(~215 B)
Een jaar Kobo Plus: hoe bevalt het nu?

Een jaar Kobo Plus: hoe bevalt het nu?

Een jaar geleden schreef ik over Kobo Plus, een abonnementsdienst waar je voor 9,99 euro iedere maand zoveel kunt lezen als je zelf wilt. Op dat moment gebruikte ik het net een maand en inmiddels maak ik al ruim een jaar gebruik van deze service. Het werkt heel simpel: je kijkt op Bol.com of direct op je e-reader naar de boeken, je klikt op ‘lees met Kobo Plus’ en het boek wordt direct op je e-reader gezet. Je kunt zoveel boeken downloaden als je zelf wilt. Heb je hem gelezen, dan verwijder je hem heel simpel net zoals al je andere boeken. Zet je je abonnement stop, dan worden alle Kobo Plus boeken ook van je e-reader af gehaald. Je kunt ze voor de rest ook niet doorsturen of iets dergelijks.

Overzicht via Bol.com

Ik gebruik de service áltijd via bol.com omdat ik dat fijn en overzichtelijk vind. Ik open de website, ga naar het kopje boeken, selecteer alle boeken via Kobo Plus en ga dan gewoon zoeken naar wat ik leuk vind. Soms is er ook een boek dat ik graag wil lezen en dan zoek ik hem op of ik balder door een bepaalde genre als ik naar iets specifieks op zoek ben. De ene keer kan ik hem zo downloaden omdat ‘ie beschikbaar is in Kobo Plus en soms doet het desbetreffende boek niet mee met deze service en moet je er gewoon voor betalen. Heb je boeken aangeklikt, dan synchroniseer je je e-reader en staan alle Kobo Plus boeken die je hebt gekozen op je e-reader. Klaar om gelezen te worden.

Tienduizenden boeken

Voordat ik Kobo Plus gebruikte kocht ik heel veel ebooks zelf. Ondanks dat e-boeken een stuk goedkoper zijn dan een papieren versie, betaal je toch nog steeds al gauw 10 a 12 euro voor een nieuw e-book. Als je je bedenkt dat een Kobo Plus abonnement 9,99 euro per maand kost, heb je de service er dus al uit na het lezen van een boek. Of na het lezen van twee iets goedkopere boeken. Je hoeft dus geen mega grote lezer te zijn om al te profiteren van deze service. Er staan tienduizenden boeken online dus ik weet zeker dat er voor ieder wat wils tussen staat. Van thriller tot erotische romans en van chicklits tot boeken over mindfulness. Het aanbod wordt steeds beter en regelmatig verschijnen er heel nieuwe boeken via Kobo Plus. En is een nieuw boek nog niet beschikbaar via Kobo Plus, dan loont het soms om even te wachten. Zo kocht ik het e-book over Anne Faber voor 12,99 en een week daarna was ‘ie ‘gratis’ beschikbaar via Kobo Plus. Niet alle boeken verschijnen erop, maar dan kun je altijd nog een los boek aanschaffen.

Tientje per maand

Inmiddels betaal ik dus al ruim een jaar een tientje per maand en ik kan wel zeggen: ik kan niet meer zonder. Ik lees veel meer boeken dan voorheen en vind het heerlijk om af en toe door de online bibliotheek van Kobo Plus te scrollen om te zien wat er zoal verkrijgbaar is. Je hoeft het alleen maar aan te klikken, je e-reader te synchroniseren en je hebt voldoende leesvoer voor de komende tijd. Het was eigenlijk niet de bedoeling toen ik voor deze dienst koos, maar nog steeds koop ik af en toe een boek zelf. Sommige uitgeverijen kiezen ervoor om een bepaald boek niet via deze dienst aan te bieden en als ik deze dan toch graag wil lezen, vind ik het prima om hiervoor te betalen. Echter wacht ik dus soms ook even, omdat het iets later nog wel beschikbaar kan zijn. Ik wil momenteel graag het boek van Janne Schuijn lezen en zie dat ‘ie als e-book nog 12,99 kost. Hij is wel al via Kobo Plus als luisterboek verkrijgbaar. Ik wacht nog heel even in de hoop dat ‘ie ook als e-book beschikbaar komt en anders ga ik hem hoogstwaarschijnlijk gewoon aanschaffen. Zo probeer ik een beetje de keuze te maken.

Nieuwe genres ontdekken

Al met al ben ik nog steeds groot fan en gebruik ik deze dienst heel regelmatig. Als je twee boeken per maand leest ben je al voordeliger uit en ik vind het heerlijk dat ik op deze manier ook weer nieuwe genres en schrijvers ontdek. Zo was ik vooral heel erg fan van non-fictie en lees ik nu veel vaker fictie. Ik las eigenlijk alleen chicklits als het om fictie ging en inmiddels heb ik al een paar mooie romans en thrillers aan mijn leeslijst toegevoegd. Het is heel simpel want ‘zonder ervoor te betalen’, kun je gemakkelijk boeken op je e-reader zetten. Vind je het niks, dan verwijder je het weer. Geen man overboord, want je hebt geen 12 euro voor een boek betaald. Op deze manier probeer ik veel meer uit en lees ik opeens ook veel vaker.

Het gemak

Niet alleen de prijs, maar ook zeker het gemak zorgt ervoor dat ik deze abonnementsdienst nog steeds met heel veel plezier gebruik. Daar betaal ik graag 9,99 euro voor. Inmiddels is de dienst uitgebreid met luisterboeken. Wil je gebruik maken van zowel e-books als van luisterboeken, dan betaal je 12,99 euro per maand. Voor alleen de digitale boeken betaal je 9,99 euro en voor alleen de luisterboeken betaal je 8,99 euro. Aan jou de keuze. De luisterboeken kun je gemakkelijk beluisteren via de Kobo app op je telefoon op tablet, dat lukt niet op een e-reader. Enne, de eerste maand is gratis. Zo ben ik ook begonnen, haha.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties

 1. Jaya
  21 augustus 2019 / 08:13

  Ik heb nu 2 maanden de kobo plus en ik lees de boeken op de ipad. Ik ben helemaal fan van kobo plus. Hiervoor had ik een abonnement op de bibliotheek en dan had ik elke keer de stress dat ik de boeken op tijd moes terugbrengen en dat heb ik nu niet meer. Ik heb niet meer de stress om de boeken die al uitgeleend zijn, maar kan meteen een boek lezen.

 2. Jennifer
  21 augustus 2019 / 09:32

  Helemaal mee eens, ik ben dik fan!! Op vakantie, de een na laatste dag gelukkig, ging m’n e reader kapot. Ik kon wel janken. Drie jaar intensief gebruikt….. toen ik thuiskwam, lag er al een nieuwe op me te wachten De laatste dag en in het vliegtuig heb ik via de Kobo app op m’n telefoon gelezen. Voldoende keuze wat mij betreft in het aanbod en anders koop ik inderdaad af en toe een boek.

 3. 21 augustus 2019 / 09:49

  het lijkt een fijn ding, maar zoals je weet lees ik niet en als ik eens een boek lees, lees ik die op mijn iPad

 4. 21 augustus 2019 / 09:58

  Leuk om te lezen, en klinkt als een goede deal. Ik heb het echt geprobeerd maar kan niet wennen aan E-books, ik blijf toch verknocht aan fysieke boeken. Een abonnement bij de bieb kost mij 35 euro per jaar, dus uiteindelijk is dat ook nog steeds goedkoper, al moet ik natuurlijk wel langer wachten tot de nieuwe boeken er zijn en al moet ik er soms voor naar een andere vestiging fietsen.

 5. Cath
  21 augustus 2019 / 10:43

  Het enige wat mij tegenhoudt om nu al een Kobo plus abonnement te nemen is dat ik nog zo achterlijk veel boeken heb liggen die ik moet lezen. Ik ga proberen dat stapeltje eerst wat kleiner te maken.

 6. Ingrid
  21 augustus 2019 / 18:50

  Ik lees zoveel meer nu ik kobo plus heb! Ik zoek ze uit via de kobo app op mijn mobiel en lees ze meestal via mijn kobo. Echt het geld wel waard zon abonnement. En de boeken zijn altijd goed leesbaar, in tegenstelling tot sommige illegale gratis ebooks.

 7. Sanne
  23 augustus 2019 / 16:04

  Deze review komt voor mij precies op het goede moment! Ik ga vandaag mijn eerste Kobo e-reader bestellen, en neem hier ook Kobo Plus bij. Mijn laatste beetje twijfel is hierdoor weggenomen.
  Ik las vroeger altijd graag, maar lees nu alleen maar artikelen online en soms een magazine. Boeken lees ik eigenlijk alleen op vakantie. Ik heb het voornemen om weer vaker te gaan lezen, en denk dat dit veel makkelijker is met een e-reader. Zodra ik hem heb ga ik meten lekker door de bibliotheek struinen. Ik ben erg benieuwd.

 8. Ins Sofie
  26 augustus 2020 / 11:26

  Net koboplus stopgezet.
  Prima voor chicklit en thrillers maar niet voor de boeken die ik graag lees.
  Ben denk ik te oud.
  Mensen die bang zijn voor boete in de bieb kan ik de online bibliotheek aanraden. Daar vervallen de boek na 3 weken vanzelf

Secured By miniOrange