(~215 B)
Help, mijn kind is wagenziek!

Help, mijn kind is wagenziek!

Zelf ben ik best snel misselijk als ik in de auto zit. Als ik zelf rij heb ik er geen last van en als ik bijvoorbeeld naast Raymond zit is er ook vrij weinig aan de hand (tenzij ik een lege maag heb), maar achterin is de hel. Ik voel me al snel naar worden, moet echt recht voor me uit blijven kijken of naar buiten, kan niet lezen of op mijn telefoon zitten en als er een paar keer geremd wordt, er flink wat heuvels of bochten zijn of er moet vaak geschakeld worden, kom ik lijkbleek de auto uit. Zo had ik het afgelopen weekend ook in een bus omdat het daar warm was en ik schuin zat en hoef je me al helemaal niet op een boot te zetten. Zodra het maar een beetje beweegt moet ik al rennen naar het toilet. Gelukkig heeft Skyler nergens last van en kun je met hem prima een paar uur in de auto zitten. Maddox daarentegen is een ander verhaal. Naast dat ‘ie lange ritten gewoon echt niet leuk vindt en al vrij snel ongeduldig wordt, is hij ook nog eens snel misselijk. Ik heb al regelmatig mijn auto langs de kant moeten zetten om hem om te kleden en de auto schoon te maken.

Stil en wit

Ik herinner me nog dat ik met de kinderen naar een evenement van Kinder chocolade ging. Raymond zat in het buitenland en ik ging met twee kinderen richting het zuiden voor een leuke middag. Toen we net een half uur onderweg waren begon Maddox te huilen en niet veel later hoorde ik Skyler roepen. ‘Mamaaaa, Maddox spuugt!’ Gelukkig kwam er vrij snel een benzinepomp en kon ik Maddox daar schoonmaken. We hadden de ‘mazzel’ dat het meeste op zijn ‘tut’ was gekomen, waardoor zijn kleding redelijk schoon was. Want je raadt het al: hier was ik niet op voorbereid en ik had geen extra setje meegenomen. Ook tijdens onze vakantie naar het buitenland met de caravan merkten we het aan Maddox; zodra hij stil wordt, wit weg trekt en begint te huilen, weten we genoeg. Gelukkig heb je op dat moment een caravan met genoeg spullen om hem even op te frissen en om te kleden. Maar vervelend is het wel, vooral voor hem.

Te laat

Ook eergisteren was het weer raak. Ik ging met een vriendin en hem naar de dierentuin en vlak voor de afslag naar Amersfoort zei ik nog: ‘ik hoop niet dat Maddox gaat spugen.’ Ik had het kunnen weten; hij werd stiller, witter en net nadat we hadden besloten om niet bij de benzinepomp te stoppen want ‘we zijn er toch over tien minuten’, spuugde hij helemaal over zichzelf heen. Inmiddels ben ik wel goed voorbereid en heb ik altijd extra kleding in de auto liggen en we merken wel bepaalde patronen waardoor het getriggerd wordt.

Niet meer drinken en toch meer eten

Zo moet Maddox heel goed eten voordat hij de auto in gaat en daar heeft hij regelmatig moeite mee. ’s Ochtends is het gewoon geen eter en voordat we naar de dierentuin gingen, at hij een halve boterham met jam. Is natuurlijk niet echt veel. Bovendien houdt Maddox van drinken uit zijn fles en die hebben we dus vaak mee in de auto. Hij heeft alleen de behoefte om deze vaak in een keer achterover te slaan, en dus zit dat drinken best hoog. De combinatie van die twee zorgt ervoor dat het vrij snel gebeurd is. We merken eigenlijk niks qua afstanden; het kan al gebeuren als we naar school gaan (tien minuten), als we naar mijn ouders gaan (45 minuten) of zoals tijdens de vakantie (pas na een uur).

Tips gevraagd!

Aangezien Maddox gewoon echt geen grote eter is en hij nog te jong is om te begrijpen dat hij meer moet eten voordat hij de auto in gaat, ben ik op zoek naar iets wat hem kan helpen. Helemaal omdat we toch met regelmaat in de auto zitten, het steeds vaker gebeurt en we ook een zomervakantie naar het buitenland, met de auto, voor de boeg hebben. Het drinken kan ik van hem afnemen, maar voor de rest zou ik wel graag van jullie tips willen horen. Autorijden is sowieso niet zijn hobby maar met de misselijkheid erbij natuurlijk helemaal niet. Hebben jullie hier ervaring mee, hebben jullie misschien iets wat hem kan helpen en hebben jullie positieve verhalen over iets wat heeft geholpen? Ik hoor het graag!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

29 Reacties

 1. Gerdine
  10 januari 2020 / 07:07

  Het is wat onveiliger, maar soms kiezen we ervoor om ons zoon (nu 4) voorin te zetten, zeker met de langere ritten. Dat scheelt al ontzettend veel. Dan ga ik of mijn man wel achterin zitten naast dochter.

  • Shirley
   Auteur
   10 januari 2020 / 08:39

   Dat zou ik met Skyler dan wel doen, maar Maddox is nog geen 3 dus dat vind ik dan te jong…

   • Lisa
    10 januari 2020 / 09:03

    Ik heb vroeger ook armbandjes gebruikt die daar speciaal voor gemaakt zijn. Sea band volgens Google. Zit een soort knopje op wat op een drukpunt op je pols komt wat de misselijkheid tegen zou moeten gaan. Had niet altijd effect maar kan het proberen waard zijn mits hij zo om houdt 😉

  • Laura
   10 januari 2020 / 16:03

   Zelf als kind ontzettend veel last gehad van wagenziekte. Als volwassene ook nog wel eens last van en mijn jongste heeft het af en toe. Voorin zitten helpt een hoop vind ik, misschien iets minder veilig maar een spugend kind terwijl jij aan het rijden bent is ook niet veilig . Verder hadden wij een soort draadje aan de auto hangen want contact maakt met de weg. Volgens mijn ouders hielp dat een hoop bij mij, ik weet niet precies hoe het heet. Verder Primatour voor de langere afstanden /vakanties.

 2. 10 januari 2020 / 07:38

  Wat vervelend voor jullie, maar vooral voor hem. Gelukkig ontdek je als moeder al snel een patroon.

 3. Lida
  10 januari 2020 / 07:48

  Ik kreeg vroeger van mijn ouders pilletjes: Primatour. Misschien dat je dat zou kunnen proberen? Ze bestaan nog steeds.

  • Shirley
   Auteur
   10 januari 2020 / 08:39

   Dankjewel, ga ik naar op zoek 🙂

   • Lotte
    10 januari 2020 / 09:06

    Als je pilletjes wil overwegen zweer ik bij suprimal. Primatour werkt bij niet.
    Ik weet ook dat er armbandjes zijn met bepaalde drukkingen die misselijkheid moeten verminderen

   • Jose
    10 januari 2020 / 09:42

    Ons dochtertje van 3 jaar ook aan de primatour pilletjes voor wagenziek werkt perfect!

  • Tielke
   10 januari 2020 / 10:02

   Mijn dochter van 6 heeft er ook last van; ze luistert nu vaak muziek en kijkt naar buiten; dat werkt voor haar.

 4. Nicole
  10 januari 2020 / 08:58

  Mijn dochter heeft er ook ontzettend last van! Wij merken dat het in mijn ouders auto minder is omdat dat dat een automaat is, schakelauto kan na 10 minuten al lastig zijn. Ik denk dat het oook met het optrekken en schakelen te maken heeft en de ligging op de weg. Hoe meer bochten hoe sneller. Naar buiten laten kijken helpt hier heel goed. Verder hebben wij van die bandjes met soort drukknopjes geprobeerd. in het begin leek dat goed te werken, maar nu ze ouder wordt toch wel lastiger omdat ze niet goed blijven zitten doordat ze ermee spelen. Deze moeten echt op 1 plek blijven:P
  Ik had vroeger zelf als kind ook er erg last van, Primatour nam ik standaard voor langere ritten.

  • Shirley
   Auteur
   10 januari 2020 / 09:32

   Bij mij is dat ook het geval maar bij Maddox niet. Hij kan ook zo opeens spugen na een snelweg van een uur.

 5. Nicole
  10 januari 2020 / 09:02

  Je hebt van die speciale polsbandjes geen idee waar te krijgen.
  Mijn meisje net 2 jaar precies het zelfde. Wij laten haar nu een filmpje kijken en gek genoeg omdat ze wordt afgeleid gaat het goed. Misschien kan je tussen door wat te eten geven. Een koekje zodat naast het vocht ook voedsel krijgt. Geen idee of hij dat wilt maar misschien werkt het..
  Wel heel sneu voor hem! Maar ik zelf heb het ook als ik achter in zit.

  • Shirley
   Auteur
   10 januari 2020 / 09:33

   Het gekke is dat hij daarna gelijk wat wil eten, vooral een koekje haha. Misschien kan ik hem dat van tevoren geven, ook al is dat geen gezonde optie. Alles beter dan spugen.

 6. Nicole
  10 januari 2020 / 09:04

  Vervelend! Onze dochter heeft het ook. We geven haar primatour. Nadeel is wel bij haar dat ze daar heel duf van wordt, voor lange afstanden niet erg maar bij korte stukjes komt ze heel moe aan en moet ze echt bijkomen.

  Ik las laatst ergens dat je een bandje voor om de pols kan kopen wat een bepaald drukpunt activeert wat ook kan helpen. Ik wil me daar nog in verdiepen want zeker voor kortere stukjes lijkt mij dat voor haar beter.

 7. Mariëtte
  10 januari 2020 / 09:18

  Mijn dochter van 6 heeft t ook vanaf haar tweede jaar heel erg. Kan inderdaad al zijn van een ritje van nog geen 10 min, maar soms is t pas in Amsterdam. Geen peil op te trekken. We probeerden van alles ,watjes , pilletjes enzo niks hielp. Totdat ik bij de tuinen (volgens mij heet t nu Iets van Holland en barett ofzo) polsbandjes vond, die doe ik op een speciale manier om haar polsen en sindsdien gaat t stuk beter.

 8. Rosanneke
  10 januari 2020 / 11:44

  Beide dochters zijn al vanaf baby wagenziek….Korte ritjes, zoals naar school en de supermarkt gaan gelukkig goed. Maar langere ritten, vanaf een minuut of 30, is het altijd prijs.
  Ik geef de oudste een kwartje Suprimal een half uur voor vertrek, werkt supergoed. De jongste, nu 2,5 mag sinds haar 2e Primatour. Deze werkte bij de oudste helaas niet maar de jongste reageert er goed op. Ook zij krijgt daar een kwartje van.
  Ook geef ik ze geen zuivel voor vertrek, laat ik ze wel gewoon normaal eten, doen we altijd schoenen uit in de auto en staat er een raampje op een kiertje open. Dit zorgt ervoor dat het meestal goed gaat 😉 Ik heb wel altijd mijn ‘schoonmaak-kit’ mee: een toilettas met vuilniszakken, snoetenpoetsers en een fles water. Ook ligt er altijd reservekleding in de kofferbak.

  Medicatie geef ik ze natuurlijk liever niet maar als je elke keer als je op pad bent, twee kotsende meiden hebt, dan wordt je hier echt wel makkelijker in..

 9. Anouk
  10 januari 2020 / 12:15

  Hier ook twee spugers. Niet handig met opa en oma op 170 km afstand.. Hier helpt het als ze goed gegeten hebben, niet teveel vet, zoet of chocola, het moet niet te.warm zijn in de auto, naar voren naar buiten kijken helpt en ik heb vaak soepstengels of droge crackers die ze tijdens het rijden eten. Oh en wat ik ook al las, in een schakelauto hebben ze er meer last dan in mijn auto die een automaat heeft

 10. 10 januari 2020 / 12:37

  wat balen man. heb helaas geen tips voor je meis want wij hebben er geen last van

 11. Jacelien
  10 januari 2020 / 12:51

  Primatour helpt bij ons zoontje heel goed. Voor korte afstanden geef ik niets, hij zit nu wel voorin met 4,5 jaar. Scheelt bij hem heel veel hoe hij zich voelt, is hij moe dan heeft hij er veel sneller last van. Zodra hij aangeeft misselijk te zijn en te moeten overgeven zetten we gelijk het raam open voor frisse lucht en zodra het kan de auto even aan de kant.

 12. Kim
  10 januari 2020 / 16:40

  Ik ben ook al mijn hele leven wagenziek en bij mij heeft eigenlijk altijd hetzelfde gewerkt, zowel als kind als nu als volwassene: goed eten inderdaad (wil hij ook geen fruit, snoeptomaatjes o.i.d. ’s ochtends?), niet te warm in de auto, zeker niet lezen/op een scherm kijken etc. en een beetje frisse lucht af en toe doet ook wonderen. Uiteindelijk werk(t)en bij mij Suprimal of Primatour pillen het allerbeste: gegarandeerd nergens last van en op sommige ritten écht de enige oplossing.

  Succes!

 13. 10 januari 2020 / 17:04

  Ohhh, krijg hier helemaal rillingen van. Ik vind spugen zo naar — probeer het altijd uit alle macht tegen te houden. Verder geen tips, sorry. Behalve Primatour, dat verkocht ik ook heel veel toen ik in een ver, ver verleden nog bij Kruidvat werkte. Hoop dat jullie iets vinden wat werkt!

 14. Christl
  10 januari 2020 / 17:21

  Zelf ook wagenziek en mijn dochter heeft het ook van klein af aan, ze is nu 14.
  Wij hadden op den duur altijd water en een zogenaamde spuugbak mee. Een heel klein afwasbakje dat altijd binnen handbereik was, bin de eerste signalen kun je dan die bak onder zijn kin houden, zodat de kleding en of auto er niet zo ondee komt. Later buiten of bij benzinepomp dan die bak ff schoonmaken. Dit is meer een praktische tip en lost niet de misselijkheid op. Vroeger zelf kreeg ik idd. ook primatour van mijn ouders, maar zelfs die spuugde ik soms uit en wat er al gezegd wordt, maakt heel suf.
  Wij hebben de seaband polsbandjes in gebruik, die werken bij onze dochter (nog steeds) heel goed. Ze zijn er in kinder- en volwassen maten. Voor we weggaan even zorgvuldig de bandjes aanbrengen, bakje mee voor de zekerheid en gaan! Raad die bandjes zeker aan! We gebruiken ze al vanaf dat ze veel jonger was ook tijdens heel lange vakantie ritten!

 15. Marielle
  10 januari 2020 / 18:45

  Zelf vroeger ook erg wagenziek geweest. ’s ochtends kon ik ook vrij weinig eten, maar droge crackers lukte vaak nog wel. En de primatour tabletten helpen erg goed, maar daarvoor moet je wel wat er bij gaan eten, anders wordt je daar weer misselijk van

 16. Isa
  10 januari 2020 / 20:04

  Super vervelend. Ik had dit zelf ook al als klein kind en nog steeds. Er zijn speciale pilletjes voor (Cinnarizine). Primatour zit bijvoorbeeld een hele vieze smaak aan. Bij die van het Kruidvat eigen merk niet, alleen mensen die het niet vaak nemen worden er nogal moe van. Verder misschien zijn stoeltje in het midden zetten, zodat hij een beter zicht heeft op de weg. Dat wil ook nog weleens helpen. En er zijn speciale armbandjes met een knopje erop die drukken op een speciale plek op je pols. Bij mij hielpen ze niet, wellicht bij Maddox wel. Succes :))

 17. Samantha
  11 januari 2020 / 13:45

  Rover is ook wagenziek.
  Hij zat altijd achter de bijrijder maar sinds we hem achter de bestuurder hebben gezet is het over.
  Heel gek ik heb het zelf ook ik kan alleen achter de bestuurder zitten zonder achterin misselijk te worden.

  Klink misschien gek maar het is misschien het proberen wel waard?

 18. Marcella
  12 januari 2020 / 20:53

  Hier helaas ook een kind met extreme wagenziekte. Ik heb primatour tabletjes en een polsbandje met drukpunten (Etos). Hij moet hier ook echt brood eten voor de tijd, mag geen tablet oid kijken, en als het heel extreem is zet ik hem voorin (deed ik vanaf 3). Qua drinken trouwens ook alleen water. Hij is nu 6 en heeft standaard spuugzakjes bij zich liggen en hij snapt nu gelukkig dat het erin moet . De leeftijd van Maddox is gewoon kut omdat hij het zelf niet aan voelt komen. Ja als het te laat is haha!

 19. Sabina
  13 januari 2020 / 13:02

  Hier werkt voor onze kinderen (2 van onze 3 kinderen hebben er last van) de combi van de sea bands, primatour en boven het wiel zitten, dus niet in het midden als ze achterin zitten.

 20. Anke
  14 januari 2020 / 17:48

  Inmiddels rij ik meestal zelf zodat ik geen last heb van wagenziekte. Helaas in mijn jeugd er héél erg veel last van gehad. Ik heb echt alles geprobeerd: primatour, droge biscuits, speciale kauwgom uit Duitsland tegen wagenziekte etc. Uiteindelijk bij sea bands beland en deze hebben altijd perfect gewerkt. Doe inmiddels al meer dan tien jaar met het dezelfde bandjes 🙂

Secured By miniOrange