(~215 B)
Een jaar zwemles met veel onderbrekingen

Een jaar zwemles met veel onderbrekingen

Het is alweer een jaar geleden dat we het zwembad in Uithoorn binnenstapten voor een eerste zwemles voor Skyler. Ik maakte niet een al te goede eerste indruk omdat we te laat kwamen -en dat kom ik werkelijk nooit- maar uiteindelijk hielp dat Skyler ook wel een beetje. Ik kwam van een afspraak, reed heel snel naar huis, Skyler had geen tijd om na te denken en sprong bij me in de auto en eenmaal daar was het ‘kleren uit en het bad in’. Hij was geen held met water, vond douchen vreselijk, was bang voor sproeiers in zwembaden en keek dan al maanden op tegen het moment dat ‘ie moest gaan beginnen met zwemlessen. Vijfenhalf was ‘ie toen. Inmiddels zijn we een jaar verder, is er van een diploma nog geen sprake, máár gaat het wel heel erg goed en ligt het niet zozeer aan hem dat we al een jaar verder zijn.

Watervrij worden

De eerste lessen waren heel spannend voor Skyler. Gelukkig had ‘ie een onwijs goede zwemjuf die hem hielp, die hem begreep, maar die hem ook net even die drempel over duwde. Lief, begripvol, maar streng. En dat deed hem heel erg goed. Hij overwon angsten, legde de lat voor zichzelf steeds hoger en was steeds enorm trots op zichzelf als hij het water uitkwam. Niet lang na het starten van de zwemlessen brak de zomervakantie aan en dan is er hier een zomerstop. Tijdens de zomervakantie zijn we op vakantie wel wezen zwemmen en merkten we aan alles dat Skyler veel vrijer werd in het water. Wat een fijn gevoel! Het douchen ging gemakkelijker en ook was hij minder bang voor sproeiers en watervallen in de zwembaden.

Naar bad 2

Na de zomerstop gingen we rustig verder en niet veel later mocht hij naar badje 2, sneller dan we zelf verwacht hadden. Bij ‘ons’ zwembad werken ze met het bad-systeem; de kinderen beginnen in bad 1 om watervrij te worden, leren in bad 2 meer de schoolslag en steeds met minder bandjes om zwemmen en vervolgens is er nog een bad 3 en bad 4. We zijn nu een jaar verder en Skyler zit in bad 2. Maar als je het allemaal zo bekijkt, is hij nog lang geen jaar bezig. We kenden de zomerstop van bijna twee maanden, we kenden de Coronacrisis waardoor er twee maanden niet gezwommen is, er is een keer of twee een kinderfeestje geweest op vrijdag waardoor Skyler de zwemles van ons mocht overslaan en dan zijn we ook nog ergens een weekend weggeweest. Al met al zit hij zo’n zeven maanden op zwemles, denk ik. We vinden het onwijs jammer dat we, net na de lange stop vanwege Corona, eerdaags weer een lange stop hebben vanwege de zomervakantie. Helaas is daar niks aan te doen.

Meer aandacht

Voor nu gaat het heel erg goed. Skyler is niet meer bang in het water en doet goed zijn best. Het lucht in zijn zwembandjes is al een aantal keer steeds leger gegaan en afgelopen week zwom hij voor het eerst zonder. Hij springt zonder enige moeite het zwembad in, doet goed de schoolslag en probeert iedere les weer meer te doen. Wel merken we dat hij het lang vindt duren en dat snap ik wel. Helaas kan hij niet meer doen dan zijn best en omdat hij er iedere week weer geen zin in heeft, zien wij het nut er ook niet van om hem meerdere keren in de week laten zwemmen. Hopelijk mag hij snel naar bad 3 en vervolgens naar 4, om dan uiteindelijk zijn A-diploma in ontvangst te kunnen nemen. Door Corona zijn de groepen in ieder geval een heel stuk kleiner en we merken dat er nu meer een-op-een aandacht voor de kinderen is. Dat doet Skyler goed want soms zien we de zwemjuf aan de ene kant van het bad en ligt Skyler lekker te dobberen en om zich heen te kijken aan de andere kant, haha. Ach, ieder op zijn eigen tempo! Echter, ik hoop wel dat ‘ie voor zijn zevende verjaardag in november zijn A heeft. Dat zou heel erg mooi en prettig zijn! We hebben in ieder geval op voorhand het zwemdiploma af gekocht; we betaalden een vast bedrag voor zijn A en B, ongeacht de hoeveelheid lessen. Best een slimme keuze, denk ik zo.

Hoe lang heeft jouw kind over zijn of haar zwemdiploma gedaan?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties

 1. Sanne
  27 mei 2020 / 10:01

  Misschien is er een mogelijkheid om in een buitenbad door te lessen? Bij het zwembad bij ons in de buurt was dat heel normaal, dat je in de zomervakantie buiten lessen nam (bij een ander zwembad). Maar dat was in een dorp in Groningen, ik weet natuurlijk niet hoe dat bij jullie is.

  • Shirley
   Auteur
   27 mei 2020 / 11:28

   Hier zijn de wachtlijsten ontzettend lang dus denk niet dat we zomaar naar een ander bad kunnen. We gaan na de zomervakantie weer verder en in de zomervakantie lekker vaak zwemmen op de camping 🙂

  • Evelien
   27 mei 2020 / 14:47

   Onze zoon van nu 7 is nu 2 jaar bezig voor zijn A diploma,de planning was dat hij afgelopen april/mei zou kunnen afzwemmen maar helaas was daar de corona waardoor alles niet doorging..nu hopen we dat hij eind deze maand mag gaan afzwemmenmaar goed al met al al een hele tijd bezig,hopelijk gaat B een stukje sneller….

 2. Jessica
  27 mei 2020 / 15:24

  Hier uiteindelijk ruim anderhalf jaar met 2x een zomerstop. Het eerste jaar dachten we ‘dit gaat wel even duren’. Maar de laatste 3 maanden ging ze ineens als een speer. Ze moet nog door voor B en staat daarvoor op de wachtlijst voor een turboweek.

 3. Suzanne
  27 mei 2020 / 16:08

  Als vrijwillig Zwemjuf zie ik de verschillen in kinderen. Er zijn zoveel factoren die meespelen. En soms ook dat kinderen anderen door zien gaan en hun moeten in hun badje blijven. Vaak helpt het dan om dat uit te leggen dat iedereen anders is een hun het heeeeeeeel goed doen, maar nog even bij hun juf moeten blijven om wat meer te oefenen.

  En hoe snel of langzaam een kind door het ondiepe gaan zegt heel weinig over hoe snel ze een diploma halen. De overgang naar het diepe is vaak ook een heikel punt waar ook nog weer nieuwe vaardigheden bij komen voordat ze klaar zijn om af te zwemmen. (Met kleding zwemmen, duiken en door een gat, watertrappen)

  Dus mijn tip voor alle ouders is om echt te kijken naar je kind en de zwemdocenten te vertrouwen in hun beslissingen. Ook als een ander kind wat later in die groep kwam eerder door mag. Wij (tenminste mijn vereniging) krijgen minimaal 2x per jaar bijscholing en iedereen ‘controleert’ elkaar mbt de mogelijkheden van de kinderen en wanneer ze een groep verder mogen. Alles in het belang van het kind.

  • Shirley
   Auteur
   27 mei 2020 / 16:51

   Oh, maar daar maken we ons ook niet echt druk om hoor! We vinden de stops alleen heel vervelend maar daar is nu even niks aan te doen 🙂

 4. Ragna
  27 mei 2020 / 16:34

  Mijn dochter heeft superspetters gedaan. En was binnen 13 maanden klaar met haar zwemlessen. Superspetters is ABC diploma. Maar ik ging ook bijna iedere vrijdag met haar naar kind ouder zwemmen. Dus ze had wel een voorsprong.

 5. 27 mei 2020 / 16:58

  Durf het bijna niet te zeggen maar hier duurde het 3.5 jaar en 3 zwemscholen voor we A hadden. Te vroeg begonnen, veel wisselingen, weinig aanleg en alle vakantiestops hielpen ook niet.

  Privé les en uiteindelijk een goede juf hielpen, maar aanleg doet toch ook veel.

  Moraal: hou vol

Secured By miniOrange