(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Mijn eerste boek komt eraan!

Mijn eerste boek komt eraan!

Als iemand aan mij vraagt wat ik nog heel graag wil bereiken of doen in mijn leven, roep ik eigenlijk al sinds kleins af aan: ‘een boek schrijven!’ Ik was dan ook de laatste jaren best jaloers op collega-bloggers, die opeens met boeken op de markt kwamen. Maar ja, zo’n uitgeverij komt natuurlijk niet (in de meeste gevallen dan) opeens aanwaaien. Er is niet opeens een partij die zegt: ‘we willen dat jij je eerste boek gaat schrijven!’ Daar moet je vaak toch echt zelf wel mee aan de slag. Maar hoe graag ik het ook wilde al die jaren; het goede idee kwam maar niet bij me op. Er is al ontzettend veel geschreven en je moet maar net dat ene onderwerp te pakken krijgen waar een mooie uitgeverij iets in ziet.

Idee via Instagram

De afgelopen jaren zijn er altijd een paar onderwerpen de revue gepasseerd, maar bij niks had ik dat gevoel ‘dit is HET!’ Het staat nog steeds ergens op papier maar het voelde niet goed genoeg om hiermee naar een uitgeverij te stappen. Tot vorig jaar. Toen vroeg ik eens op Instagram of mensen met me mee wilden denken. Ik vond namelijk dat het mijn tijd werd om deze droom werkelijkheid te laten worden. Er kwamen een hoop leuke ideeën en een paar keer werd er iets genoemd waarbij ik dacht: ‘dit voelt zo goed. Dit ben ik. Dit MOET ik gaan doen’. Ik ben er eens rustig voor gaan zitten, heb toen in een paar weken het hele idee uitgewerkt en heb de stoute schoenen aan getrokken. Ik stuurde een mail naar Kosmos Uitgeverij, omdat ik dat een waanzinnig mooie partij vind. Niet veel later ontving ik een mail terug, of ik eens op gesprek wilde komen.

Gesprek

Eind vorig jaar zat ik met trillende handen in de auto richting Utrecht. Ik maakte een pitstop bij Starbucks langs de snelweg omdat ik hoognodig naar de wc moest vanwege de zenuwen en had een koffie nodig om mezelf een beetje op te peppen. Ik was onwijs zenuwachtig en dit voelde echt als ‘erop of eronder’. Precies op tijd reed ik de garage van de uitgeverij binnen en nam ik met kriebels in mijn buik plaats bij de receptie. Met de receptioniste praatte ik over mijn schoenen (thanks voor deze afleiding) en niet veel later werd ik opgehaald door degene met wie ik het gesprek zou hebben.

Het idee voorleggen

We raakten aan de praat over mijn werk, over de kinderen, over herkenbare situaties en niet veel later pakte ik mijn papieren erbij om mijn idee voor te leggen. Ik vertelde over hoe ik alles voor me zag, hoe ik alles wilde aanpakken, wilde onderbouwen, hoe ik het precies wilde schrijven en waarom dit idee zo goed bij me past en nodig is op de markt. Met een heel goed gevoel verliet ik anderhalf uur later het gebouw en belde ik Raymond. ‘Dit is goed gegaan. Het voelt goed en ik heb het idee dat ik mijn eerste boek ga schrijven met Kosmos!’

Ze gaan akkoord!

Weken gingen eroverheen. Ik wist dat de vrouw met wie ik het gesprek had vier weken daarna ‘pas’ het gesprek had om het idee te pitchen aan het team. Met de feestdagen ertussen had ik niet anders verwacht, maar erg goed voor de zenuwen was het niet. Toch kreeg ik in het nieuwe jaar eindelijk het goede nieuws: het idee vonden ze erg goed en ik mocht aan de slag. Ik krijg een boekcontract!

Onderhandelingen

Uiteindelijk is er vanaf dit moment ontzettend veel tijd en mailverkeer overheen gegaan. Er waren een aantal onderhandelingen en omdat ik te maken heb met een grote uitgeverij, ben ik natuurlijk niet de enige die contact zoekt. Maar toen mij in januari werd gevraagd wanneer ik de deadline wilde hebben, zette ik dit op 1 november 2019. Ik zou dan voldoende tijd hebben om te schrijven en vervolgens zou het boek rond maart 2020 in de winkels komen te liggen. Echter voelde ik me, naarmate de tijd verstreek, niet zeker over dit. Mijn studie moest opeens in 2019 worden afgerond en kinderen, studie, werk én een boek schrijven ging hem niet worden. Bovendien wil ik zo enorm genieten van dit proces waar ik al jaren van droom, dat ik niks wil overhaasten. Omdat mijn boekcontract nog niet officieel getekend was en we alleen via mail de overeenkomst hadden, stuurde ik een mail met daarin de vraag of de deadline verschoven kon worden. Want hoe groot deze droom ook is; ik vind mijn studie toch ook wel even heel belangrijk. Niet veel later ontving ik het bericht dat dit totaal geen probleem was. We verschoven alles en toen we terug kwamen van vakantie, lag daar mijn officiële boekcontract op de deurmat. Mijn eerste boek ligt vanaf 2020 in de winkels.

Later vertel ik meer

Over het onderwerp vertel ik later veel meer, maar ik kan vertellen dat het helemaal mij is en dat het zo ontzettend goed past, dat ik zeker weet dat ik iets moois ga afleveren. Het wordt non-fictie en in augustus ligt het in de winkels. Mijn deadline is 1 mei en dat vind ik heel fijn. Ik ga me de komende twee maanden focussen op mijn examen en daarna is het tijd om project boek te omarmen en vol met mijn droom aan de slag te gaan. Nu is het mijn tijd. Mijn eerste boek komt eraan!

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 Comments

 1. Elke
  22 augustus 2019 / 06:47

  Fantastisch! Het is je gegund! Ik kijk er naar uit wanneer het in de winkel ligt!

 2. 22 augustus 2019 / 08:07

  Yes eindelijk! Ik denk dat ik wel een vermoeden heb waarover het zal gaan, aan je enthousiasme te horen. Ik koop het sowieso! (of misschien even wachten tot het als e-book op Kobo komt :D)

 3. 22 augustus 2019 / 08:48

  Wat ontzettend tof van je dat je deze droom najagen. Ik wens je heel veel succes met het schrijven van het boek en uiteraard ben ik benieuwd naar je eerste boek.

 4. Adel
  22 augustus 2019 / 08:55

  Zo’n leuk nieuws! Goed dat je er je toch wat je tijd voor kan nemen. Succes met zowel je studie als je boek!

 5. 22 augustus 2019 / 09:15

  Nouuuuu…. ik dacht dat we nu wel zouden horen waar het over gaat.. ben zooo nieuwsgierig! Vind het echt enorm gaaf voor je. 2020 is jouw jaar!

  • Shirley
   Auteur
   22 augustus 2019 / 11:09

   Ik zou het echt al dolgraag willen vertellen maar wil eerst even wat sprongen maken zonder me te laten beïnvloeden. Even rustig een vliegende start en als ik al wat heb staan en zeker ben van de gehele opzet en het begin, dan ga ik het naar buiten brengen. Eerst even gefocust aan de slag! Plus, ik wil natuurlijk niet dat iemand met dit idee eerder aan de haal gaat en eerder gaat lanceren, haha. Het duurt namelijk nog even voordat ik aan de slag ga en het op de markt is 🙂

 6. Sarina
  22 augustus 2019 / 09:30

  Jaaa super gaaf! Echt onwijs leuk om naar uit te kijken.

  • Sabine
   22 augustus 2019 / 14:26

   IK WIL HET ONDERWERP WETEN! Haha, even serieus: zo ontzettend gaaf dit!

 7. Manouk
  22 augustus 2019 / 09:38

  Oh zo onwijs leuk! Als je boek uit is ga ik ‘m zeker aanschaffen. Ik kijk er naar uit.

 8. 22 augustus 2019 / 09:54

  zooo trots op je he muts 😀 kan niet wachten 😀

 9. Jessica
  22 augustus 2019 / 10:23

  Wauw geweldig!
  Ik heb respect voor je en zal dat zeker ook voor je boek hebben … ik hoop hem in Belgie ga kunnen vinden????
  Heel veel succes met schrijven x

  • Shirley
   Auteur
   22 augustus 2019 / 13:26

   Hij zal sowieso gewoon op bol.com verschijnen 🙂

 10. 22 augustus 2019 / 11:34

  Ik vind het zo zo leuk echt niet te doen. GO SHIRLEY! Als er een blogger is die een boek zou moeten schrijven, dan ben jij het. Dit is het moment, ik kan niet wachten! <3

 11. 22 augustus 2019 / 22:42

  Echt geweldig Shirley! Heel tof. Trots op jou!

 12. Marjolijn
  22 augustus 2019 / 23:08

  Spannend! Proficiat Shirley!

 13. 23 augustus 2019 / 07:34

  Wat super zeg, gefeliciteerd! Ik heb eerdere boeken van bloggers niet gekocht, maar die van jou straks zeker wel. Jij bent een van de weinigen die ook echt goed kan schrijven, dus komt zeker goed! Succes met schrijven!

 14. 23 augustus 2019 / 17:58

  Wauw geweldig! Dat je droom nu gewoon echt gaat uitkomen en echt compliment voor hoe je de dingen regelt! Hoop dat je daardoor inderdaad echt mag genieten van het proces.

 15. Eefje
  23 augustus 2019 / 22:26

  Gefeliciteerd!! Ben heel benieuwd naar je boek 🙂