(~215 B)
Het boekproces: de laatste loodjes

Het boekproces: de laatste loodjes

Over een maand lever ik mijn boek in. Op 1 februari stuur ik het volledige manuscript naar mijn redacteur en kan het grote feest beginnen. Op dat moment is het schrijfproces vrijwel helemaal voorbij en gaan we de feedbackrondes in. Eerst krijg ik na een paar weken het bestand weer terug met hun feedback en vervolgens geef ik dáár weer feedback op. Er zullen hier en daar aanpassingen nodig zijn, maar ik verwacht niet dat ik een aantal dingen moet omgooien of flink meer moet schrijven. Toch zijn we er op 1 februari nog niet want ik weet zeker dat de hele maand van februari nog wel in het teken staat van de laatste puntjes op de i, de verwerkingen van de feedback en het klaarmaken van het manuscript voor de eerste proefdruk. Dat gebeurt een dag na mijn verjaardag, op 10 maart. Voor mijn gevoel is 1 februari een soort einddatum geworden, maar daar is natuurlijk niks van waar. Hét bestand klaarmaken voor de proefdruk kost ook nog flink wat tijd. Heel spannend, kan ik je vertellen!

Schrappen, herschrijven, toevoegen

Ik heb een fijne redacteur toegewezen gekregen en de laatste weken hebben we veel contact gehad. Ik heb bijna alle hoofdstukken al doorgestuurd en behalve feedback geven, haalt zij ook alvast de taalfouten eruit. Heel prettig, want dat scheelt ons straks weer veel werk. Ik corrigeer eerst de fouten die ze heeft doorgegeven en vervolgens neem ik punt voor punt de feedback door. Dat kan variëren van ‘dit stuk mag iets korter’ tot ‘leuk dit!’ en van ‘dit is nog niet helemaal duidelijk’ tot ‘hier mag nog wel een tip bij’. Veel schrappen, herschrijven en toevoegen, dus. Het schrijven zelf is zo goed als klaar; ik moet nog een afsluitend hoofdstuk en omdat we een hoofdstuk over andere hoofdstukken hebben verdeeld om in te korten, moet ik wat tussenstukken gaan schrijven zodat het goed doorloopt allemaal. Bovendien komt er ergens een paragraaf bij en ook al staat dat al in stukken in andere hoofdstukken geschreven, het moet wel aan elkaar gepuzzeld worden.

Na de lockdown nog twee weken

Schrijven is een ding; feedback verwerken is een tweede. Gelukkig geeft de redacteur heel goede aanwijzingen en kan ik direct aan de slag met de tips, maar het kost wel allemaal veel tijd. Tijd die op dit moment best schaars is met de kinderen thuis en waar ik eigenlijk wel enorm van baal. Ik had mijn laatste maand graag anders gezien, maar het is even niet anders. Hopelijk mogen de scholen 19 januari weer open en kan ik die laatste (bijna) twee weken heel gefocust aan de slag en vind ik de komende weken tussendoor wat gaatjes. En zoals ik net al zei: in februari is er ook nog wel tijd voor de feedbackrondes, maar dan moeten de teksten wel allemaal klaar.

Leerzaam proces

Ik leer veel van de feedback. Zo krijg ik, zoals ik zelf al heel goed wist, te horen dat mijn stukken wat lang zijn en dat ik vaak in herhaling val. Dat is op mijn blog natuurlijk ook het geval, haha. Het is dan fijn dat er iemand meeleest. Ook moet ik beseffen dat er mensen zijn die mijn boek lezen en die mij niét kennen van mijn blog. Dan is het fijn om meer achtergrondinformatie te geven. Wat ik het meest moeilijke vind, en dat is niet zo gek, is dat ik de omslag van blog naar boek nog meer moet maken. Ik denk al jaren in blogs, schrijf ontzettend persoonlijk en het boek moet meer een praktische slag krijgen. Dat jullie het lezen en denken ‘ja, hier kán ik ook echt iets mee’ in plaats van ‘jouw levensverhaal ken ik nu wel’. Dat is moeilijk. Al met al is het een flink, maar mooi en leerzaam project.

Laatste loodjes

De laatste loodjes zijn aangebroken en ik voel de spanning enorm. Ik vind het jammer dat ik niet zoveel kan doen als dat ik nu zou willen (en nodig vind). Hopelijk kan ik de komende weken nog wat momenten vinden om buiten de deur full focus aan de slag te gaan. Het is echt een kwestie van paragrafen husselen, hier en daar nog wat feedback verwerken, paragrafen aan elkaar schrijven én het afsluitende hoofdstuk schrijven. Werk aan de winkel. Ik zal hier op Mommyhood dan ook even iets minder gaan publiceren. Weet dat ik hard aan het schrijven ben, maar heel even voor iets anders!

Je bestelt mijn boek hier.

Delen:
Secured By miniOrange