Eén keer slapen & papfles voor betere nachten

Eén keer slapen & papfles voor betere nachten

De week voordat we naar Frankrijk vertrokken experimenteerden we met één slaapje op een dag. Terwijl Maddox thuis nog best vaak aan zijn uren kwam overdag, haalde hij op het kinderdagverblijf nog amper twee keer drie kwartier. ‘Zullen we proberen om hem één keer te laten slapen?’ vroeg de leidster. Alhoewel ik zelf eigenlijk nog geen afscheid wilde nemen van die extra uren rust in huis, gingen we het maar wel gewoon proberen. Wie weet sliep ‘ie er ook wat beter op ’s nachts, want hij maakte er weer een potje van. Vijf keer uit bed was meer regel dan uitzondering. Naast deze verandering voegden we de papfles toe ’s avonds. In plaats van alleen melk in zijn fles, verdikten we het met vier scheppen Nestlé Pyjamapapje 8 granen. Wat voor invloed heeft dit op de nachten?

mommyhood

Avondritueel

Wat er onder andere is veranderd in Maddox’ ritme is het avondritueel. Na het eten wordt er nog even gespeeld en daarna gaan we naar boven. Dan is het tijd om hem te wassen (onder de douche gaat hij niet zo vaak vanwege zijn eczeem en het bad vindt hij vreselijk), in te smeren met zijn zalf, nog even te knuffelen, tanden te poetsen en vervolgens naar bed te gaan. Ik wil eerdaags ook starten met een boekje lezen, maar voor nu wordt hij daar weer te wild van en wil hij alleen maar het boek uit mijn handen trekken, haha.

Papfles

Tegenwoordig gaat Maddox naar bed met een papfles. De meningen wisselen daar een beetje over in verband met de tanden, maar we hebben hier voor gekozen zodat ‘ie beter gaat slapen. We horen hem ’s avonds niet meer en in plaats van continu heen en weer lopen ’s avonds én ’s nachts, is het nu misschien nog maar twee keer ’s nachts dat we eruit moeten. Na de papfles tanden poetsen schijnt niet goed te zijn vanwege de melkzuren en als we langer wachten, halen we Maddox uit zijn slaap. Ik kies er dan ook vaak voor om hem lekker te laten slapen met de papfles en een goedgevulde buik, om vervolgens dan ’s ochtends nog even te poetsen. De papfles maken we met 200ml Neocate (nog steeds de koemelkvrije melk die we van de kinderarts ontvangen) en dan vier flinke koffielepels Nestlé Pyjamapapje 8 granen. Zo is de pap lekker vol, maar gaat het nog prima door de flesspeen heen. Het fijne aan deze pap vind ik dat hij niet steeds dikker wordt en dat Maddox dan ook gerust wat langer over de fles kan doen zonder dat alles verstopt raakt. Bovendien maakt het de Neocate voor Maddox iets lekkerder. Hij geniet er echt van. Kanttekening: Maddox reageert goed op deze pap, maar het kan wel sporen van melk bevatten. Als dat op een verpakking staat gaat het bij ons altijd prima, maar dat zal zeker niet voor iedereen gelden. Let daar dus even op!

De papfles doet Maddox goed. Hij wordt er rustiger van en omdat zijn darmen nu veel beter zijn, krijgt hij ook geen krampen meer. Hij slaapt er goed op. Ik heb goede hoop dat we op deze manier eerdaags de fles van middernacht er ook af krijgen. Hij komt namelijk nog steeds rond 00:00 uur voor een voeding die helemaal leeg gaat. ’s Ochtends krijgt Maddox geen pap meer. Dat vond hij leuk voor een paar keer, maar momenteel heeft hij liever fruit en een cracker, of een boterham.

IMG_4635

IMG_4649

Hij heeft momenteel erg eczeem omdat ‘ie een beetje ziek is en kiezen krijgt.

Experimenteren met één keer slapen

Op de crèche begonnen ze Maddox één keer op bed te leggen in plaats van twee. Het was om 11:00 uur even lastig omdat hij moe was, maar voor de rest kreeg Maddox genoeg afleiding omdat veel leeftijdsgenoten ook al op één keer slapen zitten. Ondanks dat ‘ie uiteindelijk niet langer dan anderhalf uur sliep, merkten we wel dat hij het tot ongeveer 18:30 uur redde. Bovendien waren de nachten iets rustiger die volgden. We besloten dit patroon door te trekken tijdens de vakantie; één keer slapen it is!

Moe aan het eind van de middag

Tijdens de vakantie ging het eigenlijk hartstikke goed. Hij sliep een keer anderhalf uur, maar ook een keer drie uur. Raymond wilde zelfs even checken of hij nog ademde, haha. Over het algemeen sliep ‘ie tussen de anderhalf en twee uur. De ochtenden konden we hem prima wakker houden maar we merkten wel dat het rond etenstijd moeizaam ging. Veel huilen, moeilijk eten. We hebben ons avondeten dus ook vaak al rond 17:00 uur gegeten zodat Maddox rond 18:30 uur lekker naar bed kon.

Betere nachten

De nachten gingen in Frankrijk heel erg goed. Maddox werd rond middernacht weer wakker voor zijn fles, werd vaak nog een keertje wakker voor een speen/toedekken en sliep vervolgens tot een uur of 08:00 uur. En dat is heel erg lang voor ons. Zal het dan ook iets beter gaan met het vroege vogel-gedrag? Een enkele keer redde Maddox het niet overdag en viel hij opeens in slaap in de auto of in de kinderwagen, maar over het algemeen lukte het prima op dit ene slaapje. Als we hem maar bezig hielden op bepaalde momenten. En ach, een half uurtje extra slaap is ook helemaal niet erg.

Thuis doorgevoerd

Na de vakantie zijn we deze twee veranderingen ook gaan doorvoeren op zowel de crèche als hier thuis. Afgelopen keer sliep hij op school 1 uur en 50 minuten en hier thuis haalde hij zelfs de 2.5 uur. Een stuk beter dan voor de vakantie en het zal dan ook zeker een kwestie van wennen zijn. Hoe langer hij slaapt, des te gezelliger is hij later in de middag en begin van de avond. Voor nu is bedtijd dus wel iets vervroegd, tenzij we bijvoorbeeld na het eten nog iets gaan doen zoals douchen of wandelen. Dan redden we het tot 19:00 uur. De avonden zijn stil, de nachten verlopen rustiger met alleen een keer eruit voor een fles en een keer voor het toedekken, en de ochtenden beginnen een uurtje later.


Als hij ziek is zoals nu verandert alles weer; dan slaapt hij heel erg slecht en slaapt hij overdag wat meer. Maar dat doen we zelf ook eigenlijk wel als het niet zo lekker gaat. Al met al gaat het heel erg goed met deze twee veranderingen. We hopen natuurlijk dat het uiteindelijk resulteert in doorslaapnachten, dat zou na 16 maanden absoluut welkom zijn. Voor nu zien we al mooie resultaten en ik ben benieuwd hoe dit over een maand of twee is! Als Maddox 18 maanden is geef ik weer een volledige update. We gaan richting de anderhalf!

IMG_2441

Share:

5 Reacties

 1. 1 september 2018 / 10:13

  kijk het gaat iig al weer wat beter 😀 en ja die papfles savonds deden wij ook en die melktandjes kunnen echt wel een hoop hebben hoor ;), de meiden hebben ook geen rotte smoel ervan gekregen hahah.

 2. Bianca
  1 september 2018 / 16:17

  Welke speen heb je er opzitten?

  • Shirley
   Auteur
   1 september 2018 / 16:40

   Brown 4! Gaat echt heel erg goed 🙂

 3. Angela
  1 september 2018 / 18:56

  Hier een ventje van 13 maanden en zijn eczeem wordt ook erger als er tandjes door komen. Gelukkig heeft hij nu al 10 tanden en 4 kiezen. Het meeste zit er al op.
  En het slapen klinkt hier zo bekend. Met 2 dutjes sliep hij vaak pas om 22:00 En daarna konden we er nog 3 tot 4 keer eruit. Nu met 1 slaapje (vaak van 12:00-14:00 soms 15:00) gaat hij in de avond om 20:00 soms zelfs 19:00 Als hij maar een uurtje heeft gedut en hoeven we in de nacht nog maar 1 tot 2 keer eruit

 4. Jacky
  3 september 2018 / 09:28

  Niet teveel zorgen maken over dat tandenpoetsen 😉 zo lang ik me herinner poets ik alleen ’s ochtends mn tanden, VOOR het ontbijt (evt nog extra als ik savonds een afspraak heb/uit ga) en ik leef ook nog! En heb een prima gebit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.