(~215 B)
Hoe bereiden wij Maddox voor op de basisschool?

Hoe bereiden wij Maddox voor op de basisschool?

Over vier maanden is het al zover: dan gaat Maddox naar de basisschool. Wat zijn de afgelopen jaren ongelofelijk snel gegaan! Voor mijn gevoel duurde het bij Skyler echt langer voordat hij naar de basisschool ging, maar misschien komt dat ook omdat ik hem enorm groot aan het kijken was de eerste jaren. Bij Maddox is dat heel erg andersom. In de kraamweek huilde ik iedere avond omdat er weer een dag voorbij was gegaan en heel vaak denk ik terug aan de tijd dat ‘ie nog kleiner was en mis ik deze bijzondere tijd. Maar helaas kunnen we de tijd niet stil zetten en is het ook voor onze jongste tijd om zich klaar te maken voor de basisschool. Hoe bereiden we hem eigenlijk voor op deze spannende tijd?

Niets nieuws

Nou, eigenlijk doen we niet zo heel veel. In tegenstelling tot bij Skyler is voor Maddox de basisschool niets nieuws. Hij ging mee in de draagzak toen Skyler voor het eerst mocht wennen en kent het schoolplein op zijn duimpje. Hij zwaait naar de juffen, voelt zich al helemaal thuis en ik denk eigenlijk wel dat het allemaal soepel gaat verlopen. Het fijne van ‘onze’ basisschool, is dat de school heel kleinschalig is. De juffen kennen Maddox en Maddox kent hen. Hij weet de weg binnen school en weet naar welke klas hij gaat (dezelfde als Skyler!). Voor mijn gevoel is hij er wel aan toe.

Peuterplus

Op het kinderdagverblijf bereiden ze hem voor door middel van de peuterplus-groep. Als een kind drieënhalf is, gaan ze twee uurtjes per dag naar een andere ruimte om daar te knutselen, samen te spelen en andere werkjes te doen. Dingen die heel erg goed passen bij het basisschoolleven. Er wordt in de kring gezeten, er worden boekjes gelezen, geknutseld, proefjes gedaan, etc. Maddox is heel erg blij dat hij daar naartoe mag en als ik hem ’s middags vraag wat hij gedaan heeft, glundert hij van oor tot oor en roept hij: ‘bij peuterplus geweest!’ Ik vind het fijn dat ze dit aanbieden en denk echt dat het helpt met de overgang.

Verhalen van zijn grote broer

Thuis zijn we er natuurlijk wel mee bezig en komt het vaak ter sprake. Hij heeft op school een beste vriend en speelde ook nog graag met een andere jongen. Deze jongen zit inmiddels op de basisschool en ook van zijn beste vriend gaat hij deze week ‘afscheid’ nemen omdat hij op de basisschool mag starten. We zijn hem dus ook aan het voorbereiden op de tijd die komen gaat door er over te praten en te vertellen wat ‘ie zoal gaat doen. Het helpt ook in dit geval heel erg dat Skyler al gaat en hem van alles kan uitleggen. Maddox kijkt enorm op tegen zijn grote broer dus is heel erg blij dat hij straks ook naar ‘de grote’ school mag.

Frequentie opschroeven

Hij heeft me al heel duidelijk verteld wat hij allemaal mee wil in zijn trommeltje voor de eerste pauze, weet precies welke rugtas hij wil en wat voor broodtrommel het moet worden. Maddox is nog heel erg klein, in lengte en soms ook wel een beetje qua ontwikkeling, maar ik ben ervan overtuigd dat dat de komende maanden helemaal goed gaat komen. Net als bij Skyler mag ook Maddox tien (!) keer een dagdeel komen wennen. Ik ben groot voorstander van dit systeem en ga er zeker weer gebruik van maken. Dan gaat hij op maandag en dinsdag gewoon naar het kinderdagverblijf en verdelen we de overige dagdelen over de andere dagen. Zo schroeven we de frequentie op en is de overgang iets minder groot.

Nog ‘even’ zindelijk worden…

Voor de rest zijn we nu vooral heel erg gefocust op zindelijk worden. We vertellen hem vaak dat dat eerst moet gebeuren voordat hij mag starten op de basisschool, maar er zit een angst bij hem wat hem enorm tegenhoudt. We proberen dit in goede banen te leiden en gaan er eerdaags flink mee aan de slag. Voor de rest gaat ‘ie lekker vaak mee Skyler ophalen, laten we hem van buiten zijn klaslokaal zien en proeft hij dus op het kinderdagverblijf bij de peuterplus-groep al een beetje van het schoolleven. Maddox is heel sociaal, maakt snel contact, is een stuiterend blij ei en voelt zich al heel erg groot. Ik denk wel dat het goed komt!

Delen:
Secured By miniOrange