(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Mijn maagzuur verdween niet na de bevalling

Mijn maagzuur verdween niet na de bevalling

Tijdens de zwangerschap van Skyler had ik er eigenlijk geen last van maar bij Maddox heeft het me heel erg in de weg gezeten; maagzuur. Overdag speelde het al regelmatig op en als ik ’s avonds naar bed ging, begon het extreme vormen aan te nemen. Na heel veel producten te hebben geprobeerd was Maalox het reddende middel en nee, daar is de naam Maddox niet op gebaseerd, haha. Maalox was mijn redder in nood de laatste weken en steeds weer moest ik een nieuw doosje aanschaffen. Een tablet voor het slapengaan zorgde ervoor dat het maagzuur weg bleef en dat ik toch mijn nachtrust kreeg.

Maagzuur tijdens de zwangerschap is niet zo gek. Maar liefst 70% van de zwangeren heeft er wel eens last van. Je krijgt een misselijk of opgeblazen gevoel, boert veel, hebt misschien pijn op je borst, een brok in je keel en een branderig gevoel in je slokdarm. Het kan vreselijk in de weg zitten en juist als je gaat liggen, kan het gaan opspelen. Door de hormonen verslapt de sluitspier tussen je maag en je slokdarm en hierdoor stroomt de zure maaginhoud weer terug je slokdarm in. Krijg je later in je zwangerschap last van maagzuur, dan komt het hoogstwaarschijnlijk door je groeiende baarmoeder. Deze drukt tegen je maag waardoor het maagzuur letterlijk uit je maag wordt gedrukt. En zo voelde dat bij mij ook echt. Ik droeg Maddox heel erg hoog en dat was op zulke momenten geen pretje. Nu kun je rekening houden met je voeding, maar tijdens de zwangerschap merkte ik daar vrij weinig verschil in. Normaal verdwijnt maagzuur direct zodra de baby geboren is. Het hoge gevoel is weg en dus heeft je maag weer prima de ruimte. Echter, bij mij was dit niet geval. Sterker nog: Maddox wordt bijna drie en ik heb nog steeds last van maagzuur.

Google vertelt me niet veel. Ik lees op een paar fora dat er meer mensen zijn die kampen met maagzuur na de bevalling maar echt goede artikelen heb ik er niet over gevonden. Ik ben er al eens voor bij de huisarts geweest en ook de longarts heeft me toen gemeld dat de maagklachten bij mij niet zijn verdwenen en dat dat soms zelfs de oorzaak kan zijn voor mijn benauwdheid. Ik let op mijn eten en helemaal ’s avonds. Ik heb ergere klachten na een vette hap of bijvoorbeeld een stukje chocola in de avond, maar ik kan ook gerust midden op de dag last van maagzuur krijgen na het eten van een boterham. Of zelfs even na mijn fles water. Ik denk dat mijn maag een enorm zwakke plek is geworden na de tweede zwangerschap en dat dat er niet beter op is geworden. Voor de zwangerschappen had ik hier totaal geen last van en tijdens de zwangerschap overviel het me een beetje. Inmiddels ben ik er, helaas, te bekend mee geworden.

Maalox is nog steeds mijn beste vriend. Ik heb een tijd Omeprazol via de huisarts gebruikt en dat was oké, maar ik sta toch met enige regelmaat bij de drogist om weer een verpakking Maalox aan te schaffen. Een pilletje voor het slapengaan en ik heb er geen last meer van. Ik denk dat het een kwaaltje is waar ik voor nu gewoon mee moet dealen. Het kan te maken hebben met stress maar zowel in mijn goede als in mijn slechte maanden heb ik er last van. Ook merk ik geen verschil tussen mijn ‘gezondere periodes’ en ietwat ongezonde weken, of tijdens het wekelijkse sporten en juist niet bewegen. Voor mijn zwangerschap van Maddox heb ik dit nog nooit gehad, ook niet toen ik wat zwaarder was. Inmiddels is het dus (voor nu?) iets geworden dat bij me hoort. Gelukkig is het niet heel hinderlijk en doet een pilletje wonderen. Alhoewel het misschien niet de bedoeling is dat ik jarenlang dit soort middelen gebruik, dus als ik weer naar de huisarts ga zal ik dit direct weer even voorleggen. Waarschijnlijk is die ene sluitspier tussen maag en slokdarm nooit meer helemaal goed gaan sluiten.

Ik ben wel benieuwd naar meer verhalen. Zijn er mensen die hier na de zwangerschap ook last van hebben gehouden?

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 Comments

 1. Lida
  13 februari 2020 / 06:06

  Ik heb het ook nog steeds na de zwangerschappen. Onderzoek in het ziekenhuis gaf aan dat ik een scheurtje in het middenrif heb. Ik kan niet zonder Omeprazol.

  • Shirley
   Auteur
   13 februari 2020 / 08:04

   Thanks voor je bericht!

 2. S
  13 februari 2020 / 06:37

  Hi , kan je het gevoel omschrijven? Ik heb wel extreem erg een zure en vieze smaak in mijn mond gehad. Wat ik wek echt geloof is dat als je eczeem, maagzuur en dergelijke hebt, je het beste langs een alternatieve arts kan gaan. Reguliere artsen plakken vaak pleisters op wonden. Net als met die pillen van Maddox en dat hij beter sliep. Vaak kan alternatieve geneeskunde wel echt helpen. Mijn dochter van 5 heeft eczeem en sinds ik zelf een dieet heb ontworpen (ben ook diëtiste en heb even wat eczeemresearch gedaan) verdwijnt de eczeem elke dag met 10%, BIZAR!! Daar hoef ik geen zalven voor, hoor. Ja, sheabutter.

  • Shirley
   Auteur
   13 februari 2020 / 08:04

   Daar zijn we inderdaad al geweest 🙂

 3. Linda
  13 februari 2020 / 07:11

  Jeps.. totdat ik 1.5 jaar melkvrij heb gegeten. Toen geen last. Met melk wel weer. Net als bij kinderen eigenlijk.

  • Shirley
   Auteur
   13 februari 2020 / 08:05

   Hmm, dankjewel!

   • Marly
    13 februari 2020 / 20:08

    Heel vervelend! Ik had het ook. 1 reiki behandeling gehad hiervoor en het was weg. Zou dit niet geloven als ik het zelf niet ondergaan heb. Maar het is echt.

 4. 13 februari 2020 / 07:15

  Hi meid! Onwijs vervelend he maagzuur! Ik weet niet of het bij mij sinds de zwangerschap is gebleven of dat ik dat daarvoor al had. Mijn dochter is bijna 9 dus de zwangerschap is al best lang terug. Maar omdat ik ook veel last had van mijn maag, maar ook niet altijd ben ik bij gaan houden wanneer dit is. Wat blijkt? Alleen in de week (soms 10 dagen vooraf) voor mijn menstruatie heb ik last van mijn maag. Vaak wel elke dag. En nadat ik dit ging uitzoeken bleek wel dat veel meer vrouwen dat dus ook hebben in de aanloop naar menstruatie. Heb je dat ook? Inmiddels weet ik ook welke dingen qua eten wel en niet werken. Ben niet zo’n fan van maagzuurremmers, dus probeer wel heel erg op mijn voeding te letten nu. Liefs en succes!

  • Shirley
   Auteur
   13 februari 2020 / 08:05

   Oh, dat ga ik eens uitzoeken. Dankjewel! Had het voor de zwangerschappen niet maar mijn menstruatie is nu ook anders dan daarvoor. Iets om in de gaten te houden.

 5. Karlijn
  13 februari 2020 / 07:48

  Ik kon er ook al niet veel over vinden. Mijn jongste is nu 4 maanden en ik heb er nog regelmatig last van. Dat had ik bij de eerste 2 niet, toen was het na de bevalling meteen over. Bij mij ook vooral na een vette hap of bij stress.

 6. Jaxx
  13 februari 2020 / 10:51

  Ik heb ook van de week zitten googlen, want ik heb het dus ook nog steeds! Iets minder dan hoogzwanger, maar word regelmatig snachts ‘ziek’ wakker van het maagzuur. Ook hier erger na een vette hap of afhaal (ik denk fetsin).
  Zat dus ook te denken of ik er even mee naar de huisarts wilde omdat ik er zelf weinig over kan vinden

 7. Anne
  13 februari 2020 / 16:34

  Ja, ik heb er ook veel last van! Na m’n 1e bevalling is het wel weggegaan, maar na m’n 2e bevalling (3,5 jaar geleden) is het gebleven. En inderdaad soms ook overdag, maar meestal in de avond. Als ik er last van heb, pak ik een glas melk of ik pak een pepermuntje, en dan zakt het wel weer, maar da’s iedere keer maar voor half uurtje en dan komt het weer terug.
  Ik ga denk ik binnenkort eens naar m’n homeopaat, kijken of die iets kan betekenen…

 8. P
  20 augustus 2020 / 06:54

  Ik heb er ook veel last van en heb een maagklepje dat niet goed sluit. Is dat bij jou niet onderzocht?
  Heb nu medicijnen en let er op mijn eten (via diëtist).

 9. johanna
  25 september 2020 / 08:58

  hallo,
  dit herken ik wel. ik heb 2 kids. bij de eerste kreeg ik maagzuur die na de zwangerschap weg is gegaan, maar bij de 2e is het gebleven.
  Slik al jaren omeprazol.
  Voor mijn kids had ik nooit last.
  Dus ja, ik herken het.
  Helaas.
  Groetjes, Johanna