Maddox is 11 maanden

Maddox is 11 maanden

Gisteren was het 26 maart, de dag dat Maddox 11 maanden was. Ik kan me precies een jaar geleden nog goed herinneren. Ik was op dat moment 36 weken en 4 dagen zwanger. Niet heel speciaal voor sommigen maar voor mij wel; het was namelijk het termijn dat Skyler ter wereld kwam. Bij Skyler riep ik altijd dat hij eerder geboren zou worden en bij Maddox was dat niet heel anders. Skyler had inderdaad een beetje haast; Maddox vond het veel te lekker bij me en lag met 41 weken na een helpend handje van de verloskundige in mijn armen. Time flies when you are having fun! En ondanks dat het helaas niet altijd fun is, is het wel weer heerlijk om dit mee te maken en te genieten van onze kleine kabouter.

Streken

Maddox is 11 maanden en ondanks dat hij niet het lichaam heeft van een bijna dreumes, lopen zijn koppie en zijn streken wel gelijk met dit termijn. Maddox ontdekt de wereld en zodra hij iets wil doen wat niet mag, begint hij al nee te schudden met zijn hoofd voordat ik iets heb gezegd. Hij kijkt me dan ondeugend aan, schudt nee en doet het vervolgens, lachend, toch. Zijn uitdrukking is op dat moment zo ontzettend grappig, dat ik het maar moeilijk vind om bij mijn standpunt te blijven.

Eenkennigheid

Wat ook heel erg bij dit termijn hoort en wat we bij Maddox ook merken, is dat de eenkennigheid begint. Hij wil heel erg bij mij blijven en als ik even naar de badkamer loop en hij me niet ziet, gaat ‘ie huilen. Of Raymond er nu is of mijn moeder; mama moet en zou in het zicht blijven. Het hoort er allemaal bij en gelukkig is het allemaal te overzien en neemt het geen drastische vormen aan. Ik ben in ieder geval wel blij dat hij al een paar maanden op het kinderdagverblijf zit. Toevallig moest ‘ie gisteren heel even huilen toen ik wegging, maar over het algemeen heeft ‘ie totaal geen oog meer voor me als hij de kinderen en de leidsters ziet. Heel fijn, want Skyler begon met tien maanden en heeft echt wel een tijd nodig gehad om ’s ochtends goed op te starten zonder mij. Daar hebben we nu eigenlijk geen last van en dat is toch erg prettig met wegbrengen.

Ontwikkeling

Over het algemeen doet Maddox het heel erg goed. Hij zit stevig, kan goed staan, heeft acht tanden, loopt langs de tafel en laat zichzelf soms al los om los te staan. Echt superleuk! Daarnaast hebben we dit weekend de loopkar naar beneden gehaald en ging hij direct achter de kar stappen. De grootste lol had ‘ie en er ging weer een heel nieuwe wereld voor hem open. Voor de rest kan hij, net als Skyler, heel goed zelf spelen en is ‘ie helemaal dol op zijn houten blokken. Hij kruipt heel snel, houdt de hele dag zijn grote broer in de gaten en komt me vaak opzoeken om even te knuffelen. Je merkt dat ‘ie af en toe een rustmoment zoekt en naast het slapen overdag, is dat dan bij mij op schoot.

IMG_9402

Die avonden en nachten…

Over slapen gesproken. Daar zien we helaas nog geen verbetering in. Overdag gaat het goed en slaapt Maddox nog twee keer; zo rond 10 uur en rond half 3. Vaak is dat anderhalf uur, maar de afgelopen weken is het ook weleens twee uur óf juist maar drie kwartier tot een uur. Het is allemaal prima en hij geeft zelf aan hoeveel hij op dat moment nodig heeft. ’s Avonds gaat Maddox dan rond 19:00 uur naar bed en de volgende dag is hij rond 07:00 uur wakker. In de avond moet ik een paar keer naar hem toe en ’s nachts ook nog wel zeker minimaal twee keer. Hij krijgt ook nog een fles ’s nachts. Als hij rond 00:00 uur wakker wordt geef ik hem die en als ik mazzel heb is hij rustig tot een uur of vijf. Het kan ook voorkomen dat ‘ie rond 02:00 uur of 03:00 uur de fles wil. Ik geef hem vaak als hij wakker wordt. Ik ben me ervan bewust dat een kindje van 11 maanden niet meer echt deze nachtvoeding nodig heeft maar omdat Maddox daarna weer heerlijk in slaap valt én nog steeds te licht is, geven we hem toch maar.

Eten

Qua eten en krampen gaan we weer de goede kant op. Als hij de fles aan het begin van de nacht heeft gehad krijgt hij ’s ochtends ook nog een fles. Als dat pas rond 05:00 uur is (omdat ‘ie later wakker is omdat hij er twee wil omdat hij de helft laat staan, wat ook nog regelmatig gebeurt), begint de dag om 09:00 uur met fruit. Eerder hoeft hij niks. Ik hoop dat de fles snel gaat vervallen zodat we de dag lekker kunnen starten met een boterham. Hij gaat om 10:00 uur weer naar bed met een fles en ’s middags eet hij een broodje. Tussendoor eet hij regelmatig een cracker, rijstwafel of bijvoorbeeld een koekje. ’s Middags gaat hij ook weer naar bed met een fles (calorieën pompen, haha) en dan rond 17:00 uur krijgt hij zijn warme eten. Zoals je ziet hebben we dat naar eind van de middag verplaatst, in de hoop dat ‘ie dan beter gevuld is en de fles ’s nachts dan niet meer nodig heeft. Helaas is dat voor nu niet het geval en merken we nog geen verschil met de dagen dat hij naar het kinderdagverblijf gaat en ’s middags warm eet. We sluiten de dag af om 19:00 uur met weer een fles om de nacht in te gaan.

Calorieën proppen

Qua schema is er de afgelopen weken niks veranderd en Maddox doet het hier heel erg goed op. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat lang niet alles op gaat. ’s Ochtends zijn fruit meestal wel, ’s middags zijn boterham ook wel redelijk, maar de flessen gaan niet leeg en het avondeten is momenteel ook een gevecht. Iedere hap telt en dus doen we zoveel mogelijk ons best om hem op andere manieren te voeden. Tussendoortjes, appelmoes (hij houdt van appelmoes, haha), iets dikker boter op zijn brood en extra schepjes poedermelk door zijn fles. Want hij doet het dan wel goed; zijn gewicht blijft nog steeds een dingetje en hij raakt regelmatig de onsjes die we eraan hebben gekregen weer kwijt.

Na de buisjes en het virus

Na de buisjes kenden we een rommelige periode maar na de onderzoeken en het gesprek met de kinderarts kunnen we er vrij zeker van zijn dat het inderdaad om een virus ging. Maddox knapt steeds een beetje beter op en we zien langzaam weer de oude Maddox verschijnen. De stuiterkabouter, de vrolijkerd die iedere ochtend weer blij is om de dag te starten. Maar doordat hij weer fanatieker en energieker wordt, is het wel handig dat ‘ie beter en meer gaat eten om de verhoudingen goed te houden. De -2-groeicurve is niet erg; afvallen en eronder duiken is niet de bedoeling. Hij was 8.5 kilo en momenteel weer 8 kilo. Laten we hopen dat we heel snel richting de 9 gaan. Dat is momenteel het enige wat me zorgen baart. En de slapeloze nachten zijn killing, maar met Skyler in het achterhoofd kunnen we wel stellen dat we daar ervaring mee hebben en absoluut geen slapers baren. In ieder geval een positief dingetje: Skyler kon alleen maar slapen in de kinderwagen of bij ons en Maddox hecht veel waarde aan zijn eigen bed. Overdag slaapt hij prima in zijn eigen bed en ook ’s nachts ligt hij 90% van de tijd in zijn eigen kamer. Bij ons wordt hij zelfs onrustiger.

Ik ga er een eind aan breien. Elf maanden alweer, nog maar een maandje en we hebben de eerste verjaardag. De uitnodigingen zijn de deur uit en ik ga eerdaags taart bestellen. Tijd om van onze baby een dreumes te maken!

1

Share:

9 Reacties

 1. Lot
  27 maart 2018 / 06:20

  Zo herkenbaar: er zo veel mogelijk calorieën in zien te krijgen. Mijn zoontje is wel onder de -2.5 en zit op dit moment niet eens meer in de curve.
  Fijn dat het de goede kant op gaat met de krampen. Wat is het toch een plaatje om te zien. Die lach!

  • Shirley
   Auteur
   27 maart 2018 / 06:39

   Heel veel succes! Wat vervelend X

 2. Caro
  27 maart 2018 / 07:59

  Leuk om te lezen.
  Onze kleine man is bijna 11 maanden en 8,5e kilo. Ook -2 onder het gemiddelde. Hij heeft 4 maanden stil gestaan in groei. Toen kregen we het advies fors te minderen met flessen. Ik werd daar een beetje boos om omdat hij al zo licht was maar ze kon me uitleggen dat ze op een gegeven moment niet zoveel bouwstoffen meer uit de melk halen en juist wel uit vaste voeding. Dus we hebben het geprobeerd en serieus, het lijntje begon weer te stijgen. Nog wel onder het gemiddelde maar er zit weer groei in. Nu eet hij zijn vaste voeding super. Hij krijgt nu maximaal 12 schepjes per dag. Heel tegenstrijdig gevoel maar hij doet het er super op.
  Succes met jullie zoektocht naar wat het beste werkt voor Maddox. Gelukkig is hij wel weer wat beter in z’n velletje.

  • Shirley
   Auteur
   27 maart 2018 / 08:06

   Thanks! Wat een verschillende adviezen dan want hier mag ik lekker een extra fles maken. Ga het toch even onthouden om het misschien eens toe te voegen 🙂

 3. 27 maart 2018 / 08:38

  aaah mijn grote vriendje bijna alweer een jaar!! en ja proppen die handel maar ja dat gaat niet altijd zo makkelijk he. knuffel voor ze mop xx

 4. 27 maart 2018 / 10:44

  Die eenkennigheid, het neen schudden… welkom in de dreumespuberteit! Ik schreef er net ook een artikel over 🙂 Leuke maar ook heel vermoeiende periode voor mama.

 5. Quirijn
  27 maart 2018 / 19:41

  Hier ook een kindje dat altijd onder de -2,5 hing, hij is rond de leeftijd van een jaar zelfs een tijd opgenomen geweest vanwege ernstige ondervoeding. Wij mochten van de diëtist overigens helemaal geen dingen geven als een rijstwafel of cracker. Zonde van de ruimte die het inneemt, omdat het veel te weinig calorieën bevat. Wij hebben anderhalf jaar lang verrijkt eten gegeven, en moesten heel bewust nadenken over iedere hap die onze zoon binnenkreeg. Dus overal de meest rijke variant van geven, en aan alles extra calorieën toevoegen, alle boterhammen driedubbel beleggen, overal vet aan toevoegen (boter, jus, avocado, pindakaas), en minderen met de flesvoeding (Neocate). Vanwege een soja en koemelkeiwit allergie was dit overigens niet altijd makkelijk, maar het heeft een tweede opname wel kunnen voorkomen.

  • Shirley
   Auteur
   28 maart 2018 / 07:59

   Dankjewel, hier kan ik zeker wat mee! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.