De invloed van een oudere broer of zus

De invloed van een oudere broer of zus

Over de invloed van het hebben van een oudere broer of zus zijn diverse onderzoeken geweest. Het is in ieder geval bewezen dat niet alleen de ouder verantwoordelijk is voor bepaalde trekjes, maar dat ook een oudere broer of zus van enige invloed is op de ontwikkeling van de jongste in het gezin. Ook hier zie ik het heel erg gebeuren. Maddox gaat sneller qua ontwikkeling, is sneller ‘groot’, kijkt op tegen zijn grote broer en wil hem in veel dingen nadoen.

Meer ontspannen

Als ik kijk naar een artikel op gezondheidsnet.nl, gaat het daar over het feit dat ouders van een tweede baby meer ontspannen zijn vanwege de eerdere ervaring. Deze houding zorgt ervoor dat een tweede kind meer ruimte krijgt om zelf dingen te ontdekken en hierdoor creatiever zijn en sneller zelfstandig worden. Ik denk ook zeker dat er hier thuis een kern van waarheid in zit. Ik ben relaxter en laat Maddox meer zelf proberen. Bij Skyler vond ik al snel veel dingen eng en wilde ik hem overal bij helpen terwijl ik nu weet dat kinderen ook zelf een hoop voor elkaar krijgen zonder onze hulp. Júist zonder onze hulp.

Concurrentiestrijd

Maar een grote broer of zus is leuk; het kan ook voor extra spanningen zorgen. Soms kan het ontaarden in een concurrentiestrijd want als de tweede de eerste ontwikkelingen doormaakt, is het niet nieuw meer voor de ouders. Ik merk dat ik het hier niet helemaal mee eens ben. Iedere eerste keer van Maddox vond ik net zo bijzonder als bij Skyler. Het omrollen, het zitten, het lopen, de eerste woorden. Ik blijf het bijzonder vinden. Daarnaast is het erg verleidelijk om een vergelijking te trekken met de oudste en daar ben ik me zeker bewust van. Ik denk bij veel dingen ‘hoe zat dat bij Skyler?’, maar dan wel meer alleen voor de ‘leuk’ dan dat ik me ergens zorgen om maak. Zo wist Skyler meer te vertellen op de leeftijd die Maddox nu heeft, maar aan de andere kant is Maddox absoluut actiever nu dan Skyler toentertijd. In het artikel wordt aangekaart dat een tweede kind daarom de aandacht van ouders probeert te claimen door manieren te verzinnen om op te vallen. Meestal behoort het tweede kind dan ook tot de populaire kinderen uit de klas. We gaan zien hoe het hier gaat lopen, maar ik merk nog niet dat Maddox echt heel rare dingen gaat doen. Ja, hij houdt van aandacht, probeert vaak wel grappig te zijn en is enorm jaloers als Skyler bij mij zit, maar dat is ook echt de leeftijd en hoort een beetje bij zijn karakter.

Hoeveelheid

De manier van ontwikkeling hangt ook af van de hoeveelheid broers of zussen in het gezin. Als je alleen maar zussen boven je hebt, loop je het risico meerdere ‘moeders’ te hebben. Dat hoor ik wel vaak om me heen, dat oudere zussen heel graag willen helpen met de verzorging van de baby en dat ze zich veelal bemoeien met bepaalde zaken. Broers zijn veelal bazig en dat zie ik bij Skyler wel. Hij bepaalt graag wat er zoal gebeurt. De onderlinge verhoudingen worden meestal op jonge leeftijd vastgelegd en veranderen nauwelijks in de toekomst. Ik ben heel benieuwd naar hoe dit zich in de komende jaren gaat ontwikkelen. Als dat echt zo gaat zijn, hoop ik dat Maddox wel van zich af weet te bijten en niet te onderdanig gaat worden.

Meer inlevingsvermogen

Kijken we naar een ander artikel, via NJI, zien ze vooral de positieve punten van het hebben van een oudere broer of zus. Jongere kinderen hebben namelijk meer inlevingsvermogen, delen meer met anderen en zijn gehoorzamer dan hun oudere broer of zus op dezelfde leeftijd. Volgens onderzoekster Van Berkel komt dit doordat kinderen binnen een gezin elkaars ontwikkeling al op jonge leeftijd beïnvloeden. Ook kunnen ouders bij een tweede kind meer ervaring hebben en dat kind meer stimuleren, zoals ik hierboven ook al noemde.

In ons gezin

Als ik kijk naar Maddox zie ik overduidelijk dat Skylers aanwezigheid van invloed is. Maddox is veel sneller ‘groot’, wil veel meer dingen zelfstandig doen en voelt zich als een vis in het water tussen oudere kinderen. Hij loopt rond op het schoolplein alsof hij daar ook op school zit en vindt de aandacht van de oudere kinderen fantastisch. Hij is minder bang en terughoudend. Het zal deels karakter zijn, maar hij bijt goed van zich af, weet prima wat hij wil en eist ook heel goed zijn aandacht op. Hij ontwikkelt zich sneller, durft veel meer en hij gebruikt zijn broer om hem te helpen. Ik kan ook wel zeggen dat Maddox daardoor een beetje lui is. Hij verwacht dat er direct iemand naar hem toe komt als ‘ie op zijn rug ligt en gaat er vanuit dat wij, of anders Skyler, hem wel met iets helpen. Wel weer grappig om te zien. Ik laat hem meer vrij en stimuleer bij hem ook weer dingen om alles zelf te doen, terwijl ik dat bij Skyler niet had. Toch gek, want Maddox wil ik juist klein houden terwijl ik Skyler met de dag groot keek. Ik ben in ieder geval van mening dat een oudere broer of zus van grote invloed kan zijn in een gezin en op de ontwikkeling en de karaktertrekken van de jongste.

Ik ben benieuwd hoe dat bij jullie is!

Share:

3 Reacties

 1. 10 augustus 2018 / 08:13

  Grappig om te lezen omdat ik in de beschrijving van Maddox helemaal onze Jules (mijn oudste zoon herken). Vooral het stukje dat hij een beetje lui is en verwacht dat mensen hem vaak helpen. Jules speelt ook alleen maar met oudere kinderen. Hij is nu 4, maar gaat geregeld naar verjaardagsfeestjes van kindjes van 6 en 7 omdat hij daar dus op school de hele tijd mee optrekt.

  Mijn jongste is een grote avonturier. Altijd overal op aan het klimmen. Doet alles alleen… maar of dat de invloed van haar broer is… geen idee. Jules was ook zo.

  Waar ik veel invloed in merk is vooral het feit dat lotte veel sneller zaken toegelaten krijg van mij vooral in eten. Vorige week zat ze snoep te eten die broer haar gegeven had. Jules was bijna 2 jaar ouder toen hij voor het eerst een snoepje kreeg….

 2. 10 augustus 2018 / 09:29

  ik had dit zelf kunnen schrijven!! heel herkenbaar. de jongste is sneller met alles en deed al snel alles zelf vergeleken met haar grote zus. en nog eigenlijk

 3. 10 augustus 2018 / 10:27

  Jouw Maddox klinkt helemaal als mijn zoontje, ook het tweede kind. Heel zelfstandig, vindt overal z’n weg wel en durft heel veel. Hier een oudere zus ipv broer en ook dat klopt met de beschrijving hierboven. Een tweede moedertje die hem zegt wat hij moet doen en mee probeert te zorgen. Ook wel schattig 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.