Thuiswerken met twee kinderen, hoe doe ik dat nu?

Thuiswerken met twee kinderen, hoe doe ik dat nu?

‘Ik snap niet hoe je zó veel kunt schrijven terwijl je twee kinderen om je heen hebt!’, hoorde ik laatst. Toen iemand me het ook nog eens op Twitter vroeg dacht ik gelijk; ‘laat ik er maar eens over schrijven.’ Want ik heb weleens geschreven over hoe ik dácht alles te gaan combineren, maar in de praktijk werkt dat toch altijd anders. Ik heb inmiddels wel een redelijk goed patroon te pakken (die momenteel toch weer in de soep loopt vanwege een zieke dreumes) en vandaag doe ik een boekje open. Hoe is thuiswerken met twee kinderen en waar vind ik mijn tijd om te schrijven?

Steeds moeilijker

Laat ik voor nu beginnen met zeggen dat het steeds moeilijker wordt. Toen Maddox nog een baby was ging het van een leien dakje maar nu is het niet zo makkelijk om achter de computer te kruipen terwijl hij in de rondte loopt. Van ondeugend alle kastjes open trekken tot klimmen op de tafel om iets te pakken waar hij niet bij kan. Net als toentertijd met Skyler is het tijd om écht een goede balans zien te vinden. Ik kan gewoon niet meer hele dagen achter de computer zitten als (een van) de jongens thuis zijn (is).

Maandag & dinsdag

De eerste twee dagen van de week zijn de dagen waarop ik het meest gedaan krijg. Maddox gaat dan van 09:00 uur tot 17:30 uur naar het kinderdagverblijf en dat zijn voor mij uren waarop ik hard aan de slag moet. Op maandag werk ik buiten de deur en ik zorg er dan voor dat ik voor de hele week mijn artikelen klaar kan zetten. In ieder geval één artikel per dag tot en met zondag moet ik hebben staan en vaak lukt dat wel. Je ziet vaak dat ik op maandag ook even een rondje stad doe maar dat is hooguit een uur en de rest van de dag werk ik dan ’s ochtends buiten de deur en ’s middags thuis ga ik verder. Tot 15:30 uur, want dan haal ik Skyler op. Als hij dan thuis is, doe ik vaak nog wat afrondende dingen. Foto’s toevoegen, mail beantwoorden, dat soort dingen. Om 17:00 uur gaan we dan richting Maddox om hem op te halen.

Op dinsdag heb ik ook zo’n dag voor mezelf en werk ik altijd thuis. Ik vul de week aan met een tweede artikel als ik daar zin in heb of begin vast te schrijven voor die week daarna. Ik ben thuis niet zo productief en ga ook wel vaak opruimen, de was doen, dingen schoonmaken. Naast het schrijven zoek ik naar leuke samenwerkingen want ook dat moet gebeuren omdat ik mijn eigen sales doe en ik natuurlijk niet alleen kan leven van de stukjes die ik zelf schrijf die geen advertorials zijn. Om 15:30 uur komt Skyler weer uit school en om 17:00 uur is het tijd om Maddox op te halen.

thuiswerken

Overige dagen

De overige dagen van de week verlopen een stuk rommeliger. Maddox heb ik dan de hele dag thuis en Skyler heeft wisselende schooltijden. Op woensdag is hij om 12:30 uur vrij, op donderdag 15:30 uur mét tussen de middag een lunch thuis en op vrijdag gaat Skyler tot 12:00 uur naar school en is mijn moeder er ook.

Op woensdag en donderdag werk ik tijdens Maddox’ slaapjes, maar die tijd gebruik ik ook voor het huishouden. Hij slaapt nog twee keer ongeveer anderhalf uur en in die tijd kan ik best een artikel schrijven, mits ik al wat ideeën heb, of een was draaien en boven schoonmaken. En ja, ’s middags gebruik ik deze tijd ook voor werk als Skyler gewoon thuis is. Hij weet inmiddels dat ik thuis aan het werk ben en hij kan prima zelf spelen als ik even een uur iets moet doen. Ik blijf erbij: ik heb daar enorm veel geluk mee. Ik gebruik Maddox’ slaapjes dus niet als tijd voor mezelf. Ik kan die tijd ’s avonds en in het weekend vinden en bovendien pak ik op maandag ook altijd even voor mezelf door langs wat winkels te gaan. En bovendien: schrijven zie ik ook als tijd voor mezelf, dus dat is wel erg fijn. Dat huishouden wil ik ook nog weleens doen als Maddox gewoon wakker is, maar soms wil ik even lekker snel door en dan is het wel zo fijn als je geen dreumes aan je been hebt hangen. ’s Avonds heb ik er niet altijd zin in en bovendien hou ik de avonden liever vrij om televisie te kijken, een serie op te zetten, een boek te lezen of om doelloos te scrollen op mijn telefoon.

Op vrijdag is mijn moeder er en dan werk ik sowieso tot 11:30 uur. Om 12:00 uur halen we Skyler op, dan gaan we richting het centrum voor een lunch, koffie, rondje langs de winkels en wat boodschappen. Als Maddox ’s middags weer gaat slapen thuis, ben ik weer aan het werk. Ik heb ook de mazzel dat mijn moeder me helpt door even te stofzuigen en de was weg te strijken. Dankbaar!

In het weekend doe ik vrij weinig. Op zondag zet ik sowieso mijn fotodagboek in elkaar en daar ben ik wel even mee bezig, maar voor de rest schrijf ik alleen als ik daar echt heel erg zin in heb. Als Raymond weg is met een van de jongens, als Maddox slaapt, als ik me even verveel of als ik een topidee krijg wat ik direct moet uitwerken omdat ik anders onrustig word. ’s Avonds doe ik ook weinig, tenzij het ook weer zo’n idee is dat ik direct uit moet werken of als ik bijvoorbeeld een dag mis door een ziek kind of als ik op pad ben geweest en ik merk dat ik wat achterloop.

thuiswerken met twee kinderen

Vakanties

Nu tijdens de lange zomervakantie is het simpelweg roeien met de riemen die ik heb. Ik moet aan het werk, maar ik wil ook af en toe wat leuks doen met de kinderen of met bijvoorbeeld Skyler alleen.

Op maandag en dinsdag loopt het kinderdagverblijf door en die tijd gebruik ik evengoed dan veel voor werk, ondanks dat Skyler thuis is. Maar bijvoorbeeld vorige week; dan ga ik maandagochtend naar de bioscoop met Skyler en ga ik daarna wat uurtjes werken terwijl Skyler speelt, televisie kijkt en een spelletje speelt op de iPad. Ik werk dan wel met een scheef oog aangezien Skyler iedere vijf minuten wel iets vraagt of weer roept dat hij honger of dorst heeft, maar over het algemeen lukt het. Af en toe speelt hij ook met het buurjongetje waardoor er wat extra ruimte voor me vrij komt. Op de dagen dat Maddox ook thuis is, verloopt het eigenlijk allemaal hetzelfde. Ik werk op momenten dat Maddox slaapt, Skyler doet even zijn ding en zodra Maddox wakker wordt gaan we iets doen. Spelen thuis, of even op pad zoals laatst toen we naar het zwembad in de buurt gingen. Omdat Maddox op een strikt schema zit en we alleen dingen ondernemen tussen zijn slaapjes door, kan dat prima gecombineerd worden met mijn werk. Ik kan immers thuis ook niet werken als Maddox wakker is omdat ‘ie anders de boel verbouwd. Plus ik wil gewoon tijd met de kinderen hebben.

Ik merk wel dat ik nu mijn tijd een beetje begin te missen. Ondanks dat Skyler zichzelf kan vermaken mis ik de tijd écht alleen en u Maddox al vier dagen ziek is en de slaapjes door de war geschopt worden, kan ik daar best geïrriteerd door raken. Nee, hij kan er niks aan doen, maar ik vind dat heel erg lastig omschakelen. Ik wil voor mijn kind zorgen maar eigenlijk wil ik ook aan het werk. Ik vind het gewoon zo leuk!

Dingen tussendoor

Er zijn heel veel dingen naast het schrijven die ik gewoon tussendoor doe. Mails kunnen beantwoorden als ik op de bank zit, een Instagram-foto is zo gepost, comments checken, vragen beantwoorden, via mijn telefoon pitchen op een opdracht. Ik vind mijn werk hartstikke leuk en nu ik in een goede flow zit vind ik het helemaal niet erg om dit allemaal te doen.

Weinig afspraken

Het scheelt wel dat ik weinig afspraken en events doe. Sowieso plan ik bijna geen evenementen als de kinderen thuis zijn omdat ik ze niet (meer) overal mee naartoe wil nemen en bovendien heb ik er ook niet zoveel behoefte meer aan. Als ik één-op-één gesprekken heb, plan ik dat altijd op maandag of dinsdag. Ik mis dan wat uurtjes om te schrijven, maar die haal ik dan ’s avonds even in of ik zorg dat ik de dag daarvoor iets harder werk, zoals op maandag. Maar sinds ik buiten de deur werk heb ik eigenlijk altijd wel wat speling in mijn contentschema zitten en kan ik het me permitteren om een dag iets minder te doen.

Vooruit werken

Eerdaags gaan we op vakantie en dat vind ik wel altijd even lastig. Ik moet dan wat meer vooruit werken en dat kost me iets meer tijd. Dan werk ik wel wat vaker ’s avonds of in het weekend en als ik een heel goed idee heb, wil ik ook nog wel even een opzet maken als beide kinderen aan het spelen zijn. Maar over het algemeen komt ook dat wel weer goed, aangezien ik sowieso een week vooruit schrijf en ik dus maar een paar artikelen extra nodig heb. En aangezien ik vaak zelfs een tweede artikel op een dag heb staan, kan ik deze ook schuiven naar een dag dat ik niks heb waardoor er evengoed iedere dat één stuk online kan komen. Daar neem ik sowieso tijdens mijn vakantie genoegen mee. Het moet wel leuk blijven! Het blijft altijd zoeken naar de juiste balans en ook al ziet het er voor de schermen altijd leuk uit; besef je goed dat het achter de schermen best een beetje hectisch kan zijn. Zoals vandaag: een zieke Maddox die helemaal uit zijn doen was, vanmiddag niet heeft geslapen, vannacht ieder uur wakker was en eigenlijk al vier dagen ziek is en zijn crèchedag heeft gemist waardoor ik even moet schakelen. Dan moet ik toch echt dingen afmaken om 21:30 uur, zoals nu het geval is. Het is even niet anders! Het is fijn dat ik dat kan oppakken omdat Raymond niet makkelijk weg kan, maar ik moet dan wel even op de blaren zitten.

Nou, dat was het wel zo’n beetje. Al met al heb ik een fijn schema te pakken en ondanks dat het echt niet altijd zo lekker loopt (kind ziek, inspiratie op, schema in de soep), staat er wel iedere dag iets online en lukt het me steeds weer om iets leuks te verzinnen. Dat is mijn doel en zolang ik dat voor elkaar krijg, ben ik een gelukkig mens. Hard werken? Valt mee. Creatief werken en plannen? Dat zeker weten!

thuis met twee kinderen

Share:

5 Reacties

 1. 4 augustus 2018 / 10:26

  het is inderdaad passen en meten met kids maar uiteindelijk lukt het allemaal wel!! en het achterlopen herken ik ook wel haha, als je dan even wat met je kids gaat doen …tja dan moet, nou ja ik, die tijd weer inhalen

 2. D.
  4 augustus 2018 / 11:47

  Ik heb bewondering dat je het -en zonder klagen- doet! Wordt steeds zeldzamer bij bloggers 🙂 hier altijd lekker veel leesvoer! Lange, kwalitatieve artikels dan ook nog! En in je eentje. Thumbs up! 😉

 3. 6 augustus 2018 / 08:56

  Super leuk en inspirerend om te lezen! Ik werk zelf ook thuis, nu met 1 maar vanaf oktober ook met 2 kindjes. Ik ben benieuwd hoe dat gaat zijn!

 4. Susan
  6 augustus 2018 / 12:39

  Interessant om te lezen hoe je het doet. Ik ben zelf ook ZZPer en werk vanuit huis. Toen ik kinderen kreeg heb ik er voor gekozen om 3 om 4 dagen te werken, en opvang te zoeken voor de kinderen op mijn werkdagen (2 dagen kdv, 1 papadag en om de week 1 omadag). Op de dagen dat ik alleen thuis ben met de kinderen (1 of 2 dagen), doe ik niets met werk. Ook geen mail of telefoon beantwoorden. Ik vroeg me dan ook af: zou je niet een vrije dag willen hebben die je volledig aan je kinderen kunt besteden? De combinatie van proberen te werken & kleine kinderen in huis lijkt me zo lastig.

  • Shirley
   Auteur
   6 augustus 2018 / 12:54

   Zeker, ik probeer daar zeker mee bezig te zijn maar het lukt niet altijd. Ik neem me vaak voor om op woensdag lekker met de kinderen te zijn! Maar als Skyler op school zit en Maddox slaapt, dan kan ik het toch niet laten om even wat werk te verrichten. Ik vind het ook gewoon zo leuk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.