(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Je eigen tijd pakken om op te laden met iedereen thuis

Je eigen tijd pakken om op te laden met iedereen thuis

Binnenblijven vind ik niet zo’n probleem. Ik vind het heerlijk om in huis mijn ding te doen en sociaal weinig actief te zijn. Schrijven voor mijn blog, schrijven voor mijn boek, een beetje lezen, televisie kijken, het huishouden doen, een nieuwe hobby zoeken, lekker online actief zijn, cursussen volgen. Zeg me dat ik drie weken alleen in quarantaine moet en ik vermaak me uitstekend. Feit is dat we niet alleen zijn. Er is een partner, er lopen twee kinderen in de rondte en er wordt veel gevraagd. Er moet opeens thuisgewerkt worden met een bijna drie- en zesjarige. Er moet (met hulp) school gedaan worden voor de oudste. De jongste is op zijn best als ‘ie buiten is en vliegt nu al tegen de muren op omdat Voetjebal, peutergym én school niet doorgaan. Wat ik misschien wel het meest lastige vind aan deze hele situatie, is dat we 24/7 op elkaars lip zitten. Ik heb de maandag en dinsdag niet meer voor mezelf, ik kan het huis niet uitvluchten om te gaan sporten, ik kan niet even lekker met een vriendin koffie drinken en buitenshuis werken op een leuke plek zit er ook niet meer in. Juist deze gedachten maken het voor mij moeilijk en het zorgt ervoor dat mijn energie niet voldoende wordt aangevuld. Ik zit continu in de moederrol en deze gaat pas uit zodra de kinderen naar bed gaan. Maar soms is de avond alleen niet genoeg, helemaal niet nu er soms ook in de avond gewerkt moet worden. We moeten dus op zoek naar andere dingen die energie geven waardoor we de situatie beter aankunnen. Het ís nu allemaal even anders en we doen er helemaal niks aan, hoe graag we het ook anders zouden willen zien. Blijven mopperen over de dingen die zijn weggevallen maakt ons natuurlijk ook niet veel blijer, ook al mag er zeker aandacht zijn voor deze momenten en gevoelens.

Voor mij zijn dit momenteel de momenten om mijn eigen tijd en ruimte te pakken;

1. Wandelen

Zolang we nog naar buiten kunnen blijf ik dat heel erg graag doen. Ik vind het heerlijk om naar het bos te gaan en dat heb ik dan ook al met Maddox twee keer gedaan. Zo met een kind kan ik daar ook zeker van opladen. Zelf wandelen vind ik ook heel fijn; dan zet ik mijn koptelefoon op met mijn favoriete muziek en ga ik hier in de buurt een wandeling maken. Frisse neus, ontspanning en beweging. Toch wel fijn om de rondjes op mijn Apple Watch vol te blijven maken, ook al kan ik niet meer naar de sportschool.

2. Vroeg naar bed met een boek

Niets zo fijn als vroeg onder de wol kruipen met een fijn boek. Misschien dat ik daar nu wel de meeste waarde aan hecht (en dat ik daarom ook zo boos word als een van de kinderen begint te huilen…). Het is dan heerlijk stil, ik lig warm, alleen en doe iets wat ik heel erg fijn vind; lezen. Als ik een leuk boek heb kan ik me daar echt wel in verliezen. Veel fictie momenteel, maar zo nu en dan een non-fictie erdoorheen. Ik lees momenteel De zeven stappen naar succesvol ouderschap en ben flink (digitaal) aan het markeren op mijn e-reader. Zoveel informatie, zoveel leerzame woorden en zoveel dingen waar ik graag iets mee zou willen doen.

3. Noise cancelling koptelefoon

Het is echt mijn lifesaver en ik heb hem nu meer nodig dan ooit; mijn noise cancelling koptelefoon. Omdat Raymond thuis is kan ik hem regelmatig even opzetten als ik moet werken of als ik online iets wil luisteren. Het filtert het omgevingsgeluid en ik ben echt even helemaal afgezonderd van wat er om me heen gebeurt. Ik zet hem wel echt alleen op als het echt noodzakelijk is, want ik kan niet de hele dag met dit ding op lopen. Hoe graag ik soms ook zou willen, haha.

4. De wekker iets later

De wekker ging op doordeweekse dagen om 06.50 uur en dan stond ik wel direct aan. De kinderen wakker maken, aankleden, ontbijt maken, tasjes klaarzetten, zelf aankleden en ontbijten. Nu was dat de laatste tijd al iets rustiger omdat Raymond thuis was en we dingen meer samen konden doen, maar voor nu is er van een wekker geen sprake. Skyler wordt uit zichzelf rond 07.00 uur wakker (ja, behalve als hij naar school moet) en gaat al een tijdje zelf naar beneden. Maddox is nu ook op het punt beland dat hij heel erg graag naar beneden wil zodra hij zijn ogen opent. Omdat hij negen van de tien keer tussen ons wakker wordt, vraag ik hem een luier te pakken. Ik verschoon hem op bed en daarna gaat ‘ie naar Skyler toe. Dit geeft mij een moment om nog heel even rustig te blijven liggen voordat we aan de drukke dag gaan beginnen. Het is echt niet zo dat ik de jongens beneden laat en dan twee uur blijf doorslapen, maar ik kan wel iets rustiger aan doen. Rustig aan doen, een beetje op mijn telefoon scrollen, aankleden en dan heb ik zo weer een half uur extra voor mezelf.

5. De momenten alleen in de auto

Tsjah, het klinkt een beetje knullig, maar daar kan ik dus echt van genieten. De momenten in de auto zijn nu zeldzaam maar als ik er dan alleen in zit, maak ik er gebruik van. Favoriete muziek aan, meezingen en gewoon niks anders hoeven dan op de weg letten. Geen ‘mama!’, geen vragen en gewoon me, myself en I.

6. De douche

Ik vind douchen zeker niet altijd ontspannend omdat het killing is voor mijn huid, maar het moment dat ik de deur op slot draai (must voor moeders!) en het warme water hoor stromen valt er direct al een rust over me heen. Heerlijk om te gaan staan en alles van me af te spoelen. Ik kan helaas niet allemaal verzorgingsproducten gebruiken en moet het aantal minuten beperken tot het minimum, maar toch vind ik dat kleine moment onder de douche ontzettend fijn. Daarna zalven smeren en toch wat meer uitgerust weer naar beneden. Ik douche ook eigenlijk altijd vlak na het eten, als Raymond nog even met de kinderen is. Dat vind ik altijd zo’n rotmoment tussen eten en bedtijd en zo onderbreek ik hem voor me. Kan ik daarna de kinderen naar bed brengen en op de bank ploffen. Of in bed, met een boek.

Normaal hou ik wel erg van schrijven maar ik merk dat ik schrijven voor mezelf nu niet fijn vind naast mijn werkzaamheden. Dingen als yoga en meditatie doe ik niet, maar dat zou je natuurlijk ook ’s avonds kunnen doen in plaats van een boek lezen in bed. Nog meer tips en ideeën voor andere moeders? Brand los!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties

 1. Mariska
  19 maart 2020 / 08:00

  Ik houuu ook van lezen, maar heb even geen inspiratie, waardoor ik snel weer op mijn telefoon beland merk ik. Heb je wellicht nog goeie boekentips (fictie)? Van die boeken die je zijn bijgebleven, die je écht niet weg kan leggen!
  Succes weer vandaag!

  • Shirley
   Auteur
   19 maart 2020 / 09:44

   Zondagskind en Je bent jong en je krijgt wat zijn twee boeken die me het eerste te binnen schieten. Daarnaast vind ik de boeken van Lisette Jonkman heerlijk om me in te verliezen 🙂 Of Sophie Kinsella, ook altijd goed! Als je meer spannend wil, zou ik kijken naar B.A. Paris. Daar ben ik echt dol op. En de laatste tijd lees ik vaker Jet van Vuuren, vind ik ook fijn 🙂

 2. Linda
  19 maart 2020 / 17:11

  Net wat ik nodig had. Buiten zijn is echt een life saver. Wij fietsen wat af hier 😉 van noise cancelling word ik misselijk helaas. Was anders een goede oplossing!

 3. S
  19 maart 2020 / 19:47

  Leuk om te lezen. Ik geef standaard al thuisonderwijs aan mijn kids
  Ik wou jou eigenlijk vragen om je ervaringen met groep drie; hoe ervaart Skyler het?

  • Shirley
   Auteur
   19 maart 2020 / 21:16

   Hij vindt het fantastisch 🙂

 4. 20 maart 2020 / 10:01

  ik vermaak mij thuis altijd wel prima en als het goed weer is dan doen we gewoon even een rondje straat 😉

 5. 21 maart 2020 / 16:02

  Ik ben helaas voor de rest tussen het gezinsleven door gewoon aan het werk. Probeer wel in de weekenden mezelf op te laden en mijn rust te pakken 🙂

 6. 22 maart 2020 / 21:33

  Ja, hier is het ook wel een verschil nu mijn vriend thuis werkt. Zodra mijn dochter in bed ligt, probeer ik me time te nemen: blogs lezen, vlogs kijken of Netflix. Net als jou kan ik wel eens boos worden als mijn dochter huilt. Fijn dat je daar zo eerlijk over bent trouwens. Zijn maar weinig moeders die dat durven zeggen. Ook bij mij zijn de avonden heilig, zeker met een slechte slaper!

Secured By miniOrange