrijwel hetzelfde antwoord steeds: persoonlijk, eerlijkheid, fijne schrijfstijl, kindje van dezelfde leeftijd, herkenbaarheid, afwisseling, respectvolle houding naar andere moeders toe, lekker nuchter, de echtheid, een goede voorbereiding voor de niet-moeders, de eerlijke reviews en vanwege het feit dat mensen me al ‘kennen’ door Styleguide en het gewoon leuk vinden om meer van mijn hand te lezen. Dit doet me echt heel erg goed en het is precies wat ik voor ogen had met Mommytobe: eerlijk, nuchter, no nonsense en echt blijven. Zo te lezen is me dat gelukt.

Heb je nog toevoegingen, tips, opbouwende feedback? Roept u maar!
De complimenten zijn leuk en daar word ik erg blij van, maar opbouwende feedback is er natuurlijk om Mommytobe.nl te verbeteren. Veel mensen wisten me te vertellen dat ik lekker zo door moet gaan en dat ze respect voor me hebben hoe ik alles combineer en doe. Heel lief. Maar ik las ook dat bepaalde mensen het nu vooral een Skyler-blog vinden en geen moederblog. Ook dat vond ik goed om te lezen. Omdat ik merk dat jullie vooral de persoonlijke verhalen leuk vinden, vind ik dat natuurlijk leuk om te delen. Ik schrijf gewoon heel erg graag over mijn kind. Nu Skyler wat ouder wordt probeer ik dat toch iets te beperken en het af te wisselen met reviews en informatieve artikelen die jullie blijkbaar ook willen lezen. Daar kunnen natuurlijk artikelen over het moederschap bij. Waar ik tegenaan loop, hoe ik tegen bepaalde dingen aankijk, etc. Meer persoonlijk gericht op mij. Ik ga hier absoluut mee aan de slag. Ik heb Mommytobe.nl altijd gezien als persoonlijk blog en niet zozeer als informatief blog, maar toch hoop ik hier een leuke balans in te kunnen vinden.

Wat me ook opviel, was dat sommige bezoekers toch wel graag een vaste tijd voor artikelpublicatie willen zien. Op Styleguide heb ik dat wel maar hier niet. Dat komt omdat ik Styleguide echt zie als mijn werk en Mommytobe niet. Laten we het erop houden dat Mommytobe iets extra’s is voor mij en als een parttime job voelt. Ik voel me niet verplicht om iedere dag te schrijven en verdien er ook bij lange na niet genoeg geld mee om het echt als werk te zien. Gelukkig, want dat is ook nooit mijn insteek geweest en de reden om te beginnen. Gewoon een heel leuke hobby naast mijn andere blog. Op Styleguide heb ik een soort verplichting naar mezelf en naar de bezoekers toe om daar iedere dag iets klaar te hebben staan om 06:00 uur ’s ochtends. Ik vind het fijn om dat op Mommytobe niet te hebben. Ik schrijf wanneer ik zin heb en inspiratie heb en voel geen druk om maar te moeten publiceren. Daarom kan het weleens voor komen dat ik de ene dag niks online heb staan en de andere dag twee artikelen. Dat er de ene dag iets om 08:00 uur staat (meestal de plog en Skylers outfits omdat ik dat vooruit werk), en de andere dag pas om 15:00 uur. Ik hou het in mijn achterhoofd en kan daar soms wat consequenter in zijn, maar voor nu kan ik niks beloven. Soms weet ik op dinsdag gewoon niet wat ik voor dinsdag wil publiceren.

Ik lees ook dat jullie hopen dat ik eerlijk blijf en dicht bij mezelf moet blijven in de artikelen en dat de lay-out wat lichter en luchtiger mag. Het zijn allemaal punten die ik meeneem. Voor de rest was het veel herhaling van wat ik hierboven allemaal noem. Misschien meer meidendingen, meer vergelijkingsartikelen, dingen zoals babyzwemmen en -dansen proberen om over te schrijven, andere merken laten zien, etc. Als laatste wil ik afsluiten met dat ik een paar keer las dat ik soms wat negatief overkwam. Daar was ik me totaal niet bewust van en dat wil ik ook absoluut niet. Ik wil eerlijk blijven maar de negativiteit of het moeilijke van het moederschap moet natuurlijk niet de overhand krijgen. Ik ben dolblij dat ik moeder ben en ondanks dat ik het soms pittig en lastig vind, is het ook het leukste wat ik ooit heb mogen doen. Absoluut een leerpunt. En dat ik me wat minder moet verantwoorden. Ik snap dat dat soms zo kan overkomen, maar ik vind het ook gewoon fijn om ergens antwoord op te geven of om uit te leggen waarom ik bepaalde keuzes maak. Sommige comments die ik krijg zorgen weer voor inspiratie voor artikelen. Net als dat ik me nu in dit hele artikel weer aan het verantwoorden ben waarom ik me verantwoord. You get me, haha.

Heel erg bedankt voor het invullen van de vragen. Jullie hebben me onwijs goed geholpen. Mocht je nog aanvullingen hebben, mag je dat hieronder noemen of naar me mailen via het contactscherm. En ik hoop dat jullie me nog lang met veel plezier blijven volgen en alle ontwikkelingen meekrijgen. Mommytobe staat als een huis en de bezoekersaantallen stijgen iedere maand weer, maar het kan altijd leuker en beter. Het belangrijkste is natuurlijk dat ik het zelf enorm leuk vind om te doen. En dat is in ieder geval een ding dat zeker is.

-X-

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 Reacties

 1. 23 april 2015 / 08:58

  Wat een booster om dit te lezen! Je doet het echt hartstikke goed en je hebt zo`n prachtige zoon!

 2. 23 april 2015 / 08:59

  Fijn dat je zoveel info hebt kunnen verzamelen!

 3. 23 april 2015 / 09:00

  Ahhh wat leuk dat je zoveel feedback hebt gehad en zoveel complimenten! Ik vind het ook erg leuk om je blog te lezen, vooral omdat ik veel dingen herken die jij ook met Skyler hebt! Ga zo door!

 4. 23 april 2015 / 09:06

  Wauw wat een fijne output. Wel vind ik het dubbel wat betreft het “negatief” zijn, ik ervaar dat bij jou helemaal niet. Ja je schrijft ook over de mindere dingen.. Maar dat hoort ook vind ik, eerlijkheid! Maar ik zie dat niet als negatief zijn, maar gewoon eerlijk zijn 😀

 5. 23 april 2015 / 10:20

  Wat handig zeg om zo’n enquete te doen. Je weet dan precies waar je aantoe bent. Ik vind de persoonlijke artikelen ook het meest interessant om te lezen. En je bent helemaal niet negatief. Het leven is nou eenmaal geen rozengeur of maneschijn. Ja soms wel, maar soms ook niet. Ik vind het knap dat je ook daarover durft te schrijven.

 6. manouk
  23 april 2015 / 10:40

  Ik vind jou helemaal niet negatief overkomen! Je schrijft gewoon hoe jij je voelt en ja, soms is dit negatief. Maar je geeft het ook altijd weer een positieve wending. Maar het leven is niet altijd positief en soms hebben we de negatieve dingen nodig om ons te realiseren dat we de mooie dingen juist zo moeten waarderen. Wat betreft de advertorials, ik vind ze niet storend. Het is natuurlijk ook fijn voor jou dat als je met deze mooie hobby ook nog wat kan verdienen. Vind het persoonlijk ontzettend fijn dat je zoveel werkt met foto’s in plaats van vlogs. Niks tegen vlogs hoor, maar bij foto’s kan je gewoon op je eigen tempo door scrollen. Als je een video doorspoelt kan je weer iets gemist hebben.

 7. 23 april 2015 / 15:05

  Wauw, wat een reacties heb je gekregen! Daar kun je wat mee! Leuk om dit te lezen, vooral omdat de lezers zo positief zijn. En gelukkig kun je je in de meeste feedback wel herkennen, dan valt het ook niet zo rauw op je dak. Net als anderen vind ik jou helemaal niet negatief overkomen en vind ik het juist fijn dat je ook de mindere kanten bespreekbaar durft te maken. Dus ik zou zeggen: keep up the good work!

  (Oh ja, en als je nog eens een gastbloggende ‘opvoedexpert’ zoekt….. ;-))

 8. Marieke
  23 april 2015 / 15:15

  Wat moet het fijn zijn om alle positieve reacties te kunnen lezen! Mag ook wel eens een keer, ipv al die negativiteit op internet.

 9. Julia
  23 april 2015 / 19:16

  Ik heb dit niet ingevuld in de enquête, maar het lijkt mij wel heel leuk om verhalen te lezen van mensen die hun kind “alternatief” opvoeden op welke manier dan ook.
  Of moeders die niet in Nederland geboren zijn, maar hier wel wonen hun kind opvoeden/zwanger zijn. En dan vooral de dingen waar ze hier “tegenaan lopen”, anders, grappig, raar, etc vinden.
  Zulk soort gastblogs vind ik wel heel leuk! Niet elke keer eenzelfde schrijfster, maar elke keer iemand anders, over een soortgelijk onderwerp. Al vond ik de blogs van Betty ook altijd heel leuk!

 10. Fatima
  23 april 2015 / 19:47

  Misschien een tip om Raymond toch in je blog te krijgen; doe het in interview vorm. Stel hem vragen en schrijf ze op. Hoeft hij ook niks op te schrijven en heb jij toch Raymonds oftewel een vaders’ perspectief in je blog. Vind dat zelf ook leuk om te lezen. Misschien ook een dubbelinterview over hoe jullie beiden veranderd zijn of nieuwe dingen in elkaar ontdekt hebben in jullie nieuwe rol als ouders, wat je verbaasd heeft, wat je waardeert in elkaar etc
  Verder ben je helemaal niet negatief. Ik ben blij dat je het ouderschap ondanks hoe mooi het ook is niet als een disney sprookje neerzet; veel vrouwen zullen je dankbaar zijn. Je bent gewoon realistisch.
  Ga gewoon lekker zo door. Just be you dan zit je wel goed!

 11. 24 april 2015 / 04:29

  Wat een leuke uitkomsten! Ik begrijp dat je hier zeker veel aan hebt!

 12. 24 april 2015 / 12:14

  Fijn dat je dit met ons deelt! Goed dat je wat kan met onze feedback! 🙂

 13. 24 april 2015 / 14:19

  Wat fijn om deze feedback te krijgen…je verdiend het ook! Geniet er van en lekker blijven doorgaan zoals je het nu doet! 🙂

Secured By miniOrange