Deze tien dingen leerde ik van Charlotte over productiviteit

Deze tien dingen leerde ik van Charlotte over productiviteit

Zoals ik zondag al in een artikel vertelde, heb ik een aantal stappen ondernomen om meer aan mezelf te gaan werken. Eén van die dingen was de cursus volgen van Charlotte, over productiviteit. Heel handig via Instagram Stories zodat je maar een paar minuten per dag hoeft te luisteren voor tips. Het daadwerkelijk toepassen en aan de slag gaan met haar tips kost natuurlijk veel meer tijd en dat ben ik nu stapje voor stapje aan het doen. Want productiviteit? Daar kan ik nog wel wat aan sleutelen.

Twee vaste werkdagen

Ik heb inmiddels al jaren twee vaste dagen voor mijn werkzaamheden omdat ik dan geen kinderen om me heen heb. Dit zijn een paar uur op maandag en dinsdag. Echter vind ik het nog steeds een beetje lastig om in die uren zoveel mogelijk te doen. Ik begon met bloggen toen ik nog geen kinderen had en alle vrijheid van de wereld kende. Ik kon dus ook dagenlang werken en als ik even geen zin had of geen ideeën kreeg, was ik buiten de deur te vinden. Dat ik nu ‘moet’ presteren op maandag en dinsdag omdat ik de rest van de week geen echte goede werkuren kan hebben, voelt behoorlijk als druk en dat komt de inspiratie niet helemaal ten goede. Er gaat gerust een maandag voorbij waarin ik maar één artikel schrijf. Ik ben dan weer boos op mezelf en moét dinsdag echt aan de bak. Gevolg? De druk wordt nog groter, de inspiratie nog minder en aan het eind van deze twee dagen ben ik amper opgeschoten en kom ik de rest van de week een beetje in de knoop. Voor jullie is het leuk dat er iedere ochtend een artikel klaar staat en daar probeer ik mijn best voor te doen; achter de schermen is het soms een struggle en een druk, helemaal omdat ik na al die jaren soms gewoon niet meer weet wat te typen. Dan jeuken mijn handen, dan wíl ik schrijven en presteren en dan komt er niks. Best frustrerend en dat drukt absoluut een stempel op de woensdag die ik als vrije dag wil houden (lukt dan soms niet) of op de dagen dat ik de kinderen om me heen heb en evengoed wat dingen moet afronden (lukt natuurlijk ook niet). Kortom: de maandag en dinsdag zijn mijn schrijfdagen en hoe ik het ook wend of keer; de ene week verloopt dat beter dan de andere week.

Motivatieboost

Charlotte kan hier natuurlijk geen verandering in brengen. Ik ben degene die hiermee aan de slag moet en dat ik ook nog wil sporten op dinsdag én aan de studie wil, helpt niet heel erg mee. Maar Charlotte geeft een hoop tips in haar cursus Productiviteit on fleek waar ik veel aan heb gehad. Het was in ieder geval al een motivatieboost om haar iedere ochtend in de stories te horen praten. Ze is heel motiverend, vrolijk en energiek en dat maakt het heel erg leuk om alles aan te horen en ermee aan de slag te gaan. Wat ik ook heel erg prettig vind, is dat er nooit met een vingertje gewezen wordt. Er is geen goed of fout; er zijn gewoon verschillende typen mensen met verschillende werkwijzen en karakters. Ze is heel openmindend en als je twee bedrijven runt, goed geld verdient, in een prachtig huis woont en zelf eigenlijk niet meer werkt na 14:00 uur, denk ik dat je wel recht van spreken hebt. Kortom: aanrader om haar te volgen op Instagram en (een van) haar cursus(sen) te gaan volgen. Ik wacht nu al met smart op Introvert like a boss, waar ik heel graag ook aan mee wil doen.

Terug naar productiviteit on fleek; deze tien dingen leerde ik in tien dagen.

Mindset

Mindset is alles. Als jij niet in jezelf gelooft of als jij de dag al begint met zeggen dat je niet productief gaat zijn, dan wordt het ook niks. Neem dus de mindset aan van de persoon die je zou willen zijn en zeg tegen jezelf dat je onwijs productief bent en dat het een goede dag gaat worden.

Inbox zero

Een inbox zero betekent direct een leeg hoofd. Ik had altijd wel onbeantwoorde mailtjes in mijn inbox of mails waarin een opdracht staat die ik moest doen. Van Charlotte leerde ik om alle mails te archiveren, de taken op te schrijven en iedere dag met een lege inbox af te sluiten. Ik had mijn mail al heel erg onder controle maar toch waren er altijd wel een stuk of 15 e-mails die in de inbox stonden en die steeds naar onder schoven waardoor er niks mee gedaan werd. As we speak staan er drie in; een factuur die betaald moet worden (moet dus als taak en kan gearchiveerd), een samenwerking waar ik aan de slag mee ga (kan dus ook als taak en gearchiveerd) en een bericht van Apple dat ik mijn laptop moet laten checken vanwege een of andere eventuele fout (staat er al anderhalve maand in en had ik dus allang moeten regelen. Ook als taak). Oh, en ik heb veel nieuwsbrieven opgezegd. Want drie keer de nieuwsbrief niet gelezen = unsubscribe.

Themadagen

Themadagen zijn goud. Ik werkte daar al een klein beetje mee; maandag en dinsdag is volop werken en de laatste tijd is de dinsdag ook voor studie, op woensdag veelal met de kinderen, op donderdag doe ik veel in het huishouden en op vrijdag is mijn moeder er en werk ik ’s middags ook wat uurtjes. Dit kan veel strakker en ik moet daar ook rekening mee houden. Het geeft kaders zodat je weet waar je wel en niet aan werkt die dag. Dikke reminder naar mezelf dus dat ik op maandag niks aan de studie hoef te doen als ik dat op mijn dinsdag heb staan, ook al lonkt dat zo erg. Komt er een opdracht binnen voor Mommyhood op woensdag? Het is de dag met de kinderen en ik ben donderdag en vrijdag weer wat uurtjes aan het werk om dat op te pakken. Ik heb nog steeds erg de drang om alles direct te doen en hiermee creëer ik hopelijk iets meer rust. Ik moet dit nog finetunen voor mezelf omdat ik eigenlijk teveel wil in de uren die ik voor mezelf heb.

Perfectionisme

80% is goed genoeg. Want wat jouw 80% is, is voor anderen misschien wel 100. Of voor anderen misschien maar 20. Het is zo subjectief. Ik kan soms uren met een artikel bezig zijn en dit dagenlang herschrijven, om het vervolgens alsnog online te zetten terwijl ik er niet tevreden mee ben. En wat blijkt dan uiteindelijk? Jullie vinden dat een van de leukste artikelen om te lezen. Ik mag mijn perfectionisme iets meer loslaten want daar valt tijd te winnen. ‘Geef jezelf nog tien minuten voor eventuele details’. Die hou ik erin.

Gewoontes

Creëer gewoontes die jou kunnen helpen en bekijk welk type je bent aan de hand van een test van Gretchen Rubin. Uiteindelijk bleek ik een obliger te zijn, iemand die het beste werkt door verantwoording af te leggen aan iemand. Klopt helemaal. Zo schrijf ik graag over nieuwe dingen voor jullie en is dat een soort motivatie voor mezelf. Ik sport op dinsdag en zaterdag, bijvoorbeeld. Ik doe dit jaar mijn examen NIMA. Ik ga dit jaar aan mezelf werken. Misschien dat ik daarom alles wel zo snel de wereld in stuur, omdat het mij ook motiveert om ermee aan de slag te gaan.

Stoppen

Stoppen is oké. Je kunt tot het besef komen dat iets niet bij je past. Schreef ik zelf al eerder over en dit was een dikke reminder voor mezelf dat het oké is en dat ik niet raar ben om dingen te proberen. Merk je dat je vaker dan drie keer iets tegen je zin aan het doen bent? Dan is stoppen misschien gewoon het beste.

Focus-uren

Las focus-uren in en doe in die twee uur dingen waarop je, als je ’s middags je laptop of computer uit zet en vervolgens na die twee uur niks heb gedaan, evengoed trots bent. Zo heb ik net twee uur verspild aan letterlijk niks doen omdat ik even niks wist te schrijven en heb ik nu opeens twee leuke ideeën. Ik heb ze opgeschreven en ben al een half uur aan het schrijven. Mocht dit het enige zijn, dan neem ik daar genoegen mee want dan staan er de komende twee dagen artikelen online.

+5 regel

Wat goed werkt is de +5 regel. Als je afdwaalt, zeg je tegen jezelf: ‘Dat mag, over vijf minuten’. Werkt echt heel erg goed bij mij. Ik wil vaak nog wat mailtjes checken terwijl ik bezig ben met een artikel, of even Instagram bekijken, een berichtje beantwoorden, etc. Als ik nog even vijf minuten doorzet worden dat soms tien minuten en is mijn taak af. Kan ik daarna even een pauze inlassen.

PA

Wees de strengste, beste PA voor jezelf. Ga er altijd vanuit dat jouw agenda belangrijker is dan die van andere mensen en bewaak die dan ook. Zo zie ik nu al dat we de komende weekenden best druk zijn en als er dan iemand vraagt of ik wil afspreken, heb ik vaak de neiging om te zeggen ‘oké, doen we’, terwijl ik weet dat het me eigenlijk niet zo goed uitkomt. Door je agenda flink af te bakenen en rekening te houden met je eigen grenzen, word je een veel blijer mens. Zelfs als je agenda leeg is die dag maar je eigenlijk me-time gepland had, kun je gewoon tegen iemand zeggen dat je niet kunt. Vol met afspraken met jezelf is ook vol.

Jaloezie

Als laatste vond ik dit een mooie, aangezien ik soms best een beetje jaloers kan zijn op mensen die mega hard groeien op Instagram, die veel meer bereik hebben met hun blog, die de meest toffe samenwerkingen opzetten, of die bijvoorbeeld een boek uitbrengen terwijl het ook al tijden op mijn lijstje staat; ‘Jaloers zijn is een cadeau. Zie mensen op wie je jaloers bent als inspiratie: door hen weet je wat je eigen verlangens en doelen zijn. Probeer ook echt van ze te leren, bijna te bestuderen. Wat hebben ze gedaan om daar te komen? Welke stappen hebben ze gezet?’ Echter is mijn tempo ook goed. Dat ik misschien dit jaar pas aan mijn boek begin heeft vast en zeker een reden.

Er waren nog veel meer punten die ik op wilde schrijven maar dit is in grote lijnen wel het belangrijkste dat ik eruit heb gehaald. Mijn mail staat vrijwel op 0, mijn themadagen zijn zo goed als ingepland en ik heb weer een beetje frisse energie om aan de bak te gaan. Ook al groei ik misschien niet zo hard als een ander; dat zal zijn redenen hebben.

Share:

5 Reacties

 1. Caro
  22 januari 2019 / 07:46

  Super interessant. Had ik niet gedacht toen ik je er eerder over hoorde dat je het volgde. Deze tips gelden natuurlijk voor iedereen. Mijn werk in de kinderopvang kent geen echte deadlines zoals in jouw werk. Maar productiviteit in je mail, in je afspraken, je to do list, in je huishouden. Ik ben een echte uitsteller. Ik pak hier even een notitieboek bij!

 2. 22 januari 2019 / 09:54

  interessant stuk en herken ook punten erin. ik heb mijzelf een vaste routine aangeleerd en dat bevalt nog steeds goed. ik werk het beste als er deadlines zijn 😀

 3. Jaya
  22 januari 2019 / 14:08

  Ik reageer eigenlijk nooit. Maar ik ben juist de laatste maand weer een trouwe lezer geworden. Ik vind dat de artikelen interessanter en leuker zijn geworden.

  • Shirley
   Auteur
   22 januari 2019 / 14:09

   Wat leuk om te horen, dankjewel 🙂

 4. Ema
  23 januari 2019 / 09:15

  Shirley, bedankt voor het schrijven van dit artikel! Ik heb eerder productiviteit cursussen gevolgd (Getting things done) en vind het onderwerp heel interessant. Een paar van de tips had ik nog niet gezien / gelezen (zero inbox, thema dagen) dus bedankt en ook aan Charlotte bedankt!
  Je agenda goed bewaken is een van mijn struggels op het werk. Ik ben wel ermee bezig maar kom nog steeds vaak in vol geplande dagen. Ik ga nog meer aandacht aan besteden. In ieder geval, bedankt voor de inspiratie!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.