Horrormonen: ontzwangeren is een b*tch

Horrormonen: ontzwangeren is een b*tch

Tijdens de zwangerschap kun je heel veel last krijgen van je hormonen, en denk maar niet dat dat na de bevalling direct verleden tijd is. Het gezegde ‘negen maanden op, negen maanden af’ vond ik eerst maar onzin maar na de komst van Skyler ontdekte ik al gauw dat daar een kern van waarheid in zat. En nu na de geboorte van Maddox weer. Ik ben, ondanks dat ik al bijna vijf maanden geleden bevallen ben, nog lang niet de oude. Zowel lichamelijk als geestelijk is nog niet alles op de rit en dit zal echt nog wel even tijd nodig hebben. Ontzwangeren noemen ze zoiets.

Negen maanden op, negen maanden af

Ontzwangeren is niets meer dan het herstel van je lichaam na je zwangerschap. Je lichaam heeft tijd nodig om weer volledig te herstellen, maar ook geestelijk kan er behoorlijk veel tijd nodig zijn om na de bevalling weer een beetje de oude te worden. Niet helemaal de oude want je verandert gewoon, maar om zelf weer een beetje op aarde te landen. Sommige vrouwen vinden het maar onzin en staan na een maand weer vol in het leven alsof er niks gebeurd is; anderen hebben de volle negen maanden en zelfs een jaar nodig om weer een beetje bij te trekken. Niets is fout en voel je vooral niet raar als je echt wel even een paar maanden van slag bent.

Klachten

De meest voorkomende klachten die je kunt ervaren, zijn;

• Obstipatie;
• Vermoeidheid;
• Hoofdpijn;
• Slaapproblemen;
• Stijging van je lichaamstemperatuur
• Stemmingswisselingen;
• Gevoeliger zijn voor spanningen en stress;
• Haaruitval;
• Problemen met de schildklier;
• Vergeetachtigheid;
• Geen zin in seks;
• Onregelmatige menstruatie.

Vermoeid en hormonaal

Als ik naar mezelf kijk heb ik er nu op dit moment weer, net als met Skyler toentertijd, last van. De vermoeidheid en slaapproblemen komen natuurlijk vanwege het feit dat Maddox nog niet doorslaapt, maar ook in het algemeen ben ik behoorlijk moe te noemen. Volgens de huisarts een beetje te moe, waardoor mijn lichaam wat moeite heeft met herstellen van de longontsteking en de benauwdheid. Een puntje om goed op te letten, dus. Voor de rest haal ik ’s ochtends plukken haar uit mijn borstel vandaan waarbij ik me afvraag wanneer de eerste kalen plekken zullen ontstaan, heb ik in de afgelopen vijf maanden twee keer een menstruatie gehad die totaal anders verloopt dan dat ik gewend ben, heb ik veel last van moodswings, kan ik behoorlijk stresserig uit de hoek komen en vergeet ik ontzéttend veel. Ik zweette voor de zwangerschap trouwens echt nooit, maar nu word ik toch wel vaak een beetje klammig wakker. Ook niet zo heel erg fris. Al met al is mijn lichaam dus flink aan het ontzwangeren. Ondanks dat ik me dit keer beter voel dan na de bevalling met Skyler en meer gewend ben aan de situatie, merk ik aan alles dat ik ook nu weer even tijd nodig heeb.

Het hoort erbij

Ondanks dat veel mensen er last van hebben, helemaal als je het aankaart, blijft het toch een beetje een vaag begrip dat ontzwangeren. Je bent bevallen, je hebt een kind, je bent moe door de slapeloze nachten en voor de rest is er toch niks aan de hand? Veel mensen weten niet wat er daarna allemaal met je hormonen en lichaam kan gebeuren waardoor je toch wel kan stuiten op reacties van mensen die zeggen ‘je hebt er iets moois van terug gekregen’ en ‘ach, een beetje moe hoort er gewoon bij’. Toch gaat dat ontzwangeren wel iets verder dan alleen moe zijn. Er zijn vrouwen die na de bevalling echt een aantal maanden goed van de kaart zijn. Mensen die zichzelf beschrijven als ‘mezelf kwijt’, ‘depressieve gevoelens’ en ‘emotioneel onstabiel’. Alles bij elkaar is het toch een flink pakket waar je mee kunt kampen waardoor je je behoorlijk vaag kunt voelen. En ja, die inhammen op je hoofd maken het er niet beter op. Been there!

Excuus

Als ik echt puur alleen naar mijn lichaam kijk, was ik behoorlijk snel hersteld. Ik kwam zonder hechtingen uit de bevalling en na een week had ik nog vrij weinig last. Ook het bloedverlies was minimaal en ondanks dat mijn lichaam wat vermoeid was, kon ik na drie weken wel zeggen dat het voelde alsof ik weer de oude was. Emotioneel is er nog wel echt flink werk aan de winkel. Ik ben nog heel hormonaal, behoorlijk gevoelig voor van alles en nog wat, reageer heftig op bepaalde situaties en veranderingen en heb niet altijd de nuchtere houding waar ik normaal vaak op terug kan vallen. Na mijn eerste zwangerschap was ik daar echt wel een beetje van slag door. Nu denk ik alleen maar: laat me nog maar een paar maanden onstabiel zijn. Het trekt allemaal wel weer bij. En stiekem heb ik nu natuurlijk een onwijs goed excuus om lekker een potje te janken, uit mijn slof te schieten om het minste geringste en lekker om 21:00 uur met baby in bed te kruipen.

Vertel eens: heb jij last gehad van ontzwangeren? En duurde dat bij jou ook echt negen maanden lang of was je voor jouw gevoel vrij snel weer ‘de oude’?

Share:

7 Reacties

 1. Jessica
  8 september 2017 / 13:19

  Eerlijk ik heb dat bij geen 1 van mijn 4 zwangerschappen gehad of misschien herkent da kan ook 🙂

 2. Didi
  8 september 2017 / 15:19

  Herkenbaar. Bij beide kinderen was ik pas 9 maanden na stoppen met borstvoeding weer mezelf. Ik had erg veel last van de hormonen. Helemaal de oude ben ik nooit meer geworden. De scherpte is er gewoon niet meer en mijn geheugen is een ramp.

 3. Lisanne
  8 september 2017 / 15:55

  De vermoeidheid en de vergeetachtigheid zijn nooit meer weggegaan en Mn dochter is nu 3 Echt verschrikkelijk… ook heb ik nog steeds last van bekkeninstabiliteit

 4. Caro
  9 september 2017 / 07:47

  Vermoeidheid, haaruitval, vergeetachtig. Ik denk stiekem dat het nu 16 weken na de bevalling best een beetje daarmee te maken heeft. En ik had me een menstruatie deze keer! Na 11 dagen was het nog niet klaar. Pff.

 5. Eefje
  9 september 2017 / 08:18

  Hier ook, ondanks de heftigheid, snel van de bevalling hersteld. Dat viel me 100% mee. Maar toen begon het. Zweten!! Echt vreselijk. Urineverlies, vermoeidheid, sinds een week ook fors haaruitval… En emotioneel ook ja. Ik was (en ben) regelmatig heel verdrietig/boos/onzeker geweest, op het labiele af 😉

 6. 9 september 2017 / 09:43

  Ik zit er nog midden in al zijn mijn klachten ook een gedeelte van de implanon die ik heb laten plaatsen… Mijn haar valt op dit moment echt heel erg uit, vind knap dat er nog haar op mijn hoofd zit en volgens de dokter moest ik hb laten prikken omdat ik er zo moe uit zag 😉 Dacht toch echt dat dit wel normaal is met de nachtelijke voedingsmomenten 😉

  Verder zijn de meeste symptomen die je opnoemt helaas standaard hier, dus ach ik heb de mazzel om gewoon lekker rustig aan te kunnen doen en enkel voor het meisje en het huishouden te zorgen.

 7. 9 september 2017 / 12:09

  ik was redelijk snel de oude gelukkig!! op de koppijn na dan maar verder ging het wel maar ja had ook niet veel tijd geloof ik met 2 koters achter elkaar hihi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.