Het eerste lesje Voetjebal

Het eerste lesje Voetjebal

Alweer een heel tijd geleden schreef ik een artikel over sporten voor je peuter. In mei 2016 behandelde ik verschillende peutersporten en ondanks dat ik zei dat ik aan de slag ging met het zoeken naar iets leuks voor Skyler, ben ik dat daarna een beetje vergeten. Zal vast met de zwangerschapsaankondiging en de maanden daarna te maken hebben gehad. Toen ik een paar weken geleden las op Facebook dat Voetjebal ging starten bij een sporthal hier in de buurt, dacht ik: ‘o ja!’ Ik meldde Skyler aan voor een proefles en gisteren was het zover.

Voetjebal is een speelse manier van voetballen voor je peuter. De kinderen leren niet alleen tegen de bal aan trappen en het draait zeker niet om doelpunten maken en teams vormen; bij Voetjebal speel je als ouder samen met je kind en ben je op een leuke, gezellige manier sportief bezig. Kleuren benoemen (met hoepels spelen en een kleur aanwijzen), lichaamsdelen aanwijzen (de bal bijvoorbeeld stoppen met je knie), goed luisteren naar de opdrachten (stoppen met voetballen als de muziek stopt), dat soort dingen. Het is voor kinderen vanaf 2 jaar en het draait geheel om qualitytime, spelplezier en lol. De les hier in de buurt is ingedeeld in drie groepen; voor twee-, drie- en vierjarigen. Skyler mocht zijn eerste proefles ervaren om 09:45 uur en met zijn drietjes gingen we op pad om een kijkje te nemen.

Skyler is heel erg terughoudend als het om nieuwe dingen gaat. Hij vindt nieuwe dingen eng, spannend en in het begin wil hij er niks van weten. Terwijl de groep al fanatiek aan het spelen was, bleef Skyler maar aan de kant hangen bij ons en bleef ‘ie maar roepen dat hij het niet leuk en vooral eng vond. Dat hij terug naar de auto wilde. Raymond wilde daar al vrij snel aan toegeven en weer terug naar huis, maar ik vertelde hem om nog heel even geduld te hebben. En ja hoor, na 20 minuten wilde Skyler een bal pakken en met papa gaan voetballen. Hij volgde nog niet heel erg de les en bekeek veel van een afstandje, maar uiteindelijk had hij de grootste lol, zat hij samen met Raymond ook in de kring en gingen ze spelen en rennen met de hoepels. Zoals ik al zei: Skyler kijkt enorm de kat uit de boom en natuurlijk is 20 minuten lang als de les 45 minuten duurt, maar uiteindelijk namen we weer een heel blij mannetje mee naar huis dat maar bleef kletsen over Voetjebal en hoe leuk hij het vond.

Voor nu hebben we hem nog niet officieel ingeschreven en mag hij volgende week nog een proefles meedoen. Skyler vond het aan het einde van de les wel héél erg leuk, maar als hij iedere les 20 minuten moet loskomen blijft er natuurlijk vrij weinig tijd over om écht te spelen. Een lesje duurt immers maar drie kwartier. Ik hoop dan ook heel erg dat hij volgende week weet wat hem te wachten staat en dat hij maar een paar minuten nodig heeft om te ontdooien en om mee te willen doen. Maar hij vond het zo leuk op het einde gisteren, dat ik denk dat dat wel goed komt. Het is natuurlijk al een heel geruststelling dat je kindje dit samen met een ouder doet en niet zomaar in een groep met alleen maar wildvreemde kinderen gezet wordt.

Wat we ook heel erg fijn vinden, naast de beweging en het plezier dat het hem hopelijk gaat geven, is de qualitytime die hij samen met Raymond gaat hebben. Want dat is uiteindelijk ook een beetje het doel; dat ‘ie samen met Raymond wekelijks een leuk uitje heeft. Fijn ook als straks de baby er is en hij dan even iets voor zichzelf heeft, samen met papa. We gaan het zien, volgende week! De eerste indruk was in ieder geval goed, al heeft dat een beetje tijd gekost. Tsjah, het is ook echt een kind van zijn moeder, geen twijfel over mogelijk…

Zit jouw peuter op een sport?

1

Share:

14 Reacties

 1. Es
  5 februari 2017 / 08:55

  Onze oudste zat eerst op peutergym van zelfde organisatie als voetbal. Na 2 of 3 rondes van 10 weken overgestapt op voetbal. Echt aantal rondes geprobeerd was drama Zoveel kindjes en hij vond de klim opdrachten heel leuk, maar het dribbelen en voetballen vond hij niet leuk. Voordeel je kan 10 weken afsluiten en daarna stoppen als het niets wordt.

  Uiteindelijk nu op judo en zwemmen en helemaal blij als hij straks zn zwemdiploma heeft gaan we buiten voetbal proberen.

 2. 5 februari 2017 / 09:28

  Leuk, ook voor papa en zoon samen;-). Ik vind straks een sport belangrijk voor mijn dochter. Bij ons hebben ze wel iets van dansen voor peuters. Maar zit nu even in een periode dat het lastig in te plannen is. Misschien over een paar maanden!

 3. 5 februari 2017 / 09:42

  Aaah! Wat leuk zeg. Daar kan hij ook zijn energie kwijt, tof!

 4. Marcella
  5 februari 2017 / 09:58

  Ons zoontje was bijna 3 toen hij startte met peutergym. De eerste paar keer vond hij het erg spannend. Hij was de jongste en dat verschil kon je ook goed merken. Hij gaat er nu al een jaar elke zaterdag met veel plezier naartoe. Hier is het ook een uitje met papa, maar mama mag af en toe ook mee.

 5. Naomi
  5 februari 2017 / 10:50

  Onze zoon Tobey van 3 zit sonds hij 2,5 is op peutervoetbal. Voor hem echt een uurtje uitrazen op zaterdagochtend. Hij heeft veel moeite om goed te luisteren en uit te voeren wat er van hem verwacht wordt. Komt ook omdat wij als ouders langs de kant zitten en hij dan graag voor ons de clown uit wil hangen. Voor hem zou het dus wel goed zijn als wij er niet bij zijn. Zo is ieder kind weer anders. Het is niet alleen voetballen, maar ook klimmen, klauteren en balanceren. Peutergym met een voetbal, zeg maar. Tobey houdt graag controle en hij vindt dingen als springen, schommelen of van de glijbaan glijden doodeng. Hier wordt hij op speelse wijze steeds een stapje verder geholpen.

  Verder ga ik wekelijks met hem naar peuterzwemmen. We wonen zelf aan een sloot, het strandje is op loopafstand en ook in het bos achter ons huis is veel water. Wij vinden het dus erg belangrijk dag hij zo snel mogelijk zijn zwemdiploma’s heeft.

  Als Tobey mag kiezen, zou hij direct voor voetbal kiezen. Dat mag hij ook, nadat hij zijn zwemdiploma A en B heeft. De komende tijd mag hij ook lekker voetballen, zo houden we het leuk en in balans.

 6. 5 februari 2017 / 11:41

  Wat leuk dat Skyler een proefles heeft gehad. Ik ben heel benieuwd hoe hij het volgende week vind. Zou een heel mooi vader zoon uitje zijn.

 7. Sabien
  5 februari 2017 / 11:47

  Leuk idee! Ik wist eigenlijk niet echt dat er zoiets ook bestond. Ik dacht dat je dan alleen moest denken aan peutergym. Ons kind kijkt ook altijd eerst 20 katten uit de boom en zegt in het begin dat hij iets niet leuk vindt en naar huis wilt…. maar ik ga me zeker even verdiepen of ze bij ons in de regio ook iets hebben als peutervoetbal. Hij vindt voetballen zelf wel heel leuk!!! Ik hoop dat bij de volgende proefles, Skyler al meer gewend is. En gefeliciteerd met je broer en nichtje alvast!!! Fijne dag.

 8. Ziana
  5 februari 2017 / 11:53

  Leuk he mijn zoon zit er ook op nu al weer 1 jaar hij vind het super.. hij was 3 jaar toen hij erop ging in het begin was hij alleen maar aan het spelen maar nu doet hij heeel goed mee en is hij ook best goed! hebben jullie ook meegedaan met het liedje van de beer .. en op het einde meneer de wind !?

  • Shirley
   Auteur
   5 februari 2017 / 12:55

   Haha ja 🙂 met die muziek kwam Skyler pas echt een beetje los!

   • Ziana
    5 februari 2017 / 21:13

    Ja super leuk!! Door jou artikel vorig jaar ben ik gaan googlen over voetjebal en zodoende zit hij er op , hopenlijk heeft skyler het bij poging 2 meer naar zijn zin!

 9. 5 februari 2017 / 12:57

  Wat leuk zeg, sporten voor kinderen vind ik altijd erg belangrijk. Ik heb veel verschillende sporten mogen doen toen ik jong was. Wij hadden het hier ook al een beetje besproken, nu kunnen de kindjes bij mijn balletschool al vanaf 2,5 a 3 jaar lekker komen dansen/spelen. Nu maar afwachten of ons meisje het straks ook leuk vind 🙂

 10. Renée
  5 februari 2017 / 13:20

  Wat leuk Shirley! Hier in de omgeving doen ze voor peuters ook wel wat dingetjes. Alicia zit nu op dansles, dat is vanaf 2 jaar. De rest is allemaal vanaf 2,5/3 jaar. Zij vindt het soms ook wel spannend. Het is wel een leuk idee dat Skyler dan een stukje Qtime met Raymond heeft. Dansles is op mijn man zijn werkdag, dus dat is wel jammer. Ik merk toch dat hij niet zo snel iets alleen met één van die kids gaat doen terwijl ik thuis blijf (bijv. naar het bos gaan vinden we allemaal leuk, dus dan zou het een beetje gek zijn als ik dan maar thuis blijf zodat hij alleen is).

 11. 6 februari 2017 / 10:15

  Gaaf!! niomi zei gelijk mam kikke he dat skyler aan het voetballen is haha. Toen de meiden klein waren zaten ze ook op peutergym en dat vonden hun en ik zelf ook super leuk

 12. Bianca
  6 februari 2017 / 20:09

  Mijn zoontje deed altijd aan peuterjudo. Hij deed dit vanaf 2.5 jaar tot hij 6 werd. Nu zit hij op kickboksen. Wij sporten allebei veel en vinden dit voor hem ook belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.