De manieren waarop ik aan mezelf werk

De manieren waarop ik aan mezelf werk

De laatste weken heb ik vaak geroepen dat 2019 in het teken staat van balans en goed voor mezelf zorgen. Ik ben daar halverwege december al mee begonnen onder het mom van ‘direct maar starten in plaats van wachten tot 2019’ en dus ben ik nu zo ongeveer een maand bezig. Ik heb doelen voor mezelf gesteld en met mijn planner probeer ik daar bewust mee om te gaan. Al met al gaat het me goed af en ik blijf hopelijk de komende maanden de juiste koers varen. Nee, ik gá de komende maanden de juiste koers varen. Er zijn namelijk een paar dingen waar ik direct mee aan de slag ben gegaan en die me een goed en fijn gevoel geven;

Twee keer per week sporten

Als ik weer ga sporten doe ik dat direct fanatiek. Dan wil ik drie of vier keer gaan, voel ik me schuldig als ik eens niet kan omdat Raymond bijvoorbeeld laat is en omdat het me uiteindelijk wat teveel word, gooi ik de handdoek in de ring na een paar weken. Vandaar dat ik het nu anders aanpak; ik ga twee keer in de week op momenten dat ik zeker weten kan. Ik plan het in in mijn agenda, spreek het met Raymond af en plan andere dingen eromheen. Zo ga ik iedere dinsdag als de kinderen op school zitten, soms aan het begin van de werkdag om 09:00 uur en soms vlak voordat ik Skyler moet ophalen. Ik hou er rekening mee dat ik een uurtje bezig ben en dat bevalt prima. Een uur op de werkdag kan ik zeker wel vrij maken. Daarnaast ga ik ook op zaterdagochtend. Raymond is dan altijd thuis en als ik lekker op tijd rond 09:00/10:00 uur ga, hebben we de rest van de dag nog open om iets te gaan doen. Voor nu bevalt twee keer me prima. Wie weet krijg ik eerdaags de smaak te pakken voor een derde keer maar voor nu is het goed en fijn genoeg. Ik heb eigenlijk vrij weinig energie om ’s avonds nog te gaan als de kinderen op bed liggen en zo heb ik dit prima opgelost. Ik heb geen excuus en plan het aan het begin van de week in de planner. Dat werkt voor mij heel goed.

Mijn voeding bijhouden

Hoe je het ook wendt of keert; mijn voeding is niet onder controle. Je komt natuurlijk niet aan als je dit helemaal in de hand hebt. Wat mij helpt is om het allemaal te noteren, simpel als wat. Ik plan mijn eten heel bewust en probeer er zo weer grip op te krijgen. Momenteel doe ik dat toch weer met mijn Personal Body Plan account (niet gesponsord dit keer). Ik weet dan dat ik voldoende eet, heel gevarieerd eet, er een goede balans is tussen eiwitten en koolhydraten en ik leer onwijs veel over de voeding. Bovendien krijg ik zo ook uitdagende sportschema’s en samen met de coaches in de sportschool waar ik sport, krijg ik de juiste begeleiding om weer de gezonde versie van mezelf te worden. Verwar dit trouwens niet met afvallen; dat staat voor mij nu niet centraal en dat heb ik ook aangegeven. Vandaar dat ik ook ‘maar’ twee keer per week sport en qua calorieën voldoende binnenkrijg. Ik krijg mijn eetpatroon simpelweg zelf niet in orde en dit geeft me al een paar weken houvast. Werkt fijn! Ik wil dit nu graag vertellen om te laten zien dat het echt niet erg is om hulp te vragen en dat zo’n programma ook voor je werkt als je niet per sé een sixpack wil of de hele dag aan de eiwitshakes wil zitten.

Ik lees meer

Het is zo verleidelijk om op de bank te gaan zitten en de hele avond op Instagram te zitten. Scrollen gaat zo automatisch en het is puur tijdverdrijf. Toen ik via mijn telefoon zag dat ik soms wel zes uur per dag op mijn telefoon zit, vond ik dat schrikbarend. Zes uur? In die tijd had ik zo ontzettend veel andere dingen kunnen doen! Ik heb mijn e-reader helemaal volstaan met interessante en ontspannende boeken, variërend van zelfhulpboeken waar ik wat van opsteek tot fijne chicklits om mijn verstand op 0 te zetten. 2019 is goed begonnen want ik heb al drie boeken uit. Dat is heel veel voor mijn doen. Ik las het boek van Kelly Weekers (non-fictie over geluk) en Zwaar Verliefd en Zwaar beproefd van Chantal van Gastel. Hopelijk blijf ik lekker in die leesflow zitten. Een stuk ontspannender dan continu scrollen op mijn telefoon.

Online cursussen volgen

Via Lenneke won ik een kaartje voor de cursus ‘Productiviteit on fleek’ van Charlotte en we hebben net de tiende en laatste dag afgesloten. Deze cursus volg je via Instagram en kost ongeveer een kwartiertje per dag. Mijn enige excuus om dus op Instagram te zitten! In tien dagen heeft ze heel veel onderwerpen aangekaart en ik heb er onwijs veel van geleerd. Ik zal nog een artikel schrijven met mijn leermomenten, maar ik merk dat ik veel dingen al probeer toe te passen. Mocht je nog een interessante en laagdrempelige cursus willen volgen, kan ik je deze heel erg aanraden. Je pikt een hoop dingen eruit die je zelf kunt toepassen en ze heeft mooie lessen. Daarnaast heb ik me aangemeld voor het online programma MOM-ME van Mompoint (weer niet gesponsord en zelf betaald). Door middel van online trainingen en opdrachten gaan we in 12 weken werken aan meer balans. Qua werk, qua gezin, qua geluksgevoel. We hebben er net een week op zitten, maar ik zal later zeker nog iets delen over dit programma. Voor nu ben ik al een stuk bewuster aan het worden van alle negatieve gedachten die ik als pessimist veel te vaak heb, en ik hoop dat ik na drie maanden kan zeggen dat ik er veel aan heb gehad. Helemaal in combinatie met al het bovenstaande zal het al veel verschil gaan maken.

Iets socialer doen

Ik ben behoorlijk introvert en geniet van tijd alleen. Heerlijk als de kinderen op bed liggen en Raymond wat later is zodat ik de ruimte even stil en voor mezelf heb. Maar ik ken mezelf en kan er ook behoorlijk in doorslaan. Ik kan een heel teruggetrokken bestaan leiden waarin ik weken en soms maanden niemand anders dan mijn kinderen, Raymond en mijn ouders zie. Daar geniet ik ook wel van, maar het is lastig om daar dan weer uit te krabbelen. Omdat ik weet dat bepaalde contacten en afspraken me behoorlijk energie kunnen géven, zelfs de dates waar ik van tevoren best tegenop kan zien omdat ik in de bubbel verkeer, investeer ik de komende tijd in deze dates. Zo ging ik gisteren lekker een hapje eten met Mika, ga ik volgende week lunchen met Debbie en staan er volgende maand nog een sushi-lunch en een afspraak met vrienden en hun kinderen in de agenda. Je gaat me niet een paar dagen per week sociaal zien doen, maar ik probeer er wel bewuster mee om te gaan omdat ik weet dat uit die bubbel kruipen me óók goed kan doen.

Lekker vroeg naar bed

Tsjah, ik kom er gewoon niet onderuit om te zeggen dat ik verschrikkelijk moe ben. Overdag gaat het wel, maar ’s avonds moet ik toch echt op tijd naar boven om een beetje bij te tanken. Ik ga dan ook eigenlijk rond 21:00/21:30 uur naar boven om op tijd te slapen. Soms lees ik nog een half uurtje; een ander moment gaat toch echt het licht uit.

Al met al vind ik dat ik goede stappen heb gemaakt. Ik heb zakelijke doelen, plannen voor mijn eerste boek en ik ben druk bezig met het samenvatten van mijn studie, maar zonder al het bovenstaande zal ik niet ver komen. Goed voor mezelf zorgen is prioriteit nummer 1 en ik heb een vliegende start gemaakt. Met hulp, maar soms kom je er niet onder uit. En als ik zo wel mijn persoonlijke doelen behaal, heb ik daar helemaal vrede mee.

Share:

6 Reacties

 1. Caro
  20 januari 2019 / 08:10

  Oh wat een topper ben je. Mijn doel is ook balans maar op de een of andere manier ben ik aan het wachten met starten totdat ik er de energie voor heb. Maar ik heb nooit energie, behalve als ik hardloop, dan voel ik me beter. Maar het lukt me gewoon niet het juiste moment te vinden om te starten. Maar na jouw stukje gelezen te hebben weet ik dat ik gewoon aan het uitstellen ben. Vandaag begin ik met bewegen. En niet gelijk verwachten dat ik kan oppakken waar ik ben gebleven. Al ga ik een half uur wandelen, ik ga het doen!

  • Shirley
   Auteur
   20 januari 2019 / 09:41

   Heel goed! Mijn energielevel is ook 0 maar ik kan je nu al zeggen dat dit zeker goed doet 🙂

 2. 20 januari 2019 / 10:22

  Een aantal kan ik ook wel overnemen! Meer lezen, socialer doen en meer online cursussen volgen bijvoorbeeld. Ook moet ik vaker naar buiten.
  Liefs

 3. 20 januari 2019 / 11:09

  lekker bezig ben je 😉 en ja dat sociale dingetje zou ik ook wat mee moeten doen hahaha maar ik geniet gewoon van het lekker alone zijn soms 😉

 4. Joyce
  20 januari 2019 / 11:13

  Het is alsof ik dit zelf geschreven heb!
  Ook ik doe mee met MOM ME en werk en hoop op een beter 2019 🙂

 5. Petra
  20 januari 2019 / 13:09

  Dit heb ik ook ongeveer opgeschreven voor dit jaar!
  Vandaar dat ik het zo leuk vind om je te volgen 😉
  21 uur naar bed vind ik niet zo vroeg hoor, gisteren lag ik er al heerlijk om 20uur in. Ik ben nog aan het opkrabbelen van paar maanden gebroken nachten dus als dit nodig is doe ik dat gewoon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.