(~215 B)
Leerzame leesboeken voor basisschoolkinderen

Leerzame leesboeken voor basisschoolkinderen

De kinderen zitten voorlopig thuis en alhoewel Skyler het nu al als een leuke vakantie ziet, is daar natuurlijk weinig van waar. De leerkrachten zijn druk bezig met het ontwikkelen van lesmateriaal voor thuis en als ik Skylers school mag geloven, komt er vanaf deze week voor twee uur per dag aan thuiswerk onze kant op. Vind ik een goede zet want het is natuurlijk belangrijk dat ze educatief bezig blijven en dat er niet alleen maar gespeeld wordt en schermen worden gepakt. Ik ben zeker de moeilijkste niet en ze mogen vaak op de iPad en de Nintendo om het ook voor mezelf haalbaar te houden, maar het moet wel leuk blijven en het is belangrijk om met school een beetje bij te blijven. Naast het schoolwerk mag Skyler van mij ook een leesboek uitkiezen zodat hij genoeg uitdaging heeft en dagelijks wat kan lezen. Tijdens mijn zoektocht stuitte ik op veel leerzame boeken voor basisschoolkinderen en ik dacht; ‘de leukste ga ik verzamelen voor een artikel!’ Want ik zal zeker niet de enige ouder zijn die af en toe wel wat tips kan gebruiken om deze thuisperiode (géén vakantie) door te komen.

Superkrachten voor je hoofd is een echt doeboek om (samen met je ouders of alleen) te ontdekken hoe je koning in je kop wordt. Je leert hoe je beter om kunt gaan met onaangename ervaringen, hoe je je sociale skills (in plaats van sociale media) kunt verbeteren en meer zelfvertrouwen krijgt. De Jong pakt dit onderwerp weer aan op zijn ondeugende, relativerende manier, met mooie anekdotes, grappige weetjes en rake kinderquotes (‘Wraak is als poepen in je broek om de ander in de stank te zetten. Uiteindelijk heb je er zelf het meeste last van’). Het boek staat vol leuke oefeningen met toegankelijke uitleg, challenges die je met je ouders kunt doen en geestige tekeningen.

Superkrachten voor je hoofd: mindgym voor kids, 18,99

In Alles wat ik voel gaat het over je gevoelens: blijheid, jaloezie, verliefdheid, verdriet en alle andere grote emoties komen aan bod. Waarom voel je wat je voelt? Is het niet erg om jaloers te zijn? Kun je jezelf empathie aanleren? Jensen schakelt moeiteloos over van een herkenbaar voorbeeld – Waarom durf ik niet te zeggen dat ik verliefd op hem ben? – naar een begrijpelijke uitleg aan de hand van bekende filosofen zoals Erasmus en Foucault, en vragen die kinderen tot filosoferen aanzetten – Vind jij meestal iemand leuk die heel anders is dan jij of juist iemand die op je lijkt? Alles wat ik voel is een boek dat kinderen bewust maakt van hun eigen gevoelens én hen stimuleert erover na te denken. Maar daarnaast biedt het ouders en leerkrachten ook een mooi handvat om allerlei emoties bespreekbaar te maken.

Alles wat ik voel: het grote emotieboek, 18,99

‘Stilzitten als een kikker’ staat boordevol mindfulnessoefeningen en verhaaltjes. Honderdduizenden kinderen hebben er al baat bij gehad: ze komen erdoor tot rust en leren hun piekergedachten te beheersen. Net als volwassenen hebben kinderen het vaak te druk. Ze kunnen niet slapen, piekeren, zijn snel afgeleid en onrustig. De aanknop doet het, maar waar zit de pauzeknop? Om die pauzeknop te helpen vinden schreef mindfulnesstrainer Eline Snel ‘Stilzitten als een kikker; Mindfulness voor kinderen (5-12 jaar) en hun ouders’.

Stilzitten als een kikker, 18,50

‘Toen het oorlog was, 1939-1945’ is een verzorgd overzichtswerk voor kinderen die meer willen weten over de Tweede Wereldoorlog. Het informatieve boek heeft oog voor het internationale verloop van de oorlog, maar vooral ook voor de situatie in Nederland. Een prachtige uitgave vol historische fotografie en fullcolour-illustraties. Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10.

Toen het oorlog was, 24,99

Wil je alles weten over sterren en planeten? In dit boek lees je meer over de aarde, de maan, de zon, de sterren en de andere planeten. Hoe komt het dat er dag en nacht is? Waarom ziet de maan er soms anders uit? Is de zon een ster? Welke planeten zijn er allemaal? Als je buiten staat en naar de lucht kijkt, wat zie je dan allemaal? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord.
Je vindt in dit Willewete boek ook leuke versjes en opdrachten, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt. Je leest ook hoe zelf maankoekjes kan bakken en hoe je een mooie raket van karton kunt maken! Een informatief prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar (om voor te lezen, vanaf 7 jaar om zelf te lezen) over WOW-elementen in de wereld, namelijk sterren en planeten.

Willewete – Sterren en planeten, 16,95

Met het Proefjesboek maken kinderen vanaf 8 jaar kennis met natuurkunde, scheikunde en biologie. Kinderen worden vanzelf onderzoekers – zonder gevaar voor eigen leven!

•Hoe krijg je een gekookt ei in een fles?
•Kun je een vierkante zeepbel maken?
•Hoe schrijf je een geheim bericht met melk?
•Kun je kleuren zien die er niet zijn?

Je kunt alle 65 proefjes uit dit boek doen met heel gewone huis-tuin-en-keukenspullen. Bij ieder proefje staan vragen die je eerst laten nadenken: Wat denk je dat er zal gebeuren? En waarom? Daarna volgt de uitleg. Eerst eenvoudig en beknopt voor 8-12 jaar en dan uitgebreider voor 12 jaar en ouder.

Proefjesboek, 17,95

Ed Emberley is een bekende tekenaar die gelooft dat iedereen kan tekenen. Jij ook dus! Met enkele lijntjes, krulletjes of krabbels tovert hij de leukste dieren te voorschijn. Pak dus snel je potlood en ga aan de slag. Volg de stap-voor-staptekeningen en voordat je het weet, heb je een varken, een aap, een vogel, een haai, een hond en nog veel meer dieren getekend. En als je blijft oefenen, word je misschien net zo goed als Ed Emberley zelf. Veel tekenplezier! Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Zo teken je leuke dieren, 12,95

Prentenboek over het menselijk lichaam met vier grote uitklapplaten. Na een inleidend hoofdstuk komen aan bod: beenderen, spieren, longen, hart en bloed, spijsvertering, hersenen, zintuigen en levensbegin. Aan de hand van schematische kleurentekeningen met korte bijschriften in meestal vrij eenvoudige taal lees je hoe het menselijk lichaam werkt. Moeilijke woorden als receptoren en smaakpapillen worden meestal in de tekst zelf uitgelegd. De uitleg is helder met aansprekende vergelijkingen: ‘Je ribben vormen een soort van kooi rond je hart en longen.’ Achter in het boek staan nog wat ‘wonderlijke lichaamweetjes’, waaronder de lengte van de grootste en kleinste mens. Al met al een duidelijk en overzichtelijke basisboek voor jonge kinderen, aantrekkelijk door de grappige tekeningen en de grote uitklapplaten. Vanaf ca. 6 t/m 9 jaar.

Zo werkt mijn lichaam, 12,99

De perfecte encyclopedie voor kinderen – Welke dieren leven er in de woestijn? – Wat zit er binnen in een vulkaan? – Hoe lang duurt het om met een raket naar de maan te reizen? – Wat is het grootste orgaan van je lichaam? – Hoeveel soorten wolken bestaan er? Ontdek alle belangrijke dingen in deze prachtige encyclopedie! Voor nieuwsgierige kinderen vanaf 6 jaar.

De encyclopedie van alle belangrijke dingen, 19,99

De mooie voedselmachine voor kinderen, geschreven door Marja Baseler en Annemarie van den Brink. Met geweldige zoek- en kijkplaten van Tjarko van der Pol. Waar blijft je eten als je een hap neemt? Wat is poep? Hoe komt het dat je soms buikpijn hebt? En heb jij wel eens last van harde poep of windjes? Welkom in je eigen poepfabriek. Reis mee van hap tot plons! Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes.

Pretpark de poepfabriek; van mond tot kont, 16,99

Niet aan dit boek likken is een interactief prentenboek voor kinderen van 4 tot 8 jaar over bacteriën. Auteur Idan Ben-Barak en illustrator Julian Frost nemen de lezer mee op reis door de wereld van Min, een piepkleine bacterie. Zo weet je waar Min en haar vrienden wonen, hoe ze worden overgedragen en hoe ze eruitzien als je ze met het blote oog kunt waarnemen. Vertaald door Jan Paul Schutten (o.a. Het wonder van jou en Het raadsel van alles wat leeft). Met achterop een plekje waar je wél mag likken. Full colour geïllustreerd en met echte microfotografie!

Niet aan dit boek likken, 14,99

Een boek over het lichaam én het leven met daarin alles wat meisjes vanaf 10 jaar willen weten, ondersteund door illustraties in kleur van StudioSilvana. Reisgids Olivia is de coole ‘oudere zus’ die de meisjes begeleidt. Van vet haar tot wat er in je hart leeft en van hormonen die door je lijf gieren tot gezond eten: alles komt voorbij. Een must-have voor alle meisjes! Met slimme tips, handige weetjes en eerlijke quotes van onder anderen Pip Pellens, Dilan Yurdakul, Jill, Belle Zimmerman en May Hollermann.

Lijfgids; een reis door de puberteit, 16,99

Dit verzorgde prentenboek van groot formaat staat boordevol kruipende, vliegende en springende beestjes: van kevers en sprinkhanen tot slakken en regenwormen. De ‘beestjesstamboom’ in het begin van het boek verdeelt die wirwar in verschillende soorten: insecten, slakken, spinnen, veelpotigen en wormen. Mooie schilderingen over twee volledige pagina’s tonen insecten in hun natuurlijke leefomgeving: tussen de bladeren, in de lucht, vliegend van bloem tot bloem, kruipend op en onder de grond. Elk hoofdstuk begint met een vraag die direct wordt beantwoord. Ook zijn er tips om het de beestjes in de tuin naar hun zin te maken en ze te observeren. Een mooi kijk- en ontdekboek over kriebelige beestjes. Voor jonge kinderen vanaf ca. 4 t/m 7 jaar.

Het bijzondere beestjes boek, 16,95

Je staat er niet altijd bij stil. Maar al het zwerfplastic dat wij weggooien komt uiteindelijk in rivieren en in zee terecht. Het vergaat nooit meer en wordt samen één grote plasticsoep. Vissen, schildpadden en zeehonden hebben er last van. Plasticsoep is troep is een informatief boek op AVI M6 over vervuiling, natuur en milieu. Voor kinderen vanaf een jaar of negen.

Plastic soep is troep, 10,50

Een boek over de impact op een gezin met een chronisch zieke ouder. Onbegrip is misschien wel het vervelendste waar je mee te maken krijgt als je onzichtbaar ziek bent. Hoe kan het dat je niet kunt gaan werken, maar wel met vrienden naar de kroeg kunt om voetbal te kijken? Hoe kan het dat je de ene dag wel kunt stofzuigen en de andere daar gewoonweg de energie niet voor hebt?
Mensen die onzichtbaar ziek zijn, leveren elke dag een gevecht. Zij vechten tegen verwachtingen van anderen en van zichzelf. Ze vechten tegen de beperkingen die zij ervaren en zij vechten tegen het onbegrip.
Ik vind dat het onbegrip voor iedereen met een onzichtbare ziekte de wereld uit moet, zodat voor deze groep mensen de levensvreugde toe kan nemen.
Eén van de middelen om het onbegrip de wereld uit te krijgen is het boek ”Mijn mama is moe”. Een boek waarin beschreven wordt wat de impact is op een gezin waarvan één van de ouders onzichtbaar ziek is. Wat betekent het voor de kinderen dat hun moeder ze niet naar school kan brengen? Hoe hard zijn kinderen tegen elkaar? Door het lezen van ”Mijn mama is moe” zullen kinderen zich bewust worden hoe het is om te leven met de gevolgen van een ziekte. De kinderen zullen zich meer verbonden voelen met hun zieke ouder, of met hun vriendje of vriendinnetje van wie de vader of moeder ziek is.

Mijn mama is moe, 14,95

Leren programmeren wordt alsmaar belangrijker in de 21ste eeuw en ook op school komt het steeds meer aan bod. Dit overzichtelijke boek staat vol achtergrondinformatie met heldere voorbeelden en oefeningen. Een gids met kleurrijke illustraties en stap-voor-stap instructies om programma’s te schrijven in Scratch en Python.

Programmeren voor kinderen, 18,99

De Vogelgids voor kids van Marc Duquet is een even leuke als serieuze vogelgids voor jonge natuurliefhebbers die willen leren hoe je vogels kunt vinden en herkennen. Met antwoorden op vragen als: Waarom trekken sommige vogels en andere niet? Waar, wanneer en hoe kan ik vogels kijken en welke verrekijker heb ik nodig? Boordevol informatie over het opzoeken en spotten van de meest voorkomende vogels in Nederland en België. Gemakkelijk leesbaar en met vele duidelijke illustraties en kleurenfoto’s! Ook leuk: deze gids heeft een afstreeplijst om bij te houden welke vogels je gezien hebt.

De vogelgids voor kids, 15,-

Van de allervroegste oudheid tot de moderne tijd, waarin de mens naar planeten reist. Heel de ontstaansgeschiedenis wordt op dynamische wijze uitgelegd, verwoord en verbeeld: van het eerste kleine kerndeeltje dat ontploft tot de oerknal, tot leven op aarde in de verschillende tijdperken. Vanaf ca. 5 t/m 8 jaar.

Het hele soepzootje, 14,99

Anne Frank was een Duits meisje van Joodse afkomst dat tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdook uit angst voor de nazi’s. Ze schreef haar ervaringen op in een dagboek, tot ze na ruim twee jaar werd ontdekt en weggevoerd naar een concentratiekamp. Daar stierf ze, slechts een paar weken voor het einde van de oorlog. Haar dagboek werd vertaald in meer dan 70 talen en geeft een stem aan meer dan een miljoen kinderen die zijn omgekomen tijdens de Holocaust. Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar om meer te leren over de geschiedenis.

Van klein tot groots – Anne Frank, 14,50

Kleuters hebben vaak grote belangstelling voor geboorte en seksualiteit, en dit voorlichtingsboek geeft antwoord op al hun vragen. Ik vind jou lief vertelt met veel kleurige illustraties en in eenvoudige woorden waar baby’s vandaan komen, wat het verschil is tussen jongens en meisjes, en over verliefdheid en seksuele gevoelens. Geschikt voor kinderen van 4 tot ongeveer 8 jaar.

Ik vind jou lief, 15,99

 

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties

 1. Milou
  18 maart 2020 / 09:27

  Wat een leuk overzicht, dank voor het delen!

 2. Eva
  18 maart 2020 / 13:37

  Ha wat grappig ik heb toevallig vanmorgen aan mijn peuter en kleuter het boek: ik vind jou lief voorgelezen.
  Zo leuk gedaan en zo heerlijk eerlijk. Genoeg gezellige gespreksstof voor weken. Sluit trouwens ook perfect aan bij de week van de lentekriebels die nu eigenlijk op school van start had moeten gaan.

 3. Veerle
  18 maart 2020 / 19:10

  En voor de lezende kindjes zijn de boekjes van Arend van Dam heel leuk! Bijv over Neil Armstrong, Rembrandt, heel leuk!

Secured By miniOrange