Mijn kinderen & slapen (dekbed in een ledikant?)

Mijn kinderen & slapen (dekbed in een ledikant?)

Nog steeds wekelijks krijg ik de vraag hoe het nu gaat met slapen. Slaapt Skyler nu eindelijk door? Hoe zit het met Maddox’ slaapgedrag? Heeft Maddox een slaapzak? Wat voor dekentje ligt er in Maddox’ bed? Wat voor bed heeft Skyler? Hoe gaat het met de nachtangst van Skyler? En aangezien ik werkelijk een boek vol kan schrijven over slapen en kinderen, ga ik vandaag weer eens alles op een rijtje zetten. We treffen het niet echt met slapende kinderen, maar ik moet wel zeggen (heel voorzichtig), dat we op dit moment redelijk de goede kant op gaan.

2018-12-14 13.07.45

Skyler

Over Skyler kan ik kort zijn; hij slaapt door. Sinds hij drie jaar is en in een peuterbed slaapt, gaat het heel erg goed. Hij ligt heerlijk in een klein bed met eenpersoonsdekbed te slapen en eigenlijk hoor je hem niet meer. Tenzij de nachtangst begint. Hij kan soms opeens schreeuwend wakker worden en dan is er niet tot hem door te dringen. Gelukkig hebben we dat de laatste tijd heel erg goed onder controle door hem geen iPad meer te laten kijken vanaf het avondeten, door goed de dag door te spreken en door het vooral heel erg rustig te houden.

De november- en nu de decembermaand zijn wel even lastig. Skyler werd begin november 5, we vierden zijn verjaardag, hij had zijn allereerste partijtje, Sinterklaas kwam halverwege november al het land binnen en het aftellen naar Pakjesavond was voor hem heel erg spannend. Vorig jaar was het interessant; dit jaar leefde het extreem. Zowel op school als thuis werd de spanning opgebouwd en dat resulteerde wel in heel veel geschreeuw ’s avonds. Gelukkig is de rust nu weer terug en omdat we vrijwel niks aan Kerst doen, zijn er ook geen spanningen meer. Skyler slaapt weer rustiger en we hebben hem al even niet meer gehoord. Heel fijn!

Skyler heeft dus drie jaar lang niet doorgeslapen maar is nu wel echt een heel goede slaper. Hij gaat rond 19:00 uur naar bed en wordt de volgende ochtend rond 07:00 uur weer wakker. In het weekend is hij ook altijd wel rond dat tijdstip wakker, maar dat komt omdat hij in het weekend ook gewoon om 19:00 uur naar bed moet. Er zijn uitzonderingen zoals avondjes dat hij echt heel druk Lego aan het bouwen is en het opeens 19:30 uur wordt, maar dat is prima. Over het algemeen hebben we een perfect ritme met hem te pakken en daar houden we ons ook goed aan. Zolang het overdag rustig verloopt zonder spanningen, kunnen we hem rustig naar bed brengen en slaapt hij gewoon.

2018-12-14 08.54.09 2018-12-14 08.54.23 2018-12-14 08.54.29

Het dekbedovertrek van Skyler is van Nappiez, het eigen merk van Koalabedding waar je terecht kunt voor beddengoed voor dreumesen, peuters en oudere kinderen. Van hoofdkussens tot (vierseizoenen) dekbedden en van hoeslakens tot dekbedovertrekken. Het is fijn dat ze verschillende maten verkopen. Skyler heeft een eenpersoonsdekbed in zijn peuterbed en dat is nooit lastig verkrijgbaar, maar voor peuterformaat en zelfs ledikantformaat moet je toch iets verder zoeken. En dat ledikantformaat, dat heeft Maddox in bed. Ook verkopen ze waterdichte moltons en dat vind ik erg prettig om onder het hoeslaken te hebben nu Skyler bezig is met zindelijk worden ’s nachts. Ook voor Maddox heb ik die trouwens, want zijn luier wil nog weleens lekken met de flessen die hij drinkt.

Maddox

Maddox volgt het patroon van zijn broer en vindt doorslapen op deze leeftijd (hij is bijna 20 maanden) niet belangrijk. Wél moet ik zeggen dat we bij Maddox duidelijke redenen zien waardoor hij niet de nacht doorkomt. Was het bij Skyler nog gissen; is het bij Maddox vaak verkoudheid, oorpijn, hoesten, jeuk of honger. En dan is het evengoed heel erg zwaar om je bed uit te moeten, maar weet je in ieder geval waarvoor je het doet. We hebben inmiddels druppels tegen de jeuk die hem echt heel erg helpen. Zolang hij die krijgt gaat het beter. Bovendien slaapt hij in een speciaal pakje, waardoor het niet te warm en te broeierig wordt voor hem.

Tot vorige week hebben we nachten gehad waarin hij ieder uur wel wakker was. We konden het in eerste instantie niet verklaren, maar na een paar dagen zagen we kiezen tevoorschijn komen. In dat geval zijn slapeloze nachten natuurlijk wel te verklaren want veel meer kinderen zullen hier last van hebben. Momenteel zitten we in iets rustiger vaarwater. Het eczeem is relatief goed onder controle, de tanden zijn weer even rustig, de verkoudheid valt mee en we mogen de flessen melk weer iets ophogen vanwege zijn te lichte gewicht. Resultaat: we hoeven er slechts één – of soms twee- keer uit ’s nachts en dat voelt voor ons eigenlijk hetzelfde als doorslapen.

Maddox gaat rond 18:30 uur naar bed met een fles en slaapt in een ledikant. Ik krijg enorm veel vragen wat we precies in zijn bed hebben liggen en dat is een speciaal babykussen van P-Health én een ledikant dekbed. Maddox wil niet in een slaapzak (behalve op de crèche want daar doen de kinderen opeens alles anders dan thuis…) en een klein dekentje was niet genoeg. Mijn moeder kwam toen eens met een ledikant dekbed aan en dat was echt een uitkomst. Maddox kruipt er heerlijk onder, maar kan hem ook zelf van zich af gooien als hij het te warm heeft. Soms kom ik ’s avonds nog even zijn kamer in en ligt hij bovenop het dekbed. Als ik dan soms ’s nachts kijk, ligt hij eronder. Fijn dat hij dit zelf kan regelen. Ik weet dat veel mensen anti-dekbed zijn voor die hele kleine kinderen, maar wij merken dat Maddox dit heerlijk vindt en dat hij hierdoor ook beter slaapt.

2018-12-14 09.01.13 2018-12-14 09.01.20

 

Het ledikantdekbed is 100×135 en is ook verkrijgbaar van Nappiez. Ze verkopen er tevens leuke dekbedovertrekken bij, waar dit voertuigen dekbedovertrek op de foto ook van is. Als jouw kind in een ledikant slaapt, zou ik nog wel echt kijken naar een ledikantformaat en niet alvast gaan voor een peuterdekbed. Dat is echt een stuk groter en dan heb je zoveel dekbed in het kleine bedje liggen. Hier was een ledikantdekbed echt een fijne investering en we hebben er al heel erg lang plezier van. Ik ben heel erg te spreken over het dekbedovertrek; 100% katoen, heerlijk zacht, goede dikke stof en natuurlijk een fantastische print. De kinderen zijn er heel erg blij mee.

Maddox heeft geen last van nachtangst en dat is erg prettig. Als we hem in bed leggen valt hij zelf in slaap en dat is ook een stuk beter dan Skyler toentertijd. Toen moesten we echt bij hem blijven liggen. Maddox weet zelf rustig te worden en in slaap te vallen. Een enige keer horen we hem en als we dan komen kijken, heeft hij alles uit bed gegooid. Kussen, dekbed, spenen, haha. Maar als we hem dan weer toedekken, is het ook wel weer goed. Dat rebelse gedrag is soms ook best grappig, lol.

’s Nachts krijgt hij dus nog een fles en die gaat helemaal leeg. Voor ons een teken dat hij die nog nodig heeft en aangezien hij weer aan het afvallen was, mochten we de fles iets ophogen. Ik weet zeker dat dit ook weer voor iets rustigere nachten heeft gezorgd. Toen we de flessen aan het afbouwen waren, werd hij toch echt regelmatig wakker. Het is nu vast iets op me afroepen en vragen om slechte nachten, maar momenteel hebben we dus weinig te klagen. En dat is heel, heel erg welkom na al die maanden. Geen doorslaapnachten, maar slechts één flesje in de nacht en voor de rest lekker slapen is iets waar we voor tekenen.

2018-12-14 13.14.24

mommyhood

Share:

3 Reacties

  1. Sanne
    21 december 2018 / 04:11

    Cute! Ik snap Maddox wel, dekbedden zijn veel fijner dan een slaapzak!

  2. Jacqueline
    9 februari 2019 / 10:34

    Dankjewel voor deze post. Door jouw verhaal met maddox heb ik het (tegen alle adviezen) aangedurfd om mijn gevoel te volgen voor ons 20 maanden oude zoontje. Een kussen van p health en een dekbed met een heerlijk boerderijdierenovertrek liggen sinds 5 dagen op zijn bed. En ipv 4x eruit per nacht, verdriet en paniek en uren met hem in de schommelstoel zitten, wordt hij (vanaf de eerste nacht dat het op zijn bedje lag) nog 1 keer rustig wakker, zonder verdriet. Hij krijgt een flesje (ja ook nog steeds ja ;-)) wil niet eens meer uit zijn bedje, draait om en gaat weer heerlijk slapen tot 7 uur/half 8. En speelt s’ochtends nog heerlijk in zijn bedje. Ik moet mijn best doen om hem eruit te krijgen. Als de nachtelijke onderbreking een half uur duurt is het lang. Heerlijk! Na bijna 2 jaar weer nachtrust terug. Mijn dank aan jou is bijzonder groot, wat een verademing, zoals jij als geen ander weet. Bedankt voor deze blog, voor ons en ons zoontje Ezra maakte jij het verschil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.