Hoe gaat het met Maddox’ koemelkallergie? (jaar later)

Hoe gaat het met Maddox’ koemelkallergie? (jaar later)

Ongeveer een jaar geleden kwamen we erachter dat Maddox een koemelkallergie heeft omdat ‘ie helemaal onder het eczeem zat en maar bleef huilen en overstrekken. Na een bezoekje aan de dermatoloog en de kinderarts kreeg ik uiteindelijk een smeerschema mee om Maddox’ eczeem onder controle te krijgen en gingen we over op koemelkvrije voeding, Neocate. Inmiddels zijn we alweer een jaar verder en wil ik graag een update geven.

Testen

De provocatietest wees een paar maanden geleden uit dat Maddox inderdaad reageerde op melk. Hij spuugde ervan en kreeg wat bultjes op zijn buik. De bloedtest liet zien dat Maddox niét allergisch is voor koemelk, alhoewel een bloedtest niet echt heel betrouwbaar is op deze leeftijd. Voor mij was het in ieder geval duidelijk; gaven we Maddox iets met melk, dan zat ‘ie binnen de kortste keren vreselijk onder het eczeem. De dermatoloog blijft erbij dat Maddox geen allergie heeft voor koemelk en dat het eczeem ‘gewoon’ van mij afkomstig is, maar de reactie laat toch steeds wat anders zien. Het is in mijn ogen een combinatie van beiden. Het eczeem verergert door koemelk, maar het eczeem kan ook opspelen als Maddox ziek is, tanden krijgt, door weersomstandigheden, stress, buikpijn, noem het maar op. Het is zijn zwakke plek maar de koemelk triggert dus wel. Enorm.

Alles koemelkvrij

Maddox is inmiddels anderhalf en ik had gehoopt dat we de koemelk op dit moment wel hadden opgebouwd. Niets is minder waar. Maddox eet nog steeds zo goed als alles koemelkvrij. Ik zeg ‘zo goed als’ omdat er tot nu toe twee dingen mét koemelk goed gaan; cracotte crackers en gebakken kibbeling bij de viskraam hier om de hoek. Nu ben ik er niet zeker van dat er in die kibbeling melk zit, maar ik hoor van iedereen om me heen dat dit negen van de tien keer wel het geval is en ik krijg er dan ook veel vragen over waarom ‘ie dat eet. Van de cracottes weet ik het zeker maar omdat Maddox op beide totaal niet op reageert, blijf ik het lekker geven.

Geen levensbedreigende situaties

Voor de rest zijn de reacties vrij heftig te noemen. Gelukkig ontstaan er geen levensbedreigende situaties en dat is voor ons wel prettig om te weten. Het kan namelijk weleens gebeuren dat er iets naar binnen wordt geschoven waar wij geen zicht op hebben (dat laatste stukje brood met hagelslag van Skyler bijvoorbeeld), of dat ik hem zelf iets geef waar achteraf melk in blijkt te zitten. Het ‘enige’ dat er gebeurt is dat Maddox gigantisch veel jeuk krijgt, dat zijn handjes wat dik beginnen te worden en dat de vlekken in zijn gezicht beginnen op te komen. Het gaat opzetten en binnen no time heb ik een huilend kind met behoorlijk veel eczeem.

Af en toe iets proberen

Ik doe mijn best en check veel voordat Maddox iets te eten krijgt. Een paar weken geleden gingen we samen ontbijten en wilde hij heel graag een hapje yoghurt van me. Ik dacht nog ‘ach, dat kan misschien nu wel!’ en ‘we zullen gelijk zien hoe het met de allergie is.’ Nou, dat heb ik geweten. Maddox’ gezicht werd dik, hij begon te huilen en werd echt gek van de jeuk. Zijn handen werden rood en binnen no time waren zijn ogen opgezwollen. Ik voelde me echt enorm schuldig op dat moment en het was voor mij een teken dat we dus echt die koemelk lekker laten zitten. Ik wil niet eens meer gaan opbouwen.

41717104_261605121357416_4345907832923619328_n

Reactie na het hapje yoghurt.

Chips

Van de yoghurt was ik dus op de hoogte maar er is ook weleens iets gegeven aan hem waarvan ik totaal niet wist dat er melk in zat. Ook eigenlijk niet gecheckt, heel erg stom. Ik heb het bijvoorbeeld over de Nibbit chips. Maddox kreeg weleens een beetje en steeds weer werd zijn mond rood. ‘Dat zal wel van het schuren zijn’, dacht ik nog. Maar laatst werd de reactie opeens een stuk heftiger. Weer zijn gezicht en ogen opgezwollen, zijn handen helemaal dik en veel huilen en krabben. Ik kon het maar niet plaatsen want het enige dat ‘ie had gegeten was chips. Opeens begon het belletje te rinkelen en sindsdien is de chips dus uit den boze.

Sojamelk

Dat Maddox reageert op melk is me echt wel duidelijk, wat bepaalde tests ook uitwijzen en wat sommige mensen ook zeggen. Ik zie wat er gebeurt en we kunnen er gewoon niet omheen. Ik was van de week bij de kinderarts en we gaan nu de Neocate afbouwen. Maddox drinkt nog veel melk, maar het is tijd om over te gaan op soja. Hij vindt sojayoghurt (vooral de vanille-variant haha) heerlijk en ik ga hem dus langzaam omzetten naar sojamelk. Koemelk blijven we schrappen en ik ben dan ook niet van plan om snel te gaan opbouwen. Met de cracottes en kibbeling gaat het goed, maar voor de rest heb ik nog niks anders gevonden wat ook goed gaat.

Op vakantie

Ik vind het soms best lastig als we onderweg zijn, of bijvoorbeeld laatst op vakantie. Bij veel dingen kom ik er wel uit, maar bij sommige dingen ook niet. In Turkije ging het gelukkig, op een enkele keer met ei waar hij ook op reageert, helemaal goed met het all inclusive buffet. In Frankrijk heeft Maddox ook veel kunnen mee-eten en waren er gelukkig veel melk-vrije opties te verkrijgen. We hebben de mazzel dat Maddox alleen reageert qua huid en dat er geen levensbedreigende situaties ontstaan. Dat is voor mij in ieder geval een heel fijne geruststelling.

Wat ik momenteel moeilijk vind, is variatie. Ik merk dat ik Maddox veel hetzelfde geef en dat is voor hem natuurlijk ook niet leuk. Mochten jullie leuke tips hebben, hoor ik dat graag!

41665372_568984286871744_7718931364858298368_n

Share:

13 Reacties

 1. Nienke
  16 september 2018 / 06:32

  Er is een hele fijne fb groep voor koemelk allergie. En let op als je meer soja geeft, je geen reactie krijgt op soja. Kan ook namelijk. Hoeft niet 😉
  Verder heb je ook een middeltje om te geven ter preventie van een allergische reactie. Weet de huisarts wel of iemand op die fb groep. Als hij zo heftig reageert misschien fijn voor de toekomst?

 2. Petra
  16 september 2018 / 06:58

  Poeh, het is zeker fijn dat het niet levensbedreigend is, maar ik vind dit ook best heftig voor jullie. Ik hoop dat je veel goede tips krijgt. Ik weet dat wokkels paprika melkvrij zijn (de naturel variant niet). Als alternatief voor de Nibbit ;).

 3. Carina
  16 september 2018 / 07:49

  Heel veel chips hebben melk erin, zo enorm irritant! Maiswafels vind ik zelf nog best lekker om zo te eten, terwijl ik rijstwafels echt niet te kanen vind. Popcorn kan ook. Oreo’s zijn melkvrij, sommige koekjes ook. Je kunt kijken op wateetjedanwel(.nl) voor meer opties in de supermarkt. De site is gericht op vegan maar dan zit er tenminste sowieso geen ei en melk in!

 4. Ingrid
  16 september 2018 / 10:22

  Google even op lijst AH koemelkvrij, dan krijg je alle producten per categorie zonder koemelk van de AH, erg handig!

  • Monique
   20 september 2018 / 09:59

   Wilde net deze tip geven inderdaad! Ook dingen als oreo (de gewone) zijn lactosevrij bijvoorbeeld. Zo leer je meer lekkere dingen te eten 🙂

 5. 16 september 2018 / 11:14

  zo sneu voor het mannetje en het is idd altijd even opletten want vond het echt zielig hem zo te zien als die helemaal onder zat omdat hij iets van melk had gekregen. er zijn gelukkig zat alternatieven 😀

 6. 16 september 2018 / 15:03

  Zelf gebruik ik sinds kort de Oatly havermelk en die is heel fijn mocht je toch iets ‘melkachtigs’ willen geven. Te koop bij de Ikea (het is Zweeds haha) maar ook gewoon bij de AH

 7. Bella
  16 september 2018 / 20:06

  Zelf hebben we een driejarig zoontje met koemelkallergie. Op een gegeven moment komen er toch af en toe chippies op een feestje op tafel. Ik was net zo verbaasd over de allergische reactie na een paar nibbit chippies. Maar super, de wokkels zijn op basis van soja en dus een prima alternatief 😉

 8. 17 september 2018 / 01:42

  Bij Mimi uit het zich niet in haar huid maar net als bij mij in de darmen. Daarnaast gaat ze veel spugen. Met hapjes is het nu nog makkelijk, maar inderdaad met tussendoortjes haal je niet even een Liga ofzo van de supermarkt. Ik eet hierdoor zelf vegan en heb daar een aantal kookboeken van. Daar staan veel recepten in ook voor tussendoortjes. Als melkvervanger gebruik ik kokosmelk (tegenwoordig gelukkig steeds beter te koop) je kunt ook amandelmelk kopen (daar ben ik zelf allergisch voor) of havermelk (daar heb je ook choco varianten van bijv.) succes!

 9. Angela
  17 september 2018 / 14:02

  Je verhaal met eczeem is voor ons zo herkenbaar. Vooral als er tandjes doorkomen of stress. Ons ventje is dan niet allergisch voor koemelk, maar dan wel voor soja. Wij gaan daarom ook naar een bakker die alleen sojavrij brood verkoopt, als we er zijn en er zit toch ergens sojabloem in dan krijgen we dat direct te horen gelukkig. Verder zijn hier de tussendoortjes heel erg lastig omdat heel veel producten toch sporen van soja kan bevatten. En de ene keer gaat het goed en de andere keer volledig mis.

 10. Lida
  17 september 2018 / 14:20

  Ideetjes: Rijstdrink (calciumverrijkt) kan ook nog. Daar bestaat ook kookroom van. Wilmersburger is een prima kaasvervanger. Slagroom is te maken van blikken Fairtrade kokosmelk. Allemaal te koop bij Albert Heijn. En bij de natuurwinkel of Ekoplaza of iets dergelijks hebben ze ook melkvrije koekjes. Mijn allergische dochtertje vind dit allemaal erg lekker.

 11. Muri Jel
  17 oktober 2018 / 09:36

  Wat een daily struggle zeg… Heel herkenbaar maar dan met een allergie voor ei bij mijn zoon van 2 jaar. Als hij b.v een hapje eiersalade neemt, zwelt hij helemaal op (net zoals Maddox met die yoghurt), dikke tranende ogen en overal galbulten over zijn lijfje. Maar zit de ei ergens in verwerkt, b.v. pannekoeken, broodbeleg, cake (Het zit echt in Zoveel producten… 🙁 Dan lijkt het in eerste instantie goed te gaan, tot hij na een paar dagen helemaal onder het exceem zit, soort vertraagde reactie. Maar het duurt dan zolang voordat we die plekken weer hebben weg gesmeerd. Dus, mijn goedbedoelde advies aan jou, probeer ook op het Kippeneiwit als ingrediënt te letten. En je kunt op voedingscentrum.nl een boekje bestellen, gepersonaliseerd, aangeven welke allergieën je hebt, waarin alle allergievrije producten per winkel benoemd staan! Zo kon ik toch allemaal lekkere dingetjes ontdekken om op brood te doen etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.