(~215 B)
Stonne vertelt #18: Be kind to yourself

Stonne vertelt #18: Be kind to yourself

Ik ben echt het type dat elk jaar eind december het afgelopen jaar reflecteert. Wat ging goed, wat iets minder en wat heb ik geleerd? Ik kies daarbij ook een woord voor het komend jaar. Vorig jaar koos ik het woord ‘Vertrouwen’. Ongelofelijk, want toen wist ik nog niet van mijn diagnose. Dit woord zegt eigenlijk alles over mijn 2021. Want wat heb ik vertrouwen moeten hebben.

Vanuit mijn werk als ondernemer ben ik gewend om aan het eind van elk jaar mijn nieuwe doelen te stellen voor het aankomende jaar. Ik vind dat fijn om een moment te hebben om te bekijken waar ik nu sta en waar ik volgend jaar naartoe wil. Meestal neem ik elk jaar dezelfde categorieën onder de loep waaronder gezin, financieel, persoonlijke ontwikkeling, maar ook me-time en vriendschap. Met mijn opdrachtgevers deed ik dit ook vaak zodat zij ook hun doelen scherp hebben staan en we samen in het nieuwe jaar daarnaartoe konden werken. Ik heb daar een bepaalde techniek voor die ik toepas zodat je weet waar je essentie ligt. Liever 5 doelen halen dan 10 doelen maken en die niet halen. Iedereen kan een ‘to-do lijst’ maken, maar uiteindelijk is focus hetgeen wat je nodig hebt. Enfin. Ik kan hier, zoals je leest, nog uren over doorgaan. Zal ik niet doen.

Voor aankomend jaar had ik een aantal doelen voor mezelf in gedachten. Ik was net begonnen aan mijn ‘long list’ van doelen. Oké, ik heb genoeg dingen die ik volgend jaar wil doen of wil uitzoeken. Maar aan de andere kant voel ik ook heel erg de behoefte om even niks te ‘moeten’. Een keer te ervaren. Het naar me toe laten komen, ofzoiets. Eigenlijk helemaal niet zoals ik al jaren in elkaar zit. Maar omdat dit jaar voor mij zo’n life change teweeg heeft gebracht, ben ik ook nieuwsgierig als ik het allemaal niet zo vast heb staan. Een soort van ‘nu ik toch al zo ver op weg ben om die controle los te laten, kan ik net zo goed nog even doorpakken’.

Terwijl ik hierover nadacht zette ik een kopje thee. Ik ben echt fan van de thee van Yogi tea (misschien ken of drink je die zelf ook weleens) en aan het theelabel van het theezakje hangt altijd een mooie quote. Ik houd daarvan. Als ik dan zoiets lees, sta ik even een moment stil bij de tekst. Dus toen ik het label van dit theezakje las stond er “Be kind to yourself’. En alhoewel ik deze tekst in de loop der jaren al vaker voorbij had zien komen op een theelabel, greep het me deze keer.

Ik denk dat dit het voor mij wordt in 2022. Aardig voor mezelf zijn. Ik heb zoveel geleerd het afgelopen jaar. Ik heb geleerd dat ik oude patronen die mij in de weg zaten los moest laten om daarna mezelf te vinden. Te genieten en te zien van wat er wel is, ook al was dat soms best lastig. Ik heb nog nooit zo genoten als afgelopen jaar. Nog nooit zo’n verdieping gevoeld. Maar ik heb ook geleerd dat alles zijn eigen tijd nodig heeft. En vooral om niet te veel te willen. Accepteren dat het leven je geeft wat je nodig hebt en dat lijkt niet altijd op het moment dat jij wil. De uitspraak ‘If life gives you lemons, make lemonade’ vind ik zo passend. Het geeft voor mij de essentie aan hoe je met tegenslag omgaat. Roei met de riemen die je hebt en maak er het beste van. Hoe moeilijk ook. En hoe onzeker de toekomst ook is. Niemand weet wat hem of haar te wachten staat. Maar als je vertrouwen hebt in de toekomst, dat is echt zo’n voorrecht. En daar kom je vaak pas achter als dat vertrouwen even niet zo sterk is en er juist heel veel veerkracht van je wordt gevraagd.

Be kind to myself. Dat is het enige doel dat ik stel voor aankomend jaar. En voor een voormalig, georganiseerde to-do lijst freak als ik voelt dit wat kaal. Maar hoe meer ik er over nadenk, hoe fijner dit voelt. De wereld ligt voor me open en als ik aardig ben voor mezelf, ben ik aardig voor de rest. En laten we eerlijk zijn, je kent me vast al een beetje als je afgelopen blogs heb gelezen. Aardig zijn voor mezelf en mezelf accepteren is iets dat ik door de noodzaak heb geleerd door afgelopen tijd. Ik heb geleerd dat je eerst aardig mag zijn voor jezelf en dat er daarmee juist meer ruimte is voor een ander. Mezelf niet meer voorbijlopen omdat een ander dit van mij verwacht. Maar te focussen op waar mijn grens ligt.

Ik wil jou, lieve lezer, op deze laatste dag van 2021 alvast een prachtig nieuwjaar wensen. Een jaar waarin we weer wat aardiger mogen zijn naar onszelf en naar de ander. Een jaar dat ons geeft wat we nodig hebben. Een jaar waarin we weer meer samen mogen zijn en mogen genieten van de allerkleinste dingen. Dat wens ik jou. Want geloof me, die dingen zijn de allerbelangrijkste juweeltjes in je leven.

Happy new year & make it a good one!

X Stonne

Volg Stonne ook op Instagram.

Stonne Moerdijk is 38 jaar en moeder van twee kinderen. Getrouwd met Diderik en woont in Aalsmeer. Ze is ondernemer, hooggevoelig, houdt van lekker eten met gezellige mensen, is wandelgek, sport en shopt veel. Houdt van een opgeruimd huis, want ‘opgeruimd hoofd’. En ja, ze is herstellende van borstkanker en probeert er altijd het beste van te maken. Stonne schrijft iedere vrijdag voor Mommyhood.

Delen:
Secured By miniOrange