(~215 B)
Stonne vertelt #26: Mindful door het leven

Stonne vertelt #26: Mindful door het leven

In november vorig jaar ben ik begonnen met een intensieve cursus Mindfulness. Negen weken lang, elke dinsdagochtend, zat ik klaar achter mijn laptop voor de Zoom sessies. Een groep van acht totaal verschillende vrouwen. Allemaal hebben we te maken gehad met kanker. Bij onszelf, maar ook een paar vrouwen die het van dichtbij hebben meegemaakt. Onder leiding van een psychologe, die tevens ook Mindfulness trainingen geeft, gingen we aan de slag. Met onszelf. We hebben veel gedeeld. Niet altijd gemakkelijk maar wel mooi en fijn om het te kunnen delen in een groep die totaal begrijpt waar je tegenaan loopt.

Ik kreeg ook elke week huiswerk mee. 45 Minuten per dag mediteren, yoga oefeningen doen, oefeningen die je in stilte moest doen. De bodyscan. En eerlijk is eerlijk, met een jong gezin en met lockdowns en kinderen die met een snotneus thuis moesten blijven, was het af en toe echt aanpoten om mezelf de rust te gunnen om tijd voor mezelf te maken. Maar wat heeft het me veel gebracht! Ik ben zo verbaasd hoe veel stappen ik verder ben gekomen. Als je me vraagt ‘wat is nu echt de grootste verandering?’, dan is dat voor mij de ontdekking dat mijn gedachten, echt gedachten zijn. Dus als ik me gespannen voel, of denk dat het helemaal niet goed zit in mijn lichaam, dat dat mag. Ik mag me zo voelen. Alleen – zoals de trainer zegt – gedachten zijn als wolken, die komen en gaan. Het zijn geen feiten. Geen waarheden. Het zijn enkel gedachten.

Misschien moet dit bovenstaande nog even beklijven bij je. Ik kan het inmiddels toepassen als ik me down voel, als het even niet zo gaat zoals ik wil. Een soort handvat waar je op kunt terugvallen.
Ik had laatst een gesprek waar ik echt tegenop zag. Ik voelde me gespannen. En voordat het gesprek begon, heb ik me even teruggetrokken. Rustig in en uitademen. Het gesprek te laten zijn voor wat het is. Een gesprek. Ik hoef niet van tevoren het hele fictieve gesprek voor te bereiden. Het gaf me direct rust en ik ging zelfverzekerd het gesprek in.

Nu de cursus is afgerond wil ik bepaalde dingen blijven toepassen in mijn dagelijks leven. Als een routine bezigheid. Juist door die routine werkt het volgens mij ook allemaal beter. Welke mindful tools gebruik ik tegenwoordig?

• Ademruimte. Een paar keer per dag focus ik me een paar minuten op mijn ademhaling. Rustig in- en uitademen. Het liefst denk ik puur aan de in- en de uitademing, verder nergens aan. En als ik toch afdwaal met mijn gedachten, dan ga ik weer terug naar die ‘in en uit’ gedachten. Voordeel is dat het maar kort is (paar minuten) maar het geeft direct wat minder spanning. En ga nu niet zeggen ‘ik heb daar geen tijd voor’. Onzin, maak het je prioriteit.
• Journal. Dit deed ik al langer. Een paar keer per week schrijf ik iets positiefs op voor mezelf. Iets liefs, iets dat is gelukt, iets waarnaar ik verlang, etc.
• Perfectionisme loslaten. Oké, dit is bij mij echt een thema in mijn leven. Ik ben er nog niet, maar al een heel stuk verder. Ik heb al zo veel dingen laten gaan die ik vroeger van mezelf verwachtte. Geeft me rust in mijn hoofd.
• Dankbaarheid. Het is een ‘sport’ om juist als het tegenzit of als je wat minder in je vel zit, te focussen op wat er wel is. Waar ben je blij mee? Met wie of wat? Wedden dat er dan (eventjes) een glimlach bij je verschijnt?
• Wandelen. Mensen die mij langer volgen weten dat ik een wandelfrek ben. Een ommetje van 15 minuten kan bij mij een ‘stomme dag’ veranderen in een lichtere dag. Tijdens het wandelen luister ik naar muziek. De ene keer meer up tempo en de andere keer wat meer gezwijmel. Frisse lucht, beweging, het lijkt wel alsof ik de spanning eruit loop. Soms ga ik twee keer per dag. Heerlijk.

Ik hoop dat ik je wat inspiratie heb kunnen geven. Dit helpt mij in ieder geval als ik me eventjes iets minder voel. Ik denk dat we dit allemaal wel eens hebben. En als het dan echt even niet mee zit, dan laat ik het maar even en bedenk dan: ‘morgen weer een nieuwe dag’. Dat vind ik ook heel mindful.

Volg Stonne ook op Instagram.

Stonne Moerdijk is 39 jaar en moeder van twee kinderen. Getrouwd met Diderik en woont in Aalsmeer. Ze is ondernemer, hooggevoelig, houdt van lekker eten met gezellige mensen, is wandelgek, sport en shopt veel. Houdt van een opgeruimd huis, want ‘opgeruimd hoofd’. En ja, ze is herstellende van borstkanker en probeert er altijd het beste van te maken. Stonne schrijft iedere vrijdag voor Mommyhood.

Delen:
Secured By miniOrange