(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Mamadag

Mamadag

Toen ik zwanger was van Skyler had ik de meest mooie plannen in mijn hoofd. Ik werk voor mezelf en ben gewoon thuis. Dat is toch fantastisch te combineren met een baby? Na de bevalling was ik daar dan ook heilig van overtuigd en ging ik aan de slag. Over deze periode heb ik al heel wat woorden vuil gemaakt. Het werkte namelijk niet. Hoe mooi het in je hoofd ook klinkt en hoe fantastisch dat droomplaatje er ook uit ziet; in het echt viel het vies tegen. Werken met een baby om je heen is gewoon niet optimaal. Vooral niet als je alles tegelijk wil doen en daardoor nergens je volle aandacht voor hebt. Na negen maanden was het genoeg en besloten we te kiezen voor het kinderdagverblijf. Ik werkte met een planning en dat ging al een stuk beter! Op dagen dat Skyler thuis was werkte ik een klein beetje, voornamelijk als hij sliep, en de kinderdagverblijfdagen waren voor mij de dagen om sprongen te maken. Bovendien komt mijn moeder nog steeds gezellig iedere vrijdag en is dat ook een dag voor mij om de sites aan kant te krijgen voor het weekend. Dit ging allemaal lange tijd goed. Maar het middagslaapje is nu verdwenen op een enkele keer na en door me niet zo goed te houden aan mijn zelfgemaakte planning, zat ik weer regelmatig op woensdag en donderdag wat uurtjes achter de computer. Zeg maar gerust héél wat uurtjes, op een enkel uitje met Skyler na om het te compenseren. En om te zorgen dat ik niet weer in mijn oude patroon val, ga ik het nu weer omgooien. Ik las een heuse ‘mamadag’ in. Oftewel: een doordeweekse vrije dag waarop ik alleen maar moeder ben en het werk moet wachten. Best lastig voor iemand die eigenlijk altijd wel met haar werk bezig is en dat maar moeilijk los kan laten.

Tijdens onze vakantie naar Bali heb ik goed nagedacht over wat ik wil. Ik vind mijn sites nog steeds fantastisch, maar merk ook dat ik er af en toe, of zeg maar gerust heel vaak, gestrest van raak. Het gaat namelijk altijd door. Ik leg de lat hoog voor mezelf, wil iedere dag artikelen schrijven en zorgen dat niks stil komt te liggen. Op Styleguide dagelijks twee artikelen, op Mommyhood het liefst iedere dag één. Het is prima te doen hoor, mits je niet in huis bent met een peuter. Een peuter die ook de nodige aandacht vraagt en die ik simpel gezegd ook veel meer aandacht wil geven. Meer dan wat ik nu doe. Omdat ik in die luxe positie ben om beslissingen voor mezelf te kunnen maken, hak ik de knoop door en is de woensdag voor Skyler. Ik werk alleen als hij besluit toe te geven aan zijn middagslaapje of ’s avonds. Maar overdag staat alles in het teken van mijn kind. Op woensdag of donderdag doe ik vaak al iets leuks met Skyler, binnen of buiten, maar na zo’n activiteit ben ik toch al gauw weer achter mijn computer te vinden. Dat moet maar eens over zijn.

Dit houdt in dat er hier en daar wat aangepast moet worden in mijn planning. Op maandag ben ik nu sowieso altijd thuis om aan de sites te werken en ook op vrijdag zou ik wat meer moeten doen. Op dinsdag ben ik vaak nog wel naar een afspraak, maar ik hoop deze dag grotendeels ook achter de computer door te brengen. Niet zo heel vaak meer naar Amsterdam, waar ik toch al gauw vier uur mee verlies. Tenzij het echt een leuk evenement is waar ik iets mee kan doen voor één van de blogs. Op donderdag is Skyler gewoon thuis en kan ik niet de hele dag werken, maar af en toe een artikel schrijven en wat mails beantwoorden moet lukken. Skyler kan immers ook zelf spelen. Ik merk de laatste tijd al dat ik liever in het weekend wat meer doe als Raymond thuis is zodat ik doordeweeks wat vaker iets leuks met Skyler kan gaan doen. Hetzelfde geldt voor de avonden. Helaas slaapt Skyler weer heel erg slecht en duurt het ’s avonds enorm lang voordat hij zijn ogen sluit. Om 22:00 uur heb ik geen zin meer om aan de slag te gaan. Het wordt weer even passen en meten, net zoals ik vorig jaar ook deed. Uiteindelijk leverde dat een goede planning op en dat zal nu weer nodig zijn om dit in goede banen te kunnen leiden. Gelukkig ben ik zelf ook ietsje makkelijker geworden en staat er op Styleguide soms maar één artikel online in plaats van twee. Op Mommyhood wil het nog weleens wisselen. De ene dag zal er één artikel online staan; op andere dagen twee kleinere. Heel soms niks, maar dat wil ik zoveel mogelijk voorkomen. Het is en blijft nog steeds mijn werk dus aan mij de taak om dat gewoon zo netjes mogelijk te houden. Maar niet (meer) ten koste van mijn kind.

Morgen is mijn allereerste officiële ‘mamadag’, zoals ik hem nu maar even noem. Voor de één lijkt het iets heel makkelijks en iets doodnormaals; voor mij is het toch weer even een stukje meer loslaten en aanpassen. Het liefst doe ik namelijk alles tegelijk, mijn werk en het moederen. Maar dat werkt gewoon niet, dat heb ik de afgelopen 2.5 jaar al vaker ontdekt. Als je buitenshuis een paar dagen werkt en een dag vrij bent, ben je ook daadwerkelijk vrij. Voor mij is het een gewoonte om alle dagen te gebruiken om aan de slag te gaan. Maar het idee dat Skyler straks groter is, dagelijks naar school gaat en ik mijn kansen niet heb gepakt vind ik helemaal niet leuk. Ik wil niet dat Skyler me gaat herinneren als een moeder die altijd of vaak achter de computer zat om te werken. Hij moet leren dat het nodig is omdat geld helaas niet aan komt waaien, maar ik wil, als thuiswerkmoeder, toch ook mijn dagen nu gaan pakken om écht die leuke dingen te plannen. Ik heb namelijk die kans. Ik hoef hem alleen maar te pakken en mezelf een dag vrij te gunnen om in te vullen met Skyler.

Als het weer meewerkt gaan we morgen gezellig naar Artis, dieren kijken, spelen in de speeltuin en lunchen samen. Ik kan nu al niet wachten. Het zal écht even wennen worden om niet de computer aan te zetten voor dat artikel, om niet de mails te checken, om niet éven snel iets te doen voordat we vertrekken. Maar toen ik gisteren onze buurvrouw op haar vrije dag met haar dochter zag lopen, ze alle tijd van de wereld leken te hebben, gezellig aan het wandelen waren naar de eendjes en ik ze zo enorm zag genieten, dacht ik: dat wil ik ook. Een echte vrije dag. Om er optimaal voor mijn kind te zijn, zonder het gehaaste gevoel dat er nog werk ligt. Dat werk wacht wel even. Mijn kind en zijn bizarre groeispurten niet. Ik zet vast een dikke kruis door de komende woensdagen heen.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Comments

 1. 10 mei 2016 / 13:11

  Groot gelijk! Ik doe dit sinds een jaar ook en ondanks dat het de eerste twee weken wennen was, nu leef ik echt toe naar die dag. Andere dagen probeer ik ook op pad te gaan en voldoende aandacht aan mijn dochter te besteden, maar dan moet het werk net als bij jou toch ook even tussendoor. Dus die ene dag in de week is heilig. Zo heilig zelfs, dat ik tegenwoordig zelfs mijn telefoon thuis laat. Het wordt nog eens iets met mij 😉

  • Shirley
   Auteur
   10 mei 2016 / 13:17

   Ja, we gaan er nu ook zeker op uit tussen het werken door. Maar inderdaad een dag alleen met Skyler lijkt me heerlijk. Jij bent heel goed bezig! 😉

 2. 10 mei 2016 / 14:19

  Erg dapper dat je deze keuze maakt. Ik merk zelf, en dan werk ik maar 3 dagen per week, dat ik op de vrije dag de aandacht aan mijn kind alsnog kan vergeten doordat ik dan weer te druk ben met allerlei anderen dingen (huishouden ed). Nu het mooier weer is trek ik er wel sneller op uit om te genieten van onze tijd samen. Heerlijk, maar mag nog wel vaker!

  Geniet van je mamadag morgen! 🙂

 3. Sandra
  10 mei 2016 / 16:04

  Ik reageer eigenlijk nooit maar wilde je zeggen dat ik het een goed idee vind van je. Skyler wordt ouder, en dan is het toch logisch dat je wat gaat schuiven met jouw werktijden? Ik heb zelf een blog gehad en weet hoe verleidelijk het is om elke dag met je blog bezig te zijn omdat het je veel energie geeft maar aan de andere kant is het ook fijn om 1 dag in de week niet met je blog bezig te zijn, vaak werkt het verhelderend. Alvast veel plezier morgen!

 4. 10 mei 2016 / 16:21

  Wat een goede keuze en stoer dat je de stap durft te zetten! Ik zeg, ondanks dat het heel makkelijk klinkt, maar laat het één dagje los (24 uurtjes) en geniet ten volste van Skyler (wat je anders ook zeker doet). Een hele fijne dag gewenst morgen in Artis!

 5. 10 mei 2016 / 19:44

  Ik was ook thuiswerkende moeder en vond het soms ook behoorlijk lastig. Mijn meisje is net een jaar naar school en dat is echt heerlijk, drie dagen tot half vier werken, ’s avonds weer tijd voor hobby’s. En goed dat je een mamadag neemt, je moet inderdaad oppassen dat je niet alles wilt doen en nergens (werk en moederschap) genoeg voldoening uit haalt, omdat je altijd haast hebt.

 6. 10 mei 2016 / 20:10

  Wat een goede keuze en ook heel sterke reflectie op jezelf. Dat klinkt als een ideaal plan. Ik kan zelf niet werken met de 2 kindjes om me heen en Lana doet vrijwel nooit meer middagdutjes dus ik heb enkel de gastouderdag om te werken en de avonden / soms weekend of wanneer mijn ouders een weekendje bij springen. Ik merk dat vooruit werken en veel plannen veel rust geeft waardoor ik doordeweeks overdag lekker kan moederen en er voor ze kan zijn, en de andere momenten efficienter werk, maar het blijft weleens puzzelen hoor.

 7. 10 mei 2016 / 20:29

  Wat goed van jou dat je die knoop hebt doorgehakt! Ik weer zeker dat je er geen spijt van zult krijgen. Hier is het soms ook een heel gedoe met werk buiten de deur, een studie thuis én mijn blog die dan wel niet mijn werk is, maar ik wel netjes bij wil houden. Ik neem de donderdag nu meestal om Lise extra aandacht te geven, maar misschien is het nog niet eens zo’n gek idee om er het stempel ‘mamadag’ op te plakken 🙂 Veel plezier morgen in Artis!!