(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Vijf maanden zwemles: Kikker-diploma

Vijf maanden zwemles: Kikker-diploma

Op 17 mei startte Skyler met zijn eerste zwemles en inmiddels zijn we alweer vijf maanden verder. Time flies! Tijdens de zomervakantie was er een stop maar daarvoor en daarna heeft Skyler 18 zwemlessen achter de rug. Omdat Skyler niet zo dol was op water, we hem eerst wilde laten wennen aan school en vervolgens nog op de wachtlijst moesten voor een paar maanden, begon Skyler uiteindelijk toen hij 5.5 jaar was met zwemlessen. Hij is een van de oudste uit de groep maar we zien nu al dat dit voor hem een heel goede keuze is geweest. Hij gaat met veel plezier, was vrij snel van zijn ‘watervrees’ af en is goed krachtig in zijn armen. Hij trekt zich gemakkelijk op aan de kant. Inmiddels zijn we dus wat maanden verder en vorige week mocht Skyler zijn Kikker-diploma in ontvangst nemen.

Het zwembad waar wij voor gekozen hebben werkt met het badjes-systeem. De kinderen beginnen in een ondiep bad en mogen steeds een bad hoger, tot badje 4. Vervolgens mogen ze dan afzwemmen voor hun A-diploma. Er zit een zwembad in Aalsmeer waar kinderen direct het diepe in gaan, met een zwemvest om. Omdat Skyler water wat eng vond, hebben we gekozen voor een zwembad in Uithoorn. Dat is uiteindelijk een heel goede keuze geweest, want op deze manier kon Skyler op zijn tempo watervrij worden. We merkten al vrij snel verschil. Durfde hij eerst amper met zijn hoofd onder water en wurmde hij zichzelf in verschillende posities om de ringen van de bodem te vissen zonder met zijn hoofd onder water te komen; inmiddels springt hij gemakkelijk van de kant. De lessen voor de zomervakantie waren zelfs al genoeg voor hem om tijdens de zomervakantie met veel plezier naar het zwembad te gaan.

Net zoals al het nieuws vond hij het wel heel moeilijk dat de juf waar hij nét gewend aan was geraakt, ging stoppen met zwemlessen geven. Echter was het al gauw weer goed, toen hij de week erna zag dat ‘ie niet één, maar twee leraren kreeg. Een zwemjuf én een meester. Een jonge jongen waar Skyler direct een klik mee had. Heel erg fijn, want dat zorgt ervoor dat ‘ie weer net wat harder zijn best doet. Inmiddels zijn we dus ruim vijf maanden bezig en afgelopen vrijdag kwam Skyler met de badmeester aangelopen om me te roepen. Hij vertelde me dat Skyler zijn Kikker-diploma op mocht halen en naar bad 2 mocht voor de lessen. Zo fijn! Ik ben heel trots op Skyler want dit had ik nog niet helemaal zien aankomen. Gelukkig beheerst hij de vaardigheden genoeg om de volgende stap te mogen zetten.

Volgende week gaat hij dus naar bad 2 en worden er weer andere dingen verwacht. Ik ben heel benieuwd hoe Skyler dit gaat vinden. Hij kan zich nu al een beetje druk maken om het feit dat ‘ie dan andere dingen moet doen die hij nog niet kent. De arme schat dacht zelfs dat dit Kikker-diploma zijn A was, haha. Gelukkig heeft hij alle tijd en mag het geheel op zijn eigen tempo. We hebben geen haast en we hebben de zwemdiploma’s A en B afgekocht. Dat betekent dat we een vast bedrag hebben betaald toen hij ging starten en dat we daar van af zijn. Of hij er nu een jaar of twee jaar over doet; it is all good. Het is ons nu al heel wat waard dat ‘ie meer watervrij is en niet meer zo panisch wordt van een douchekop.

Over het zijn van een ‘zwembadmoeder’ zou ik een heel artikel kunnen vullen. Van mensen die met hun neus tegen het raam gedrukt zitten om iedere sprong in de gaten te houden tot aan de grootste roddeltantes van Uithoorn. Van mensen die met hun oudere kind huiswerk zitten te maken en iedere scheet verbeteren tot aan kinderen die geen ijsje mogen omdat ‘ze veel beter kunnen zwemmen dan ze vandaag hebben laten zien’. Ik ben in ieder geval blij voor mijn kind dat ik niet zo heel prestatiegericht ben en dat we voor mijn part nog vier jaar over dat zwemdiploma doen. Hij heeft het naar zijn zin, gaat op zijn eigen tempo vooruit, hij vindt water niet meer eng, hij is méga trots op zijn Kikker-diploma (‘deze mag ik toch ook wel op school laten zien?’) en na afloop verdient hij een ijsje. Omdat die kleintjes het toch allemaal maar moeten leren!

 

 

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Comments

 1. Pris
  31 oktober 2019 / 20:09

  Wat goed van hem! Bij mijn oudste dochter duurde het ook even voordat ze watervrij was en dat was ook prima. Ze doen het allemaal op hun eigen tempo en het heeft naar mijn mening ook totaal geen zin om te pushen. Dat werkt denk ik averechts. En de kikker mag hier mee naar school, vorige week is ze er trots de kring mee rond gegaan.
  Ben wel benieuwd naar dat artikel over zwembad moeders hahaha! Ik zie ze ook voorbij komen, (bijna) rennend vanaf de kleedkamer naar de ruimte om een plaatsje bij het raam te hebben! Of al jassen klaarleggen op de stoelen bij het raam!

 2. Petra
  1 november 2019 / 14:09

  Hahaha, serieus? Ben inmiddels aan de tweede ronde zwemles bezig, maar zulke fanatieke ouders heb ik nog niet gespot. Mssn omdat we hebben gekozen voor een zwemschool die op voorhand al aangeeft een rustig tempo te hanteren. Vind het ook wat kortzichtig want het gaat ten slotte niet om zo snel mogelijk een diploma, maar om het kunnen zwemmen. Dus inderdaad: lekker de tijd voor nemen. Dan hebben ze de er de rest van hun leven wat aan.